|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Ogrevanje s toplotno crpalko?
13.11.2005 20:50:36   
Seven*
A je kdo razmisljal o tem ali celo postavil sistem taksnega ogrevanja? Zanima me koliksna je investicija? cca.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Ogrevanje s toplotno crpalko?
13.11.2005 20:53:49   
rija
Seven smo se zanimali, pa je bila za našo hišo prva cena okrog 3 milijone, nekaj sicer dobiš od države, ko pa smo se zanimali naprej, pa bi nas prišlo na 5 milijonov. Pa tudi čisto brez stroškov vsak mesec tudi nisi. Za 5 mio pa si kurim že en lep čas in počakam, da vidimo, kako se ta črpalka sploh v praksi obnese.
BAJE jih v tujini že ven mečejo, kot plastična okna.....user posted image

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 2
13.11.2005 20:56:10   
mala maja
midva sva bila polerti na tem ko smo v hišo naplejavali centralno.

No mava tako narejen da če se odločiva za toplotno črpalko nama jo montira lahko sam rabva še cca 1.5 do 2 mio sit.

Katr se mi zdi pa too mauch.
Se strinjam rija da za to kar nekaj časa greješ hišo.

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 3
13.11.2005 20:58:20   
rija
mala maja, dobronamerno ti svetujem, da se okoli cene še enkrat dobro pozanimaš. Vedno je v začetku nižja, potem pa se zraven nabere še marsikaj....saj če kaj delaš v hiši, ti to verjetno ni neznankauser posted image
raje vprašaj pri dveh, treh ponudnikih in za celoten sistem, ne samo za črpalko.

(odgovor članu mala maja)
Neposredna povezava do sporočila: 4
13.11.2005 21:00:11   
mala maja
aja še nekje ria glede oknov.

naš je mene skoz spraševal kaj so ta okna k jih tolk masovno dajejo not, da naj mu povem jaz k sem iz strokeuser posted image user posted image (gradbeni tehnik)Pa skoz sem mu govorila da bi jih dala tud v novo hišo lesena. Da nej počaka par let. No minil je par let in...........

No po 7 letih ma sosed rumene namesto bele. Hvala lepa, na vikendu jih je pa sosed ven dal ker so se zvilauser posted image  

Jih ne maram.

Neposredna povezava do sporočila: 5
13.11.2005 21:04:01   
mala maja
sva skup pisale.

nama je ta k nama je centralno nepeljaval rekel da je tako naštimal da se jo da priklopit za minimalne stroške. Mamo cel kup ventilov za to že gor pri peči pa eno črpalko še .....
Ma ne vem ne bom se delala pametno ker nisem vse spremljala sprot.

Vem sam to da nama je skoz težil nej reskirava še mal dnaraja pa jo bova mela brez problemov pa smo se zmenil da čez nekaj letuser posted image  pomoje nikol.

Neposredna povezava do sporočila: 6
13.11.2005 21:04:27   
rija
saj to je to: ko pride nekaj novega navalimo ko mutavi na jezike, pol pa se jezimo sami nase.
Samo kaj, ko nisi nikoli dovolj pameten.....user posted image
Tudi midva sva dala plastična okna....upam, da ne bodo res hitro rumena....saj bi dala aluminijasta, pa kaj ko so bila enkrat dražja....user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 7
13.11.2005 21:06:44   
rija
za kakšno "surovino" pa sta se sedaj odločila?

Saj, mi tudi vedno damo še "tisto" nekaj zraven, za vsak slučaj...potem pa sem glih tak prepričana, da tega nikoli ne bomo rabili....user posted image user posted image user posted image  ker ko se bom enkrat vselila, dvomim, da bom imela še kaj volje in predvsem živcevuser posted image

Neposredna povezava do sporočila: 8
13.11.2005 21:07:44   
Seven*
Pomojem je tud odvisno od nacina, kako ogrevas zadevo, ker je razlika (voda, zemlja..).. Upam Rija, da investicija ni tak draga, ker sem se nemarno nakurila na ta nacin ogrevanja (biolog pac.. user posted image )

Kaksno ogrevanje ste pa potem izbrale in koliko vas je prislo? cca.. 

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 9
13.11.2005 21:10:14   
mala maja
a misliš kurjavo???

HVALA bogu da sem sitna baba in sem težila peč drva-olje ker moj bi kmal popustil pa našimal not buderusovo na olje.
mava pa tud tako naštiman da lahko eventuelno če pride plin dava not peč na plin pa tud to pustiva not.

