|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Problemi: družina-šola-družba
30.11.2010 16:28:29   
tehnofil
vzrok problematičnega obnašanja
http://www.s12.si/video-arhiv.html?task=videodirectlink&id=1311

vzrok problematičnih odnosov
http://www.s12.si/video-arhiv.html?task=videodirectlink&id=1309

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Problemi: družina-šola-družba
30.11.2010 16:53:40   
tehnofil
Zakaj so otroci materialno "zahtevni".
Zakaj ima otrok težave v šoli.
Zakaj v puberteti pri otroku odpove "poslušnost".
Zakaj toliko problemov v partnerskih odnosih.
Zakaj mobing v službi.
....
..
.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 2
30.11.2010 18:56:42   
Gina
Zelo fajn prispevek.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 3
1.12.2010 8:07:14   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil
Zakaj so otroci materialno "zahtevni".

Saj niso "zahtevni", temveč zahtevni. In to zato, ker je pač toliko materialnih dobrin na voljo. Sploh ni potrebe, da jih mi, kot starši, zalagamo z njimi. Tudi domača vzgoja, da materialne dobrine niso vse, je samo ali začasna ali pa delna. Otrok bo materialne dobrine videl pri drugih ali drugje - in si jih posledično zaželel.
Zakaj v puberteti pri otroku odpove "poslušnost".

Za "poslušnost" ne vem, ampak poslušnost pa začne odpovedovati zato, ker otrok odrašča v samostojno osebo, ki se začne zavedati, česa je zmožna.
Zakaj toliko problemov v partnerskih odnosih.

Ker smo preveliki individualisti in ker se nam zaradi osnovnega preživetja ni treba več (toliko) prilagajati ali celo podrejati partnerju.
Zakaj mobing v službi.

Zato, ker zaradi (pre)velike konkurence na trgu dela postajamo tekmovalni in, po potrebi, tudi zahrbtni, saj, če nam uspe, zaslužimo več in si s tem tudi lahko več privoščimo. Rezultat? Ker smo materialisti.

< Sporočilo je popravil Kerensa* -- 1.12.2010 8:08:06 >

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 4
1.12.2010 8:13:11   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*
Saj niso "zahtevni", temveč .....
Za "poslušnost" ne ....
Ker smo preveliki ....
Zato, ker zaradi ...

Kerensa. Prvo se seznani z vsebino prispevka. Potem pa je vsak komentar dobrodošel.

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 5
1.12.2010 8:14:05   
tehnofil
Gina, imaš kaj izkušenj s tem? Z ustvarjalno vzgojo mislim.

http://www.ustvarjalnavzgoja.com/blog.html

.

< Sporočilo je popravil tehnofil -- 1.12.2010 8:17:35 >

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 6
1.12.2010 8:23:14   
Kerensa*
Kerensa. Prvo se seznani z vsebino prispevka. Potem pa je vsak komentar dobrodošel.

Jaz sem samo tvoja vprašanja (ki sicer nimajo vprašajev) pogledala.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 7
1.12.2010 10:43:11   
mateyka
ja kerensa, ampak je tud linke zraven pripopal - za kar mislim, da je tudi odprl to temo? user posted image

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 8
1.12.2010 12:59:12   
Gina

.

Tega linka ne morem odpret, me net heca, sem pa včeraj poslušala tole žensko na tvojih linkih in se mi je zdelo, da popolnoma iste reči pripoveduje kot jih jaz že leta pišem tule gor oz zagovarjam v praksi. Sicer uporablja izraz brez nagrade in brez kazni, ampak v bistvu govori ravno tako o naravnih posledicah in o ukvarjanju z otroki na način, da smo vztrajni in odločni in da pač zahtevamo svoje, da otroka ne razvadimo niti ga ne navadimo na materializem in pehanje za bogastvom, prodajanju samega sebe  jaz ravno tako otrok ne nagrajujem v smislu da bo nekaj dobil, če bo dober v šoli - to je njegova dolžnost. Se tudi absolutno strinjam z njo, da je lenoba osnovni prbolem mlade generacije, bi pa dodala, da ne le mladih, ampak tudi čisto preveč njihovih staršev - saj razvajenost in lenoba rodita to, da nismo vztrajni in da preveč zaščitimo otroke, kar spet vodi v enako razvajenost in lenobo pa ona govori tudi pohlepnost - otrok.

