|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Ti upoštevaj mene pa bom tudi jaz tebe
28.7.2010 9:15:02   
picola1
Mene pa zanima, če je katera sprobala nasvet od zinkazi, da otroku rečete takrat, ko vas ne upošteva, da naslednjič, ko bo on kaj hotel, da tudi ve ne boste upoštevale njega (in to dejansko potem tudi naredite in mu razložite poanto)?
Jaz sem že večkrat prebrala ta njen nasvet...no, pred kratkim pa sva ga z možem končno tut uporabila. In moram rečt, da je pri nas naredu čudeže!!! Hčerka je v obdobju trme in kljubovanja pa še dojenčka smo dobili pred kratkim. Torej je vse ne, ne bom, odgovarja nazaj, trma, jok...(sicer vse v mejah normale, nič pretresljivega, da bi si zdej jst lase pulila zraven) No in samo po parih neupoštevanjih in razlagi, zakaj je ne upoštevam, ji neupoštevanje samo omenim in ona to lepo naredi brez joka in stoka in vseh ostalih kolobocij. Jutra so pa končno tut spet znosna ratala po enem mesecu, ko se sploh še zbudila ni pa je že bil jok in eno samo pregovarjanje.

Torej zinkazi, najlepša hvala za ta fantastičen nasvet. Pri nas res deluje!

Me pa zanima še mnenje drugih...kakšna se vam zdi ta metoda-sprejemljiva, nesprejemljiva? Zakaj?

Indijanska prerokba: Šele, ko boste posekali zadnje drevo, zastrupili zadnjo reko, ulovili zadnjo ribo, šele takrat boste spoznali, da denarja ne morete jesti.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Ti upoštevaj mene pa bom tudi jaz tebe
30.7.2010 4:15:19   
zinkazi
Prosim!
Nasvet je preizkušen v praksi.

http://otroskosrcejezaklad.radostbivanja.org/2010/05/bundo-vrze-kar-na-tla/

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001045807326&v=app_2347471856#!/note.php?note_id=126873170672446

< Sporočilo je popravil zinkazi -- 30.7.2010 4:17:19 >

Otroško srce je zaklad

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 2
30.7.2010 7:52:40   
3jeMi
o tej metodi sem brala v knjigi Z OTROKOM LAHKO SODELUJETE (Elizabeth Pantley), kjer je še kar nekaj koristnih nasvetov...

mi je pa zelo všeč in jo je moj mož enkrat po nesreči uporabil in je pri fantu užgalo... user posted image

(odgovor članu zinkazi)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   [Brisano sporočilo]
30.7.2010 9:42:03   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu 3jeMi)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
30.7.2010 9:52:09   
mateyka
to metodo pa zinkazi ni ravno izumila - na meni so jo uspešno uporabljali moji starši user posted image gre se za to (po moje) da okoli 4-5 leta ta metoda pomaga razvijat empatijo v otroku. da si lažje prestavljajo tisto zapoved,kako že gre? kar ne bi rad da se zgodi tebi, ne delaj drugemu. al kako že user posted image

(odgovor članu 3jeMi)
Neposredna povezava do sporočila: 5
30.7.2010 10:00:37   
Anonimen
Jaz sem bolj energične sorte, in se mi z neupoštevanjem ne da ukvarjat. Se pa zelo jasno izrazim, ko mi nekaj v obnašanju otroka zares ni všeč. Takrat jo vprašam, če se slučajno kdo drug doma do nje obnaša tako? In Kako bi bilo, če bi se tudi ostali? Totalni cirkus, ves čas, a ne user posted image ?

(odgovor članu picola1)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
30.7.2010 11:58:48   
zinkazi
mateyka, nobene metode si ne prilaščam, kot moj izum, učila sem se od drugih in uporabila zgolj določen način vzgoje, ki je bil v moji praksi uspešen, pri nekaterih je bil uspeh s takšno metodo, pri drugih pa z drugo, prav tako, kot se to dogaja vam. Nekateri otroci sprejemajo en nači, drugi drugačnega in tako, kot sem napisala v moji knjigi, "v vzgoji otrok ni mogoče pisati receptov, saj je vsak otrok drugačna osebnost". Ob krizah, ki jih doživlja vsak starš poskušam svetovati tisto, kar se meni zdi najbolje.
Hvala vam za vaša mnenja, če komu lahko pomagam, to rada naredim.

