|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   porodniška-ali res dopust propade??
11.9.2006 13:32:49   
Leae
Rodila sem v začetku februarja in nisem mogla porabit skupaj 10 dni letnega dopusta, ker sem šla prej na porodniško. Ker se mi porodniška tako izteče ga tudi konec leta ne bom mogla, ali res to pomeni da dopust propade? Ali ima katera podobne izkušnje in kakoste to uredile. 10 dni je le 10 dni.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: porodniška-ali res dopust propade??
11.9.2006 13:39:47   
Naja31
Ja, propade.

(odgovor članu Leae)
Neposredna povezava do sporočila: 2
11.9.2006 13:49:08   
TONČI.
Prosi delodajalca da ti ga plača.

(odgovor članu Leae)
Neposredna povezava do sporočila: 3
11.9.2006 13:58:21   
flecker1
15 dni starega dopusta se prenese v naslednje leto. Tako če ti je letos ostalo samo 10 dni dopusta, in nasl. leto do junija lahko še uporabiš starega 10 dni dopusta

(odgovor članu TONČI.)
Neposredna povezava do sporočila: 4
11.9.2006 14:07:08   
Anonimen
Kolikor jaz vem, je tako, da če nisi lansko leto bila pol leta v službi, potem ti propade, ga ne moreš prenesti.

(odgovor članu flecker1)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
11.9.2006 14:16:18   
Rok_LM
Po Zakonu o delovnih razmerjih je Delodajalec dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

Se pravi, če si letos izrabila vsaj dva tedna dopusta se ti ostanek prenese v prihodnje leto, vendar najdlje do 30 junija, če pa si letos koristila manj kot dva tedna letnega dopusta ti ostanek propade.

Delavec in delodajalec se po zakonu ne moreta dogovoriti o plačilu za neizrabljen letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja.

(odgovor članu flecker1)
Neposredna povezava do sporočila: 6
11.9.2006 14:24:05   
Rok_LM

IZVIRNO SPOROČILO: Splišni

Kolikor jaz vem, je tako, da če nisi lansko leto bila pol leta v službi, potem ti propade, ga ne moreš prenesti.

Letni dopust ti pripada v vsakem primeru. Razlika je le v tem da če delaš v tekočem letu manj kot šest mesecev je pogoj, da lahko preneseš ostanek dopusta v prihodnje leto, da si ga izrabila vsaj dva tedna.

Če si v tekočem koledarskem letu odsotna zaradi porodniškega dopusta in si delala v tem letu vsaj šest mesecev pa lahko ves letni dopust koristiš do 30. junija naslednjega koledarskega leta.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
11.9.2006 14:39:53   
ursi
Sem imela isti primer in je tako :

V kolikor delaš v enem letu vsaj 6 mesecev, ti pripada ves dopust, katerega neizkoriščenega lahko preneseš v naslednje leto in ga moraš porabiti v prvem polletju. V kolikor nisi delala pol leta, ti pripada 2 delovna tedna dopusta, ki ga lahko preneseš - če imaš 5-dnevni delavnik, preneseš 10 dni, če imaš 6-dnevni delavnik, preneseš 12 dni. Ostalo ti propade.

(odgovor članu Rok_LM)
Neposredna povezava do sporočila: 8
11.9.2006 15:58:54   
Alisa
Neporabljen dopust v enem letu se prenese v drug leto vendar ga moraš porabiti do konca junija.

(odgovor članu ursi)
Neposredna povezava do sporočila: 9
11.9.2006 17:20:14   
Leae
Zanima me zato, ker jaz v letu 2006 ne bom imela niti dneva delovnega dne (tako se mi izteče). Koliko dopusta potem sploh sem imela v letu 2006? Bom se pozanimala pri delodajalcu.

(odgovor članu Alisa)
Neposredna povezava do sporočila: 10
11.9.2006 17:25:25   
soncek&luna
v zakonu o delovnih razmerjih pise naslednje:

163. člen
(izraba letnega dopusta)
(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.
   (2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
   (3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.
   (4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo delodajalca.

ves letosnji dopust bos lahko prenesla v naslednje leto in ga bos morala izkoristiti do konca junija 2007.

Mami, pika moja!

