|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   bratec se spravlja na sestrico
1.1.2011 12:07:41   
biga
Zanima me, kako naj odreagiram oz. kakšen vzgojni ukrep bi vi dali v mojem primeru. Jaz mu vzamem knjigico (ki jih ima raje kot igrače), a ne zaleže. Torej: 3,5-letni sin se non stop zapikuje v 9,5-mesečno hči. Že od začetka imamo velike težave z ljubosumjem, sem upala, da bo sčasoma bolje, in kar se tiče njegove trme, je je res malo manj, a zadnje dni se pa skoz spravlja na sestrico. V tem smislu, da jo grobo prime za glavico ali jo dvigne in hoče odložiti kot vrečo krompirja. Včasih punčka nič ne zajoka, včasih se pokrega, občasno pa zajoka, ker jo očitno preveč stisne. Da seveda ne omenjam, da zanalašč zakriči, ko mala ravno zaspi. Kako naj ukrepam? Seveda mu lepo povem, da je treba biti nežen, da sestrico boli, da je majhna ipd., a kar pozabi na to. Kak dan je tako dober z njo, drug dan pa non stop "po njej". Očitno gre za ljubosumje, ker vedno, ko jo dvignem, hoče še on v naročje. Zato nočem neke hude kazni, ker mu je že tako hudo, ker ni več edini. Ampak pustiti mu pa tudi ne morem, da počne, kar hoče.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   [Brisano sporočilo]
1.1.2011 14:21:14   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu biga)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: bratec se spravlja na sestrico
1.1.2011 21:00:11   
bskrle
Daj ju narazen, ta malo v kak stolček, stajico - ravsala se bosta vseskoziuser posted image

Mama štirih deklic in 5ra

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 3
1.1.2011 21:09:58   
Najki
Mi smo sicer sele na sveze v tej situaciji in ima mali dneve, ko ga res trga ljubosumje, ravno vceraj je sestrico ugriznil, prej je bilo pa vec tednov vse super. Je bil pa bolan z visoko vrocino in doma na negi, takrat se mu je ljubosumje povrnilo. Prva dva tedna, ko je imel ta problem, smo ga odpravili s posvecanjem vec pozornosti in ljubkovanja njemu.

Sicer bi pa jaz rekla takole, minilo ga bo ljubosumje, ko bo mala dovolj stara, da jih bo fasal nazaj user posted image . Potem se bosta pa ravsala do najstnistva, ker se to pac za sorojence spodobi user posted image . Kaj vse me se caka user posted image ...

"Na svetu je samo en najlepši otrok in vsaka mama ga ima."

(odgovor članu bskrle)
Neposredna povezava do sporočila: 4
1.1.2011 21:10:43   
Gina
Jaz pa ne verjamem, da ljubosumje mine, ker to je genska stvar, ki obseda človeka, ne more se ji izognit. Lahko jo omili (na način, kot metulj piše, da nalašč da mlajšemu ali starejšemu, saj je vseeno, neumnosti za počet ali ga izkorišča), ampak mine pa po moje nikakor ne, vsaj dokler ne odraste oz. v veliki večini niti takrat ne. Vsaj jaz ne poznam nikogar, ki bi ga to v celoti minilo.
Kar se tiče tega, da v navalu ljubosumja počne nevarne reči, kaj pa vem, jaz tega nisem, niti ne bi dovolila. Če dojenčka stisne za glavo je to življenjsko ogrožujoča zadeva. Če mu karkoli drugega naredi fizičnega, je to tudi zelo nevarno. Zato ju jaz ne bi puščala same, oz. bi mu ne dovolila se sploh približevat, dokler se ne zna obnašat. Če ti dam en drastičen primer, če bi ga (bog ne daj da v resnici) vsakič elektrika stresla, ko bi nekaj nevarnega naredil, tega ne bi več delal. Tako pa ga ne strese elektrika v nobeni obliki. Besede niso elektrika, posledic pa tudi nima. Slišal te je že prvič, dobro te razume, smao se ne strinja s tabo. prehudo mu je na nek način, zato pač poskuša po svoje. Zmagal bo tisti od vaju, ki mu bo več do tega, da bo po njegovo. Ker gre za varnost, bi bilo meni zelo do tega, da bi bilo po moje. In bi bilo brez debate. Je pa res, da bi se mu najbrž zelo posvečala vsako popoldne, oz mu dajala občutek ljubezni in varnosti in tega da me še zmeraj ima tudi samo zase. To sem tudi počela, ko sem imela dojenčka in enega majhnega. Dopoldne z dojenčkom, popoldne s ta večjim. Čist fajn je bilo.