Otroško srce je zaklad

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
30.7.2010 12:57:44   
mateyka
ja miljonarka,saj jaz tud prvo vprašam, kadar si pa zgleda tega ne predstavlja dobro, pa to kdaj tudi "pokažem" user posted image

zinkazi, nisem mislila namigovat, da si kaj lastiš user posted image samo povem, da je to znan pristop - vsaj meni user posted image

(odgovor članu zinkazi)
Neposredna povezava do sporočila: 8
30.7.2010 14:37:20   
mamamajča
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

to metodo pa zinkazi ni ravno izumila - na meni so jo uspešno uporabljali moji starši user posted image

Saj ne gre za to, da bi jo izumila. Saj če pomisliš, ti je itak logično. Samo spomniš se ne.
Včasih se pač starš znajde v situaciji, ko preprosto ne ve, kako reagirati.

Zinkazi je to pač omenila kot eno od variant. Je pa nujno, da si dosleden. Ne mu dvakrat s to metodo, potem, ko se še pa vedno po trepalnicah meče, mu pa popustit, sam da je miruser posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 9
31.7.2010 20:27:50   
Najaa
Men je pačisto logično, da če tamala nekaj ne uboga, da ko pride kasneje s prišnjo h meni, da je jaz ne ubogam oz. jo najprej spomnim na tisto, kar prej ni slišala. Pri nas ta metoda laufa že kar dolgo pri tavečji, pri tamali pa še nismo začeli. In ja, zelo pomaga. 

(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 10
31.7.2010 21:02:33   
Gina
Ja, pri bolj socialno zrelih otrocih ta metoda zelo učinkuje, pri drugih pa malo manj. Pri mojih otrocih je to vsekakor v sorazmerju. Manj naporen otrok to zelo hitro zašteka - gre pa v bistvu za neke vrste čustveno izsiljevanje oz. grožnje z neke vrste kaznijo za neupoštevanje. Naredim pa tudi jaz to včasih, pa je vseeno ali rečem, kot se je ena zelo fajn rr-jevka enkrat izrazila - da spravljam ne-je in da jih bom vrnila, ko bo treba, ali če rečem, da če me ne bo upošteval, d a jaz ne bom njega ali pa če zgolj rečem z užaljenim glasom: OK, v redu! Tukaj trčimo ob to, zakaj nas otrok uboga - ali zato, ker se nam noče zameriti, ali zato, ker se boji, da bo drugič ob ugodnost, ali ker ozavesti, da je vse v lajfu daj dam, celo otroško starševski odnosi in da če nekaj hoče kdaj dobit, mora prej nekaj dat od sebe... Če ga vse to nič kaj dosti ne briga, nas ne upošteva. No, pa smo tam, kjer smo bili na začetku. Bolj kot je otrok socialno zrel, čustveno moder, več kot mu pomenijo naše usluge ali pa je morda samo plašen, prej bo ta način učinkoval in obratno.
Ja, normalno je, da se ga človek kdaj posluži. En način moraš najt, pa četudi malo čustvenega izsiljevanja ali daj dam odnosa vključiš v to, ne bo prineslo dolgoročnih psihičnih travm otroku.

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 11
31.7.2010 21:28:34   
Splišni
Pri nas je tudi to nekaj časa zelo delovala, zdaj pa počasi ne več.

Sem pa o tej metodi povprašala pedopsihologinjo, pa je rekla, da je to zelo narobe. Rekla sem ji, da sem Tiborju rekla, da če on ne bo nečesa naredil, da tudi jaz ne bom. Da če se on ne bo trudil, da se tudi jaz ne bom. Pa je rekla, da je to zelo narobe, otroka primerjat s seboj. Ker ti si pač odrasle in sposoben narest, kar pač si, ker si odrasel. Otrok pa ni odrasel in ima zato pravico, da ni sposoben naredit tega, kar si ti.  In če ga primerjaš s seboj v smislu če jaz lahko, boš pa tud ti, mu delaš krivico. On je otrok. In ima pravico bit otrok.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 12
31.7.2010 21:38:52   
Najaa
Gina ja, tudi sama sem dostikrat razmišljala, da je to neke vrste čustveno izsiljevanje... ok, odvisno od situacije. In se strinjam z vsako tvojo besedo.
Drugače pa  jaz ne mislim v smislu, da če otrok nekaj ne more, da jaz pa nekaj drugega ne morem. Mislim predvsem v smislu, da mora biti nekaj z njegove strani narejeno, preden mu jaz ugodim v kakšni drugi stvari. Recimo če ne obesi bunde, pa si zaželi gledat risanko, ji rečem da naj najprej naredi to, kar bi morala že takoj, ko smo prišle domov. Pa se na tak način res navadi neko stvar naredit samoumevno (pri nas konkretno si gre direkt ko se sezuje umit roke, ker sem ji to res dolgo tumpala).