Ma ne vem sej mogoče bi se splačal tisto črpaljko naštimat sam kdaj dobiš povrnjeno. Čez 10-15 let. Bog ve kaj bo že takrat

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 10
13.11.2005 21:13:37   
Seven*
Kolk priblizno pa vas je prisla pec in ostale "potrebscine"? user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 11
13.11.2005 21:16:53   
rija
mala maja, razmišlamo isto. Midva sva zaenkrat dala peč na olje, s tem, da smo pustili prostor, da dodamo dodatno kurišče še na drva, ampak to bo drugo leto, ker bomo letos polno zaposleni z dojenčkom in se ne mislimo zafrkavat še z drvami. Je pa res, da imamo v lasti ogromno gozdov in bi bilo škoda, da jih nebi skoristili....

Seven, investicija ni tak mala tudi za "normalni" način ogrevanja:
prostornina: klet+garaže 160 m2, bivalno 190 m2
talnega gretja ca. 100 m2, nekaj konvektorskega pod steleno fasado, ostalo klasično radiatorsko,vse razdeljeno v nulo (hvala mojstru, ki ima vse v malem prstuuser posted image )
stroški: talno polaganje+ material ca. 600 tistoč
radiatorji+peč+bojler 35o l (največji) + delo+ regulacije+ .....1.600.000
konvektorji 300 tisoč

skupaj 2,500.000 pa še sem verjetno kaj pozabila.....

Neposredna povezava do sporočila: 12
13.11.2005 21:19:08   
mala maja
naju okoli 2 miljona (brez cisterne in gorilca). Pa mamo precej veliko hišo cca 300m2. Pa še v kleti mamo velik radiatorjev ker mislmo enkrat delavnico not preselt.

Je pa res da sva ujela taprav cajt. Teden dni po tistem k sva plačala predračun so šli radiatorji 25% gor.
Peč mava pa znamke VUDERUS-beje jo dela buderus za češki trguser posted image . Ne vem upam da se bo odnesla(še nismo stestiral ker še nismo v hiški) jo pa full hvalijo po trgovinah.

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 13
13.11.2005 21:26:02   
rija
user posted image user posted image user posted image user posted image  da ni ta vuderus iz Orašja?user posted image user posted image user posted image

Mal se hecam....

Pa te peči so itak zdaj že vse bolj ali manj ok. samo je vprašanje, koliko da firma na imidž in s tem tudi dvigne ceno. Nama je priporočal neko švedsko, ki da je baje ok.  Pa če je za švede dobra, bo tudi za naju. Vsaj proti Ikei nimam nič....user posted image user posted image user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 14
13.11.2005 21:30:18   
mala maja
da ni ta vuderus iz Orašja
IZVIRNO SPOROČILO: rija

user posted image user posted image user posted image user posted image  da ni ta vuderus iz Orašja?user posted image user posted image user posted image

user posted image user posted image  jest tud tako pravm če je dobr za une je tud za nas. Kdo pa prav da more bit vse ta naj bolj

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 15
13.11.2005 21:34:23   
rija
Pa ja! Na koncu naju peč pride manj, kot olje za eno sezonouser posted image user posted image user posted image

Mi je ravno danes tankal 1000 l v naši drugi hiši pa sem dala jurja manj ko 160 tisočuser posted image user posted image user posted image user posted image Pa ne vem, če bo 3000 l dovoljuser posted image user posted image  Upam, da indijanci letos niso preveč drv skupaj nosili....user posted image user posted image user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 16
13.11.2005 21:43:56   
mala maja
m i pokurmo cca 2500l do 3000l na sezono. Bi moral bit dovolj

Jaz sem danes tankala v vikend 120l pa me je skor kap lani sem dala za 120l 11 jurjev letos pa 19user posted image user posted image

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 17
13.11.2005 22:36:13   
frutka_
Po moje k toplotni črpalki šteje tudi najina centralna na elektriko, ki jo imava v stanovanju.
Kvadraturo itak poznaš, dvosobno, 56kvadratov, lesena velika okna, stara bajta, debeli zidovi cca. 0,5m, dnevno operemo stroj perila in posode (običajno na varčnem ali polovičnem programu), grejemo v poznem popoldanskem času, ker prej ni nikogar doma. Obrok imava mesečno nastavljen na 24tisoč sit, pri poračunu sva imela en mesec v dobrem pa še 5tisoč. S em da moraš vedeti ko sem bila lansko sezono na porodniški je bila tudi poraba enrgije neprimerno večja, ker sem redno kuhala in tudi grelo se je ves dan.
Ni najcenejša varianta pa tudi najdražja ne.