(odgovor članu bskrle)
Neposredna povezava do sporočila: 5
1.1.2011 21:39:50   
biga
Jaz tudi mislim, da ljubosumje ne mine kar tako, zato ga nočem ignorirati. Vem, da se bosta pozneje še ravsala, a zdaj se punčka ne more braniti. Da bi jo pa skoz dajala v prenosno posteljico ali jo odstranila od bratca, pa spet ne gre. Že tako sem se velikokrat ukvarjala z njim, malo pa - če grdo rečem - odrinila, jo dala v posteljico. Da sva lahko s sinom kaj skupaj počela, da sem se čim več ukvarjala z njim, tudi ven sva šla dostikrat sama. Ampak bi rada, da vse to počnemo skupaj, tako on kot sestrica. Zato mi ni všeč, da se spravlja nanjo, potem pa ona joka, jaz se jezim ... Moram pogruntat nek sistem, da ga bo to minilo.

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 6
1.1.2011 22:36:36   
Gina
Kaj pa narediš, ko nekaj naredi, česar ne bi smel? Razen da se pogovoriš seveda, kar ne deluje. Kakšno posledico ima, če recimo zakriči, ko ta mičkeno daješ spat ali če jo za glavo stisne? A se ti v resnici zdi tako zelo bogi, ker ima sestrico? Po moje se pa mora naučit, da to ni nekja gorznega, strašnega in nemogočega, pa da je lahko srečen kljub sestri, hočem reči, mora se naučiti ločiti, kaj je grozno, od tega kaj ni grozno. In imeti sestro, oprosti, ni nekaj groznega. Če trpi zaradi tega, je to pač lekcija, ki je ena manjših v življenju. In jo mora skozi dat. Seveda mora imeti občutek varnosti in ljubezni, če tega ne bi imel, bi to bilo grozno, da se samo njej posvečate, njemu pa ne, ampak jaz skoraj ne verjamem, da je v modernih časih, ko smo ljudje zelo osveščeni to sploh kaj dosti mogoče. Kvečjemu obratno, preveč hočemo zaščitit otroka, vse mu hočemo odvzet, vzet nase. Še to, da ima sestro jemljemo kot problem. To ni problem. Mi delamo iz tega problem. In njegova lekcija je, naučit se, da je ljubljen kljub temu, da ima sestro. Da ne more imeti vedno vsega in da je to v redu in ok in da zato ni niti žrtev niti se nima zanič. Ne moreš mu odvzeti tega dela življenja, s tem, da ga zaščitiš do zadnjega možnega koščka. Moral bo sprejet dejstvo,d a ima sestro. IN da je ne sme ne tako ne drugače poškodovat. No, tako jaz to vidim. NIč ni narobe, če zahtevaš da se vede primerno in nič ni narobe, če od tebe doživi eno posledico za neprimerno ravnanje. Saj on v bistvu tebe in sestrico na nek način tepe, a to je pa ok al kako? Ima on te pravice, mu jih želiš dati in mu sporočati, da je to dovoljeno, samo dovolj dolgo mora ignorirat kaj mu rečeš, pa lahko "tepe" dalje?

