mamsi
|
Mogoče se ne zdi, ampak za odraslega partnerja je kljub vsemu hudemu veliko lažje glede alkoholizma v družini, kot je pa to za otroke, če jih imata. Predstavljaj si, kakšen zgled jim je oče, kako jim pokaže, koliko naj se ceni, kako naj ravna s sabo. Oče otroku pove, da mu je pivo pomemnejše od otroka na 100 in en način. Saj je psiha bolj pomembna od fizičnega udarca. To, kar otroku z alkoholizmom oče pove, slabo vpliva na otrokovo samopodobo in s tem na celo življenje. Otrok se bo počutil manjvrednega in se boril s tem vse življenje, predvsem, če boste tako še naprej živeli skupaj. Zakaj tako govorim. Zato, ker tvoj parnerJE alkoholik. Ne more brez pijače, pa še količine so velike. Verjemi mi, vem da je tako, ker imam s tem neposredne izkušnje. Povej mu, kar mu gre in mu postavi pogoj, ali družina ali alkohol. Druga pot ali izbira sploh ne obstaja. Samo zavedanje in zdravljenje, ali pa pojdi. Pri tem ni izgovorov in ni nihče drug kriv in odgovoren, samo on. Ti pa, če imata otroke, si odgovorna zanje in samo ti jih lahko zaščitiš pred izredno nevarnimi vplivi alkoholizma. Še enkrat - verjemi mi, mene ti vplivi še danes bolijo, vsak dan se borim z njimi! Pa sem že precej stara Daj, postavi se zase in za otroke.
|