tejcek19
|
Z našim sedaj 3-mesečnim sinkom smo prestali izkusnjo, ki bo mogoče v pomoč tudi katerim drugim staršem. pred nekaj več kot mesecem je dobil drisko. Možev sodelavec jo je imel doma in očitno se je prenesla, čeprav nismo bili v direktnem stiku. Sinček je dobil zeleno sluzasto blato. Vse manj je bilo v njem "sirčkov". Pediatrinja nas je poslala na kontrolo na infekcijsko kliniko v Ljubljano, kjer pa so z rezultati tako mečkali, da smo jih dobli šele po približno dveh tednih. Jaz sem vmes kar poklicala in dobila seveda zoprno sestro, ki mi je zatrdila, da v blatu ni bilo niti virusov, niti bakterij (čeprav se je kasneje izkazalo, da takrat ko sva midve govorile, niti še ni bilo izvidov za bakterije, ker rabijo dlje časa na gojišču). ker nismo vedeli, kaj bi potem bilo, nas je pediatrinja poslala na pediatrično kliniko. Tam naju je zdravnica zadržala notri na opazovanju, čeprav je bil vikend. Skoraj vsi ostali na oddelku pa so šli "začasno" domov, kot temu pravijo na pediatriji. To pomeni, da grejo domov in se vrnejo na dogovorjen dan, vmes pa so zabeleženi kot pacienti in se lahko kadarkoli vrnejo, če se otroku stanje poslabša. No sedaj mi je žal, da nisem tudi jaz izsilila, da bi šla čez vikend domov. Na kliniki namreč čez vikend nič ne štima - to je prava groza. Dva dni sem morala proosit, da si je prvi zdravnik vzel čas, da mi je razložil, zakaj so naju zadržali notri in kaj bojo počeli z nama. Prvi dan mi je namreč samo to, da ostenava notri, sporočila kar sestra, ker se očitno zdravnici ni dalo priti do mene. Od opazovanja je ostalo samo to, da sem sestri vsakič pokazala plenico in je ona v karton napisala, da je blato zeleno. Pa kri so zjutraj sinu vzeli iz prsta. Če zdaj pomislim, bi se za to raje posebej pripeljala na kliniko, kot pa da sem bila tam toliko časa. da ne boste mislile, zakaj imam toliko proti kliniki: tam so naju s sinčkom dali v sobo skupaj z edinim dojenčkom, ki je tudi še ostal na oddelku, čeprav so bile proste še druge sobe in v soboto je moj sin dobil čisto drugačno drisko - tekočo, živo zeleno, zgledalo je kot pol kile gostega zeleno belega smrklja vsakič, ko se je pokakal, nato je še dvakrat bruhal zdravniki in sestre so lažnivo trdili, da gre za nov zagon prejšnje okužbe, jaz pa sem trdila, da sem 1000% da je nekaj novega, ker mu je prej šlo že na bolje in glej ga zlomka, čez kakšen dan se je našla poštena sestra, ki je priznala, da je imel sosedov dojenček kalicij (calicii) virus in da se je naš očitno nalezel (kasneje sem izvedela, da so imeli na kliniki celo epidemijo, pa o tem ni nihče nikomur nič povedal - čistilka mi je rekla, da njej itak tudi nikoli nič ne povejo, samo na koncu ji naročijo, katere sobe vse mora razkužiti) kalicij virus je menda nekoliko milejši kot rota virus, se pa tudi zelo prenaša - kot sem kasneje po internetu brala, lahko tudi po zraku, ko otrok bruha našemu sinku so potem na mojo izrecno zahtevo naredili spet pregled blata in v njem odkrili dva virusa - astro in kalicij rekli so da je tako malo verjetno, da bi imel dojenček dva virusa hkrati, da bodo test ponovili - in drugi dan isto - šele tretji dan je bil izvid negativen, takrat pa so bili zadovoljni (nič čudnega, če so po treh dneh testov iz istega ! vzorca blata že vsi virusi pocrkali) resnica je bila bolj verjetno taka, da je naš sinko imel astro virus že od prej, kalicij virus pa je dobil od soseda, ki je bil okužen pred njim ob vsem tem bi vam priporočila tole: 1. če boste kdaj z otrokom v bolnici, preverite, če obstaja možnost "začasnega" odhoda domov in da prihajate dnevno na kontrole 2. če pa že boste ostali v bolnici, otroka nikoli ne kopajte v skupni banji (kot je to meni naredila sestra, čeprav je takrat že vedela, kakšen virus ima sosednji otrok, ki se je pred tem kopal v isti banji) 3. nikoli tudi ne previjajte na skupni previjalni mizi, temveč izključno na otrokovi posteljici, pripomočke pa prinesite od doma - nikar ne uporabljajte skupnih posodic za umivanje ritke, ampak izključno svoje ali pa robčke (rajše bodite manj "higienični" tiste par dni, otrok se bo že doma dobro skopal) 4. svojega otroka tudi čim manj dajajte sestram - ene jih rade pestujejo, pa si včasih pred tem niti rok ne umijejo, naslanjajo si jih na rame, kjer se je prej veselo "slinil" drugi otrok in podobno ja, ja saj vem, da sem kritična, ampak izkušnja je bila pač slaba driska se nam je namreč zavlekla in sedaj traja že več kot en mesec mali mora jemati linex in pije borovničev čaj ker je v blatu občasno kri, ima nizek hemoglobin ... pediatrinja je rekla, da se ji zdi, da ima tudi mišični tonus nekoliko slabši, kar naj bi bilo vse povezano in bomo sedaj morali hoditi še na fizioterapijo zdravnikov in ostalih medicincev pa smo se v zadnjem mesecu že dobro prenajedli upam, da vam bojo zgornje izkušnje kaj pomagale, da se vam ne zgodi kaj podobnega
|