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   [Brisano sporočilo]
2.1.2011 14:18:08   
Brisani uporabnik

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
2.1.2011 14:41:15   
iskrca
Gina odlično napisano! Se popolnoma strinjam!
Tudi naša mala čez par mesecev ne bo več edinka in zato se mi nikakor ne bo smilila, da bo kaj prikrajšana(drugače bi imela pa samo enega otrokauser posted image ). Res je, da smo se samo z njo ukvarjali zdaj dve leti, ampak ta drugi bo pa že v štartu takoj dobil manj pozornosti in se bo moral na to navaditiuser posted image Tako da, naredili bomo vse, da bo prisotna zraven dojenčka in mi 'pomagala', ker mislim, da to tudi pomaga otroku, da se hitreje navadi. Ne mislim ju ločevat in se nekaj ur posvečat enemu, nekaj ur drugemu (mi v bistvu sploh ne bo zneslo, ker sem veliko sama) tako, da bomo pač veliko počeli skupaj na tak ali drugačen način. Za grdo vedenje pa so pri nas že zdaj posledice in bodo tudi v bodoče. Kar se ne sme se pač ne sme! Nje tudi ni noben tepel in grizel, zakaj bi moral drugi otrok biti potem tega deleženuser posted image
Meje pač morajo biti (in otrok se jih že zelo kmalu in zelo dobro zaveda)!
To je pač moje mišljenje...

30.1.2009 naju je razveselila najina sončica
29.4.2011 pa nas je osrečil še en sonček

Neposredna povezava do sporočila: 9
2.1.2011 16:56:14   
nusi
Se opravičujem, ker je izven teme, samo ste ravno takšne, ki imate 2 otročka na kupu. Glede tega ljubosumja, kako pa na to vpliva razlika v letih? Ali je huje če je npr 2 leti razlike ali več? V mislih imam starost prvega otroka, se mi zdi, da bi pri 4ih bolj kazal kot npr pri 2 - ali imam čisto napačno predstavo?

(odgovor članu iskrca)
Neposredna povezava do sporočila: 10
2.1.2011 22:07:25   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: nusi

Se opravičujem, ker je izven teme, samo ste ravno takšne, ki imate 2 otročka na kupu. Glede tega ljubosumja, kako pa na to vpliva razlika v letih? Ali je huje če je npr 2 leti razlike ali več? V mislih imam starost prvega otroka, se mi zdi, da bi pri 4ih bolj kazal kot npr pri 2 - ali imam čisto napačno predstavo?

Po mojih izkušnjah in opažanjih nima prav nobene veze starost, niti vzgoja, ampak izključno karakter in geni otroka. Tak se rodi. Vrednote prinese na svet in njegova vrednota je, da on mora biti najbolj pomemben in da bo za to naredil veliko več kot kdo drug. NImaš vpliva na to kot starš, pa najsi narediš razlike med otroki 2 leti ali pa 10 let. Niti ne igra vloge, kateri je starejši in kateri mlajši. En se rodi s tem, drugi pa ne, nekrat gre za starejšega, drugič za mlajšega otroka. Tako to pride, brez neposrednega vzgojnega vpliva staršev. Lahko pa vplivaš kasneje kot starš vsaj toliko, da omiliš ekstremno ljubosumno vedenje v nekaj sprejemljivega in kontroliranega, da otrok ni nevljuden in nesramen, ali pa ga privedeš v še hujše skrajnosti, če narobe delaš. To pa ja.

(odgovor članu nusi)
Neposredna povezava do sporočila: 11
2.1.2011 22:10:12   
čili
Biga 3,5 leta je več kot dovolj ,da mali razume kaj je prav in kaj ne!! Nikakor ne dovoli ,da izvaja nasilje nad sestrico !!

Nusi razlika v letih mislim ,da niti ni tako odločilna kot je temperament obeh ( vseh ) otrok in vzgoja,,,

(odgovor članu nusi)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   [Brisano sporočilo]
3.1.2011 8:59:50   
Brisani uporabnik

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
3.1.2011 16:16:19   
biga
Hvala za odgovore, vendar nisem dobila nasveta, kaj storiti oz. kako "kaznovati" sina, če se spravlja na sestrico? Normalno, da mu povemo, da se to ne dela, in vem, da on to razume, ampak če nadaljuje s početjem? Kako naj reagiram? Naj mu vzamem kaj, kar ima rad? Nočem ju ločevati, seveda mi je cilj, da se skupaj igramo, tudi ko je bila sestrica čisto majhna, sem ga vedno vključevala, da je pomagal. Samo je bil tako ljubosumen, da ni želel, pa sem mislila, da bo sčasoma lažje. No, saj občasno je, razen teh izpadov, ko jo prime za glavico ali dvigne in mala začne jokat. Se mi sin ne smili zato, ker ima sestrico, če ne, ne bi imeli še enega otroka. Samo želela bi na čim bolj ustrezen način odreagirati, ker je sin tudi zelo trmast in imamo potem vsak dan borbe z njim. On seveda vsako kreganje vzame kot to, da imam rajši sestrico. Ne bom mu pa pustila, da počne, kar se ne sme.

