|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Nosite svojega otroka
4.1.2006 19:47:04   
Anonimen





kopirano iz revije Otrok in družina
 
 
NOSITE SVOJEGA OTROKA


 


Piše: Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri LLLI
 
Nekateri starši mislijo, da morajo že majhnega dojenčka naučiti reda in discipline, da ga ne smejo preveč nositi po rokah, ker se bo razvadil. Ne skrbite! Majhen dojenček se zagotovo ne bo razvadil, če ga boste nosili ob sebi.
 
V mnogih svetovnih kulturah, denimo pri Japoncih, v prvih tednih in mesecih dojenčki nikoli ne spijo sami in le redkokdaj zapustijo roke odraslih ljudi. V nekaterih drugih kulturah otrok prvih devet mesecev sploh ne položijo v stik s tlemi. Zanimivo je, da prav v teh kulturah ne poznajo kolik.
 
ZAKAJ JE TREBA DOJENČKA NOSITI?
Dojenček znotraj maternice plava v »bazenu«, okoli njega so mišične stene, na voljo ima neomejeno količino hrane, pijače in kisika. V središču vsega tega je, zaščiten pred lakoto, mrzlim vetrom, zvedavimi sorojenci. Toplo mu je in prijetno, ko krčenje mišic nežno masira njegovo telo. Počuti se varnega.
Ko se otrok rodi, so njegovi čuti bombardirani z novim svetom, z novimi doživetji, tudi neugodjem. Veliko dojenčkov opravi s temi spremembami mimogrede – a ne vsi. Nekateri potrebujejo zibanje, tresljaje, sesanje, toploto, pomirjajoče zvoke ... Kje naj dojenček dobi vse to? V maminem in očkovem naročju, kadar ga nosimo! Objem posnema okolje maternice, to je tisto, kar dojenčke pomiri.
 
KDO BI TO ZMOGEL VES ČAS!
Res je, moderni starši otrok ne moremo nositi ves čas. Nismo namreč vajeni dolge ure prenašati težkih bremen, res pa je tudi, da v današnjem svetu ni lahko biti »hodeča maternica«.
Se spomnite slik mater in otrok iz različnih plemenskih skupnosti? Večina ima otroke ob svoje telo privezane s kosom blaga. Če imate zahtevnega otroka, potem vam je lahko kakršenkoli pripomoček za nošnjo dojenčka še posebej v pomoč. Tako boste lahko vsaj nekaj postorili v gospodinjstvu, skočili po nakupih, na banko, se igrali s starejšimi otroki ... Roke imate namreč proste.
 
KATERE SO PREDNOSTI NOŠENJA?
1. Otroci, ki so več nošeni, manj jokajo
Pogosto srečujem starše, ki pravijo: »Dokler imam dojenčka tesno ob sebi ali ga nosim na rokah – je priden dojenček, takoj ko ga položim v posteljico, pa začne jokati.« Nošenje je še posebej primerno za dojenčke, ki so bolj zahtevni, imajo kolike in zelo veliko jokajo. Znanstvene raziskave so pokazale, da otroci, ki jih starši pogosteje nosijo, jokajo celo za polovico manj.
 
2. Nošeni otroci se učijo in razvijajo hitreje
Če otroci pol manj časa jokajo in sitnarijo, kaj počnejo s »preostalim« časom? Učijo se! Otroci, ki so nošeni, preživijo več časa v tihi, čuječi fazi. To pa je vedenjska faza, v kateri je otrok najbolj zadovoljen in aktivno komunicira z okolico. Znanstvene raziskave so pokazale, da nošeni otroci hitreje in bolje sprejemajo vidne in slušne dražljaje.
 
3. Nošenje dojenčke pomiri
Kadar mati hodi z dojenčkom v naročju, ga znani ritem, ki se ga spomni še iz materinega trebuščka, pomiri. Ko dojenček položi glavico ob materine prsi, sliši znano ritmično bitje materinega srca in se počuti varnega. Pomemben biološki mehanizem, ki ureja tudi dojenčkovega, je tudi materino ritmično dihanje.
 