Bom prebrala link, ko bo odprlo. Sem pa pregledala tudi druge filmčke od te iste gospe na tvojih linkih, se mi dopadejo. Pametno razmišlja, vsaj za moj okus.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 9
1.12.2010 16:50:16   
Gina

Evo, sem prebrala, pa je v bistvu isto kot v prispevkih. Fajn zadeva, priporočam v branje. Se strinjam z žensko. Edino naslov je hecen, ustvarjalna vzgoja. Ne vem če je ustvarjalna, meni se zdi tako zelo normalna. NI treba biti nič ustvarjalen zraven, samo svoje vrednote moraš imeti izoblikovane in nekaj volje moraš imet, pa zdravo razmišljanje.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 10
2.12.2010 8:22:34   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: Gina
....in se mi je zdelo, da popolnoma iste reči pripoveduje kot jih jaz že leta pišem tule gor oz zagovarjam v praksi.

sem prebral na hitro "ne me hecat"...user posted image

Ja. Samo vsi smo vzgojeni več ali manj avtoritarno. Zato težko razumemo zakaj opustiti sistem, ki trenutno deluje zelo učinkovito.

S spoznanjem posledic na katere vpliva avtoritarna vzgoja - ob tem da ti postane čisto jasno, da so te posledice resne in celo naša realnost s precejšnjo verjetnostjo. Potem je veliko lažje razumeti zakaj moramo nekaj spremeniti.

Video prispevek sva z ženo slučajno gledala na GeaTV sredi noči, ko sva med dremanjem odprla oči pri prižgani televiziji (moja krivda user posted image ) . Ni govora, da bi potem ko sva začela poslušati, zamudila. Knjigo z DVD-jem celotnega uvodnega predavanja se dobi v tudi knjižnici.

Sedaj sem prebral knjigo do konca. Več kot polovico knjige razlaga zakaj je potrebno / pametno / dobro uvesti ustvarjalno vzgojo. V bistvu nekaj v kar me je prepričala že po DVD-ju in prvih 50 straneh knjige.

Nihče ne želi vzgojiti razvajenega pohlepnega parazita. Pa vendar jih več ali manj vzgajamo ravno v to smer (če ne, potem ne bi bilo toliko takšnih ljudi / otrok povsod okrog nas). Seveda je v vsaki vzgoji posamezne družine tudi nekaj ustvarjalnega dela, ki razvajenost, pohlep in parazitost malce omili. Problem pa je najbolj tam, kjer v družini ni prostora za amortiziranje "napak" in se te lastnosti razvijejo v polni meri - neopazno vse dokler ne poči. Takrat pa poči zares / globoko.

Drugi del knjige pa so "praktični primeri" iz življenja, kako vzgajati ob konkretnih situacijah. Zelo v pomoč za razumevanje, kako vzgajati brez mehke prisile, nagrade ali odvzemanja privilegijev.

< Sporočilo je popravil tehnofil -- 2.12.2010 8:24:40 >

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 11
2.12.2010 9:04:55   
liliana
Ah, ti koncepti vzgoje so zadnja leta postali pravi modni hiti......nekoč so baje vzgajali "avtoritativno", potem spet "permisivno"......zdaj pa vzgajamo eno leto "po Juulu", potem drugo leto moramo vzagajati po knjigi "Znanost o vzgoji".....potem naslednje leto naredi velik boom "ustvarjalna vzgoja".......in smo sposobni za te raznorazne metode in knjige zmetati na tone denarja in zavreči ure in ure našega časa, ki je bojda dragocen, zgolj zato, da se ukvarjamo samo z nekim konceptom vzgoje......pri vsem tem pa pozabimo, da obstaja nekaj, čemur se reče lastni občutek oz. zdrava pamet in je VSEM dostopno......

