|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Prehrana v vrtcu
31.8.2007 14:05:01   
ninu
Pozdravček!

Tudi moja princeska gre drug teden prvič v vrtec.
Mene pa skrbi glede prehrane. Precej sem bila začudena, ko sem zvedela, da imajo vsi otroci, tudi najmlajši enak jedilnik kot ostali.
Moja hčerkica je stara 15 mesecev, pa še vedno marsikatere stvari nismo poizkusili zaradi alergije na jajca, ki jo je imela in baje prerasla, čeprav moramo še vedno preventivno paziti. Prav tako smo imeli grozne težave s prebavo - napenjanjem na vse kar je pojedla in še velikokrat imamo, čeprav zelo pazim. Pediatrinja in zdravniki so nam govorili, da za uvajanje novih živil počakamo vsaj do 15 mesca, kar pa si nisva mogla privoščit zaradi vrtca in kar čakat. Še vedno pa ostaja ogromno stvari, ki jih še ni jedla. Poleg vsega je precej izbirčna in novih stvari sploh noče sprobavat, če pa že je to kak košček, nemogoče, da bi se najedla, tako, da ji še vedno kuham posebej.

Ali vaši malčki okoli 1 leta starosti res že vse jedo in je vse preverjeno? Jagode, arašidi, orehi, ribe.. ?
Gledala sem jedilnik in je ogromno stvari, ki jih še ni poskusila, zato, ker so mi glavo napolnili s: čokolada je alergena, paradižnik je močno alergen, pa to, pa ono.. Nobenih hrenovk, poli salam, paštet, to je polno konzervansov, tako, da še jaz tega nisem nič jedla, ker jo še sedaj občasno malo podojim. Oh, zdej pa. Kaj naj? user posted image  Sem bila neumna, ker sem jih poslušala? Še Benqicka si ji ne upam dat. Sem neumna, ane?

Je imela katera podobni primer? Kako ste se dogovorili? In, kako se je vse skupaj odvijalo?

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Prehrana v vrtcu
31.8.2007 14:20:39   
FORZA
V vrtcu imajo za malčke do treh let drugačen jedilnik, kot za malo večje. Res, da marsikaj tudi moj ni jedel kar je pol v vrtcu poskusil. Je pa v vrtcu od 13 mesecev naprej.
Je pa za marsikatero hrano me vzgojiteljica opozarjala "ja te hrane pa še vaš ne pozna, no saj se bo navadil"
Res pa je, da je moj malček od enega leta že vso hrano poskusil, kar mu pa ni pasalo ga pa nisem silila.

Jas ti priporočam, da jih malo opozarjaj na začetku katera hrana nebi bila primerna recimo za tvojega otročka, itak imaš na oglasni deski jedilnik za cel teden.
Imajo pa zelo dobro hrano in primerno otrokovi starosti.
Res pa je da vsak vrtec ima malo drugače, ne more pa biti nevem kakšne razlike.

(odgovor članu ninu)
Neposredna povezava do sporočila: 2
31.8.2007 14:30:20   
SISI25
Jaz sem bila čisto ista. Moja dva sem tako pazila, da je na koncu bilo še meni smešno. Ker pa sta imela bolj občutljivo kožo in smo dali ne vem koliko testov za alergijo pa nikoli niso nič našli nisem upala dajati vsega.
Skoraj vsi, ki sem jih poznala so dajali svojim otrokom že dosti prej vse kar mi še dolgo nismo niti poskusili. Potem pa sem enkrat rekla (približno pri 14 mesecih, vem da je bilo z novim letom), da je čas, da poskusita večino stvari. In smo začeli jemati kosilo iz vrtca in sta kmalu jedla čisto vse, sta imela pa vedno rajši tisto kar je bilo za večje otroke, razne tiste omakce niti povohat nista hotela več. Pa ni bilo nobenih posledic. Saj pomoje v vtrcu imajo malo določeno kaj otroci lahko jejo in kaj ne. In v večini vrtcev tudi ločeno za dojenčke oziroma za tiste v jaslih.
Drugače pa ne vem če se da kaj veliko dogovoriti, sem že slišala, da upoštevajo samo če imam zdravniško potrdilo da otrok kaj ne sme jesti. Lahko pa poskusiš.

