Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 11:49:47
|
|
|
|
Arwenko
|
Kolikor jaz vem, ti po zakonu samo mora omogočit, da ga izkoristiš - ne moreš pa si ti zmislit kdaj ga boš izkoristil, ampak ima vedno on zadnjo besedo. Se pravi, če direktor prepove koriščenje dopusta recimo za naslednje 3 mesece se lahko na glavo postaviš. Ne more ti pa celo leto prepovedovat dopusta.
|
|
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 11:55:23
|
|
|
|
Nasara88
|
Hvala za odgovor, sem si mislila da bo nekaj takšnega... Kaj pa mogoče 187. člen iz varstva delavcev zaradi nosečnosti in starševstva (3) Delodajalec mora delavcem omogočiti lažje usklajevanje družinskih in poklicnih obveznosti. Mogoče bi se lahko sklicevala na ta odstavek, kaj pa vem...
|
|
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 12:28:51
|
|
|
|
Arwenko
|
Mislim da je dopust tukaj bolj luksuz kot pa obveznost...ampak ne vem, dvomim da bi se uspešno sklicevala na ta člen.
|
|
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 12:47:04
|
|
|
|
Nasara88
|
Kaj pa morda tale: 190. člen (varstvo v času nosečnosti in starševstva v zvezi z nočnim in nadurnim delom) 1) Delavcu, ki neguje otroka, starega do treh let, se lahko naloži opravljanje nadurnega dela ali dela ponoči samo po njegovem predhodnem pisnem soglasju. .... glede na to, da se od mene zahtevajo službene poti v tujino z odsotnostjo po 2-3 dni na pot.
|
|
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 12:58:13
|
|
|
|
liliana
|
Če ti delodajalec zagotovi vse to, kar piše v 163. členu ZDR, ne moreš nič.... 163. člen (izraba letnega dopusta) (1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna. (2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta. (3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. (4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo delodajalca. Ker 165. člen ZDR pa pravi: 165. člen (način izrabe letnega dopusta) (1) Letni dopust se izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti. (2) Starši šoloobveznih otrok imajo pravico izrabiti najmanj teden dni letnega dopusta v času šolskih počitnic. (3) Delavec ima pravico izrabiti en dan letnega dopusta na tisti dan, ki ga sam določi, o čemer mora obvestiti delodajalca najkasneje tri dni pred izrabo. (4) Delodajalec lahko delavcu odreče izrabo letnega dopusta po drugem in tretjem odstavku tega člena, če bi odsotnost delavca resneje ogrozila delovni proces. Zdi se mi pa nekako nemogoče dokazati, kako se niso usklajevale družinske in poklicne obveznosti....
|
|
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 13:46:51
|
|
|
|
Nasara88
|
Hvala tudi tebi Liliana Se popolnoma strinjam s teboj glede dokazovanja uskaljenosti družinskih in poklicnih obveznosti... Še vedno pa mi ne gre v račun, če se službena pot z nekajdnevno odstonostjo lahko kategorizira kot nočno oz. nadurno delo, saj si načeloma ves ta čas odsoten od družine, kar pa naj bi ta zakon po mojem omejeval.
|
|
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 13:59:02
|
|
|
|
Lunca1
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana Ker 165. člen ZDR pa pravi: 165. člen (način izrabe letnega dopusta) (1) Letni dopust se izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti. (2) Starši šoloobveznih otrok imajo pravico izrabiti najmanj teden dni letnega dopusta v času šolskih počitnic. (3) Delavec ima pravico izrabiti en dan letnega dopusta na tisti dan, ki ga sam določi, o čemer mora obvestiti delodajalca najkasneje tri dni pred izrabo. - Uradno si načeloma lahko izbereš samo en dan dopusta po lastni želji, ostalo je dobra volja delodajalca. (4) Delodajalec lahko delavcu odreče izrabo letnega dopusta po drugem in tretjem odstavku tega člena, če bi odsotnost delavca resneje ogrozila delovni proces. Na to pa se tvoj delodajalec lahko sklicuje pri neodobritvi dopusta. Če je ogroženo delo, ti lahko odkloni dopust, razen zgoraj omenjenega dneva.