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   [Brisano sporočilo]
3.1.2011 16:49:21   
Brisani uporabnik

(odgovor članu biga)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
3.1.2011 16:54:44   
maronine
ojla,mi imamo 9 mesečnico in dva fanta stara sta 3,5 in 5 let.in smo imeli podobne težave s tamalim,najprej ko sva prišle domov iz bolnice,je blo grozno.ni maral videt da jo sploh nosim v naročju,tako je bil ljubosumen.ko se zdaj spomnim za nazaj si lahko samo mislim hb je mimo.zdaj jo oba pazita,ji data za pit,prineseta igrače,dudo,super.sem ga pa na začetku kaznovala z time outi.najprej na stolu 3min,če pa ni zaleglo sem ga poslala v sobo.in je tam ostal dokler dokler nisem jaz prišla po njega.je hodil seveda ven iz sobe,ampak po vsakodnevnem kaznovanju in izčrpnem razlaganju zakaj se to ne dela,in da ne bom imela nič časa zanj če bo sestrica jokala....je enkrat čez  noč  ukapiral.sploh ne vem kdaj.je pa res da sem oba veliko vključevala v samo nego dojenčice,skupaj smo jo kopali,pa česala sta ji laske,ker je mela že dolge ko se je rodilauser posted image  ,pa kremice odpirala,take drobne stvari,ki niso nič zmotle rutine.pol ko je bla mala sita pa previta smo jo dali pa v ležalnik ali posteljico in sem vedno na glas rekla,da zdaj pa naj bo pridna ker se gremo mi trije igrat.
zdaj mata pa onadva boje med sabo in sta izmenično na timeoutihuser posted image ,sicer ne vsak dan tako da kr dobro vozimo.

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 16
3.1.2011 17:32:53   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: biga

Hvala za odgovore, vendar nisem dobila nasveta, kaj storiti oz. kako "kaznovati" sina, če se spravlja na sestrico? Normalno, da mu povemo, da se to ne dela, in vem, da on to razume, ampak če nadaljuje s početjem? Kako naj reagiram? Naj mu vzamem kaj, kar ima rad? Nočem ju ločevati, seveda mi je cilj, da se skupaj igramo, tudi ko je bila sestrica čisto majhna, sem ga vedno vključevala, da je pomagal. Samo je bil tako ljubosumen, da ni želel, pa sem mislila, da bo sčasoma lažje. No, saj občasno je, razen teh izpadov, ko jo prime za glavico ali dvigne in mala začne jokat. Se mi sin ne smili zato, ker ima sestrico, če ne, ne bi imeli še enega otroka. Samo želela bi na čim bolj ustrezen način odreagirati, ker je sin tudi zelo trmast in imamo potem vsak dan borbe z njim. On seveda vsako kreganje vzame kot to, da imam rajši sestrico. Ne bom mu pa pustila, da počne, kar se ne sme.