LP

Neposredna povezava do sporočila: 18
13.11.2005 22:44:00   
mala maja
Frutka poznam še nekoga ki ogreva na električno centralno pa tud prav da pocen skoz pride.

Plačuje za celo vrstno hiško 24 jurjev pa skoz kuri.
Ma sej danes se oje več ne splača bomo moral poiskat kakšno cenejšo varjanto.

Seven če se že odločata mislim da če mata možnost si jo kar prvošta(toplotno črpalko)

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 19
14.11.2005 8:04:16   
k1
midva močno razmišljama o toplotni črpalki - sva malo gledala in primerjala podatke, ok, začetek je res drag, samo potem pa je ogrevanje zastonj. na švedskem ali norveškem, ne vem več točno kje, 80-90% novogradenj vgrajuje toplotne črpalke, to pa tudi ni podatek za "stran vrečt". tudi v delničarju je bila prejšnji mesec primerjava glede kurjave.

kolikor se mi zdi je zrak-zrak dražja varianta, kot zemlja-zrak. midva jo bova potegnila iz zemlje, če se bova za to odločila. dolgo pa več nimava za razmišljat, če se hočemo drugo leto selit user posted image

država vrne nekaj (odvisno od vrednosti), oz. največ 500 jurjev, ampak tudi to je nekaj.

Neposredna povezava do sporočila: 20
14.11.2005 10:08:53   
BibaJ
Ja toplotna črpalka res cenovno pride nekje od 3 do 5 mio, odvisno pač od posamezne lokacije. Je pa tudi, da moraš pozimi nekje 30 do 40% dogrevat z elektriko, kar pa ne predstavlja tako malega stroška! Pri toplotni črpalki je pomembno, da imaš ogrevane v bistvu vse površine (tla, stene in strop), ker je v ceveh le približno 30 stopinj, kar pa se mi zdi zelo malo. Mogoče se motim.

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 21
15.11.2005 23:00:13   
Joe
Seven, tudi toplotna črpalka kuri električno energijo, navadno v razmerju 1:4 ali 1:3 (za vložen kilovat elektrike dobiš 3 ali 4 "toplotne" kilovate). Elektriko v Sloveniji ne moremo dobiti po obnovljivi poti, razen če bodo kdaj kurili na biomaso (HE kapacitete so nekje do 25% naše porabe). Že zdaj manjka el. energije, pa tudi v Uniji ne kaže fino.

Jaz navijam za biomaso. In to za lesne sekance, ki ti jih lahko nareže kmet iz drv s traktorskim priključkom (dobro, nekaj je še dela s sušenjem oz. shranjevanjem). Po proizvedeni toplotni energiji so bistveno nižji od naslednjega najcenejšega energenta, lesnih peletov, in POLOVICO cenejši od plina/olja. In domači in bioobnovljivi (naravni krog CO2ja) in dajo delo kakšnim pobom v odročnih koncih. Pa še lepo po lesu mora dišati iz dimnika, si predstavljam.

Sistem ogrevanja je avtomatski (nalaganje in vžig/izklop), čiščenje odpihanega pepela iz rezervoarja 1-2x mesečno. Peč stane 1 ali poldrug milijon SIT, a se povrne v nekaj letih. Potrebuješ pa vsaj 5m3 skladiščne površine (kot domača savna izgleda), lahko je tudi zunaj, pri hiši (npr. vkopano ob temeljih).

Kot za vse "alter" kurilne sisteme (tudi za toplotno č.) velja, da se lahko prijaviš na sredstva za Eko sklad in dobiš ali povrnjeno 1/3 ali res ugoden kredit. Poglej na okoljske strani. Imam nekaj slik (jpg skeniranj iz revij) o tozadevnih ogrevanjih, predvsem na lesne sekance in pelete; če te zanima, mi piši email.

(odgovor članu BibaJ)
Neposredna povezava do sporočila: 22
16.11.2005 8:40:54   
Anonimen
Tole s peleti mora biti prava stvar.
Če bi še enkrat gradila, bi se zagotovo odločila za to varianto. Toplotna črpalka pa mi je bila všeč samo do takrat, dokler nisem malo bolj pozorno preštudirala zadeve. Še najbolj všeč mi je potem postalo to, da bi me poleti hladila. Ostalo se pa ne splača. Enako velja za sončne kolektorje.
Po hiši smo napeljali plin in upam, da se nikoli več v življenju ne bom odločila za tako bedarijo. Ker če bi se ogrevali na plin, potem lahko pozimi delam samo še za ogrevanje in položnice.
Potem smo naredili lončeno peč - bingo! Peč je dokaj velika, prehaja steno tako da je njen drugi del na hodniku, od tam gre toplota tudi gor v medetažo v spalnici in kopalnico. S to pečjo grejemo celo stanovanje! Porabimo okoli 10 kubikov drv, nalagaš jih cca. 5x na dan, ponoči brez težav zdrži brez nalaganja. Če je kubik po 11 jurjev, v osrednji Sloveniji je veliko manj, porabimo 110 jurjev za celo sezono - s tem, da imamo v dnevnih prostorih vedno okoli 24 ali več, v spalnicah pa okoli 20. Grejemo od novembra do aprila.
S katerim načinom ogrevanja bi lahko porabili manj?

