Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen Mi včeraj kolegica, ki dela v vrtcu pravi, da kok je imela dela in je zmatrana. Seveda zaradi tega, ker se je en otrok zaletel v drugega in je ta drugi padel in se nasadil direkt v rob mize. Tega ne moreš preprečit, normalno, če so to sekunde. Res ne mores prepreciti ce so to sekunde, vendar bi se dolocene poskodbe lahko preprecile, ce bi nekatere vzgojiteljice/varuhinje opravljale svoje delo tako, kot bi morale. Iz lastne izkusnje (praksa v vrtcu) vem, da so bili triletniki marsikdaj sami v igralnici. No in mi pravi kolk ene papirologije je morala izpolnit, pa lepo se pogovarjat potem s starši, ko so ga prišli iskat. Mulček je bil šivan v zdr. domu. Hudica! Ko bo pa nekdo na parkingu oplazil njen avto, bo zahtevala in zapisnik od policije in podatke od tega cloveka, pa bo pisala zavarovalnici, pa bo uveljavljala kasko ali zahtevala denar..... Za avto ni nic teskega izpolnjevat "papirologijo", za tujega otroka, ki ji je zaupan v varstvo je pa to nepotrebna morija in odvecno delo - splosni primer, ki se ne nanasa konkretno na predstavljen primer (v izogib tezavam z nerazumevanjem besednih figur). Papirologija ni namenjena sami sebi, temvec tudi temu, da kar nekaj starsev ima urejeno nezgodno zavarovanje za otroka in te papirje potrebujejo. O tem, da se je morala lepo pogovarjat s starsi - katastrofa. Zakaj se pa ne bi lepo pogovarjala s starsi poskodovanega otroka??? Kaj jo bolj potre? Da ima otrok sive na obrazu ali moznost, da jo bodo tozili? Ce je svoje delo opravljala kakor je treba, se tozbe nima kaj za bati. In mi reče, da je srečna, da so tako odreagirali starši, ker baje v Ljubljani komaj čakajo, da se otroku kaj zgodi, da bodo zaslužili s tožbo, posledično je tudi izguba službe. V Ljubljani smo v vrsto postavljeni za tozbe in res, komaj cakamo... izjemno smo veseli, ko poklicejo sred delavnika iz vrtca in upamo, da se je nasim otrokom kaj zgodilo...... Se ti zdi, da je to res tako? Kaj imajo starši od tega, da gredo tožit? Bodo vrnili lepo, zdravo, svetlečo kožo po šivih, ki jih je dobil???? In sem se zamislila, kako bi sama odreagirala, če bi se to zgodilo mojemu otroku! In moje mnenje je, da ti starši hočejo samo zaslužit. Moj brat je v vrtcu izgubil prst. Vzgojiteljice so pile kavo - pustile so odprta vrata, da vidijo kaj otroci delajo; otroci so se igrali, brat je stal ob vratih, ker je cakal mamo (star niti dve polni leti), drugi otroci so zaloputnili vrata in mu odscipnili prst. Zelo dobro vem koliko in kaksnih problemov je imel moj brat zaradi manjkajocega prsta. To, da se nesreca zgodi, nosi dolocene predpostavke in vprasanja. Ce so vzgojiteljice varuhinje prisotne in opravljajo svoje delo.. se zgodi... Ce so pa odsotne, pijejo kavo ( v nasem vrstu zelo rade klepetajo na hodniku, tudi do 30 metrov stran od igralnic), klepetajo ipd, je pa to malomarnost, a ne nesreca. Kaj bomo rekli za primer, ko se je malcek utopil v potoku,a vzgojiteljice niso niti opazile, da ga ni? Nesreca? Malomarnost? Ali je vse dobro in vse super, samo dokler je otrok prezivel? In mogoce bo ta otrok s sivi na obrazu iumel brazgotino celo zivljenje; in mogoce ga bo to motilo in mogoce bo brazgotina osnova za taksna in drugacna zbadanja; in mogoce niso sivi edina posledica; in mogoce bo hotel pozneje odstraniti brazgotino, vendar mu to nas sistem zdr, zav. ne krije stroske.... In mogoce je bila vzgojiteljica/varuhinja malomarna in si je zasluzila, da dobi eno dobro po prstih - in ker je to prepovedano, dobi po zepu. Kakor niso vse usluzbenke v vrtcih na ravni angela, ki dajo vse od sebe za otroke in njihovo dobrobit, tako verjetno niso niti vse tozbe upravicene. Nekatere pa verjetno so. In zato so sodisca - da ugotovijo ali je bila nesreca ali malomarnost.