V bistvu si dobila odgovore, kako da ne. Če zakriči ko jo spravljaš spat, bi jaz še njega dala spat, ali kaj podobnega. Morda bi ga samo odnesla proč, na time out, ne vem, odvisno od situacije.
Če bi jo prijel za glavo, oz. delal nekaj nevarnega, bi bila jaz zelo huda. IN čisto vseeno bi mi bilo, če meni, da imam sestrico raje. Vidiš, če tebe sekira to, da ti on to reče, si podlegla čustvenemu izsiljevanju. Otroci so mojstri v tem. Tvoj ta mali dobro ve, da ga ljubiš neizmerno in da je zanesljivo v tvojem srcu prvi, kar je vedno bil, pa ga nič ne briga, koliko te s tem prizadane. Jaz osebno nisem nikdar pustila, da kaj takega govorijo in s tem podpihujejo svoje negativne misli. Bolj kot se sami sebi smilijo, bolj razvijajo tovrstno mišljenje, da je nekdo drug odgovoren za to, da se oni slabo počutijo, to ne smeš pustit, ker nisi za to odgovorna.Svojim otrokom sem ob čem takem povedala, da je to laž, kar govorijo, katere ne mislim poslušat in da ga imam preveč rada, da bi dopustila, da kogarkoli rani, ker če se bo to kdaj zgodilo, bo imel hude posledice, teh pa ne maram. In da zato, ker ga imam rada, ne dovolim, da dela neumnosti. In mu ne bi dovolila, da gre blizu sestrice, dokler je zanjo nevaren. moral bi se igrati za mizo ali nekje kjer je sestrica varna pred njim. In brez skrbi, če mu boš prepovedala biti blizu, si bo želel njene bližine še bolj, bo to vsaj nekaj vredno in pazil bo, kao z njo ravna. Vem, tebe moti in boli, prizadane, ker se skupaj ne igrate, ampak lajf ni idiličen in vedno ne more biti vse po tvoje, oz kar si želiš, zavoljo dolgoročnih pozitivnih učinkov. Ker ta mali ve, da je tebi hudo in ne boš ukrepala, bo nadaljeval s tem kar dela, ker mu je vseeno, če tebe boli, njemu so tvoje besede bla, bla, bolj gleda kaj delaš ne pa posluša kaj govoriš, v tej fazi mu je važno da zadovolji svojo potrebo po sestrici premikat glavo, ker je jezen, da mu dela konkurenco. A veš, vzgoja je boleča stvar tudi za starša. Ni lahko otroku pustiti da doživi posledice svoje neprimerne reakcije. Tako zelo jih imamo radi, da bi jim vse odvzeli, predvsem nekaj, kar je boleče. Ampak če te ne posluša. Saj te je razumel že prvič kaj hočeš, pa mu je vseeno, itak ve, da so besede samo bla bla bla. Ves čas te gleda, kaj boš naredila in iz tega se bolj uči kot iz česarkoli drugega. POleg tega imaš prav, ko praviš da smo starši tudi kaznovani zraven - včasih moraš zapustit obiske in odit, če otrok počne na obiskih neumnosti, včasih moraš oditi iz trgovine, če se ti meče po tleh in hoče bombone, včasih moraš vreči kakšno stvar v smeti, ker ne skrbi zanjo, čeprav si jo ti plačala, včasih ne moreš na lepše, ker ne želi obut čevljev, ti pa mu jih seveda tudi ne boš in bosta posledično oba na slabšem, kaznuješ zraven tudi sebe, ampak...dolgoročno so te reči učinkovite. Če otrok počne neumnosti, pa jih ne neha, če se z njim pogovoriš, je čas za ukrepanje. NI druge.

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 17
3.1.2011 23:16:18   
Roberta69
Mi imamo dvomesečnika in 2,5 leti starejšega bratca. Kakšnega pretiranega ljubosumja ni bilo, razen prvih dni, ki so bili pač nabiti z močnimi čustvi, a ne konkretno ljubosumjem. Mlajšega bratca ful obrajta, mu skos prijazno kakšno hrano ponuja, zdaj ko je nekako ugotovil, da je bolj na mleku, mu kar moje mleko ponuja user posted image in včasih bi ga rad posadil kar na svoj motor (igračo), me prosi, naj ga dam na tla, da se bosta igrala... ga pa sigurno na vsake par dni, če ima le priložnost, vsaj malo uščipne... jaz ju samih niti slučajno ne bi puščala (vsaj zaenkrat)... že tako mi je grozno, ko je mali uščipnjen ali kaj podobnega, ker je en tak zlati, nasmejani dobrovoljček, ampak starejšemu sinu pa tudi nočem preprečit, da bi se ga dotikal in tako posledično mali včasih kaj faše... ne vem, jaz mu bom še tisoč in enkrat povedala, kaj je prav in kaj ne in skušala preprečit povzročanje bolečine... čez čas sem pa prepričana, da se bosta že sama zmenila, kako in kaj.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 18
4.1.2011 6:06:20   
skuštrana
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333

IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Po mojih izkušnjah in opažanjih nima prav nobene veze starost

podpis.

