|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Tradicionalni božični recepti
28.11.2007 10:22:04   
Lusa
V vrtcu zbirajo recepte tradicionalnih božičnih jedi(sladice in ostale jedi) in bi lepo prosila ,če bi mi ga katera hotela posredovat ali pa kakšen link prilimat.

Hvala vam!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Tradicionalni božični recepti
28.11.2007 10:25:49   
Anonimen
Hm...kaj pa vem, a bi bila morda lahko orehova potica?

(odgovor članu Lusa)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Tradicionalni božični recepti
28.11.2007 10:27:45   
Anonimen
http://solske-sestre.rkc.si/?id=267&fmod=12

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Tradicionalni božični recepti
28.11.2007 10:39:10   
Enolla
Ti odgovorim popoldne ko pogledam v moje bukleuser posted image .

_____________________________

Nič ni težjega od iskrenosti in nič ni lažjega od laskanja(Dostojevski).

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Tradicionalni božični recepti
28.11.2007 10:41:00   
mojsoncek
poslji mi mail na zs. imam nekaj receptov... mogoce ti pride kaj prav.

_____________________________

Vse kar smo, je posledica našega dosedanjega mišljenja (Buda)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Tradicionalni božični recepti
28.11.2007 11:00:38   
Anonimen
Spada tudi ta jed med tradicijonalne?





Ocvrti krompirjevi žličniki
Maribor | 14.5.2007 | B.J. Izvrstna, preprosta in hitro pripravljena hladna predjed s krompirjem in ajdovo kašo.
user posted image
user posted image
user posted image









user posted image
Sestavine za ocvrte krompirjeve žličnike z ajdovo kašo SESTAVINE za 4 osebe:Testo:
100 g vode
ščep soli
50 g mehke moke
1 jajce in en rumenjak
35 g masla
40 g ajdove kaše
100 g kuhanega krompirja
olje za cvrenjePostopek dela:V vodo damo maslo in sol ter zavremo. Zakuhamo moko, s šibo ali kuhalnico mešamo tako dolgo, da nastane cmok in odstopi od posode. Kuhano testo ohladimo.Krompir olupimo, skuhamo in pretlačimo. Ajdovo kašo preberemo, operemo in pet minut kuhamo. user posted image
Žličnike ponudimo s solato ali kot prilogo k mesnim jedem. Žličnike so pripravili dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor z mentorico Marjano Pogorevc. K hladnemu testu primešamo ohlajen pretlačen krompir, jajca, sol in kuhano kašo. Z dvema žicama oblikujemo žličnike in v vročem olju počasi ocvremo, da postanejo zlatorjavi.

(odgovor članu mojsoncek)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Tradicionalni božični recepti
28.11.2007 11:32:18   
Lusa
Al bina-ja lahko bi tud bila orehova potica.

kind lady-hvala ti za link!

Enolla-bom nate tud počakala!

mojsoncek-sem ti že poslala zs.

neva-jaz bom jo kar uvrstila med tradicionalne ,pa če je ali niuser posted image Hvala ti ,pa še tako lepo prikazano.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Tradicionalni božični recepti
28.11.2007 12:03:23   
tinkamiška
tole je sigurno tradicionalna sladica:
http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=9361
http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=9462



_____________________________

May be I'm not an angel, but I can still fly...

(odgovor članu Lusa)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Tradicionalni božični recepti
28.11.2007 12:56:54   
Anonimen
Zavita pregreha
Za mnoge sladokusce je najbolj prijeten čas po osrednjem obroku, ko so glavne jedi mimo. Torej takrat , ko je ostalo le še malo prostora, da odličen obed kronamo z nečim slastnim. Med mnogimi slaščicami težko najdemo tako razširjeno in samoumevno, kot je zavitek. Slastna mešanica krhkega testa in sočnega polnila, ki je najboljša sveža, naravnost iz babičine pečice. Med zavitki vsekakor prednjači jabolčni, vseeno pa so več kot odlične druge različice, ki v dolgih zimskih večerih dodobra ogrejejo.

