Gina
|
Glej, Simona, nihče ni govoril o tem, naj tvoj Lan malo potrpi, ampak o tem, da se mora - naučit postavit zase - naučit razlikovat, kaj je nekaj ne tako groznega (vzame igračko - v tme primeru jo vzameš nazaj, poveš vzg.) in kaj je nesprejemljivo (da te nekdo udari - lahko ga tudi udariš nazaj, poveš takoj vzg.) Čudne reči ti pišem, kajne. Ampak jaz tudi rečem svojim otrokom, da če jih kdo udari, da ga morajo nazaj, ker sicer jih bo vedno. Kot vzgojiteljica in učiteljica pa ti povem, da bi jaz sigurno imela vsakotedenske sestanke s starši tega otroka ali po potrebi večkrat. Vsekakor bi zagnala živ cirkus in aktivirala v vseh možnih smereh tako starše, kot tudi svetovalno službo. Če otrok dela vsak dan cirkus, bi jih jaz poklicala tisti hip, ko bi se to ponovilo, naj kar lepo pridejo v vrtec in sami razčistijo s svojim otrokom. Brez skrbi, da ko mora starš 2x zapored na zagovor, da otrok čudežno neha neumnosti počet. Vem to, iz prakse. Sicer se stvari ponavljajo, ampak za nekaj časa malo zualeže. In vzg. je vsekakor dolžna zagotoviti varnost drugim otrokom. Še vedno pa mi ne moremo vedeti, kaj v resnici je res. Morda pa tvoj otrok ne govori dosti o teh rečeh zato, ker ga ne motijo tako zelo, jih ne jemlje tako strašno tragične kot ti. Ne vem, ne morem vedeti. Vem pa, da je marsikdaj tako, da se starši ful sekirajo, otrok je pa v vrtcu ali šoli srečen, zadovoljen in dobro funkcionira. Potem pa kar naenkrat izveš, kakšne pravljice doma pripoveduje. To se vsako leto s kakšnim zgodi.- Pa ne da bi otrok lagal, samo tisti hip, ko vidi, kako je starš zapel za kakšen dogodek, hitro še kakšno pristavi bolj čustveno, pa hitro še malo doda, pa smo tam, kjer je starš prepričan, kako hudo je otroku v šoli, vrtcu. Saj pravim, jaz ne morem sodit, kaj je v resnici, ali vzgojiteljici prav vidita stvar, ali pa ima prav otrok, oz. ti. V vsakem primeru bi bilo pa dobro, da se greš pozanimat. In zelo natančno pobprašaj o konkretnih stvareh, tudi o tem, na kakšen način mislita reči rešit, če so res tako strašne. In vprašaj jih, kaj predlagata, da ti narediš? V vsakem primeru morata imeti neko mnenje in strategijo, saj v končni fazi, če jima otrok povzroča težave, je prav da se tudi same zavedata tega in naredita plan rešitve problema, kajne.
|