|
|
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 14:00:26
|
|
|
|
Lunca1
|
Kar se tiče službenih poti, pa mislim da se jim lahko ogneš samo če dojiš.
|
|
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 14:27:43
|
|
|
|
liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: Nasara88 Hvala tudi tebi Liliana Se popolnoma strinjam s teboj glede dokazovanja uskaljenosti družinskih in poklicnih obveznosti... Še vedno pa mi ne gre v račun, če se službena pot z nekajdnevno odstonostjo lahko kategorizira kot nočno oz. nadurno delo, saj si načeloma ves ta čas odsoten od družine, kar pa naj bi ta zakon po mojem omejeval. ZDR ne omenja službene poti kot nadurnega dela (143. člen).......torej po mojem, če nimate v internih aktih podjeta službeno pot definirano kot nadruno in nočno delo po zakonu to ni......v praksi pa običajno tudi službena pot ni definirana kot nadurno in nočno delo.....si kdaj prej dobila zaradi službene poti obračunene nadure....?
|
|
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 14:42:13
|
|
|
|
Nasara88
|
Dojim ne več, se je mali sam odstavil mesec dni nazaj To da službena pot ni definirana kot klasično nadurno delo mi je jasno. Je pa vseeno odsotnost od doma / družine, ki se po mojem mora uvršačti v kakšno dologčeno kategorijo. Bom o tem povrpašala na Uradu za enake možnosti in javim, če izvem kaj koristnega še za katero drugo uporabnico.
|
|
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 14:51:49
|
|
|
|
liliana
|
Kar pozanimaj se...... Po drugi strani pa......res je, da nas matere z otroki zakoni do neke mere ščitijo.....vendar pa, če smo pred porodom opravljale določeno delo katerega del je bila tudi službena pot za nekaj dni ali več in bile za to delo tudi plačane, se mi zdi pa vseeno malo iluzorno pričakovati, da pa bo zdaj delodajalec do mene, ker sem mati, tako zelo prizanesljiv, da bo na službeno pot poslal sodelavko ali sodelavca, čeprav je v mojem opisu del in nalog to moja naloga...... Vendar pa lahko govorim zase, ker pač imam tako srečo, da delam v podjetju, kjer je plača solidna (ker dobra itak nikoli ni ), odnosi normalni, kjer mi ni problem eno uro do ginekologa ali na banko skočit ali v kafič na kavo iti.....torej je tudi zavest zaposlenih nekako na takem nivoju, da ne iščemo ravno vsake luknje v zakonu, da bi obranili svoj takšen in drugačen status......ker pač nimamo občutka, da se nam godi krivica......
|
|
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 15:03:21
|
|
|
|
Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: Nasara88 Kaj pa morda tale: 190. člen (varstvo v času nosečnosti in starševstva v zvezi z nočnim in nadurnim delom) 1) Delavcu, ki neguje otroka, starega do treh let, se lahko naloži opravljanje nadurnega dela ali dela ponoči samo po njegovem predhodnem pisnem soglasju. .... glede na to, da se od mene zahtevajo službene poti v tujino z odsotnostjo po 2-3 dni na pot. Najbrž je v tvojem opisu del in nalog napisano, da je delavni čas deljen ali nestalen ali kaj podobnega. Poleg tega na službeni poti ne delaš najbrž ne vem koliko ur več kot doma. Pa še dnevnice dobiš in kilometrino. Res pa ti ne smejo naložiti nadurnega dela brez tvojega soglasja. Vendar gre tu za nadure, se pravi za povečano mesečno obveznost. Vse ostale informacije morda pišejo v vaši KP za vašo dejavnost, sigurno pa dobiš še kakšno informacijo na vašem območnem odboru sindikata.