user posted image Vlečeno testo za zavitke in štruklje

Sestavine:
- 30 dag moke
- 1 žlica olja
- žlička soli
- 1 jajce
- olje za mazanje

Moko presejemo v skledo, da jo zrahljamo. V sredi naredimo jamico, vanjo damo sol, olje in jajce. Prilivamo mlačno vodo, s prsti mešamo in pazimo, da imamo na sredi vedno gladko testo. Ko je testo primerno gosto zamešeno, ga začnemo gnesti - lahko ga gnetemo z rokami ali električnim mešalnikom za testo. Dobro pregneteno testo oblikujemo v hlebček, ga namažemo z oljem in pokrijemo s toplo skledo. Počivati pustimo pol ure. Hlebček nato pomokamo, ga razvaljamo ali razvlečemo najprej nekako za velikost večjega tortnega modela in pri tem pazimo, da robove zvaljamo, kar se da tanko. Preden ga začnemo vleči, ga namažemo z oljem, da laže poravnamo gube, ki morda nastanejo pri vlečenju. Razvlečemo ga v kvadrat ali pravokotnik. Rob, ki pogosto ostane debelejši, porežemo.

user posted image Češnjev zavitek s kruhovim nadevom

Sestavine:
- 35 dag vlečenega testa (kupljenega ali domačega)
- 8 dag masla ali kisle smetane za kapljanje
- 1,5 kg češenj
- 3 jajca
- 12 dag sladkorja
- 6 dag namočenega in ožetega kruha
- 2,5 dl kisle smetane
- limonina lupinica

Kupljeno testo na pomokanem prtu razgrnemo, če pa smo ga pripravili sami, ga najprej razvaljamo in nato razvlečemo. Stepemo trd beljakov sneg, nato mu primešamo sladkor in rumenjake. Stepamo dalje, da se vse skupaj dobro speni in naraste, nato primešamo ožet kruh, smetano in naribano limonino lupinico. Razvlečeno testo namažemo z obeh strani po tretjini površine s kruhovim nadevom in po nadevu potresemo izkoščičene češnje. Srednjo, prazno tretjino, pokapljamo le z maslom ali smetano. Testo s pomočjo prta z obeh strani zavijemo proti sredini, nato zavitek položimo na namazan pekač in pečemo 50 minut pri 1800 C. Med peko ga namažemo s smetano ali mlekom, da se ne izsuši. Pečen zavitek vzamemo iz pečice in ga za nekaj minut pokrijemo z drugim pekačem, nato ga narežemo in posipamo s sladkorjem.

user posted image Smetanov zavitek

Sestavine:
- 35 dag vlečenega testa (kupljenega ali domačega)
- 8 dag masla za kapljanje
- 1 dl mleka
- 3 dl goste domače ali kisle smetane
- 4 jajca
- 10 dag sladkorja
- limonina lupinica
- malo soli
- 4-5 žlic sveže naribanega starega kruha

Kupljeno testo na prtu razgrnemo, če imamo domače testo, ga razvaljamo in razvlečemo. Testo z obeh strani po eni tretjini namažemo s smetanovim nadevom, srednjo tretjino pa kot ponavadi pokapljamo z maslom. Smetanov nadev pripravimo tako, da v smetano zamešamo rumenjake, sladkor, limonino lupinico, malo soli, nariban kruh in trd beljakov sneg. Narahlo premešamo. Testo s pomočjo prta z obeh strani zavijemo, zavitek položimo na namazan pekač, prelijemo z mlekom in pečemo 45-50 minut pri 180°C.

user posted image Pehtranov zavitek

Sestavine:
- 35 dag vlečenega testa
- 1 sladka smetana (za mazanje zavitka)
- 8 dag masla za kapljanje
- 2 žlici narezanega pehtrana
- 5 dag masla
- 3 ali 4 jajca
- 8 dag sladkorja
- 1 vrečka vaniljinega sladkorja
- limonina lupinica
- 3 dl kisle smetane
- 2 žlici drobtin

