kalbo
|
Albina, evo, sem danes bolj pesniško navdahnjen Osnovni recept za kruh 1kg moke + še nekaj za posipanje 0,7 l mlačne vode + tisti štamprle za kvas...po potrebi gre lahko tudi več vode 0,33 dl mleka mala žlička medu (lahko tudi sladkorja) 30g soli 25 g svežega kvasa (zavitek od žita), al pa pol zavitka od Fale. V šalci za čaj zmešaš štamprle mleka in štamprle vode pa žličko medu. Mešanica mora biti topla a ne vroča. Tu notri zaztopiš kvas, potreseš s ščepcom moke in počakaš, da se dvigne do vrha šalce. Moko daš v večjo skledo, narediš v sredi luknjo, streseš tja sol, zbujeni kvas, in vodo. Zamesiš, dobro pregneteš, pustiš hajat, da naraste na dvakratno velikost, potem še enkrat pregneteš, kar na pekaču oblikuješ, trikrat prerežeš na vrhu, pustiš še enkrat hajat, pol pa za 30-40 minut na 225 stopinj. To je osnovni recept. Za koruznega daš tretjino koruzne moke, za rženega tretjino ržene oz po želji itd. Edino pri koruzi moraš res dat samo tretjino koruzne, ker drugač noče hajat. Koruzno moko moraš prej poparit, pa rata podobno kot žganci, pol pa ohladiš in streseš skupaj s kvascem pa vodo k preostali moki, pa vode gre več, kot je zgoraj napisano. Je pa koruzni res najboljši od vseh, ki jih pečem. No videt je cela znanost, sam je drugač čist enostavno, če imaš pa mešalnik z nastavki za testo je pa še lažje zamesit. Sam tist postopek s kvasom je pa res pomemben. LP in dober tek Kalbo
< Sporočilo je popravil kalbo -- 22.2.2006 8:29:27 >
|