(odgovor članu Leae)
Neposredna povezava do sporočila: 11
12.9.2006 12:03:13   
ninocka
Nekje sem zasledila (ne vem kje), da lahko zaradi dopusta prekines porodnisko, pokuris dopust in potem nadaljujes s porodnisko. Lahko da so to napacne informacije al pa da se je vcasih dal, pa zdaj ne vec, ne vem. Najboljs se je pozanimat na CSDju.
Drugac sem pa jst dobila za letosnje leto cel dopust, porodniska se mi pa iztece sele konec novembra. Tistih 6 mesecev je po moje za novozaposlene oz. pripravnike (vsaj pr men je blo tko, da sem kot pripravnica dobila samo sorazmeren del dopusta z meseci zaposlenosti, pa se to po 6 mesecih).

Never argue with an idiot. They drag you down to their level and beat you with experiences.

(odgovor članu soncek&luna)
Neposredna povezava do sporočila: 12
12.9.2006 13:40:02   
Nej
Tako je kot pravi Rok_LM. Propade ti 14 dni dopusta, če ga v tekočem letu ne koristiš. Ostalo lahko koristiš do junija naslednje leto.

(odgovor članu ninocka)
Neposredna povezava do sporočila: 13
12.9.2006 13:48:50   
soncek&luna
tistih 6 mesecev je za novozaposlene v podjetju.... sej, ce si na porodniskem dopustu, si ravnotako zaposlen v podjetju... zato ti pripada tudi ves dopust... ravnotako ti pripada celoten regres

leae, najboljs je, da poklices kaksne svetovalce za delovno pravo, ker kot vidis so tle mnenja deljena in ne ves katerega uspostevat ;)

Mami, pika moja!

(odgovor članu Nej)
Neposredna povezava do sporočila: 14
12.9.2006 15:09:33   
AKŠ
ojla - pri nas je tako, da ti pripada celotne dopust tudi če si v porodniški.....saj vsakdo ki je v porodniški ga vsaj eno leto ni kajne....

jaz sem na porodniški od septembra 2005. Porodniška mi poteče septembra 2006. Koristila bom še 14 dni LD-ja (ker ga moraš v tekočem letu koristiti vsaj dva tedna), ostalo pa bom prenesla v leto 2007, kjer ga bom morala pokoristiti do konca junija

da bi mi zaradi porodniške del dopusta vzeli? Ne niso, so mi raje poslaali odločbo za leto 2006, kjer se mi dali še en dan dopusta več, ki ti pripada na otroka....

tudi regres je bil za leto 2006 v celoti....

Opazujem te,kako mirno spiš,te pobožam in ti že stotič preštejem vse prstke...In šele,ko tvoja dlan leži v moji,opazim,kako zares majhna si.Tako si majhna-pomeniš pa mi ves svet.

(odgovor članu soncek&luna)
Neposredna povezava do sporočila: 15
15.9.2006 17:48:00   
katja pv
Sonček&luna napačno si si prebrala člen v zakonu in ga tudi napačno interpretiraš. Ponovno si preberi povdarjeni stavek sploh zadnje besede ter naslednji stavek.

Dejstvo je, da v kolikor DELAŠ (ne govorimo o delovnem razmerju za DČ ali NDČ) 6 in več mesecev v tekočem letu brez bolniških in drugih odsotnosti (razen dopusta) in šele nato nastopiš porodniško pa prej nisi koristila dopusta se ti prenese celoten tekoči dopust v naslednje leto. Če pa delaš manj kot 6 mesecev (to velja za postavljeno vprašanje) pa se uporabijo določila pod točko 2!! Torej 14 dni (to je 10 delovnih dni) ti v tekočem letu propade, preostanek pa se prenese v naslednje leto. Porabiti jih pa moraš do 30.6., drugače ti tudi to propade. Po starem zakonu je bilo tako, da se je dopust v celoti prenesel v naslednje leto brez odbitkov. Z novim zakonom pa so zaščitili delodajalca pred prevelikimi odsotnostmi zaposlenih in se odbije 10 dni, če jih v tekočem letu ne uspeš porabiti.

Regres dobiš v vsakem primeru izplačan v celoti. Neporabljenega dopusta ne moreš dobiti dodatno izplačanega kot je navajala ena izmed odgovarjajočih.

V življenju sta dve sreči: ljubezen do partnerja in ljubezen do otrok. Jaz imam obe!
21.6.2005 - Matija
2.4.2007 - Ana

(odgovor članu AKŠ)
Neposredna povezava do sporočila: 16
16.9.2006 20:18:27   
bomaja
Katja PV,
če je tvoja interpretacija pravilna, je tale dikcija v zakonu "...porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev"  NONSENCE.

