patrino
|
Ja na to sem v bistvu najprej pomislila. Osebno se mi zdi, da je teh diabetikov tipa I čedalje več okrog mene. Imam občutek , da vsaka druga mlada mamica nosi za pasom inzulinsko črpalko, ker se kao nosečniška sladkorna pri njej nikoli ne neha in pride do odpovedi slinavke. Ni enega žura ali praznovanja, na katerem ne bi bil nekdo od mladih, ki si ob drobnih pregrehah v obliki drobnega piškota za mizo uravnava inzulin za pasom. Meni je to grozno. Otroci, najstniki in nemočni starši. Pred pol leta smo v našem kraju pokopali 22 let staro dekle, ki je bila že od rojstva diabetik. Kaj vse so pri tej revi probali, od sto in ene takšne in drugačne medicine, seans, terapij, diet in sprememb pri prehrani. Nič ni pomagalo temveč prej podrlo ves sistem in slabšalo zdravje. Dekle je umrlo tako rosno mlado zaradi posledic diabetesa, ki so bile grozljive. Zaradi odpovedi ledvic je že nekaj let večkrat na teden obiskovala dializo, bila je na pol slepa in nazadnje so ji postopoma odrezali nogo vse do stegna. Drug primer je že prej omenjena kolegica iz službe z dvema malima otrokoma z diabetesom. Že en otrok diabetik je prava kalvarija za starše, kaj šele dva. In to pri starših, kjer noben nima diabetesa. Hrano rutinsko tehtajo, merijo, štejejo, otroka sta tako samodisciplinirana, da ti gre na jok, ko jih gledaš, pa vseeno so oba že pod lučko in s helikopterji peljali na UKC ob grozljivih nepojasnjenih hipah. Tretji meni najbližji primer je moja najboljša prijateljica. Mamica treh otrok, ki se ji po tretji nosečnosti "nosečniška" sladkorna ni nikoli prenehala. Ko gledam njo s kakšnim elanom in trudom skrbi za svoje otroke , kako moža skrbi zanjo in me občasno, ko ona ne vidi potegne na stran in me prosi naj malo popazim nanjo, ko ga ni zraven, me je groza zanjo. Ona se žene preko svojih meja in se do konca razdaja za družino. Ko sem ji enkrat namignila, da naj malo ustavi konje, je rekla da ona ni jaz in da jih bo tako morala ustaviti še prehitro. Sladkorna ni le ovira, ko ne smeš jesti vsega kar ti pade na pamet. Sladkorna je počasni ubijalec. Pušča hude in nepopravljive posledice. Tisti, ki jo imajo to še predobro vedo. In bi vse naredili, da bi se je znebili. In zato mi gre tako kleftranje in delanje zmede in škode iz strani fanatikov, ki so prepričani , da bodo rešili vse, če bodo jedli le regrat hudo na jetra. Ljudje pri takšnih kroničnih in večletnih obolenjih vmes večkrat obupajo in če jim želiš pomagati, je veliko že to, da si tam , ko te potrebujejo. Kar tako za pogovor in uteho in ne za pametovanje, da naj se spravijo na kilo zelja, pa bo vse ok. Eh...danes je en tak dan, ko me tole še posebej dvigne.