Kupljeno testo razgrnemo na prt, domače pa najprej razvaljamo, nato razvlečemo. Maslo pustimo na sobni temperaturi, dokler se ne razmehča. Mehkega umešamo, postopno dodamo rumenjake, sladkor, vaniljinega sladkor in limonino lupinico. Vse penasto umešamo, prilijemo smetano, dodamo drobtine in narahlo zamešamo trd beljakov sneg. Dve tretjini testa namažemo z maslenim namazom in potresemo z narezanim pehtranom, ostalo testo pokapljamo s stopljenim maslom. Zvijemo, zavitek položimo na namazan pekač in namažemo s smetano. Pečemo 45-50 minut pri 180°C.


Schmugla
Foto iStockphoto

(odgovor članu tinkamiška)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Tradicionalni božični recepti
28.11.2007 13:18:26   
Barbs
Božična torta s suhim sadjem, božični kolač, božično deblo, dunajski šarkelj...
 
to so nekateri predlogi. So pa verjetno v vrtcu hoteli, da se otroci pozanimajo o slovenskih
tradicionalnih jedeh ob Božiču...
 
Evo, ti bom jaz zaupala eno nenavadno. Na Primorskem so itak znane ribje juhe, jegulje v vinu, sipe na žaru, polnjeni lignji, škampi v vinu. Znamenita istrska jed pa je polenovka ali bakalar, suha riba iz severnih morij, ki je z mornarji prišla v Istro. Že včasih so jo uživali za praznike, zlasti za Božič.  ( zaradi tega razloga recimo imaš v Šparu kao med božičnimi akcijami tudi bakalar - ker se eni sprašujejo, kaj za vraga imajo ribe z božičemuser posted image )

Preprosta obrazložitev recepta : Ribo stolčejo in ji dodajo olivno olje ter česen. Med kuhanjem smrdi (saj smrdi tudi cvetačauser posted image ), potem se vonj zgubi, a riba dobi prijeten, svojevrsten okus.

Glede ostalih dobrot in receptov pa ti predlagam, da zaupaš mojsonček predlogom.user posted image Je izvrstna kuharica in obvlada v nulo, tudi v praksi, ne samo na papirju/ups, netu. Pa zadnje cajte jo menda popadajo neke kulinarične strastiuser posted image

_____________________________

Vsako noč nekdo misli name, preden zaspi:)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Tradicionalni božični recepti
28.11.2007 13:40:33   
mojsoncek
IZVIRNO SPOROČILO: Barbs

Glede ostalih dobrot in receptov pa ti predlagam, da zaupaš mojsonček predlogom.user posted image Je izvrstna kuharica in obvlada v nulo, tudi v praksi, ne samo na papirju/ups, netu. Pa zadnje cajte jo menda popadajo neke kulinarične strastiuser posted image


ma, saj mi bo se nerodno user posted image

pa se recept oz. dva za panettone, ki je v tem casu znacilen sicer bolj za Italijo (no in na Primorskem):
http://kulinarika.net/recept.asp?ID=1522
http://kulinarika.net/recept.asp?ID=1536

_____________________________

Vse kar smo, je posledica našega dosedanjega mišljenja (Buda)

(odgovor članu Barbs)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Tradicionalni božični recepti
28.11.2007 15:33:31   
Nasy
ma sem mogla it brat tole, neuser posted image
user posted image

_____________________________

Vsak človek je zase svet- čuten, svetal in lep, kot zvezda na nebu!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Naši živahni deklici se je pridružil prvoaprilček :)