Namreč, če mamica nastopi porodniški dopust npr.: 1.7.2005 in je potem ni v službi do 30.6.2006 (porodniška+dopust za v. in n.), ji pravica, da lahko do konca junija 2006 izkoristi v celoti neporabljen dopust, čisto nič ne koristi.

Mamica, ki pa gre na dopust npr. 1.6.2005 in pride na delo 31.5.2006, pa itak nima pravice prenesti cel dopust, ker ni delala polnih šest mesecev.

Skratka, mamica, ki je na porodniškem dopustu + dopustu za n. in v. otroka ne
more (po tvoji interpretaciji) NIKOLI prenesti celoten dopust v naslednje leto. V praksi se to ne izide.

Ali se pač motim? Če se motim, mi prosim razloži na konkretnem primeru.

In še eno vprašanje. Kako se uporabljajo zakonske določbe, ki se v praksi ne morejo realizirat? Se spregledajo?

(odgovor članu katja pv)
Neposredna povezava do sporočila: 17
16.9.2006 21:40:14   
sazi
Žal ti bo 10 dni res propadlo, ostalega pa ti morajo prenesti v naslednje leto do 30. junija. Jaz sem podjetju podarila 1 dan, saj sem porodniško nastopila sredi januarja. Če jo nastopiš v začetku, potem se ti res ne izide.Do sedaj, ko si lahko sam izbiral, ali boš šel na porodnoško 28 ali 42 dni prej, se je to dalo pokombinirat tako, da si šel namesto v začetku januarja na porodniško v sredini decembra in se ti je tako iztekla v sredini decembra in si potem do januarja porabil tistih 10 dni, zdaj pa, ko so to možnost ukinili, je pa res malo "krivično" do tistih, ki imajo PDP okoli začetka februarja.
Torej dopust ti sicer pripada cel, vendar ti ga tistih 10 dni propade, če jih ne izkoristiš.
Je pa še ena možnost (samo pojma nimam, koliko je kompliciranja in če se da naknadno spreminjat), da lahko npr. za zadnji mesec dopust za nego in varstvo otroka vzame mož, ti si uradno v službi, ampak na dopustu in ker se vse tako lepo izide, imate lahko super počitnice, če le potem svizec ne zavije čokolade...

(odgovor članu bomaja)
Neposredna povezava do sporočila: 18
17.9.2006 23:29:37   
katja pv
Bomaja: Za porodnice se zadeva ne izide. Žal takšno je določilo. Če pa ima kdo daljšo bolniško pa se. Skratka porodnice smo s tem zakonom najeb... če dopusta ne koristimo prej. Z zakonskimi določbami, kot sem že zapisala, se je zaščitilo v tem primeru delodajalca, da nima delavec preveč odsotnosti v naslednjem letu (star in tekoči dopust).

Zakonodajalec je predvidel, da porodnice, ki ne morejo prenesti dopusta v naslednje leto, koristijo dopust prej, saj za dogodek vedo vnaprej in jih ne more presenetiti, druga zgodba pa je pri bolezni, ker te le ta preseneti in je ne moreš planirati vnaprej. Za zakonske določbe v obeh primerih ne moremo trditi, da se ne moreta realizirati. Noben delodajalec ti ne more preprečiti koriščenja letnega dopusta v tekočem letu!! Dopust je namreč namenjen za TEKOČE leto in ne za prenašanje v naslednje leto, saj dobiš takrat nov dopust.

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 19
18.9.2006 12:02:52   
tincci
Hm, kaj pa tole.

Na porodniško sem šla oktobra 2005 in do takrat pokoristila ves dopust. Porodniška bi se mi morala končati naslednji mesec, a so mi jo podaljšali do 2.1.2007.

Za letošnje leto sem dobila odredbo za dopust in kolikor vem, ga lahko koristim do 30.6. Ampak: kaj pa je s temi 14 dnevi, ki jih letos ne morem pokoristiti, ker nisem v službi?

(odgovor članu katja pv)
Neposredna povezava do sporočila: 20
18.9.2006 16:17:29   
sazi
ta del dopusta ti propade (za 2 tedna, torej 10 dni)

(odgovor članu tincci)
Neposredna povezava do sporočila: 21
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.