(odgovor članu FORZA)
Neposredna povezava do sporočila: 3
31.8.2007 15:39:49   
bumerang
Ne, nisi bila neumna. Nasprotno.
Jaz sem z uvajanjem marsičesa počakala, da je dopolnil prvo leto, in tudi potem smo uvajali počasi. Ko je prišel v vrtec (s 16 meseci), sem se zgrozila nad jedilnikom in ostajam zgrožena do danes (dobri 2,5 leti). Kljub temu, da se vrtec ponaša z naslovom Zdravega vrtca.
Ribe, ki so na jedilniku enkrat na teden, so VEDNO cvrte, brezmesni obrok je praviloma cvrta zelenjavna polpeta (predvidevam, da tipa Hokus), ostalo pa vedno meso ali testenine s kakimi mastnimi, ogabnimi omakami. Vsak drugi dan vse smrdi po golažu. Vsak teden na jedilniku čebulni !!! krompir. Nobenih minešter, nobenih stročnic, juha morda enkrat tedensko. Jedilnik za vse enak, brez izjem.
Na srečo imam tako službo, da lahko po otroka pridem po kosilu, tako da sem ga vpisala v poldnevni program. Poje kar poje, potem pa mu ostalo skuham doma tako kot smo navajeni jesti tudi sami. Na srečo, ker bi sicer bil z velikim pomanjkanjem beljakovin in na pol lačen.
Pogovor z vodjo prehrane ni pomagal.

Kakšnega konkretnega nasveta zate nimam. Če je imela hčerka vodeno alergijo, potem pojdi do pediatrinje in se z njo pogovori, naj ti napiše to na en listek, potem pa zahtevaj prilagojeno prehrano.

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu SISI25)
Neposredna povezava do sporočila: 4
31.8.2007 16:16:22   
Marogica
Moja dva sta po enem letu jedla skoraj VSE, razen nekaterih izjem. Ne vem, zakaj jih ne bi(razen izjem), če je bilo vse v redu. Tudi izbirčna nista bila, ker sta bila navajena na različne okuse jedi.

Torej-v  našem vrtcu je hrana odlična, vsaj iz mojega zornega kota, sestavljajo jo inženirji prehrane in imam občutek, da tako raznolika, da sama tega otroku skoraj ne morem nuditi. Zato zaupam vrtcu in "njegovi" kuhinji.

Zato ne razumem, zakaj ene tako komplicirate. Pa saj je vseeno, vaša stvar. Se pa zgražam nad takšnim razmišljanjem mam, ki imate doma zdrave otroke.

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 5
31.8.2007 16:59:04   
Gordana-3
v našem vrtcu smo morali označit, če je otrok na kaj alergičen. tud vzgojiteljica je na prvem sestanku vprašala, če je kateri otrok na kaj alergičen ali če ima kakšno dieto. mislim, da potem to upoštevajo tud pri hranjenju oz. v vrtčevski kuhinji.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 6
31.8.2007 17:37:33   
marelicaa
Naš je prvo hrano jedel z nami pri 11 mesecih: segedin in žgance. Sem bila prejšnji teden na obisku pri sestrični, ki ima 10 mesecev starega fantka in je jedel čevapčiče, ker bi sicer umrl če jih ne bi dobil, ostali pa. Poli salama, pašteta, hrenovke,... od začetka tudi meni ni šlo v račun, da dajo otrokom v vrtcu to za zajtrk. Ampak, ko je naš probal to salamo, stoji pred hladilnikom in vpije salamo jedu. Ga pa probam preusmeriti na kakšen med, čokolešnik, marmelado, sir, jogurt,...
Ko sem gledala jedilnik za naš vrtec sem bila presenečena, da ni za zajtrk večkrat kakšnega mlečnega riža ali pa gresa, čokolešnika. V večini primerov je kruh in kakšen namaz ali pa salama. Za kosilo je povečini vsak dan meso. Za našega fanta to ne bo problem, ker ga ima neskončno rad. Brezmesno kosilo je redkost. Sem pa mnenja, da bo naš fant samo parkrat lačen, potem pa bo jedel vse od kraja.