(odgovor članu mojsoncek)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Tradicionalni božični recepti
28.11.2007 17:30:23   
Anonimen
še nekaj tradicije sem našlauser posted image


http://www.drustvo-gurman.si/browse.php?&C=349&page=2

(odgovor članu Nasy)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Tradicionalni božični recepti
28.11.2007 18:09:54   
Enolla
Sem malo pregledala moje pomočnikeuser posted image  - upam, da ti bo kaj v pomoč. Receptov ti zanekrat ne bom pisala, boš povedala če te kateri zanima. Ti pa predlagam, da poškiliš v zadnjo LIso čarovnijo okusa - imajo rubriko tradicionalnih jedi in je tokrat tega dosti tega notri (sem tudi jaz poškilila noter).
Za Božič se je v glavnem jedlo bogato in mastno, ker so bile v tistem obdobju koline.
Najbolj važna stvar je bila potica (poleg ogromne količine biškotov - najbolj pečeni so bili janeževi upognjenci) , ponavadi orehova, na Notranjskem tudi ocvirkova in bogati kruhi - potprtnjak, pa zdraven krhljak - sadni kruh (na primorskem panettone) , pinca - sladek kruh (na primorskem), na Dolenjskem pa so celo spekli kruh iz vseh vrst žit, ki so jih pridelali na kmetiji.  

Poleg kolin so ponavadi za božič pripravili perutnino (ker brska pišča slabo za sabo) - na štajerskem gosi, na primorskem kokoši, na dolenjskem petelin, Bela krajina puran,  na gorenjskem pa so celo pripravljali divjad poleg kokoši. Ponekod na štajerskem pripravljajo krape - to je tradicionalna nemška navada.
In kot so ti že povedale - bakala in bianco na Primorskem. Več v tem trenutku nisem zbrala skupaj - dopišem če se spomnim. Sicer pa skupni imenovalec je bogata in mastna obložena miza (baje, da mora biti tako bogata, da niti vinski kozarec ne more stani na njejuser posted image ).
S Vendelina predlaga meščanom (slovenska meščanska kuhinja), da jedo tole: juho z zdrobovimi žličniki, pečena purica, hrenova majoneza s smetano, mlinci, nadevnan svinjski flam, nadevan krompir, praženo kislo zelje, pečen smetanov štrukelj, orehova potica, miške  


Vir vsega : moje bukle


_____________________________

Nič ni težjega od iskrenosti in nič ni lažjega od laskanja(Dostojevski).

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Tradicionalni božični recepti
28.11.2007 19:38:17   
Anonimen
Ideje za praznične dni
Obenem vam ponujamo še nekaj nasvetov za dolge zimske večere. Na mizi naj bo vedno suho sadje, zlasti suhe fige. Ob suhem sadju ponudimo topel čaj, za popoldansko malico pa pripravimo štrudel z jabolki ali skuto. Ponudimo lahko tudi jed, ki je sicer bolj običajna ob svetem Martinu, to so orehi, lešniki in kruh ob kozarcu dobrega vina. Dobro teknejo tudi jabolčni cvrtki ali jabolko, pečeno v pečici. Jabolko lahko navrtamo in ga napolnimo z nadevom za potico. Po pečenju dodamo na vrh še malo smetane. Poleg potice so lahko na mizi štraube, ki so jih včasih sicer pripravili le ob pustu, danes pa so lahko sladica tudi ob ostalih praznikih.
Kot glavno jed lahko postrežemo telečjo rulado s kuhanim kruhom ali prašičja jetrca s pire krompirjem ali belo krompirjevo polento. Za osvežitev lahko ponudimo toč s fižolom, kuhanimi jajci, polento in vinom ali teranov toč s pršutom. Teranov toč s pršutom pripravimo tako, da rezine pršuta pocvremo v ponvi brez dodatka maščobe. Ko so rezine rahlo popečene in maščoba zastekli, jih prelijemo s teranom in še malo pocvremo. Postrežemo v globokem krožniku in ponudimo z domačim kruhom ali rezino polente
Trije priboljški
Za otroke so na Krasu nekoč v ponvi pekli koruzo oziroma pokalice. Za to so porabili "ta fino" koruzo ali činkvantin, pripravljali pa so tudi domače bombone. V ponvi so počasi segreli sladkor, da se je stopil in zarumenel, ter ga zlili na moker krožnik. Otroci so komaj čakali, da se je ohladil, in že ga je mati nalomila in vsem pošteno razdelila. To so bili nekoč edini bomboni. Pripravljali so jih iz sladkorja, ki ga je mama prinesla iz Trsta, kjer je prodala jajca in mleko. Bomboni so bili še boljši, če so v raztopljen sladkor primešali na grobo narezane lešnike, orehe in mandeljne.
Otroci so radi jedli tudi riž na mleku. V posodo so dali merico riža in dve merici mleka ter jed skuhali. Posladkali so jo s sladkorjem in včasih tudi z naribano čokolado.
user posted image