Izvedela sem, da imajo nekateri tak sistem, da jim peč hkrati greje še bojler s toplo vodo, vse skupaj pa imajo napeljano še na radiatorje. To bi bila najboljša varianta!
Je pa sistem verjetno podoben temu na pelete.

(odgovor članu Joe)
  Neposredna povezava do sporočila: 23
16.11.2005 10:19:13   
BigWhale
> Seven, tudi toplotna črpalka kuri električno energijo, navadno v razmerju 1:4 ali 1:3 (za vložen kilovat
> elektrike dobiš 3 ali 4 "toplotne" kilovate). Elektriko v Sloveniji ne moremo dobiti po obnovljivi poti, razen če
> bodo kdaj kurili na biomaso (HE kapacitete so nekje do 25% naše porabe). Že zdaj manjka el. energije, pa
> tudi v Uniji ne kaže fino.

Joe,

Kar se porabe energije tice, je potrebno upostevati vse dejavnike. Pri kurjenju drv treba upostevati se vso nafto, ki jo porabijo traktorji s katerimi prides do teh drv. Porabo energije je treba gledati globalno, izpust CO2 je pri kurjenju z biomaso precej vecji kot pri plinu ali toplotni crpalki recimo.

Tudi ce bi v sloveniji pridobivali VSO energijo iz termo elekrarn, je lazje kontrolirati izpust CO2 v ozracje na recimo desetih TE, kot pa na 100.000 domovih, ki kurijo biomaso. :)

Se pa strinjam, da v uniji ne kaze fino, to pa zato, ker imamo ene par kamenodobnih drzav (avstrija, slovenija, ...) ki se bojijo nukleark kot hudic kriza. V Sloveniji z nekaj manjsimi nuklearkami pokrijemo porabo celotne energije in se izvazamo lahko poceni in cisto elektriko. Jedrske odpadke pa lahko shranjujemo pri nas v 'malo' poglobljeni kleti. To je najvecji bav bav, vsi se teh presnetih jedrskih odpadkov tako bojijo, v Ameriki se pa ljudje kregajo kdo jih bo shranjeval, ker ti da drzava toliko denarja, da lahko precej lagodno zivis. :) V nekem zapuscenem rudniku, 50m pod zemljo, je pa skodljivo sevanje, ki pride na povrsje kakih stokrat manjse od skodljivega sevanja, ki ga dnevno prejmemo od sonca. Torej, ni omembe vredno.

No, da ostanem on-topic. S Seven razmisljava o toplotni crpalki zaradi cenovne ugodnosti in (to je predvsem moj lenoritis) nepotrebe po nabavljanju kurjave vsako sezono. Bolj ko gledam zadevo, bolj se mi zdi, da se stvar izplaca. Visja zacetna investicija se precej hitro povrne.

http://www.lubica.net/bigwhale/blog/

(odgovor članu Joe)
Neposredna povezava do sporočila: 24
17.11.2005 22:06:34   
Joe
Bolj udobno je res, ni kaj. Glede CO2ja: ves, ki ga s kurjenjem lesa spustiš, se je pred najkasneje nekaj desetletji "ujel" v olesenelo biomaso, in bi se naj v prihodnje tudi. Eno vs. mnogo kurišč: drži. Dalje, tudi daljnovode postavljajo z dizelskimi mašinami, pa tovarne železa uporabljajo dizelske mašine (in el. peč, to je res). Atomska energija: se strinjam. Jaz sem za JEK 2. Avstrijska država ima svoje razloge, zakaj se petelini zaradi naše jedrske elektrarne. Vsi jedrski skeptiki si poglejte porast rabe el. eneregije v Sloveniji v zadnjih 10ih letih. In še raste, saj bi tudi vi radi imeli domačo klimatsko napravo.

Najpomembnejša je dobra (debela in paroprepustna) izolacija, nato sledi izbira ogrevalnega sistema.

Jaz sem še vedno za lesno biomaso. Morda tudi zato, ker sva še daleč od vsake uresničitve.

(odgovor članu BigWhale)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?