In današnja mladina ni nič bolj agresivna, pokvarjena kot smo bili mi sami......le pozabili smo, da smo se tudi mi včasih stepli, da smo v puberteti zelo ugovarjali staršem......jaz mislim, da je naša otročad in mladina le nekoliko bolj zmedena, kot smo bili mi sami......ker jih nismo naučili preprostega veselja, radosti, sodelovanja, tovarištva, nismo jim privzgojili delovnih navad, z eno besedo, nismo jim več sposobni dati preprostosti, ker moramo vsako stvar do amena zakomplicirati.......

Največji nonsenz moderne vzgoje pa se meni zdi pojem "kvalitetne izrabe časa z otrokom".....kar si jaz razlagam tako (vsaj po tistem, kar drugi pravijo, ko kvalitetno izrabljajo svoj dragoceni čas z otrokom), da non stop rineš v otroka.....ga začneš animirati in učiti že ko je še v tvojem trebuhu.....

V bistvu pa otroka bolj ali manj vzgajaš s svojim vedenjem.....kuhaš, pospravljaš, on to vidi in ti v svojih zmožnostih pomaga, ti mu moraš to "veselje" le omobočiti.....bereš, gledaš televizijo, ješ, prečkaš cesto po prehodu za pešce.....in s tem svojim vedenjem otroka "učiš".....in ne zgolj s tistim, da se vsak dan minimalno tri ure na kolenih igraš z njim in ga gledaš kot poskusnega zajčka, če je res reagiral tako, kot piše v priročniku o vzgoji.......ker otrok se najbolj nauči z zgledom, ne mislim sedaj ulomkov v šoli, ampak stvari, ki nas danes tako motijo pri mladini, da nimajo delovnih navad, da vedo zgolj za svoje pravice in ne za dolžnosti.....kako pa naj bi vedeli, če pa smo peglali, pucali stanovanje, se tuširali samo takrat, ko je otrok šel spat, svoj čas pa smo prej kvalitetno izrabili z njim in ga triletnika učili abecede ali pa se z njim plazili pod posteljo.......

Jaz sem svoji hčeri še vedno najprej starš, ki ima tudi svoje obveznosti, želje in potrebe.....in nisem njena prijateljica pri igri in sredstvo za premagovanje njenega dolgčasa......

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 12
2.12.2010 9:27:42   
tehnofil
....Fajn zadeva, priporočam v branje. Se strinjam z žensko. ....., samo svoje vrednote moraš imeti izoblikovane in nekaj volje moraš imet, pa zdravo razmišljanje.

Predlagam da se tema o vzgoji nadaljuje na forumu Vzgoja

http://www.ringaraja.net/forum/m_5494747/mpage_1/key_/tm.htm#5494747

Tu pa kako vpliva "vzgoja" na partnerske odnose.

< Sporočilo je popravil tehnofil -- 2.12.2010 9:41:35 >

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 13
2.12.2010 10:22:53   
liliana

Tu pa kako vpliva "vzgoja" na partnerske odnose.

A vzgoja lastnega otroka ali kako vzgoja, ki smo jo bili mi deležni vpliva na partnerske odnose.......?

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 14
2.12.2010 10:24:05   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka
ja kerensa, ampak je tud linke zraven pripopal - za kar mislim, da je tudi odprl to temo? user posted image

Še vedno jih nisem pogledala user posted image , ampak - a nimajo iste tematike, kakor vprašanja?

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 15
2.12.2010 12:10:09   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: liliana
....ali kako vzgoja, ki smo jo bili mi deležni vpliva na partnerske odnose.......?

Ne samo na partnerske, tudi na odnose v službi in povsod v družbi.

