|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   oporoka
7.8.2006 20:50:15   
Anonimen
Midva z možem razmišljava, da bi napisala oporoko. To pa zaradi tega, ker sva videla kaj počneta tast in tašča sedaj ko je od tašče mama bolna in se je tašča pri živi materi skregala s vojimi sestrami in tudi s svojo mamo, zaradi njenega premoženja. v življenju nista ustvarila ničesar, tast je prodal vse kar je je podedoval, denar sta pognala in sedaj komaj kaj živita s svojimi pokojninami. Privoščiti se ne moreta niti dopusta.

Jaz sem od svojih staršev podedovala hišo, noter sva oba z možem vložila nekja denarja, da smo se lahko vselili. Imava hčerko in če bi se nama kaj zgodilo, bi skrbništvo za njo in premoženje rada dodelila mojim staršem. Bojiva se, da bi najina hčerka ostala brez vsega, če bi skrbništvo prevzela tast in tašča. To sva jima tudi povedala in se oba strinjata. Tast in tašča o tem ne vesta ničesar.Hiša je še vedno napisana name in bo tako tudi ostalo. Z možem nameravava napisati pogodbo, da če pride do ločitve, njemu pripada mansarda, ali pa izplačam koliko je vložil.
Če bi se pa kaj zgodilo vsem trem, bi pa najino premoženje podedovala moja sestra. Zato moža ne bi vpisala v zemljiško knjigo. To je predlagal moj mož, ker je edinec.

Zanima me ali je katera že napisala oporoko in če mi lahko svetujete kakšnega odvetnika ali notarja na štajerskem koncu. Slišala sem, da velja tudi lastnoročno napisana pogodba, ampak ne vem ali je dovolj da jo eden napiše in oba podpiševa ali morava napisati vsak posebej.

Mogoče se vam zdi bedasto, da sedaj o tem razmišljava, ampak so naju zadnji dogodki res pretresli. Ne bi rada, da bi najinega otroka vlačili po sodišču, ali pa di bi moji starši morali ne vem kaj dokazovati. Pa tudi zato, ker tašča sprašuje o tem. Če je kaj pisano na moža, da to morava imeti urejeno in kaj bi bilo če se bi nama kaj zgodilo.

Hvala za odgovoreuser posted image
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: oporoka
7.8.2006 21:42:25   
Naja31
Ojla,

nič ni bedasto, da o tem razmišljata. Tudi jaz sama o tem razmišljam že nekaj časa.
Lahko jo overiš pri notarju, ali pa sama npišeš pisno in morata podpisati dve priči. to je vse kar vem  kako se sestavi oporoka.

Skrbništva nad hčerko, če se vama kaj zgodi, ne moreš z oporoko pustiti staršem. Oz. tega ne moreš pustiti nikomer. Če je hčerka mladoletna, prevzame skrb nad njo CSD in oni potem naprej odločajo. Sodišče lahko potem upošteva vajine želje iz oporoke, ampak ni pa dolžno. Hčerka bi bila potem vajin dedič in bi ona vse podedovala, v primeru da je mladoletna, pa spet vse prevzame CSD.

Ravno tako ni stvar oporoke, kako bosta vidva razdelila premoženje, če se ločita. To bi bila stvar predporočne pogodbe, ampak glede na to, da sta že poročena, potem to ni opcija. To je je izključno stavr vajinega dogovora, če bi prišlo do ločitve. Oporoka tu nima nič.  

Če se zgodi kaj možu, sta dediča ti in hčerka, vsaka po pol. Če pa tebi, pa dedujeta mož in hčerka, po pol.

Vsak od vaju naj napiše svojo oporoko, ne vem zakaj bi pisala skupno.
Je pa res najbolje da stopita do odvetnika, ki se spozna na to, ampak bo tudi zaračunal.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   [Brisano sporočilo]
7.8.2006 23:53:37   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Naja31)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
8.8.2006 1:18:45   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen
Midva z možem razmišljava, da bi napisala oporoko.

Pametno.
Imava hčerko in če bi se nama kaj zgodilo, bi skrbništvo za njo in premoženje rada dodelila mojim staršem.