Ob božiču
Bližajo se božični in novoletni prazniki ter z njimi dnevi, ko bomo preživeli več časa doma. Družina bo zbrana in starši se bodo posvetili otrokom. Otroci bodo prisluhnili noni in nonotu, medtem ko bodo darovi zbrani pod jelko. Tako je dandanes, nekoč pa so se na Krasu najbolj posvetili pripravi božičnih jedi. To je bil poseben obred, saj so skuhali boljše, praznične jedi. Ko so bile dobrote pripravljene, se je pri mizi zbrala vsa družina. Večer je bil poln pričakovanja in vzdušje v krogu domačih je bilo toplo. Na Krasu so ob božiču pripravljali jedi iz vrzot oziroma ohrovta, obvezna jed za božični večer so bile vrzote s krompirjem. Za ta večer so posebej "prišparali" vrzotne glave, in če jih ni bilo pri hiši, so si jih sosedje med seboj sposojali.
Vrzote s krompirjem
Vrzote s krompirjem pripravimo tako, da čvrstim glavam vrzot najprej odstranimo zunanje liste. Glave očistimo in jih narežemo na koščke ali trakove. Olupimo krompir, ga narežemo na kose, nato damo krompir in vrzote kuhat v krop. Na dno posode položimo vrzote in čeznje krompir. Oboje počasi kuhamo, da sestavine postanejo mehke, in nato odlijemo del vode. Del vode naj ostane v posodi, da so vrzote in krompir bolj sočne in se jih kasneje laže premeša.
Nato pripravimo podmet iz olja, česna, popra in moke. Takoj ko česen zadiši, prelijemo podmet prek krompirja in vrzot ter jed premešamo v isti posodi. Tako se vrzote in krompir zdrobijo na drobne koščke in se dobro povežejo v lepo, elegantno in sočno jed. Jed je najbolj sočna, če jo pripravimo iz ene tretjine krompirja in dveh tretjin vrzot. Če je krompirja več, je jed bolj suha in čvrsta.
Vrzote in krompir so slastna jed, saj delujejo sveže. Poseben okus ji dajejo vrzote. V ustih je jed nežna, saj se komaj čutijo delci krompirja. Tako pripravljene vrzote so odlična priloga k dobro pečeni svinjski zarebrnici ali pečenici. Kot sladico lahko k prazničnemu kosilu ali večerji ponudimo kompot.
Stokviš
Stokviš ali polenovko so Kraševci kupovali od mlekaric, ki so ga prinesle iz Trsta. Nekoč so prav posebej "šparali", da so si stokviš lahko privoščili na božični večer oziroma božično viljo. Stokviš še danes pripravljamo po starem receptu. Polenovko nasekamo na manjše kose in jih damo močiti v vodo za dva do tri dni. Medtem vodo dvakrat ali trikrat zamenjamo. S tem zmanjšamo slanost ribe in delno odstranimo njen intenziven vonj.