Če smo bili vzgajani avtoritarno (tudi mehka prisila kazni in nagrade), potem to znamo in to uporabljamo povsod v življenju. Še posebej v partnerskih odnosih. Če si za vse dobil nagrado potem to pričakuješ tudi v partnerskem odnosu. Če si bil pretirano zaščiten (in postal len in parazitski) potem to pričakuješ v partnerkem odnosu. Da ne govorim v službi.

Ne moreš vse gledati samo skozi svoj partnerski odnos ali svoj sistem vrednot in pristopanja k problemom. Večina problemov (člankov) v tej temi (DIPO) ima svoje korenine pravzaprav v vzgoji, katere so bili deležni.

Malo prej je jamrala "Kako spremeniti partnerja". Če je partner vzgojen v parazita in je to ona podpirala (vsaj nekaj let) potem ni čudno da je vse narobe. Prvo mora njen partner spoznati, da je bil vzgajan "narobe". Da to v resnici ni njegova krivda. Ampak da to hoče spremeniti. Šele potem se lahko odnos v družini rešuje.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 16
2.12.2010 12:14:12   
tehnofil
A vzgoja lastnega otroka ...vpliva na partnerske odnose.......?

Seveda. Če se ga vzgaja avtoritarno potem je tudi v družini avtoritarni sistem. Nekdo je na vrhu piramide, nekdo pod njo in nekdo na dnu. Če se vzgaja s kaznijo in nagrado potem je ta sistem zakoreninjen v partnerjih in tako delujeta tudi medsebojnoč. Medsebojno se kaznujeta in nagrajujeta. Ker pa sta tega navajena še iz svoje vzgoje, tega sploh ne opazita.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 17
2.12.2010 14:26:02   
Gina

Ah, ti koncepti vzgoje so zadnja leta postali pravi modni hiti......nekoč so baje vzgajali "avtoritativno", potem spet "permisivno"......zdaj pa vzgajamo eno leto "po Juulu", potem drugo leto moramo vzagajati po knjigi "Znanost o vzgoji".....potem naslednje leto naredi velik boom "ustvarjalna vzgoja".......in smo sposobni za te raznorazne metode in knjige zmetati na tone denarja in zavreči ure in ure našega časa, ki je bojda dragocen, zgolj zato, da se ukvarjamo samo z nekim konceptom vzgoje......pri vsem tem pa pozabimo, da obstaja nekaj, čemur se reče lastni občutek oz. zdrava pamet in je VSEM dostopno......

In današnja mladina ni nič bolj agresivna, pokvarjena kot smo bili mi sami......le pozabili smo, da smo se tudi mi včasih stepli, da smo v puberteti zelo ugovarjali staršem......jaz mislim, da je naša otročad in mladina le nekoliko bolj zmedena, kot smo bili mi sami......ker jih nismo naučili preprostega veselja, radosti, sodelovanja, tovarištva, nismo jim privzgojili delovnih navad, z eno besedo, nismo jim več sposobni dati preprostosti, ker moramo vsako stvar do amena zakomplicirati.......

Največji nonsenz moderne vzgoje pa se meni zdi pojem "kvalitetne izrabe časa z otrokom".....kar si jaz razlagam tako (vsaj po tistem, kar drugi pravijo, ko kvalitetno izrabljajo svoj dragoceni čas z otrokom), da non stop rineš v otroka.....ga začneš animirati in učiti že ko je še v tvojem trebuhu.....

V bistvu pa otroka bolj ali manj vzgajaš s svojim vedenjem.....kuhaš, pospravljaš, on to vidi in ti v svojih zmožnostih pomaga, ti mu moraš to "veselje" le omobočiti.....bereš, gledaš televizijo, ješ, prečkaš cesto po prehodu za pešce.....in s tem svojim vedenjem otroka "učiš".....in ne zgolj s tistim, da se vsak dan minimalno tri ure na kolenih igraš z njim in ga gledaš kot poskusnega zajčka, če je res reagiral tako, kot piše v priročniku o vzgoji.......ker otrok se najbolj nauči z zgledom, ne mislim sedaj ulomkov v šoli, ampak stvari, ki nas danes tako motijo pri mladini, da nimajo delovnih navad, da vedo zgolj za svoje pravice in ne za dolžnosti.....kako pa naj bi vedeli, če pa smo peglali, pucali stanovanje, se tuširali samo takrat, ko je otrok šel spat, svoj čas pa smo prej kvalitetno izrabili z njim in ga triletnika učili abecede ali pa se z njim plazili pod posteljo.......

