Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
[Brisano sporočilo] 11.4.2010 19:12:25
|
|
|
|
Brisani uporabnik
|
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]
|
|
|
|
RE: Odpoved iz krivdnih razlogov v času noseč... 11.4.2010 22:11:28
|
|
|
|
zmajaz
|
Načeloma se delavki v času nosečnosti ne sme prekiniti delovnega razmerja. Samo če so pa razlogi krivdni na strani delavca, kar lahko dokažejo na podlagi pisnega opomina, ki je bil izdan še preden so sploh vedeli za nosečnost pa vprašanje, kako gre to skozi. Zlahka te v glavnem ne bodo mogli odpustiti, ker bodo imeli inšpekcijo za vratom in bodo morali dokazati, da s imeli res zelo dober razlog za prekinitev delovnega razmerja. Pa če si dobila opomin - to pomeni, da letiš ob naslednji napaki, ne še zdaj takoj, ali ne?
|
|
RE: Odpoved iz krivdnih razlogov v času noseč... 11.4.2010 22:14:52
|
|
|
|
zmajaz
|
Zakon pravi takole: (1) Delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter ves čas, ko doji otroka, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v obliki polne odsotnosti z dela in še en mesec po izrabi tega dopusta. (2) Delavcem v času iz prejšnjega odstavka ne more prenehati delovno razmerje zaradi odpovedi delodajalca. (3) Če delodajalec ob izreku odpovedi oziroma v času odpovednega roka ne ve za nosečnost delavke, velja posebno pravno varstvo pred odpovedjo, če delavka takoj oziroma v primeru ovir, ki niso nastale po njeni krivdi, takoj po prenehanju teh, vendar ne po izteku odpovednega roka, obvesti delodajalca o svoji nosečnosti, kar dokazuje s predložitvijo zdravniškega potrdila. (4) Ne glede na določbe prvega in drugega odstavka tega člena delodajalec lahko odpove pogodbo o zaposlitvi in delavcu lahko preneha delovno razmerje, po predhodnem soglasju inšpektorja za delo, če so podani razlogi za izredno odpoved Torej - četudi oni še ne vedo za nosečnost, in lahko potem dokažeš, da si že bila noseča, te ne smejo odpustiti - AMPAK če so pa razlogi krivdni na tvoji strani, pa imajo kljub vsemu možnost, da te - ampak samo ob PREDHODNEM soglasju inšpektorja za delo - šele on presodi, ali so razlogi res tako hudi, da te sme delodajalec zaradi njih odpustiti.
< Sporočilo je popravil zmajaz -- 11.4.2010 22:17:32 >
|
|
RE: Odpoved iz krivdnih razlogov v času noseč... 12.4.2010 7:59:20
|
|
|
|
Kerensa*
|
Kolikor jaz vem, pa nosečnost (pa če delodajalec ve zanjo ali ne) nima nobene zveze z odpovedjo delovnega razmerja zaradi krivdnega razloga. Zaradi krivdnega razloga lahko "leti" vsakdo, ne glede na vse. A si predstavljate, da bi bila nosečnost "opravičilo"? Potem bi lahko vse nosečnice na veliko kršile vse zakone, akte, odloke, kolektivne pogodbe in še kaj, delodajalec pa jim ne bi mogel nič. Skratka - 99%-no trdim, da zaradi krivdnega razloga lahko dobiš izredno odpoved delovnega razmerja tudi v času nosečnosti. Glede na to, da pa si trenutno dobila samo opomin, to še ne pomeni odpovedi. Opomin se ponavadi napiše, kadar gre za lažjo kršitev in v opominu je ponavadi navedeno, v kakšnem roku iste kršitve ne smeš ponoviti. Je pa ponavadi tako, da tisti delodajalci, ki nimajo namena odpuščati (sploh pa, če gre za lažje kršitve, ki so po možnosti storjene še nezavedno in nenamerno), ne pišejo opominov, ampak kvečjemu delavca povabijo na razgovor. Če je tebi takoj napisal opomin... bi bilo meni vse jasno.
|
|
|
|
RE: Odpoved iz krivdnih razlogov v času noseč... 12.4.2010 12:13:35
|
|
|
|
Oceania
|
A je možna pritožba na opomin? A delaš v javnem ali zasebnem sektorju, ker meni se zdi to kar huda kazen za enkratno napako.
|
|
|
|
RE: Odpoved iz krivdnih razlogov v času noseč... 12.4.2010 12:14:39
|
|
|
|
Kerensa*
|
Po mojem bi morala biti pritožba možna, ampak na kaj se pa sklicevati, če je napako sama priznala? No, ja - ni je priznala pisno, tako, da... odvisno od situacije.