Ribo vzamemo iz vode in očistimo njeno zunanjost. Damo jo kuhat v vrelo vodo in ji dodamo žlico kisa ali košček limone, da se ribje meso drži bolj skupaj. Če je vonj po ribi preveč intenziven, lahko tudi med kuhanjem zamenjamo vodo. Poldrugo uro do dve uri kuhamo na zmernem ognju. Ko so kosi mesa še vedno čvrsti, a obenem že odstopajo od kosti, jih vzamemo iz vode. Zelo pazljivo jih očistimo vseh koščic in lusk. Večje kose ribe pri tem zdrobimo v manjše kose. Iz tako očiščenega stokviša lahko pripravimo golaž, koščke lahko spohamo ali pa pripravimo "stokviš na belo".
Stokviš na golaž
Dober golaž pripravimo z veliko na drobno sesekljanega peteršilja in česna. Peteršilj in česen pražimo na olju in takoj, ko česen zadiši, dodamo drobne koščke polenovke. Nato dodamo poper in paradižnikovo mezgo, rahlo popražimo, dodamo moko ter zalijemo z vodo. Jed počasi dušimo na zmernem ognju in po potrebi dosolimo. Kuhamo le toliko časa, da se koščki stokviša ne razkuhajo, ostanejo naj celi in rahlo čvrsti, podobno kot rižot "al dente".
Tako pripravljen golaž je odlična in okusna priloga k polenti iz koruznega zdroba. Jed je okusna in aromatična zaradi začimb, predvsem peteršilja, česen je komaj zaznaven. Harmoničnost okusa ji dajejo peteršilj, česen in stokviš. Združitev teh vonjav, skupaj s toplo polento, je bila in je poseben užitek. Za sladico pa lahko ponudimo jabolčne cvrtke ali jabolčni zavitek.
Stokviš na belo
Česen rahlo pocvremo na olju. Nato mu dodamo drobne koščke polenovke in poper ter še malo pocvremo. Stokviš na belo postrežemo ob polenti ali s tenstanim krompirjem z vrzotami.
Pohan stokviš
Koščke kuhanega stokviša namočimo v mleku. Povaljamo jih v stepenem jajcu in nato še v drobtinicah ter ocvremo na olju. Postrežemo jih z okisanimi vrzotami ali vrzotami v kozici. V novejšem času postrežemo tudi bakala na belo, saj je to posebnost, ki jo znajo pripraviti v Slovenski Istri, od koder pride tudi na Kras. Bakala namažemo na domač kruh in ob tem popijemo kozarec dobrega vina.
Sladka svinjska juha
December je čas kolin in kjer so imeli koline, so skuhali sladko juho. Zanjo so uporabili sveže kosti prašičjega hrbta, na katerih so pustili nekaj več mesa kot običajno. V juho so zakuhali na tanko narezane sveže domače rezance, k dobremu okusu pa so pripomogli tudi mnogo peteršilja in čebule ter korenček. Obvezna priloga k tej juhi je bil tenstan krompir s kuhano kislo repo ali zeljem in svežim prašičjim mesom. To vam priporočamo za nedeljsko kosilo v času božično-novoletnih praznikov. Dolge popoldneve pa lahko popestrimo tudi s kruhovimi supami in supami v teranu ali pa z orehi, kruhom in teranom. To so stare, tradicionalne jedi, ki se med prazniki lepo priležejo. Vabimo vas, da se v prazničnih dneh tudi vi posvetite starim običajem.
user posted image
Stokviš na golaž in koruzna polenta
user posted image