Jaz sem svoji hčeri še vedno najprej starš, ki ima tudi svoje obveznosti, želje in potrebe.....in nisem njena prijateljica pri igri in sredstvo za premagovanje njenega dolgčasa......

Se strinjam s tabo.
Ampak ta ženska skor identično pripoveduje kot ti. V bistvu govori o tem,d a je manj škode naredila patriarhalna vzgoja, kot jo dela tale moderna, ko v otroke skoz rinemo, jim ne dovolimo delat, oz. jih šparamo, namesto njih počnemo reči, jih preveč zaščitimo, jih posedamo pred računalnik, namesto da bi jih nagnali ven ali pred knjigo... Ne ogvori o tem, da bi morali z otroki cele dneve bit in jih zabavat, daleč od tega. Mogoče je tehnofil na drugih rečeh poudarek videl, jaz pa na drugih - ker jaz nisem bila vzgojena niti majčkeno malo avtoritarno, ampak precej bolj moderno, pa sem iz istega razloga mnogo prej opazila negativne posledice takšne vzgoje, kakor tudi pozitivne vidike le te - in se mi je vedno zdelo, da je resnica nekje na sredi. Samo bistvo sva gotovo oba s tehnotom videla v tem, da moderni starši v večini primerov z otroci narobe delujejo. In nikakor nisem razumela, da bi ona govorila o tem, da ne smemo zahtevat svojega, ravno obratno, pravi da nikakor ne smemo pustit, da nas otrok poneumlja, ter da ga podkupujemo,d a bo sploh kaj naredil - to ona imenuje nagrado in če mu odvzamemo denar za nekaj storjenega, recimo ker ni odnesel smeti, da ga ne nagradimo, to imenuje kazen (zame to ni niti nagrada niti kazen, ampak nesmiselne bedarije s strani staršev). Pravi,d a se otrok nauči prodajat - da bo nekaj naredil samo, če mu plačaš. IN res je to. Zamori svoje notranje moralne in etične vrednote - mi mu to naredimo s svojim odnosom do njega. Če mu odvzamemo računalniške igrice, to ni kazen, ampak normalno vedenje staršev. Če mu ne dovolimo biti zunaj do treh zjutraj, to ni kazen, ampak normala. Izrazoslovje pri njej je čudno, saj pravim, ampak v bistvu govori čisto o istem - da smo falili kot družba, da smo bolni pri vzgajanju. Da se ne zanaašamo več na lastno glavo, ampak da smo postavili otroka na piedestal, da je preveč zaščiten in da zato postaja len, pohlepen in neodgovoren. Da ko bomo mi spremenili sebe, da se bo spremenil otrok. Jaz se s tem strinjam. Tako da...ustvarjalna vzgoja ni primeren izraz. Normalna vzgoja normalno zavestnih ljudi, ki reagirajo po lastni pameti, bi bilo bolje.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 18
3.12.2010 10:24:27   
tehnofil
Normalna vzgoja normalno zavestnih ljudi, ki reagirajo po lastni pameti, bi bilo bolje.

Eto. Popravljen naslov.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 19
3.12.2010 12:14:24   
okaidi
Kaj pa naj človek naredi, če je bombardiran z materializmom na vsakem koraku?

Npr. v vrtcu pride ena od mamic na idejo, da naj bi mi, starši, zbirali sredstva za nakup igrač za vrtec, ker ugotavlja, da naši otroci nimajo na izbiro kvalitetnih igrač in ona seveda želi svojemu otroku vse najboljše.

Na kakšnem drugem forumu se znajo mamice pogovarjati zgolj še o znamkah in cenah proizvodov, ki jih kupujejo za svoje otroke.