(odgovor članu Splišni)
Neposredna povezava do sporočila: 13
31.7.2010 22:31:40   
mateyka
Drugače pa jaz ne mislim v smislu, da če otrok nekaj ne more, da jaz pa nekaj drugega ne morem. Mislim predvsem v smislu, da mora biti nekaj z njegove strani narejeno, preden mu jaz ugodim v kakšni drugi stvari. Recimo če ne obesi bunde, pa si zaželi gledat risanko, ji rečem da naj najprej naredi to, kar bi morala že takoj, ko smo prišle domov.

ja, saj jaz sem tudi v tem smislu mislila, da je govora o tem "prijemu"..

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 14
31.7.2010 22:36:47   
mateyka
Da če se on ne bo trudil, da se tudi jaz ne bom. Pa je rekla, da je to zelo narobe, otroka primerjat s seboj. Ker ti si pač odrasle in sposoben narest, kar pač si, ker si odrasel. Otrok pa ni odrasel in ima zato pravico, da ni sposoben naredit tega, kar si ti.

kakor jaz razumem vse skupaj, ni mišljeno da se primerjaš z otrokom, niti iste stvari. vse skupaj deluje bolj kot neke vrste "tit for tat" (An agent using this strategy will initially cooperate, then respond in kind to an opponent's previous action. If the opponent previously was cooperative, the agent is cooperative. If not, the agent is not.) v smislu končne družinske simbioze? user posted image

(odgovor članu Splišni)
Neposredna povezava do sporočila: 15
1.8.2010 12:08:15   
zinkazi

Starši se zavedamo, da otrokom ne moremo vsega dovoliti. Zato nekatere stvari ne dovolimo. Ker je otrok razočaran, ob tem zajoka. Če smo se odločili, da nekaj ne dovolimo, je prav, da pri tem vztrajamo. Je pa veliko staršev, ki ne prenesejo, da se njihov otrok joka, zato mu popustijo. To se ponavlja in vse pogosteje mu popuščajo, ker joka ne prenesejo. Zato se pogosto zgodi, da otrok še kot dojenček ali tudi kasneje, spozna, da z jokom doseže vse tisto, za kar se odloči. Na takšen način potem tudi komunicira s starši oz. jih psihično izsiljuje. Na ta način otroka navajamo, da s psihičnim izsiljevanjem lahko vse doseže.
V drugih družinah nimajo teh težav, se pa dogaja, da otroka nikakor ne morejo navaditi na red v eni ali tudi več stvareh. To lahko rešimo na ta način, kot opisujem v članku »Bundo vrže kar na tla«.

BUNDO VRŽE KAR NA TLA
Kadar z otrokoma pridem domov, se slečeta, vendar bundo vržeta kar na tla. Prosim, zahtevam … ampak nič ne pomaga. Prosim svetuj mi, kako naj to rešimo!

Priporočam, da poveš otrokoma, da je potrebno, da bunde pospravita, ker to naredim jaz, ati in tudi drugi. Če ne bosta vidva sedaj slišala mene, potem jaz ne bom vaju, ko me bosta kaj prosila.
Ko otrok pride s prošnjo mu odgovorim: ti nisi slišal mene, ko sem te prosila, da pospravi bundo, jaz pa ne bom tebe sedaj ko ti me prosiš. Če želiš, da te poslušam, pospravi najprej bundo. Otrok takrat pospravi bundo.
Ko naslednjič ne pospravi, ga prosim, naj pospravi bundo, sicer me bo potem kaj prosil, ampak jaz ga ne bom slišala. Tako otroka navadimo, da pospravljena bunda postane navada.
Mamica, ki mi je postavila tole vprašanje, mi je sporočila, DA PRI NJIH TO NI VEČ PROBLEM.

