anitaz
|
IZVIRNO SPOROČILO: Gina IZVIRNO SPOROČILO: anitaz Z zadnjim napisanim se ravno ne strinjam. Pri nas je tako, kot je avtorica opisala (mogoče je celo isti vrtec), da lahko kdorkoli pride, vzame otroka in gre. KDORKOLI- ker ni kontrole. A si ti zihr, da ni kontrole? Kako pa to veš? A gledaš, kdo otroka gleda na koliko sekund? Zanima me tudi , koliko otrok je bilo v sloveniji ugrabljenih iz strani neke čisto tuje osebe (odštejemo očete in druge osebe, ki se jim odvzema pravica do stikov in podobnih na nek način pričakovanih situacij, ob primerih družinskih težav,o katerih skoraj vselej osebje vrtca ve, da so lahko problemi)? KOliko v zadnjih letih? Ne rečem, da ne obstaja neka hipotetična možnost, da bi se to res zgodilo, samo po moje je po zakonu povprečja precej malo verjetno. Poleg tega ga vendarle čekirajo, saj ga ne pustijo ure in ure samega, al kako, nekdo vsake par minut not pogleda, da ne govorimo o tem, da navadno otrok pozna njemu drage osebe, večini najbrž ne bi bilo všeč, da jih nekdo na silo odpelje, skratka dejavnikov tveganja po moje ni toliko, kot si jih slikate. Edini bolj resen dejavnik tveganja, ki ga jaz vidim je ta, da bi malček lahko sam šel ven iz vrtca. Najbrž pa vzgojiteljica skoraj gotovo tolk pozna otroke, da ve, kateri ne bo glih sam odšel, je bolj prestrašen, pa kateri je zelo samosvoj in ga piči vse sorte. Tolk je pa najbrž že pri sebi, da bo svojo rit zaščitila. Ne vem no, jaz to tako razmišljam. Je pa res, da se ne vedem zadnja leta nič kaj več normalno človeško, ampak zelo egoistično (v bistvu bi ve rekle, da profesionalno , meni osebno je pa to bolano) in se poskušam zaščitit kolikor se da, tudi za ceno otroškega udobja in prijaznosti, pa bi tudi jaz otroka zbudila. Vse reči delam, če se le da tako. Ne ljubi se mi več se ukvarjat s komerkoli, če starši tako hočejo, naj bo, kot hočejo, briga me kam to pelje. Če pa se me vpraša iz človeškega vidika, pa se mi zdi, da smo izgubili človečnost, postali ful zatežen narod, prestrašen in obseden z vsem mogočim, ki se zaveda samo nevarnosti, in ki hoče imeti totalno kontrolo nad vsem, pa za katerega vsi ostali delajo več ali manj vse zanič, čim ni vse po naših merilih in pogledih, zelo smo kritični. V bistvu nimamo zaupanja v ljudi ne v njihovo delo, gledamo pa itak samo na svoje udobje - slovenceljni pač. Žalostna sem. Aja, da ne bi katera razumela moj post, kot da se mi prav zdi, če b bil otrok čisto brez kontrole, sploh ne. Če pa je otrok "zaupanja vreden", dovolj star, če so vrata odprta in nekdo konstantno kontrolira zavoljo tega, da se bo ok naspal, ker spanje pač rabi in ker je to dobro zanj, potem pa se mi s tem ne zdi nič narobe. Gina, vse lepo in prav, ampak ti govoriš tako zgolj samo zato, ker si v tem poklicu (podobnem). Tudi o zaklepanju vrtcev je bila enkrat debata in sem opizila, da imajo skoraj povsod zaklenjeno. Pri nas tega ni, žal. Vrtec je odprt non stop. Ob 8-ih zjutraj, devetih, 10-ih, 11-ih, 12-ih...kadarkoli prideš je odprto - prosto po prešernu. Ja, vsaj neka kontrola, varnost pa ja mora biti, ali smo spet starši tisti, ki pretiravamo?
|