Otroci naših sorodnikov ne povohajo niti najbolj kvalitetnih daril, ki jih prinesemo. Moja nečakinja pričakuje, da ji bomo izpolnili čisto vsako željo, če gremo skupaj ven, ker je tako navajena od doma.

In v bistvu si nenehno pod pritiskom okolice, v nevarnosti izobčenja, če nenehno ne potrjuješ tega materializma in potrošniške naravnanosti. Ne vem, kako ostali živite s tem?

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 20
3.12.2010 13:42:14   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: okaidi
....., kako ostali živite s tem?

Moramo živeti s tem. user posted image

- obisk trgovine jemljemo kot priložnost, da se otrok nauči spopadati z željo iz reklam in z vabljivimi policami (tako igrač kot "čokolade")
- otrok se je hitro naučil, da ne kupimo vedno še kaj zraven (igračka, kinderjajček...)
- igrače gremo nekajkrat tudi v trgovino pogledati, da bi lažje izbrali darilo za rojstni dan ali napisali pismo miklavžu ali kar tako, če ima željo da bi malo pogledal (otrok se tako navadi da se gre iz trgovine z igračami tudi brez igrače)
- če zbirajo za igrače, tistih par evrov ne more narediti razlike (bi pa ji predlagal da raje zberemo denar za igrače za otroke iz begunskega centra)
- o znamkah se ne pogovarjamo
- otroci (tvoja nečakinja) se hitro prilagodijo na "pravila" tistega s katerim so. Točno vedo kakšna so kje pravila.
- ne vem kakšnih daril  ne dajemo naokrog in velikih daril ne pričakujemo, niti ne vračamo - potem hitro razumejo user posted image

- na koncu pa pride nečakinja na obisk pa reče, joj koliko imaš igrač. Jaz sem jih imela samo 4 (štiri) user posted image .  Vidiš, nam ne rata glih najbolj. user posted image

< Sporočilo je popravil tehnofil -- 3.12.2010 13:43:45 >

(odgovor članu okaidi)
Neposredna povezava do sporočila: 21
3.12.2010 13:43:13   
tehnofil
. podvojeno

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 22
3.12.2010 19:13:43   
liliana

Se strinjam s tabo.
Ampak ta ženska skor identično pripoveduje kot ti. V bistvu govori o tem,d a je manj škode naredila patriarhalna vzgoja, kot jo dela tale moderna, ko v otroke skoz rinemo, jim ne dovolimo delat, oz. jih šparamo, namesto njih počnemo reči, jih preveč zaščitimo, jih posedamo pred računalnik, namesto da bi jih nagnali ven ali pred knjigo... Ne ogvori o tem, da bi morali z otroki cele dneve bit in jih zabavat, daleč od tega. Mogoče je tehnofil na drugih rečeh poudarek videl, jaz pa na drugih - ker jaz nisem bila vzgojena niti majčkeno malo avtoritarno, ampak precej bolj moderno, pa sem iz istega razloga mnogo prej opazila negativne posledice takšne vzgoje, kakor tudi pozitivne vidike le te - in se mi je vedno zdelo, da je resnica nekje na sredi. Samo bistvo sva gotovo oba s tehnotom videla v tem, da moderni starši v večini primerov z otroci narobe delujejo. In nikakor nisem razumela, da bi ona govorila o tem, da ne smemo zahtevat svojega, ravno obratno, pravi da nikakor ne smemo pustit, da nas otrok poneumlja, ter da ga podkupujemo,d a bo sploh kaj naredil - to ona imenuje nagrado in če mu odvzamemo denar za nekaj storjenega, recimo ker ni odnesel smeti, da ga ne nagradimo, to imenuje kazen (zame to ni niti nagrada niti kazen, ampak nesmiselne bedarije s strani staršev). Pravi,d a se otrok nauči prodajat - da bo nekaj naredil samo, če mu plačaš. IN res je to. Zamori svoje notranje moralne in etične vrednote - mi mu to naredimo s svojim odnosom do njega. Če mu odvzamemo računalniške igrice, to ni kazen, ampak normalno vedenje staršev. Če mu ne dovolimo biti zunaj do treh zjutraj, to ni kazen, ampak normala. Izrazoslovje pri njej je čudno, saj pravim, ampak v bistvu govori čisto o istem - da smo falili kot družba, da smo bolni pri vzgajanju. Da se ne zanaašamo več na lastno glavo, ampak da smo postavili otroka na piedestal, da je preveč zaščiten in da zato postaja len, pohlepen in neodgovoren. Da ko bomo mi spremenili sebe, da se bo spremenil otrok. Jaz se s tem strinjam. Tako da...ustvarjalna vzgoja ni primeren izraz. Normalna vzgoja normalno zavestnih ljudi, ki reagirajo po lastni pameti, bi bilo bolje.

