Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana Ah, ti koncepti vzgoje so zadnja leta postali pravi modni hiti......nekoč so baje vzgajali "avtoritativno", potem spet "permisivno"......zdaj pa vzgajamo eno leto "po Juulu", potem drugo leto moramo vzagajati po knjigi "Znanost o vzgoji".....potem naslednje leto naredi velik boom "ustvarjalna vzgoja".......in smo sposobni za te raznorazne metode in knjige zmetati na tone denarja in zavreči ure in ure našega časa, ki je bojda dragocen, zgolj zato, da se ukvarjamo samo z nekim konceptom vzgoje......pri vsem tem pa pozabimo, da obstaja nekaj, čemur se reče lastni občutek oz. zdrava pamet in je VSEM dostopno...... In današnja mladina ni nič bolj agresivna, pokvarjena kot smo bili mi sami......le pozabili smo, da smo se tudi mi včasih stepli, da smo v puberteti zelo ugovarjali staršem......jaz mislim, da je naša otročad in mladina le nekoliko bolj zmedena, kot smo bili mi sami......ker jih nismo naučili preprostega veselja, radosti, sodelovanja, tovarištva, nismo jim privzgojili delovnih navad, z eno besedo, nismo jim več sposobni dati preprostosti, ker moramo vsako stvar do amena zakomplicirati....... Največji nonsenz moderne vzgoje pa se meni zdi pojem "kvalitetne izrabe časa z otrokom".....kar si jaz razlagam tako (vsaj po tistem, kar drugi pravijo, ko kvalitetno izrabljajo svoj dragoceni čas z otrokom), da non stop rineš v otroka.....ga začneš animirati in učiti že ko je še v tvojem trebuhu..... V bistvu pa otroka bolj ali manj vzgajaš s svojim vedenjem.....kuhaš, pospravljaš, on to vidi in ti v svojih zmožnostih pomaga, ti mu moraš to "veselje" le omobočiti.....bereš, gledaš televizijo, ješ, prečkaš cesto po prehodu za pešce.....in s tem svojim vedenjem otroka "učiš".....in ne zgolj s tistim, da se vsak dan minimalno tri ure na kolenih igraš z njim in ga gledaš kot poskusnega zajčka, če je res reagiral tako, kot piše v priročniku o vzgoji.......ker otrok se najbolj nauči z zgledom, ne mislim sedaj ulomkov v šoli, ampak stvari, ki nas danes tako motijo pri mladini, da nimajo delovnih navad, da vedo zgolj za svoje pravice in ne za dolžnosti.....kako pa naj bi vedeli, če pa smo peglali, pucali stanovanje, se tuširali samo takrat, ko je otrok šel spat, svoj čas pa smo prej kvalitetno izrabili z njim in ga triletnika učili abecede ali pa se z njim plazili pod posteljo....... Jaz sem svoji hčeri še vedno najprej starš, ki ima tudi svoje obveznosti, želje in potrebe.....in nisem njena prijateljica pri igri in sredstvo za premagovanje njenega dolgčasa...... Se strinjam s tabo. Ampak ta ženska skor identično pripoveduje kot ti. V bistvu govori o tem,d a je manj škode naredila patriarhalna vzgoja, kot jo dela tale moderna, ko v otroke skoz rinemo, jim ne dovolimo delat, oz. jih šparamo, namesto njih počnemo reči, jih preveč zaščitimo, jih posedamo pred računalnik, namesto da bi jih nagnali ven ali pred knjigo... Ne ogvori o tem, da bi morali z otroki cele dneve bit in jih zabavat, daleč od tega. Mogoče je tehnofil na drugih rečeh poudarek videl, jaz pa na drugih - ker jaz nisem bila vzgojena niti majčkeno malo avtoritarno, ampak precej bolj moderno, pa sem iz istega razloga mnogo prej opazila negativne posledice takšne vzgoje, kakor tudi pozitivne vidike le te - in se mi je vedno zdelo, da je resnica nekje na sredi. Samo bistvo sva gotovo oba s tehnotom videla v tem, da moderni starši v večini primerov z otroci narobe delujejo. In nikakor nisem razumela, da bi ona govorila o tem, da ne smemo zahtevat svojega, ravno obratno, pravi da nikakor ne smemo pustit, da nas otrok poneumlja, ter da ga podkupujemo,d a bo sploh kaj naredil - to ona imenuje nagrado in če mu odvzamemo denar za nekaj storjenega, recimo ker ni odnesel smeti, da ga ne nagradimo, to imenuje kazen (zame to ni niti nagrada niti kazen, ampak nesmiselne bedarije s strani staršev). Pravi,d a se otrok nauči prodajat - da bo nekaj naredil samo, če mu plačaš. IN res je to. Zamori svoje notranje moralne in etične vrednote - mi mu to naredimo s svojim odnosom do njega. Če mu odvzamemo računalniške igrice, to ni kazen, ampak normalno vedenje staršev. Če mu ne dovolimo biti zunaj do treh zjutraj, to ni kazen, ampak normala. Izrazoslovje pri njej je čudno, saj pravim, ampak v bistvu govori čisto o istem - da smo falili kot družba, da smo bolni pri vzgajanju. Da se ne zanaašamo več na lastno glavo, ampak da smo postavili otroka na piedestal, da je preveč zaščiten in da zato postaja len, pohlepen in neodgovoren. Da ko bomo mi spremenili sebe, da se bo spremenil otrok. Jaz se s tem strinjam. Tako da...ustvarjalna vzgoja ni primeren izraz. Normalna vzgoja normalno zavestnih ljudi, ki reagirajo po lastni pameti, bi bilo bolje.
|