|
|
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 15:11:38
|
|
|
|
Nasara88
|
Pri meni je ravno težava v tem, da se nam v bistvu (z izgovorom na krizo) kratijo vse ugodnosti ali "pravice". Torej prepoved koriščenja dopusta, prepoved koriščenja nadur (ki itak niso plačane), prislino in dejansko zastonje (ure se ne beležijo) delati 2 dni v mesecu, ko uradno sploh ne bi smela (podjetje vleče od države subvencijo za skr. delovni čas). Sigurno, da bom v takšnem primeru poskušala najti kakšno stvar, ki pa mi mogoče "pripada", vsaj kot pogajalsko izhodišče in ne kot osnovo za iskanje pravice na kakšni višji instanci. IZVIRNO SPOROČILO: liliana Kar pozanimaj se...... Po drugi strani pa......res je, da nas matere z otroki zakoni do neke mere ščitijo.....vendar pa, če smo pred porodom opravljale določeno delo katerega del je bila tudi službena pot za nekaj dni ali več in bile za to delo tudi plačane, se mi zdi pa vseeno malo iluzorno pričakovati, da pa bo zdaj delodajalec do mene, ker sem mati, tako zelo prizanesljiv, da bo na službeno pot poslal sodelavko ali sodelavca, čeprav je v mojem opisu del in nalog to moja naloga...... Vendar pa lahko govorim zase, ker pač imam tako srečo, da delam v podjetju, kjer je plača solidna (ker dobra itak nikoli ni ), odnosi normalni, kjer mi ni problem eno uro do ginekologa ali na banko skočit ali v kafič na kavo iti.....torej je tudi zavest zaposlenih nekako na takem nivoju, da ne iščemo ravno vsake luknje v zakonu, da bi obranili svoj takšen in drugačen status......ker pač nimamo občutka, da se nam godi krivica......
|
|
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 15:15:14
|
|
|
|
Nasara88
|
Imaš prav kar se tiče mojega opisa dela in nalog. Sem pa sedaj zgoraj napisala zakaj iščem informacije. Na službeni poti pa delam v bistvu od jutra do večera, ker je potrebno čas optimalno izkoristiti in odbelati čimveč strank. Torej, ko nisi na sestanku, si pa v avtu na poti do druge stranke... Dnevnice so bolj nizke kot ne, saj so namenjene temu, da se na poti lahko dostojno prehranjuješ in jih itak "poješ". Kilometrine pa ne dobimo, ker je vozilo službeno. IZVIRNO SPOROČILO: Gina Najbrž je v tvojem opisu del in nalog napisano, da je delavni čas deljen ali nestalen ali kaj podobnega. Poleg tega na službeni poti ne delaš najbrž ne vem koliko ur več kot doma. Pa še dnevnice dobiš in kilometrino. Res pa ti ne smejo naložiti nadurnega dela brez tvojega soglasja. Vendar gre tu za nadure, se pravi za povečano mesečno obveznost. Vse ostale informacije morda pišejo v vaši KP za vašo dejavnost, sigurno pa dobiš še kakšno informacijo na vašem območnem odboru sindikata.
|
|
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 15:41:16
|
|
|
|
liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: Nasara88 Pri meni je ravno težava v tem, da se nam v bistvu (z izgovorom na krizo) kratijo vse ugodnosti ali "pravice". Torej prepoved koriščenja dopusta, prepoved koriščenja nadur (ki itak niso plačane), prislino in dejansko zastonje (ure se ne beležijo) delati 2 dni v mesecu, ko uradno sploh ne bi smela (podjetje vleče od države subvencijo za skr. delovni čas). Sigurno, da bom v takšnem primeru poskušala najti kakšno stvar, ki pa mi mogoče "pripada", vsaj kot pogajalsko izhodišče in ne kot osnovo za iskanje pravice na kakšni višji instanci. Čakaj, če pa dobiva podjetje subvencijo za skrajšan delovni čas, kar pomeni, da zaradi krize podjetje nima dovolj dela.....pa je poleg tistega 2 dnevnega dodatnega dela, ki je ob prejemu subvencije itak prepovedano pa se meni zdi vprašljiva tudi prepoved koriščenja dopusta....ker, če je manj dela bi še nekako razumela, da vas pošlje na neplačan dopust.....