Ima veze. Ljubosumje je največje okoli 3-4 leta. Jaz si ne predstavljam da bi trenutno imeli dojenčka, ker je Arsen v mama fazi in bi non stop visel na meni, me objemal, se cartal ( oktobra je bil star 3 leta), pred letom in pol pa smo šli skozi to, da smo dobili novega družinskega člana čisto brez problemov. Se prazparav še ni prav zavedal kaj se je zgodilo.

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

Neposredna povezava do sporočila: 19
   [Brisano sporočilo]
4.1.2011 8:13:08   
Brisani uporabnik

(odgovor članu skuštrana)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
4.1.2011 17:05:04   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: skuštrana

IZVIRNO SPOROČILO: metulj333

IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Po mojih izkušnjah in opažanjih nima prav nobene veze starost

podpis.

Ima veze. Ljubosumje je največje okoli 3-4 leta. Jaz si ne predstavljam da bi trenutno imeli dojenčka, ker je Arsen v mama fazi in bi non stop visel na meni, me objemal, se cartal ( oktobra je bil star 3 leta), pred letom in pol pa smo šli skozi to, da smo dobili novega družinskega člana čisto brez problemov. Se prazparav še ni prav zavedal kaj se je zgodilo.

To pa ni nujno tako, da je ljubosumje samo takrat, res ne. Poglej koliko ljubosumnih ljudi je na tem svetu, pa takih ki vidijo več ali manj samo sebe - to je samo drug izraz tega istega egocentrizma in nezaupanja?! In ravno zato ne mine kar samo od sebe, v bistvu praktično nikdar ne mine, le skrije se, dokler ima tak otrok ali odrasel vse zagotovljeno, je vse po njegovo ali ima dovolj hudo velike občutke, da si te lasti ali da si lasti dogodke, predmete - sicer pa ima izpade. Odraslih ljubosumnežev je polno, ne le otrok od 3-4. Pa tudi ni rečeno,d a je ta velik otrok ljubosumen, lahko je ta mali, ta srednji, katerikoli pač. IN tudi ni res, da je objemanje, visenje na tebi nujno izraz ljubosumja - lahko je smao izraz potrebe po fizičnem čutenju tebe, kot mame, ali oblika varnosti - ljubosumje ima korenine v čisto drugih zadevah. Imam otroka, ki ni nič ljubosumen, pa je izredno hud crkljivček, pa otroka, ki se ne crklja kaj dosti, pa je strašno ljubosumen.

Se pa strinjam s tabo, da obstajajo boljši in slabši pogoji za to, kdaj otrok izraža bolj ali izraža manj svoje ljubosumje. To pa ja. Ampak se pa sprašujem zdaj po letih ko sem bila prepričana, da je treba takemu pomagat na način, d a mu vse zagotoviš...ali res mora starš vse to ljubosumje zakrivati, hoditi ves čas kot po jajcih, da ne bo spet prišlo do izraza, mu v vsem ustreči, delati v bistvu razlike med otroki, da bo en srečen, ker je revež tolk občutljiv....v bistvu pa ni občutljiv, ampak egocentričen in nesamozavesten. Ali bo res pridobil na samozavesti in zmanjšal ego, če bo vse po njegovo, ali bo s tem starš potrjeval, da je upravičen do tega, da vse ljudi terorizira, če ni vse po njegovo? Kaj pa vem, ne razumem več tega. Sploh ko vidim kaj vse se razvije iz tega, ko je otrok pri 2. letih ljubosumen in to nikdar v resnici ne neha. Gledam otroke potem v šoli. Pa gledam odrasle. Ne vidim, res ne, neke strašne logike več v tem, da bi morali to podpirat pa v vato zavijat, kvčejmeu obratno, privzgajat bi morali to, da bi otrok znal tudi malo potrpet, razumet druge ljudi, privoščit bratom, sestram dobro, jim posojal igračke, z njimi ravnal lepo.

