zmajaz
|
Napačne informacije imaš - sicer res nima odločbe za porodniški dopust, jo pa ima za starševski dodatek in po 77 dneh po rojstvu otroka lahko starševski dodatek prekine (boljše pa je, če ga 105 dni po rojstvu, saj dopust za nego in varstvo ne more trajati več kot 260 dni) in od takrat dalje koristi oče dopust za nego in varstvo. Pa tudi sicer ni nobene logike, da oče ne bi mogel koristiti pravice, ki mu po zakonu pripada, če je zanjo zavarovan - in samo zato, ker mati ni zavarovana, ne more biti pravica odvzeta tudi njemu. Na tehle CSD-jih imaš vse sorte svetovalk in nemalokrat se je treba z njimi bosti, da si izboriš svoje pravice, ki ti po zakonu pripadajo, ker pogosto nimajo pojma kako in kaj, ko dobijo v roke take malo bolj nevsakdanje primere. Samo če ti točno veš, da ti nekaj po zakonu pripada, se ne smeš dati odpraviti in še vedno se zadeva potem na koncu reši. Nemalo primerov je npr., ko starš izgubi zaposlitev, pa želi zvišanje otroškega dodatka zaradi spremenjenih okoliščin - pokliče na CSD in ga kar lepo odpravijo, češ da saj se mu bo to naslednje leto upoštevalo. Če pa je vztrajen in kljub temu odda novo vlogo, mu pa v pisni obliki pravice ne zavrnejo, ker mu je ne morejo, saj mu po zakonu pripada, oni pa morajo na pisno vlogo dati pisen odgovor. Evo - tole je pa še odgovor svetovalca na spletni strani e-uprave na to temo: Vprašanje POZDRAVLJENI. DNE 11.7.2008 SEM RODILA IN S TEM DNEM MI PRIPADA STARŠEVSKI DODATEK SAJ SEM STUDENTKA. NAKNADNO SVA SE Z OCETOM OTROKA DOGOVARJALA DA BI ON KOT ZAPOSLEN KORISTIL DOPUST ZA NEGO IN VARSTVO OTROKA JAZ PA BI PREKINILA PREJEMANJE STARŠEVSKEGA DODATKA. ZANIMA ME CE JE TO MOZNO IN DO KOLIKO DNI JE UPRAVICEN CE BI S TEM NPR. ZACEL 12.2.2009 Odgovor (12.02.2009) Spoštovani! Pravice do starševskega dodatka nima mati, katere zakonec oziroma zunajzakonski partner prejema nadomestilo za nego in varstvo otroka za istega otroka. Starša se pisno dogovorita o izrabi dopusta za nego in varstvo otroka 30 dni pred potekom porodniškega dopusta. Dogovor predložita centru za socialno delo skupaj z zahtevo za uveljavljanje pravice na Prilogi S-2: Dogovor o izrabi dopusta za nego in varstvo otroka. V kolikor bi oče otroka koristil dopust za nego in varstvo otroka, se vam ukine prejemanje starševskega dodatka, saj se pravici izključujeta. Če bi oče začel s koriščenjem DNVO z 12.02.2009 in v kolikor se pravica prizna je upravičen do prejemanja nadomestila iz naslova DNVO, za preostali čas do izteka 260 dni kot traja dopust za nego in varstvo otroka.
< Sporočilo je popravil zmajaz -- 16.2.2011 22:15:28 >