Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: okaidi Kaj pa naj človek naredi, če je bombardiran z materializmom na vsakem koraku? Npr. v vrtcu pride ena od mamic na idejo, da naj bi mi, starši, zbirali sredstva za nakup igrač za vrtec, ker ugotavlja, da naši otroci nimajo na izbiro kvalitetnih igrač in ona seveda želi svojemu otroku vse najboljše. Na kakšnem drugem forumu se znajo mamice pogovarjati zgolj še o znamkah in cenah proizvodov, ki jih kupujejo za svoje otroke. Otroci naših sorodnikov ne povohajo niti najbolj kvalitetnih daril, ki jih prinesemo. Moja nečakinja pričakuje, da ji bomo izpolnili čisto vsako željo, če gremo skupaj ven, ker je tako navajena od doma. In v bistvu si nenehno pod pritiskom okolice, v nevarnosti izobčenja, če nenehno ne potrjuješ tega materializma in potrošniške naravnanosti. Ne vem, kako ostali živite s tem? Nekateri se za to prav nič ne sekiramo. V bistvu se nam ti ljudje na nek način smilijo. Vsaj meni. ne moreš se istovetit z njimi. Oni imajo problem v svoji du. Počutijo se nekaj vredne le če imajo neko firmo ali kaj vem kaj, s čimer potrjujejo svojo vrednost. Če tega v sebi nimaš, nikdar ne občutiš, da bi bil kdo nekaj več, če ima oblečeno neko firmo. Ljudi in sebe ocenjuješ po drugem ključu. In nihče te ne izloči, ker niti nisi obkrožen s take sorte ljudmi - taki se nate ne limajo, ker ne dobivajo potrditve od tebe, tako da jih niti ne zanimaš, vseeno jim je zate. Sam pa se zaradi tega ne moreš počutiti manj vrednega, ker ti občutki niso nekaj, kar je v zraku zapisano, ampak so samo v tvoji glavi. Če se pa nekdo vede, kot da si menjvreden do tebe, pa to pove nekaj samo o njem in njegovih kompleksih, o tebi pa čisto ničesar. iN takih ljudi ne potrebuješ za svoj obstoj niti za svojo srečo, torej je tudi tebi vseeno zanje. Lahko se ti kvečjemu smilijo. Kar se pa tiče tvojih konkretnih primerov: - v vrtcu jaz najbolj verjetno ne bi dala zraven za nakup igrač in vseeno bi mi bilo, kaj porečejo na to ostali starši, zato se niti pod točko razno ne bi zaradi te odločitve sploh kaj sekirala. Morda bi dala denar, če bi zbirali kao za dedka mraza za darila za otroke - skupne igrače, ajd, to ja, kaj več od 5 eur pa ne - tako da tale mama naj kar sama kupi, če ji kaj ni ok. - tem o znamkah oblačil ne berem na nobenem forumu, me pač ne zanimajo, še vreme me bolj - če sorodniki niso zadovoljni z izbiro igrač ki jih prineseš za darilo, ali oblačil, potem pač prinesi naslednjič zgolj simbolično darilo - škatlo bombonov ali nekaj home made - dovolj bo. Če ne cenijo izbranega, pač še teag ne bodo več dobili, saj to vendar izbiraš z dobro voljo, ne pa zaradi pritiskov, vsaj jaz to tako delam.
|