|
|
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 16:44:47
|
|
|
|
Nasara88
|
Ma saj pravim, da se pojavlja veliko nepravilnost iz strani delodajalca. Prav zato bi pa rada imela neka pogajalska izhodišča, da si izborim vsaj ta teden dopusta, ki sem ga planirala / najavila že pred prihodom na delovno mesto še iz porodniške.
|
|
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 17:46:13
|
|
|
|
Anonimen
|
Kar se papirnih podlag tice, so ti ze napisali (pravica do 14 dni dopusta, vprasljivo delo zaradi subvencije,...), ampak ce bos cakala na pravico, ne bos docakala dopusta . Meni je bolj cudno to nepoznavanje psihologije, sploh v prodaji. Dolocena mera pritiska je ok, ampak ko je prevec, je prevec, clovek potrebuje dopust, sploh v prodaji, kjer naj bi bil zagnan in pol elana. Ne razumem, da vam sploh ne odobrijo dopusta? Ne recem, da bi zelela en mesec...ampak vsaj nekaj dni skupaj, da se umaknes od ustaljenega ritma in okolja, pa morajo najti. Ziher premores nekaj pogajalskih spretnosti, ce delas v prodaji...
|
|
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 20:36:00
|
|
|
|
kajajaka
|
Pokliči na inšpektorat za delo, ti bodo najlažje odgovorili. 01-306-24-90 ponedeljek od 9-11h. Jaz sem jih klicala zaradi skrajšanega del.časa po porodniški, ki mi ga delodajalec noče odobriti, (čeprav je zakon jasen). So mi svetovali naj delodajalca še enkrat opozorim na zakon in se poskušam normalno dogovoriti. To sem tudi storila- pisno. Sedaj čakam odgovor. Če ne bo šlo, pa naj dokumentacijo in prijavo oz. prošnjo za posredovanje pošljem k njim in bodo oni delodajalca poučili o pravicah in dolžnostih delavca. V prvi vrsti torej tudi ne gre za to, da delodajalca zajeb** ker itak ni kaznovan. Samo opozorjen. Če še vedno ne upošteva zakona, ga lahko ponovno prijaviš in potem sledi kazen. No, seveda je potem od tebe odvisno kako daleč si pripravljena iti. Če gre le za teden dni dopusta, najbrž ne boš tvegala, da te delodajalec odpusti zaradi inšpekcije...
|
|
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 20:38:12
|
|
|
|
kajajaka
|
IZVIRNO SPOROČILO: Mič II Meni je bolj cudno to nepoznavanje psihologije, sploh v prodaji. Joj, Mič, ko bi bilo le nepoznavanje psihologije problem Jaz delam v podjetju, ki je šolski primer nasposobnosti pri vodenju Upam, da se jih kmalu rešim. Delam tudi na tem.
|
|
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 20:40:51
|
|
|
|
Anonimen
|
Kajajaka, drzim fige :), da bo kmalu.
|
|
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 21:50:09
|
|
|
|
Nasara88
|
Maj saj point je v tem, da se pravdat z njimi nimam namena, ker dokler ne najdem nove službe ni smiselno. Rada bi jim pasamo omenila kakšne so moje pravice v kolikor obstaja kakšna pravna podlaga zanje in jih s tem (v bistvu samo direktorja, ki je izdal ukrep) mogoče vsaj na nek način opomnila, ali pa jim dala vedeti, da pa vseeno ne morejo z nami delati kakor se jim zljubi.
|
|
|
|
RE: Pravice na delovnem mestu 19.8.2009 21:51:21
|
|
|
|
Nasara88
|
se podpišem IZVIRNO SPOROČILO: kajajaka IZVIRNO SPOROČILO: Mič II Meni je bolj cudno to nepoznavanje psihologije, sploh v prodaji. Joj, Mič, ko bi bilo le nepoznavanje psihologije problem Jaz delam v podjetju, ki je šolski primer nasposobnosti pri vodenju Upam, da se jih kmalu rešim. Delam tudi na tem.
|
|
|
| Stran: [1] |
Jaslice ali varuška
пеперутка16
Bi otroka raje vpisali v vrtec ali najeli varuško?