Če mladoleten otrok ostane sirota (brez obeh staršev), "preide" pod posebno skrbništvo CSD. V prvi vrsti CSD išče skrbnika za otroka med sorodniki (najbližjimi). Če vidva v oporoki napišeta, da želita, da v primeru vajine smrti v času, ko je otrok še mladoleten, za otroka poskrbita stara starša (ki že prej podata izjavo, da se s tem strinjata), potem bi najverjetneje tako tudi bilo. Res je, da CSD tega ni dolžan upoštevati. Delovati morajo izključno v otrokovo dobro (ne glede na mnenje staršev o tem). CSD bi preveril sposobnost starih staršev glede skrbništva in v kolikor bi onadva izpolnjevala pogoje, potem bi jima dodelili otroka. V kolikor pa jih ne bi in v kolikor tudi ne bi bilo drugega primernega sorodnika, potem pa sta dve varianti: rejništvo ali posvojitev. Posvojitev je možna samo v primeru, da je otrok mlajši od desetih let. Če je starejši, se mora s posvojitvijo strinjati, po 15-em letu pa posvojitev ni možna več v nobenem primeru. V tem primeru ostane samo še rejništvo do polnoletnosti oz. do konca rednega šolanja (najdlje do 26-ega leta).

Bojiva se, da bi najina hčerka ostala brez vsega, če bi skrbništvo prevzela tast in tašča.

Obstaja varianta, da otroka dobita (v omenjenem primeru) tudi tašča in tast, verjetnost pa je zelo majhna. Za vsak primer pa v oporoki določita, da če se že to zgodi, da tašča in tast nista skrbnika in upravljalca otrokovega premoženja. Če ni druge primerne osebe, naj bo skrbnik/upravljalec CSD. Če bi tašča in tast želela karkoli od otrokovega premoženja, morata na CSD predložiti zelo dobre pisne dokaze, zakaj to potrebujeta. CSD ne bi odobril ničesar, kar za otroka ni nujno potrebno, še najmanj pa prodajo hiše. Za taščo in tasta oz. za njune lastne potrebe ne bi odobrili ničesar. Primer: treba je plačati elektriko v stanovanju, kjer bi živeli vsi trije. Torej elektriko potrebuje tudi otrok. Tašča in tast bi svoji pokojnini zapravila, misleč, da bosta elektriko lahko plačala npr. s prodajo otrokovih delnic. Tega CSD ne bi nikoli odobril. In že zato je zelo malo verjetno, da bi tašča in tast sploh dobila otroka, če nista dovolj materialno preskrbljena že sama zase. Njuno materialno stanje (pa tudi preteklo življenje oz. njune navade, zakaj sta brez vsega) je dobro omeniti v oporoki kot razlog, zakaj izrecno nasprotujeta temu, da otroka dobita tašča in tast.

Z možem nameravava napisati pogodbo, da če pride do ločitve, njemu pripada mansarda, ali pa izplačam koliko je vložil.

Pogodba, ki jo omenjaš, ne spada v oporoko. Predporočne pogodbe v Sloveniji niso veljavne. Pa tudi, če bi bile, za vaju ne veljajo več, ker sta že poročena. Lahko pa kadarkoli v času zakona (ali izveznzakonske skupnosti) sestavita notarsko overjen sporazum oz. "pogodbo o delitvi premoženja", ki se ga upošteva pri razvezi zakona (sporazumni ali s tožbo). Če se razideta, vama jaz predlagam izplačilo vloženega namesto pripadajoče mansarde, saj pod isto streho kot ločenca ne bosta mogla živeti. Verjemi. Je pa tudi res, da ob ločitvi lahko katerikoli od vaju to pogodbo izpodbija. Takrat se pa začne sranje, ja.

Če bi se pa kaj zgodilo vsem trem, bi pa najino premoženje podedovala moja sestra. Zato moža ne bi vpisala v zemljiško knjigo. To je predlagal moj mož, ker je edinec.

Če umrete vsi trije, je popolnoma vseeno, ali si v zemljiško knjigo vpisana samo ti, samo tvoj mož ali pa oba. Dedinja je tvoja sestra.

Slišala sem, da velja tudi lastnoročno napisana pogodba, ampak ne vem ali je dovolj da jo eden napiše in oba podpiševa ali morava napisati vsak posebej.