Tole pripovedovanje v nedogled se mi pa tudi zdi malo nelogično. Saj sem enkrat že pripovedovala tisto štorijo o želvi. Želva je imela vsak dan isto pot. Vedno je šla naravnost. Na poti je stal steber. Vsak dan se je zaletela vanj in vsak dan ni mogla razumet, zakaj je tisti steber še tam. Zakaj se je zaletela vanj. Verjela je, globoko v sebi je verjela, da steber mora razumet, da ona tam hodi in da ne sme biti tam in ni mogla verjet, zakaj je ne razume in se ji umakne. In vsak dan je ibla ranjena.
Enako delamo mi z otroci. Govorimo jim in govorimo in se čudimo, zakaj ne razumejo. V bistvu razumejo, že pravič so razumeli, le ne strinjajo se z nami. zato naredijo drugače kot mi. Simpl. MI se pa še kar zaletavamo v steber in se čudimo, kaj dela na naši poti....

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 21
4.1.2011 20:36:28   
čili
IZVIRNO SPOROČILO: biga

Razmišljam o večih možnostih... So te ,ki so bile že opisane in je še ena : Mogoče sin preprosto samo zbuja pozornost in je enostavno takrat ko ga "biksne" dobi veliko ali celo preveč. Se mu splača nagajat ,če razumeš kaj mislim.V tem primeru bi ga jaz kadar "nagaja" samo prijela (brez besed ) in odrtranila od sestrice. Sčasoma bo vedel ( mu boš z dejanji potrdila),da če bo prijazen z njo se bo lahko z njo tudi družil ( nagrada ). Kadar je z njo prijazen ga pohvališ,ga pobožaš...poskrbiš ,da dobi veliko pozitivne pozornost...
To je pač moje razmišljanje. Težko je pomagat,predlagat ,če ne vidiš situacije v živo...

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 22
4.1.2011 21:38:46   
biga
čili, mi je čisto jasno, da sin vzbuja pozornost s tem, ko nagaja sestrici. Ampak vselej je imel in še vedno ima toliko pozornosti, da je več ne bi mogel imeti. Saj spustim dejansko vse iz rok, 5 minut zase si ne vzamem, da sem lahko z njim (morda bo kdo rekel, da je to napaka). Že prej je bilo tako, s prihodom sestrice pa še sploh izkoristim vsak trenutek, da sem z njim, ravno zato, da ne bi bilo toliko ljubosumja. Težko razumem, zakaj moj otrok išče negativno pozornost, ko pa ima toliko pozitivne. Npr. vsak večer pred spanjem mu najprej preberem knjigico, potem pa se še uležem zraven in z njim pocrkljam. Tako je že skoz, in takrat mala počaka pri atiju. Nič ne pomaga, če ga crkljam sto na uro, še vedno išče negativno pozornost. In ko sestrico grdo prime, seveda ga odstranim (ali njo), mu povem, da se to ne dela. Zadnje čase mu sicer ne govorim skoz besede "ne", ampak bolj v smislu "to sestrico boli", daj jo nežno pobožaj, tudi pohvalim ga, kadar je nežen z njo. Drugače pa bi bil itak vesel, če bi jo odstranila stran, zanj ne bi bila kazen, če se ne bi smel igrati z njo. Zaenkrat sigurno ne. Itak ji jemlje igrače iz rok, ne pusti, da bi kaj njegovega prijela, skoz ga moram opominjati, da igrače delimo itd. Saj vem, da bo lepše, ko bosta večja, že zdaj jo tudi velikokrat objame in pravi, da jo ima rad.

(odgovor članu čili)
Neposredna povezava do sporočila: 23
4.1.2011 22:23:31   
čili
Mogoče ti bo tole v pomoč.Poglej pod strokovni prispevki- MOTEČE VEDENJE

http://www.v-hcandersen.lj.edus.si/Svetovalna_delavka/svetovalna.htm

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 24
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Počnite to, da se bo vsak vaš otrok počuti...
S temi preprostimi, a učinkovitimi načini boste zagotovili, da se bo vaš otrok (oziroma vsi vaši otroci) počutil nekaj p...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.