|
RE: Učiteljice, komentarje prosim! 31.8.2007 1:07:59
|
|
|
|
nejcko
|
Se strinjam z Marogico. Samoocenjevanje je del vzgojnega načrta in otroci se morajo slej ko prej naučiti samokritičnosti. Kolikor jaz vem, imajo vse učiteljice v prvi triadi take metode, ene imajo čebelice, druge gosenico, tretje drevo itd., je pa seveda od učitelja do učitelja različno, do kakšne mere in na kakšen način bo pri učencih spodbujal samokritičnost. Kakor pravi mala maja, tako samoocenjevanje pri učencih "pali" 100/uro in zelo pozitivno vpliva na njihovo obnašanje oz. spodbuja zdravo tekmovalnost v prizadevnosti, pridnosti in lepem obnašanju. Torej, ta metoda, ki jo opisuješ, je povsem ok, le način, kako jo učiteljica izvaja, ni ravno najbolj posrečen. Če že hočemo učence naučiti samokritičnosti in utemeljevanja lastne samopodobe, potem je prav, da damo možnost vsem učencem, torej tudi tistim, ki po učiteljičinem mnenju čebelice ne zaslužijo. Naj jih posadi nazaj v klop, a naj jim to tudi utemelji na njim razumljiv način. Če že morajo ta pridni utemeljevati lastno samopodobo, potem naj bi svojo kritiko utemeljila tudi učiteljica - to bi bilo namreč vzgojno in otrokom za vzgled, hkrati pa pokazatelj, na kaj vse morajo biti prihodnjič pozorni. Od učiteljice bi bilo tudi prav in fer, da bi na koncu izbrala tudi kakšnega "nesamooklicanega" kandidata, ga pobarala, zakaj meni, da si čebelice ne zasluži, ter mu potem razložila, zakaj ona meni, da si jo vendarle zasluži. Za vzpodbudo bi lahko dala kakšno čebelico tudi malo bolj "nepridnim" otrokom, če so vsaj kakšen dan ali dva v tednu naredili vsaj eno dobro stvar. Jaz sicer nimam izkušenj s tako majhnimi učenci, ampak pri "ta večjih" je podobno. Tudi njih motivira kakšna pohvala, priznanje, da so kljub svoji nedisciplini in malomarnosti pa vendarle naredili nekaj dobro. Glej, Splišni, imaš prav, ko praviš, da bo vedno in povsod ista pesem - Tibor bo srečeval dobre in slabe učiteljice. V 1. in 2. triadi je to malo tečno, če otrok naleti na učiteljico, s katero nista kompatibilna, v 3. triadi pa se ta zadeva malce porazgubi, a še vedno se bodo našli učitelji, ki mu ne bodo po meri. Žal ali na srečo je pač tako v življenju - tudi jaz se nisem ujela s svojimi učitelji (ne v OŠ ne v SŠ, celo na faxu ne ). Šola ni samo učenje nekih učenosti ampak je del socializacije - vzemi to tako in ti bo veliko lažje. p.s. Mater sem pametna, drugo leto bom pa sama cvilila tukaj gor, kako mojega mulca nihče ne razume Ne, resno - vem, da je težko, ampak poskusi se čim manj informirati o šoli in učiteljih, ker, saj veš, slabe novice letijo na kup.
|
|
|