|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Slavistke na pomoč!
25.11.2010 6:26:50   
Felicita
Z mojim sva se učeri zapela in rabva razsodnika (čeprov zdej sm našla da je g. Toporišič bolj ali manj na moji strani).

Jest trdim da obstaja poved brez stavka. V mojih časih (šolskih) je veljalo da je poved 'najmanjša zaključena enota sporočila'. Ergo je po tej logiki (lahko) poved tudi 'Ojoj!' al pa 'To preseneto vreme!' Moj na drugi strani trdi, da ni povedi brez stavka (po njegovo je poved samo enostavčna ali večstavčna), medtem ko je stavek definiran kot besede zbrane okrog (osebne) glagolske oblike (tuki se strinjava user posted image ). Kako bi se potem kvalificirale te 'povedi', ki sem jih dala za primer?

Dalje, pastavki. Jest pravim da niso pravi stavki, ker pač nimajo os. gl. oblike (oz. glagola) in če ga ločiš od soredno vezanega stavka sam po sebi postane poved, ne stavek. moj pravi (citiram): 'kako pastavek ni stavek, če je pa-stavek?!'

torej, kdo ima prov? user posted image

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Slavistke na pomoč!
25.11.2010 8:10:26   
petea
http://www.s-sers.mb.edus.si/gradiva/w3/slo8/045_zlozena_poved/poved_obravnava.html

http://sl.wikipedia.org/wiki/Stavek

http://sl.wikipedia.org/wiki/Poved

Poved je sestavljena iz (enega ali več) stavkov. Poved je nadmnožica stavkov.
Stavki lahko vsebujejo glagolsko obliko, lahko pa so tudi brez nje.

Po mojem mnenju ima bolj prav tvoj dragi. 

< Sporočilo je popravil petea -- 25.11.2010 8:14:13 >

(odgovor članu Felicita)
Neposredna povezava do sporočila: 2
25.11.2010 8:14:03   
zmajaz
Pastavek je dejansko posebna oblika stavka - v bistvu neglagolski stavek, a je za moje pojme še vedno stavek, čeprav v izredni obliki, tako da jaz bi se (žal) strinjala s tvojim.

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu Felicita)
Neposredna povezava do sporočila: 3
25.11.2010 8:16:25   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: Felicita
Ergo je po tej logiki (lahko) poved tudi 'Ojoj!'

No tale "Ojoj!" je pastavek

(odgovor članu Felicita)
Neposredna povezava do sporočila: 4
25.11.2010 8:18:20   
zmajaz
Pástávek je nepopolni stavek, ki je brez glagola in ni nastal iz glagolskega stavka. Lahko nastopa kot samostojna poved (Da., Tine!) ali kot del soredja (Hej, kam greš?).

Torej - res je "nepopolni" stavek, ampak to še ne pomeni, da zato NI stavek. user posted image

(odgovor članu Felicita)
Neposredna povezava do sporočila: 5
25.11.2010 16:33:59   
Felicita
ok, gospod Toporišič pa pravi tole: P o v e d je taka samostajna enota sporočila, ki je lahko tudi že sama sporočilo.
Povedi so narejene iz poimenovalnih enot (besed in besednih zvez) in iz stavkov na podlagi skladenjskih vzorcev. Skladenjski vzorec najmanjše možne oblike povedi ima obliko stavka (obliko S) (torej obstaja stavčni skladenjski vzorec). Primer tipične stavčne povedi; Tone obira hruške. V tem, glavnem stavčnem vzorcu so besede zbrane okrog osebne glagolske oblike. Kadar v taki minimalni povedi, ki jo imenujemo stavek, ni osebne glagolske oblike (npr. Hoditi tako pozno domov!), so besede stavčne povedi zbrane ali okrog neosebne glagolske oblike (prim. zgoraj; take stavčne oblike imenujemo polstavke) ali pa okrog kake besedne vrste, besede ali oblike (npr. Čudovita stvar! — Ti revež ti. — Falot salamenski). Povedi tipa Priti tako pozno domov ali Čudovita
stvar so dejansko podvzorec glavnega stavčnega vzorca (in oboje lahko imenujemo polstavčne). Poseben tip »stavka« so t. i. pastavčne tvorbe, npr. medmetne, zvalniške, členske; pri njih si ni mogoče zamisliti, da bi se besede zbirale okrog osebne ali neosebne glagolske oblike (ali da bi bile nastale iz takih zvez).

Torej je vse en šmoren - stavek je lahko brez osebne glagolske oblike in poved je vedno iz enega ali več stavkov (za katerega ni nujno, da vsebuje os. gl. obl, torej je 'To presneto vreme' hkrati poved in stavek oz. enostavčna poved). V čem je potem točno razlika med povedjo in stavkom če ne pri enem ne pri drugem ni potrebna (za definicijo) os. glagolska oblika oz. po čem ju sploh ločiš, razen da je poved lahko iz več stavkov, stavek pa ne more bit iz več povedi?

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 6
25.11.2010 16:44:54   
zmajaz
V čem je potem točno razlika med povedjo in stavkom če ne pri enem ne pri drugem ni potrebna (za definicijo) os. glagolska oblika oz. po čem ju sploh ločiš, razen da je poved lahko iz več stavkov, stavek pa ne more bit iz več povedi?

Ja - edino v tem je razlika, da lahko ima stavek samo en glagol, poved pa je lahko večstavčna.
Samostojen stavek (tak ki ni del večstavčne povedi) je vedno hkrati stavek in enostavčna poved - ne more biti samo stavek, ne da bi bil hkrati tudi poved.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 25.11.2010 16:45:28 >

(odgovor članu Felicita)
Neposredna povezava do sporočila: 7
25.11.2010 16:51:19   
Felicita
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

V čem je potem točno razlika med povedjo in stavkom če ne pri enem ne pri drugem ni potrebna (za definicijo) os. glagolska oblika oz. po čem ju sploh ločiš, razen da je poved lahko iz več stavkov, stavek pa ne more bit iz več povedi?

Ja - edino v tem je razlika, da lahko ima stavek samo en glagol, poved pa je lahko večstavčna.
Samostojen stavek (tak ki ni del večstavčne povedi) je vedno hkrati stavek in enostavčna poved - ne more biti samo stavek, ne da bi bil hkrati tudi poved.

to je edina stvar, ki mi je v vsej kolobociji ostala jasna user posted image

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 8
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?