(odgovor članu Gordana-3)
Neposredna povezava do sporočila: 7
31.8.2007 18:20:51   
bskrle
Pol ej pa naš vrtec izjema, zjutraj je skoraj vedno mlečni obrok, no poleti so kdaj odbili sladoled.
Drugače pa juhe, mineštre ipd.

(odgovor članu marelicaa)
Neposredna povezava do sporočila: 8
31.8.2007 18:49:34   
srki
Če ima tvoja punčka kakšno alergijo, to pač povej v vrtcu, pa določene hrane ne bo jedla.

Če pa je zdrava, pa ne vidim nobenega problema. Pri nas je bilo podobno, kot pri Marogici.

In kako naj vem, da otrok na neko stvar ne bo alergičen, če mu te stvari ne dam?

Jedel je vse, tako doma, kot v vrtcu. In da bi jaz vedela, niso imeli različnih menijev za prvo starostno skupino.

(odgovor članu marelicaa)
Neposredna povezava do sporočila: 9
31.8.2007 21:27:14   
lukec
Tudi v našem vrtcu je jedilnik prilagojen mlajši starostni skupini in sicer, tako, da je hrana v koščkih; meso npr., al pa še kakšne male spremembe, sicer pa jedo vse: od stročnic do zelenjavnih juh, ribjih polpet, zrezkov v omaki, riža, veliko zelenjave, solat, tortic in sladoleda. Sem zelo zadovoljna, poleg tega pa jim je celo dopoldne na voljo sveže sadje. S prvim septembrom pa jih čaka še novost: "samopostrežni zajtrk", ko bodo lahko sami izbirali, kaj bodo zajtrkovali, seveda pod nadzorom vzgojiteljic. Strinjam pa se, da je pri 15 mesecih čas, da otrok poskusi vse, sicer res ne boš vedela, če je alergična na kaj ali pa sploh ne.

Meni nebö odprto se zdi,
kadar se v tvoje ozrem oči,
kadar prijazno nasmejaš se,
kar sem prestala, pozabljeno je.
(F. Prešeren)

(odgovor članu srki)
Neposredna povezava do sporočila: 10
31.8.2007 21:55:53   
ninu
Punce, hvala za vaša mnenja in izkušnje.

Saj pravim, preveč so me zdravniki nafilali o "nevarnosti" hrane, še dudo, ki je bila prej iz lateksa sem morala zamenjati, tudi vzmetnico bi morala in ne vem kaj še, iz prehrane sem črtala vse konzervanse, kocke, vegete in podobno, tako, kot so mi naročili. user posted image  
Bojim se, da bi ji množica novih okusov in dodatkov v hrani spet sprožila reakcije. Veliko hudega smo dali čez. Toliko sem prejokala, čisto nemočna, ko nisem vedela kaj ji sploh lahko še ponudim, da ne bo problemov. Revica se je zelo matrala in nikoli ne joka brez veze, ko jo je zvijalo pa je cvilila, tulila in brcala. Sum na celiakijo, pa ne vem kaj vse.. Tega ne priželim nobenemu. Veliko lažje preneseš, če se alergija izraža le na koži.

Drug teden grem do pediatrinje, da mi napiše kaj še ni primerno za mojo deklico, s tistim papirjem v prehransko službo na upravo vrtca, pa sproti bom preverjala jedilnik česa še ne pozna in se bojim reakcije, da obvestim vzgojiteljici. Valda pa bom doma še naprej uvajala nova živila. Jedilnik v našem vrtcu je za vse enak, ker je res mini vrtec in hrano vozijo od drugje. Jedilnik se mi drugače zdi odličen in zelo raznolik, tako da bom pobirala ideje tudi za doma, ker "kaj za kosilo", saj je to je večen problem. user posted image

V vrtcu vem, da delajo čudeže, kaj vse otroke pripravijo jesti, tudi tako hrano, ki jo doma nikoli nočejo in kako jih pripravijo zaspat.. Ker pri nas ne gre brez mene in obveznega ščipanja in vrtanja v popek. Ampak, to je že druga tema, ane.user posted image

Pozdravček vsem in veliko zdravja vašim malčkom!!