|
|
|
|
RE: Odpoved iz krivdnih razlogov v času noseč... 12.4.2010 12:24:06
|
|
|
|
Oceania
|
Sklicevala bi se lahko na nepravilno ugotovljen dejanski stan, nesorazmernost med izrečeno kaznijo in prekrškom, nepravilno uporabo določb, izpostavila bi kakšno procesno napako, neupoštevanje dokazov, zaslišanje prič... vse je odvisno od vrste postopka in na podlagi česa je bil voden. Ponavadi se kazni stopnjujejo in se začnejo z ustnim opominom, denarno kaznijo in tako naprej.
|
|
|
|
RE: Odpoved iz krivdnih razlogov v času noseč... 12.4.2010 12:26:27
|
|
|
|
zmajaz
|
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa* Skratka - 99%-no trdim, da zaradi krivdnega razloga lahko dobiš izredno odpoved delovnega razmerja tudi v času nosečnosti. Ja - Kerensa - ne 99% - 100% jo lahko zaradi krivdnih razlogov dobiš tudi v nosečnosti, samo ŠELE, ko zadevo preveri inšpektor za delo in ON PRESODI, ali je kršitev dovolj huda, da je lahko razlog za odpustitev.
|
|
RE: Odpoved iz krivdnih razlogov v času noseč... 12.4.2010 12:29:17
|
|
|
|
Kerensa*
|
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa* Skratka - 99%-no trdim, da zaradi krivdnega razloga lahko dobiš izredno odpoved delovnega razmerja tudi v času nosečnosti. Ja - Kerensa - ne 99% - 100% jo lahko zaradi krivdnih razlogov dobiš tudi v nosečnosti, samo ŠELE, ko zadevo preveri inšpektor za delo in ON PRESODI, ali je kršitev dovolj huda, da je lahko razlog za odpustitev. Pisni opomin lahko potem roma naravnost k inšpektorju, ampak saj vsi vemo, kako je potem na delovnem mestu. Sledi mobbing.
|
|
|
|
RE: Odpoved iz krivdnih razlogov v času noseč... 12.4.2010 12:30:45
|
|
|
|
Anonimen
|
Kolikor jaz vem, pa nosečnost (pa če delodajalec ve zanjo ali ne) nima nobene zveze z odpovedjo delovnega razmerja zaradi krivdnega razloga. Zaradi krivdnega razloga lahko "leti" vsakdo, ne glede na vse. A si predstavljate, da bi bila nosečnost "opravičilo"? Potem bi lahko vse nosečnice na veliko kršile vse zakone, akte, odloke, kolektivne pogodbe in še kaj, delodajalec pa jim ne bi mogel nič. Se strinjam. Očitno s tabo že prej niso bili zadovoljni. In če ne vedo še da si noseča - torej to ni razlog, da bi te odpustili zaradi nosečnosti. Slučajno se ti oboje naenkrat poklapa. Sicer ne vem kako je s tem, mogoče bi celo dosegla da te ne odpustijo ta čas... Samo to zna priti potem tud tako daleč, da se srečate na sodišču..
|
|
|
|
RE: Odpoved iz krivdnih razlogov v času noseč... 12.4.2010 19:37:16
|
|
|
|
m_o_i
|
pisni opomin ne pomeni odpovedi, pomeni pa, da naslednjic, ko sefa/ico oz. nadrejenega narobe pogledas, ti lahko da odpoved (ker si itak konfliktna oseba-pac ze imas pisni opomin). in odpoved mora bit vseeno utemeljena, da se razumemo...
|
|
RE: Odpoved iz krivdnih razlogov v času noseč... 14.4.2010 15:27:03
|
|
|
|
Poka
|
V bistvu ne morem verjet, kaj se vse danes gredo delodajalci... Če mene vprašaš, je sicer delavec, sploh če si noseča, dosti zaščiten, tako da druga kot mobinga, se nimaš po mojem za bat. Odvisno sicer, kaka je ta napaka, ampak tako sklepam, da nič takega, kar se nebi moglo komurkoli naredit. Vsak pač dela napake. Če je pa to kaka hujša napaka in da so te že prej opozarjali, potem te pa po mojem lahko odpustijo iz krivdnih razlogov (npr. če bi ukradla milijone , sam to nisi, pol se nebi sekirala za službo, sploh pa pri nas ravno taki niso kaznovani). Pri nas zdaj hočejo izkoristit čisto vsako stvar, ker delodajalec kar tako ne more odpustit ljudi, so pa podjetja v krizi. Tako je vse ful umazano in grdo. Če mene vprašaš, bi bilo bolje, za samozavest in tudi še zaradi kakih drugih stvari (tako se pa šlepajo ravno najmanj sposobni), da bi lahko delavca odpustil, ko bi videl, da jih je res preveč in da jih ne moreš plačat, pošteno bi povedal, da so sicer dobro delali, da bi rad z njimi še sodeloval, ampak trenutno si pač tega ne moreš privoščit, ne pa da se gre neke umazane igre in polno je tudi nekih podtikanj.
|
|
|
| Stran: [1] |
So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16
Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.