Na ta način otroku pokažemo, da je življenje naravnano tako, da če nekaj daš, potem tudi nekaj dobiš. To se otrok nauči na izkušnji. To uporabimo toliko, da otrok spozna, da ima tudi on dolžnosti, ne pa samo pravice. Ko svoje dolžnosti sprejme, takšen način ni več potreben.

Če bi to uporabljali za vsako stvar, ki jo naredimo za otroka, če bi otroka pri njegovih dolžnostih enačili z nami odraslimi in zahtevali od njih isto, kot od sebe, bi bilo to psihično izsiljevanje, s katerim otroku naredimo veliko škodo.
Mi od otroka pričakujemo, da naredi to, kar je glede na starost in predvsem na njegove sposobnosti sposoben narediti.

Če pa otroku dovolimo, da nas z jokom psihično izsiljuje, se nauči psihičnega izsiljevanja tudi na drugačen način in bo to počel tudi kot odrasel z nami - svojimi starši ali tudi drugimi ljudmi.

< Sporočilo je popravil zinkazi -- 1.8.2010 12:11:32 >

Otroško srce je zaklad

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 16
1.8.2010 12:13:16   
zinkazi
Se opravičujem, ker so zgoraj tako velike črke, to je zato, ker sem pisala v mojih zapiskih, pa potem nisem znala popravit.

Otroško srce je zaklad

(odgovor članu zinkazi)
Neposredna povezava do sporočila: 17
2.8.2010 8:22:54   
barni
Meni to diši po pogajanju...če boš ti to, bom jaz potem to ali pa ne bom.

Meni se zdi, da je to čisto ok, za včasih. Ne pa da bi to postal moto vzgoje posameznih staršev. Neka pametna mera. Saj verjetno tudi kdaj starši posežemo po čustvenem izsiljevanju (npr. Če ne boš tega naredil/a, bo pa mamica žalostna).

Moje mnjenje je, da je vse dovoljeno v primernih količinah in mejah. Tako se otrok seznani z različnimi načini reagiranja na določene situacije. In morda zna ločevati pomembne stvari od tistih, ki so malo manj pomembne in zato ni treba biti tako strikten pri njih.
Npr. da se je treba VEDNO pri cesti ustaviti in dati roko, ker te lahko povozi avto in tukaj ni debate.
In da lahko pred spanjem VČASIH "izslili" še eno risanko, potem pa gre res spat (kljub temu, da smo prej rekli samo eno risanko, on pa je potem pogledal dve in šel nato spat).
In da VČASIH nekaj naredi zato, da bo mamica vesela.
In da VEDNO pove kaj hoče, ker mu sicer ne moremo pomagati (govorim za otroke, ki že znajo govoriti, pa občasno to pozabijo user posted image ).

Morda razmišljam čisto narobe, samo kot sem 1x že napisala; življenje je mavrica, polno barvnih odtenkov, ki se prepletajo med seboj, tvorijo nove brave in prav se mi zdi, da otrok spozna čimveč različnih. S tem bogati svojo osebnost in zmožnost reagiranja v različnih situacijah.

PS Moram dodati, da bomo videli sadove te vzgoje čez nekaj let user posted image  

(odgovor članu zinkazi)
Neposredna povezava do sporočila: 18
2.8.2010 9:04:06   
zinkazi
Tisti, ki ste prebrali mojo knjigo, vam je poznano, da zagovarjam pristop, kjer se z otrokom lahko dogovarjamo, se usklajujemo v željah, upoštevamo otroka in pri vzgoji iz njega izhajamo. Seveda pa pri vsem tem postavimo meje tam, kjer je lahko za otroka ali drugega nevarno, ter tam, kjer je to potrebno zaradi morale. Če to počnemo ves čas, niti ni potrebe, da bi pogosto posegali po zgornjem predlogu. Barni način, kot ga opisujete sem preiskusla pri moji vzgoji doma in v vrtcu in za takšno vzgojo stojim.

Otroško srce je zaklad

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Teden otroka®: Otrok – nepopisan list
Ob letošnjem Tednu otroka, ki ga praznujemo že 70. leto zapored, in bo potekal od 7. do 13. oktobra, se osredotočamo na ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.