Jessy
|
V pečici lahko spečeš tudi na krhlje narezan krompir. Jaz ga olupim in narežem na krhlje in jih dam v večjo skledo. Posolim, dodam česen v prahu (če je svež, se rad smodi) ter žlico ali dve olivnega olja. Premešam in stresem v pekač. Pečem cca 45 min na 200 C. Vmes ga tudi probam, če je že pečen, ali pa če prehitro spreminja barvo in je znotraj še surov, znižam T. Za ljubitelje paprik, lahko krompirju dodaš tudi le-te in jih enako začiniš kot krompir (jaz to naredim kar vse skupaj). Tudi bučke sem že pripravila na enak način. Lahko se lotiš tudi kanelonov (tisti ta veliki makaroni, ki so v enakih škatlah, kot listi za lazanjo). Jaz surove napolnim z bolonjsko omako, kateri dodam nekaj bešamela (recept ti je napisala že lex), potem pa jih zlagam enega zraven drugega v pekač, na koncu prilijem toliko mleka, da so kaneloni vsaj do polovice pokriti z njim, povrhu pa namažem še ves bešamel, ki mi je ostal, čez potresem parmezan, ter dodam na tanke lističe narezano mozzarelo. Pečem 1 uro na 180 C, po potrebi (če makaron še ni kuhan), pečem še cca 10 min več, ampak običajno je 1 ura zadosti. Kaj pa kakšna svinjska krača? Svinjski krači en večer prej odstraniš kožo in jo dobro nasoliš. Jaz jo potresem s soljo in čevapom ter dobro vtrem v meso, nato dodam še nekaj vegete in tudi to vtrem. Tako nasoljeno kračo pustiš čez noč v pokriti posodi (jaz jo imam kar v neprogornem steklu, v katerem potem pečem), naslednji dan pa jo na hitro popečem v loncu, na štedilniku, da dobi malce zapečenega videza (to delam na najvišji T), prilijem cca 2 dcl vode, da dobim omako, potem pa vse skupaj dam v posodo, v kateri se bo krača pekla, okrog nje pa naložim olupljen in osoljen krompir, ki ga prerežem le na polovico. Pokrijem in dam v pečico na 220 C za 2 uri, nato pa pustim še vsaj pol ure v vroči in ugasnjeni pečici. Lahko narediš tudi zapečeno cvetačo, ki je priloga k mesu. Cvetačo narežeš na večje cvetove in jo skuhaš skoraj do mehkega v slanem kropu. Cvetačo pobereš iz vode in jo polagaš v posodo, ki je primerna za peko v pečici. V skledici stepeš 2 jajci, dodaš 1 kislo smetano ter malce posoliš. To maso poliješ po cvetači, ter naribaš nekaj svežega sira. Daš v pečico za cca 20-30 minut na 180 C.
|