Orehovi štruklji
Pri pripravi orehovih štrukljev najprej posebej nadrobimo kvas v mlačno slano mleko. Nato posebej zmešamo moko, mleko, maslo, sladkor, naribano limonino lupinico, vanilijo, rum in sol. Dodamo jajčne rumenjake in nato še kvas. Sestavine zamesimo v testo in ga pustimo vzhajati. Nadev pripravimo iz zmletih orehov, rumenjakov, sladkorja, masla, vanilije in naribane limonine lupinice. Te sestavine dobro premešamo in če je masa pregosta, ji dodamo še smetano.
Na pomokanem prtu na tanko razvaljamo vzhajano testo in nanj enakomerno raztegnemo nadev. S pomočjo prta štrukelj zvijemo in ga na obeh koncih stisnemo. Na rahlo ga zavijemo v krpo in ga tako zavitega eno uro počasi kuhamo v kropu. Štrukelj poševno narežemo na centimeter do dva centimetra široke kose in ga zabelimo s kruhovimi drobtinicami ali maslenimi tropinicami. Dober tek!
user posted image
Orehovi štruklji
user posted image
Špinačni štruklji Foto: Tina Čič



Današnji recepti za pustne štraube, fancle in krofe predstavljajo dvaindvajseti del našega kulinaričnega potepanja po Krasu. V deželo pršuta, terana in drugih dobrot se podajamo z dr. Stanislavom Renčljem, vrhunskim poznavalcem kulinaričnih, pa tudi drugih posebnosti Krasa, ki nas vodi od recepta do recepta.
Ob pustu so gospodinje na Krasu pripravljale štraube, fancle in krofe. Štraubam so na spodnjem Krasu rekli tudi kroštole ali hroštole, fancle pa so ponekod imenovali "miške". Krofi so novejša sladica in sprva so jih pripravljale le spretnejše gospodinje, saj je bilo zanje težko pripraviti primerno testo.
Težko jih je bilo tudi ocvreti na primerni temperaturi olja, ker so kurili na drva in je temperatura ognja nihala. Zato je priprava krofov gospodinjam povzročala velike preglavice in mnoge so se raje odločale za enostavnejše fancle in štraube. Priprava rahlih krofov je bila uspeh in ponos gospodinje. V dneh okrog pusta se je po vasi govorilo samo o tem, kako je kateri uspelo pripraviti rahle krofe z lepim venčkom ali pa težke krofe - "zbite ku b't".
Šftraube
Štraube lahko pripravimo s kvasom ali brez njega. Okusne bodo, če jih pripravimo iz 1/2 kg bele moke, 4 rumenjakov, 1 celega jajca, 3 žlic ruma (če nimamo ruma, uporabimo žganje), 1/2 kozarca belega vina, soka 1/2 limone, 10-15 dag masla, 5 dag mletega sladkorja, ščepca soli, vanilije in mleka po potrebi. Če jih pripravimo iz kvašenega testa, dodamo sestavinam še 3-4 dag kvasa.
Dobrih štraub ni brez dobrih sestavin. Važno pa je tudi, da zamesimo rahlo in prožno testo, saj je čar štraub ravno v rahlosti in krhkosti. Testo pustimo nekaj časa počivati in nato ga rahlo razvaljamo. Narežemo ga na trakove, pravokotnike ali druge domiselne oblike in vanj naredimo zareze s koleščkom. Tako pripravljene štraube ocvremo na vročem olju, pri čemer pazimo na to, da jih pravočasno poberemo z olja. Ohlajene potresemo s sladkorjem.

Fancli in fancli z dušo
Fancle lahko pripravimo po receptu iz Kontovela. Zanje potrebujemo: 1 kg moke, 2 celi jajci, 3 rumenjake, 15 dag sladkorja, kozarček ruma ali žganja, 5 dag pinjol, 10 dag rozin, namočenih v rumu ali vinu, 8 dag kvasa, sol, vanilijo, naribano lupinico limone in mleko po potrebi.
Kvas nadrobimo v deciliter mlačnega mleka in mu dodamo žličko sladkorja. V mleku raztopimo tudi maslo in tako pripravljene sestavine zamešamo v skledi z moko. Maso stepamo, dokler se testo ne loči od kuhalnice. Tedaj je masa izredno rahla in v njej opazimo drobne mehurčke.
Nato testo pustimo vzhajati na toplem. Gospodinje so vedno izredno pazile na to, da se testo ni ohladilo oziroma "prehladilo". Poskrbele so, da je bilo v kuhinji dovolj toplo; bile so jezne, če so jim otroci in možje kar naprej odpirali vrata. Dobro vzhajano testo so nato zajemale z žlico in cvrle na vročem olju. Dolžina cvrtja je odvisna od velikosti fancla in temperature olja, zato jo mora vsaka gospodinja oceniti sama. Preizkus naredimo z vbodom igle: če je igla suha, je testo v sredini cvrto. Na Tržaškem Krasu pripravljajo tudi fancle z dušo. To pomeni, da v vsako žlico testa sproti vtaknejo košček slanega srduna

(odgovor članu Enolla)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kdaj lahko dojenčku uvajamo mandarine in d...
Včasih je veljalo, da naj bi se citruse uvajalo po 1. letu starosti. Vendar so priporočila dames drugačna. Kdaj in kako ...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...




Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?