Gina
|
Kaj pa vem no, meni se zdi, da morate tudi vi nekaj narobe delat. MI smo se selili 2x, pa ravno tako iz Lj. v manjše mestece, potem pa čisto na vas. Jasno je, da če si priseljen iz mesta v primestje ali podeželje, da te navadno gledajo kot pritepenca, vsaj tako na našem koncu rečejo prišlekom, ampak je pa tudi jasno, da te ponavadi sprejmejo, če si sam tak, da se v skupnost vključiš. Nobena skupnost pa ne bo sama do tebe hodila. Moraš ti k njej. In moji otroci niso imeli nobenih problemov s sklepanjem prijateljstev. Noben od njih. V nobenem kraju. Tudi midva z možem ne. Kar pa poznam otrok, ki imajo težave z družbo, pa je stvar večinoma vzajemna. Tako družba kot otrok sam delajo neumnosti. Ampak navadno otrok sam te neumnosti pri družbi s svojim vedenjem spodbuja. Enostavno se ne zna spopasti s težavami. Ena od variant je, da otrok zamenja razred, paralelko mislim, da gre iz a v b razred ali kaj podobnega. Ena deklica v bližini je tako naredila, ker je bila enostavno preplaha za konkretni razred in so to izkoriščali, pa se zdaj super počuti v drugem razredu, ima kup kolegov in kolegic, nikogar, ki bi se norčeval iz nje in podobno. Vendar tudi ta deklica ni bila v svoji okolici brez prijateljev, samo v razredu. Če je tvoj otrok tudi v okolici brez frendov, je morda tudi sam take sorte, da mu do družbe ni. Tudi taki se najdejo. Če mu pa je do družbe, potem pa z družbo ne zna ravnat. Torej je edina rešitev, da ga nekdo nauči kako se v družbi funkcionira. To bo rabil za celo življenje. Težka bo, ampak druge rešitve jaz ne vidim. Aja, še ena varianta je, morda otrok izstopa zaradi kakšnih svojih posebnosti, na katere nima vpliva - recimo da ima motnje pozornosti, ali koncentracije, ali da mu v šoli sploh ne gre dobro.... družba vedno zavrača ljudi, ki štrlijo. Vedno. In edina rešitev je spet - naučiti ga zavestno, kako se ravna v družbi in naučiti ga sprejemat te reči, ne da bi jih dojemal kot nekaj, kar pove nekaj o njem. IN seveda kako odreagirat. Kako delovat v družbi. Očitno v vsakem primeru tega ne zna. Ne glede na vzrok.
|