liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: Cuker* IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_ Računanje na pamet razvija male sive celice. Jaz to redno počem z vsemi računskimi operacijami, tudi deljenjem, vsaj približnim, da ohranim vsaj približno kondicijo. Enako pri otroku - jo sprašujem, da računa na pamet. Ne zato, ker bi v šoli tako želeli, ampak ker menim, da je tako dobro. Saj verjetno, bo to otrok kar hitro osvojil, ampak na začetku, pa si po mojem mnenju, otrok lahko pomaga. Dvomim, da bo osvojil.....ker bo čez nekaj let "v praksi" začel uporabljati vsa elektronska pomagala, ki jih ima.....jaz že nekaj let namerno računam vse na pamet, ker sem ugotovila, da mi je začelo to kar precej šepati, ker se v službi vse vtipkala v kalkulator..... In računanje na pamet ni nekaj groznega in trpečega za otroka......in to ni noben brezvezen dril, ampak utrjuje možgane.....in v praksi, kot odrasel človek, precej rabiš računanje na pamet.....recimo, kaj pomeni 25 % popust, ko imaš zraven zapisano, popust se obračuna na blagajni.....imaš pa recimo ceno 317 EUR......in ugotoviš, da si pozabil svoj i-phone 6 doma ali pa v avtu.....no, saj včasih tudi pametni računalnik ne pomaga, ker se ne ve kako bi se to vtipkalo vanj ..... Drugače se pa že od drugega razreda naprej učijo "postopek", kako se računa na pamet.....večini staršev se to zdi brezveze, ker otrok do 20 itak vse sam izračuna, če ne drugače s prsti v drugem razredu.....vendar izgleda delajo to na dolgi rok...... Kaj je pa dovoljeno in kaj ne se pa jaz ne bom vtikala, v strokovno delo učiteljev (učenje) se ne vtikam, v marsikaj drugega na šoli (kar ni povezano z učenjem) se vtaknem .....jaz sem svoji hčeri tudi skoraj mesec dni razlagala, da mora pisati na račune vmesne rezultate oz. razčlembe in da ni važen samo končni rezultat.....ker nekoč ne bodo računali samo do 20 ampak bodo operirali s trimestnimi števili......
|