(odgovor članu lukec)
Neposredna povezava do sporočila: 11
1.9.2007 17:00:37   
mojsoncek
Ce ima vasa kaksno alergijo, bi morala to ze pediatrinja napisati na zdravnisko potrdilo, ki ga moras predloziti v vrtcu. In naj bi potem v vrtcu tudi upostevali. Nas je sel v vrtec z enajstimi meseci in smo zaradi tega za malo prej sprobali "prepovedane" zadeve, pa ni bilo nobenih problemov.

Drugace sem pa jaz s hrano v vrtcu, kjer je nas pikec, zadovoljna. Tri dni (v casu uvajanja) sem bila tudi prisotna pri kosilu in se mi je zdelo cisto OK. Tudi sedaj, ko spremljam jedilnik, se mi ne zdi nic "slabega". Zgleda je od kuharja odvisno...

A ja, pa jedilnik je razlicen za I. in II. starostno skupino.

< Sporočilo je popravil mojsoncek -- 1.9.2007 17:01:11 >

Vse kar smo, je posledica našega dosedanjega mišljenja (Buda)

(odgovor članu ninu)
Neposredna povezava do sporočila: 12
1.9.2007 23:55:59   
Anonimen
V nobenem vrtcu ne komplicirajo. Prineseš potrdilo od pediatra, da je bila alergija, in da je priporočljivo paziti, pa bodo dali drugačen jedilnik. Čeprov pomoje brez veze kompliciraš. Poizkusi njaprej, naj je, kar imajo. če bordo težave urgiraj!Prej pa je pomoje prazen preplah!

(odgovor članu ninu)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
2.9.2007 7:57:05   
Anonimen
Meni se zdi prehrana v našem vrtcu zelo dobra:

http://www.v-ciciban-nm.nm.edus.si/enote/prehrana_02_jedilnik.htm

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
2.9.2007 9:05:54   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: Marogica
Zato ne razumem, zakaj ene tako komplicirate. Pa saj je vseeno, vaša stvar. Se pa zgražam nad takšnim razmišljanjem mam, ki imate doma zdrave otroke.

S tem pa se strinjam....zelo.

Mene pa zelo zelo moti v našem vrtcu, da je naša skupina od 1 do 2 let, kar je res velika razlika in dobijo otroci hrano pasirano.
To pomeni za mojega, ki je v skupini najstarejši in ki je že z vilico in normalno žveči, skok za svetlobno leto nazaj....se pa borim za to, da bi dobil nepasirano hrano.....

...vox populi...

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 15
2.9.2007 10:50:06   
Enolla
Pri nas smo počasi začeli z vso hrano pri 11 m prav zaradi vrtca. Kasneje smo ugotovili, ampak ni še potrtjeno, da ima najbrž alergijo na svinjino in tega se izogibamo. Nikoli ni bilo nobenega problema pri hrani v vrtcu, ker svinjine praktično ni - od feb 2x. In junior takrat je kaj drugega čeprav nima papirja, da tega ne sme. Interni dogovoro z vzgojitelicami pač. So pa ribe 2x tedensko (enkrat kot namaz, enkrat kot brodet), sicer pa je jedilnik podoben tistemu, ki ga je poslala Al bina.  Še nikoli ni bilo nič ocvrtega recimo. In hrana ni pasirana ampak so jim vzgojiteljice stlačile z vilico - so mi enkrat celo rekle, da čežane ne pojejo, cele koščke jabolka pa so vse počasi zgrudili. Edino, kar me močno moti je to, da ni jedilnikov na internetu.  

Nič ni težjega od iskrenosti in nič ni lažjega od laskanja(Dostojevski).

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   [Brisano sporočilo]
2.9.2007 11:04:49   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Enolla)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?