Velja takšna oporoka, ja. Saj si mislila oporoko, ne pogodbo, kajne? Najbolje pa je še vedno, da je napisana lastnoročno (da se jo da grafološko preveriti), podpisana s strani dveh prič in overjena pri notarju. Ne vem točno, kje se oporoke hranijo (pri notarjih ali na sodiščih), ampak en izvod naj bo vsekakor v hrambi tam, kjer mora biti. Nikoli namreč ne veš, od kod bi se lahko vzel kdo, ki bi se počutil prikrajšanega in bi hotel oporoko iz kakršnegakoli razloga izpodbijati. Zavaruj se na vse možne načine.

Ne bi rada, da bi najinega otroka vlačili po sodišču, ali pa di bi moji starši morali ne vem kaj dokazovati.

Pa če napišeta oba z možem vsak po 300 oporok, se mimogrede lahko zgodi, da bo nekdo otroka "vlačil" po sodiščih. Temu pa se žal ne moreš izogniti, ne glede na to, kdo bi bil otrokov skrbnik in kdo upravljalec njegovega premoženja (to sta lahko dve različni osebi oz. inštituciji). Ravno zato je dobro, da je skrbnik premoženja CSD, ki ima za sabo odvetnike, najete od države oz. od MDDSZ (ministrstva).

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
8.8.2006 6:53:15   
KIRA
jaz sem pa  nekje prebrala, da lahko nekje določiš skrbnika sam. user posted image user posted image user posted image a pol to ne drži??

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 5
8.8.2006 13:09:00   
Anonimen
Punce hvala za odgovore, bova še poiskala pravno pomoč, ker nama ta zadeva zadnje čase ne da miru.

Tast in tašča  finančno lezeta iz meseca v mesec, moji starši pa so v dobrem finančnem stanju. sama sem tudi mislila, da bi v oporoki napisala, da ne želiva da tast in tašča dobita otroka in tudi zakaj. Po moje bi to csd upošteval. Jezus, zdaj pa pišem kot da naju več niuser posted image user posted image .

Kar se pa tiče tega če bi vsi tije umrli in bi mož bil pisan v zemljiški knjigi, pa bi tast in tašča lahko zahtevala možev delež. Tašči vedno neki user posted image  pripada, pa če je ne vem kakšen daljni sorodnik. In mislim, da če mož ni vpisan, potem ne bi imela česa zahtevati. Zdaj se zaradi babičinega premoženja  dere, da bo ona šla do konca.

Ja Kira, jaz sem tudi mislila, da lahko sam določiš skrbnika. Saj verjetno lahko, csd pa preveri če ustreza.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
9.8.2006 0:07:42   
Anonimen
Tukaj se zadeva malce zakomplicira (v zemljiški knjigi).

Če sta hišo kupila oz. zgradila ti in tvoj mož, potem sta v vsakem primeru solastnika (vsak polovica), ne glede na to, kdo od vaju je vpisan v zemljiški knjigi. Tudi pri ločitvi je to vseeno.
Če umrete vsi trije naenkrat (Bog ne daj, sicer, ampak vseeno), potem se smatra, kakor da otrok nima dedičev, ampak jih imata samo ti in tvoj mož. Ker dediči v prvi liniji ne morejo biti vajini otroci, so v tem primeru to vajini starši ter bratje in sestre. Vse premoženje, ki ga zapustite, se deli na pol.
Primer: pol hiše lahko zahtevata tvoja starša, pol pa njegova. In če imata tvoja starša poleg tebe še enega otroka, si potem polovico hiše na tri enake dele razdelijo oni trije.

Iz oporoke pa lahko določene ljudi izločiš. Določene dediče, namreč. Vsakomur sicer pripada nujni delež (za katerega mislim, da je polovica od splošnega, torej npr. četrtina celote), ampak lahko pa, na podlagi določenih razlogov, izključiš ostalo. Temu se reče "nevreden dediščine". Ampak moraš imeti pa res že fejst razlog, npr. konkretno škodovanje tebi, tvojim bližnjim in vašemu premoženju za časa življenja, ali pa poskus umora, goljufija, kriminal tako ali drugače,... pa še se kaj najde...

Skratka - tašča in tast bi v vsakem primeru (razen, če še onadva prej umreta) dobila nujni delež. V vašem primeru to ni polovica hiše, ampak (zdi se mi) da četrtina. Razen, če dokažeš zgoraj omenjeno.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?