Sem napisala že na forumu o vzgoji, kamor je tehnofil premaknil del svoje teme, da je ta t.i. "ustvarjalna vzgoja" dokaj blizu mojemu načinu.....in to sem mislila povedati, da je to neka čisto normalna vzgoja.....

Samo, če želiš vzgojo prodajati, moraš prodajati nekaj "novega", čeprav prodajaš nekaj normalnega......in "ustvarjalna vzgoja" se sliši zelo izvirno......

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 23
3.12.2010 19:29:24   
liliana

....ali kako vzgoja, ki smo jo bili mi deležni vpliva na partnerske odnose.......?

Ne samo na partnerske, tudi na odnose v službi in povsod v družbi.

Če smo bili vzgajani avtoritarno (tudi mehka prisila kazni in nagrade), potem to znamo in to uporabljamo povsod v življenju. Še posebej v partnerskih odnosih. Če si za vse dobil nagrado potem to pričakuješ tudi v partnerskem odnosu. Če si bil pretirano zaščiten (in postal len in parazitski) potem to pričakuješ v partnerkem odnosu. Da ne govorim v službi.

Ne moreš vse gledati samo skozi svoj partnerski odnos ali svoj sistem vrednot in pristopanja k problemom. Večina problemov (člankov) v tej temi (DIPO) ima svoje korenine pravzaprav v vzgoji, katere so bili deležni.

Malo prej je jamrala "Kako spremeniti partnerja". Če je partner vzgojen v parazita in je to ona podpirala (vsaj nekaj let) potem ni čudno da je vse narobe. Prvo mora njen partner spoznati, da je bil vzgajan "narobe". Da to v resnici ni njegova krivda. Ampak da to hoče spremeniti. Šele potem se lahko odnos v družini rešuje.

Ja, dostikrat partnerja eden drugega želita spreminjati in ga oblikovati po svojih pričakovanjih......namesto, da bi eden začel spremembo pri sebi, se raje odloči, da bo spremenil drugega....

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 24
3.12.2010 19:35:22   
liliana

A vzgoja lastnega otroka ...vpliva na partnerske odnose.......?

Seveda. Če se ga vzgaja avtoritarno potem je tudi v družini avtoritarni sistem. Nekdo je na vrhu piramide, nekdo pod njo in nekdo na dnu. Če se vzgaja s kaznijo in nagrado potem je ta sistem zakoreninjen v partnerjih in tako delujeta tudi medsebojnoč. Medsebojno se kaznujeta in nagrajujeta. Ker pa sta tega navajena še iz svoje vzgoje, tega sploh ne opazita.

Jaz poznam polno ljudi, ki so se odločili za povsem nasproten način vzgoje kot je avtoritativni......ker so baje bili take vzgoje deležni v otroštvu.....mogoče so je bili res, bolj verjetno pa se mi zdi, da jih je nekdo v to prepričal......

Sama se s tem ne obremenjujem.....ali sem bila vzgajana avtoritativno ali permisivno.....in tudi ne analiziram kako to vpliva na odnos z mojim partnerjem ali na odnos do otroka......

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?