tosja
|
Piščanec s kašo in rižem (6 oseb) - manjši piščanec - eno žlico masti - eno čebulo - sol, poper, lovor, majaron - po 15 dag ajdove kaše in riža - 1l juhe Piščanca operemo, posušimo in narežemo na večje kose. Čebulo na maščobi rahlo prepražimo, dodamo kose mesa in jih zlato rumeno opečemo. Primešamo oprano ajdovo kašo in riž, zalijemo z vodo ali juho. solimo in popramo, dodamo še lovor, majaron ter posodo pokrijemo. Dušimo na majhnem ognju ali v pečici. Polnjena svinjska ribica (6 oseb) - 60 dag svinjske ribice - sol, poper - tri žemlje - žlico masti - eno čebulo - dve jajci - 1-2 dl mleka - dve zeleni papriki - dva večja korenčka - sesekljan zelen peteršilj Ribico zarežemo tako, da dobimo meso v obliki plošče. Nasolimo in popramo. Za nadev prepražimo narezano čebulo, dodamo še narezano žemljo. Prepražimo in ohladimo. Jajca in mleko razmešamo, solimo, popramo in prelijemo žemlje. Premešamo in maso naložimo na meso, nanadev razporedimo še narezano papriko, nastrgan korenček in sesekljan peteršilj. Meso tesno zvijemo kot rulado in ovijemo z vrvico ter damo v pekač. Pokrijemo z alufolijo in obložimo z nekaj večjimi kosi zelenjave (korenček, paprika, čebula) ter pečemo v pečici. Po kakšni uri pečenja odstranimo folijo, da se meso lepo zapeče. S pečene rulade odstranimo vrvico, zrežemo rulade na rezine in zložimo na oval. Zraven naložimo krompir, kuhan v kosih, ki ga prelijemo s pretlačeno dušeno zelenjavo. Golaž iz teletine (6 oseb) - 60 dag teletine brez kosti - 20 dag čebule - žlico masti - tri rdeče pparike - dva paradižnika - sol, poper, kumino, lovor - zeleni peteršil Meso operemo in narežemo na večje kocke. Čebulo rahlo prepražimo in potem dodamo meso. Papriko in paradižnik narežemo in dodamo mesu. Malo pražimo, potem zalijemo z vodo, pokrijemo in na zmernem ognju dušimo. Jed je gotova, ko je meso mehko. Prosena kaša s fižolom (6 oseb) - 3 dl prosene kaše - 5 dl suhega fižola - eno večjo čebulo - dva stroka česna - dve žlici olja - sol, lovorjev list - pol žličke rdeče mlete paprike - kumino Fižol opermo in namočimo ter pustimo čez noč. Potem ga skuhamo, dodamo sol, česen, lovor, kumino. Čebulo narežemo in prepražimo, da zarumeni. Dodamo oprano proseno kašo, premešamo, malo pražimo in zalijemo z vročo vodo (dvakrat toliko je damo, kot je kaše). Solimo, dodamo lovorjev list in počasi dušimo, da se kaša zmehča. ko je kuhana, primešamo odcejen fižol z nekaj tekočine, v katerem se je kuhal. jed potresemo z rdečo papriko in premešamo, ostati mora gosta. Dober tek!
_____________________________
Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca...
|