Anonimen
|
Za vse,ki so nore na gobe. OLIVNO OLJE v poletni kuhinji Kadar pripravljamo poletne jedi, kar ne moremo brez olivnega olja. Že dolgo vemo, da je zelo zdravo, še bolj pa nas prepriča s svojim značilnim okusom, ki se tako lepo ujame z okusi zelenjave, mesnih jedi in solat. V vročih dneh nam jedi, pripravljene z olivnim oljem, pričarajo tudi počitniško razpoloženje. Spomnijo nas na sončne kraje, brezskrbne dneve in, seveda, na užitke, ki jih spoznavamo s preprosto, svežo, vitaminov polno hrano. Žlahtni okus zdrave hrane Marinirane gobice Za 4 osebe Priprava: 20 minut Praženje: 15 minut Sestavine: 600 g šampinjonov * 5 strokov česna * 4 žlice olivnega olja * 2 veliki vejici rožmarina * sol * poper * sok 1 limone. Priprava: Očistimo gobe in jih obrišemo s papirnato brisačo. Manjše gobe pustimo cele, večje narežemo na polovice ali četrtine. Česnove stroke olupimo in prepolovimo. V široki ponvi segrejemo olje. Na šibkem ognju in med mešanjem počasi prepražimo polovičke česnovih strokov ter vejici rožmarina. Dodamo gobe in jih premešamo, da so z vseh strani obdane z oljem. Solimo, popramo in spražimo na srednje močnem ognju do konca. Pokapljamo z limoninim sokom, premešamo in takoj ponudimo. Zraven se prilega hrustljav kruh, opečen na olivnem olju. Nasvet: Opečeni kruhki s česnom in olivnim oljem so okusen prigrizek, ne le k mariniranim gobicam, ampak tudi k solati, mesu ali zelenjavi, pa tudi s sirom, suhomesnatimi izdelki, olivami, vloženo kislo zelenjavo ... Kose belega kruha zlato rjavo opečemo v pečici. Kruhke nato natremo s prerezanim česnom, pokapljamo s kakovostnim olivnim oljem, rahlo osolimo (najboljša je grobo mleta morska sol) in ponudimo še tople. Izbor receptov: KATJA KMET Fotografije: GULIVER IMAGE / STOCKFOOD
|