4. Nošeni dojenčki se prej socializirajo
Z nošenjem je dojenček dejaven udeleženec v našem svetu. Dojenček tako vidi, sliši in čuti, kar slišita mamica in očka. Nošeni otroci opazujejo in prepoznavajo obraze, se zavedajo kretenj, ritmičnega zibanja in vonjev, učijo se govorice telesa, prepoznavajo govorne vzorce in čustva tistih, ki jih nosijo. Če imamo dojenčka v svoji neposredni bližini, se bomo k njemu večkrat obrnili, se z njim več pogovarjali in več ukvarjali.
 


VARNO NOŠENJE DOJENČKA
– Dokler se ne navadite na nošnjo v ruti ali slingu, vedno podpirajte dojenčka s svojimi rokami.
– Dojenčka ne nosite med kuhanjem ali kadar imate opravka z ostrimi in vročimi stvarmi.
– Ko nosite dojenčka, ne pijte vročih tekočin.
– Če nosite malce večjega dojenčka ali malčka, pazite, da ne bo iz vašega naročja dosegel nevarnih predmetov.
– Ko greste skozi vrata ali okoli vogala, pazite, da z dojenčkovim telesom ne zadenete ob rob ali kljuko.
– Medtem ko nosite svojega otroka, ne vozite kolesa.
– Slingi in rute niso nadomestki za otroške varnostne avtomobilske sedeže. 
TUDI OČKA LAHKO NOSI DOJENČKA
Nošenje dojenčka je lahko tudi eden od načinov za navezavo tesnejšega stika med dojenčkom in očkom. Očka lahko nosi dojenčka tako, da je dojenček pokonci, podprt z očkovo roko in z glavico ugnezden v vdolbino med očkovim vratom in glavo. Dojenček se z licem stiska v to vdolbino, očka mu z drugo roko podpira glavico. Če očka pri tem nežno mrmra ali brunda, ta predel vibrira in je lahko to čudovit način, kako uspavati dojenčka. Ne le da dojenčki slišijo brundanje, ampak se na tem predelu očkovega telesa odlično prenašajo vibracije k dojenčkovi glavici.
 
USPAVANJE Z NOŠENJEM
Ura je devet zvečer, vi ste strahovito utrujeni, dojenček pa še veselo raziskuje svet okoli sebe in nima niti najmanjšega namena, da bi zaspal. Se vam je to že kdaj zgodilo? Namestite ga v ruto ali sling in se sprehajajte po hiši, dokler se dojenček ne umiri in ne zaspi. Poskusite lahko tudi z dojenjem in hkratnim nošenjem.
 
DOJENJE MED NOŠENJEM
Dojenčke lahko preprosto in mimogrede podojite kar med nošnjo v slingu ali ruti. Dojenje dojenčka v slingu ali ruti je lahko zelo pripravno tudi, kadar smo zunaj hiše. Kadar ima dojenček težave z dojenjem ali med dojenjem protestira, svetovalke za dojenje mamici priporočamo, naj poskusi dojiti otroka med nošnjo. Ritmično nihanje spodbuja dojenčkovo sesanje.
 
SKRB ZA SOROJENCE, KO JE DOJENČEK V NAŠEM NAROČJU
Kadar imamo doma tudi starejšega otroka ali več sorojencev, je lahko nošenje otroka v slingu ali ruti zelo dobrodošlo. Pri nas doma smo se z lego kockami s starejšima otrokoma največ igrali tako, da se je dojenček dojil ali je spal v mojem naročju, v slingu.
 
NOŠENJE OTROKA, KO SMO NA POTI ALI ZUNAJ HIŠE
Ko nosimo otroka, mu zagotavljamo varnost v tujem, neznanem okolju. Ko stojimo v vrsti na banki, ko nakupujemo ali smo na poti z letalom, je z dojenčkom ali majhnim otrokom v slingu preprosteje in lažje.
 
NOŠENJE NEDONOŠENČKA
Nedonošeni dojenčki, še posebej tisti, ki imajo tudi zdravstvene težave, preživijo dolgo časa na oddelkih za intenzivno nego. Dojenčki, ki so v inkubatorjih ali toplih posteljicah, so pri miru, se ne zibajo in ne premikajo. Ker sta v stalnem stiku z materjo otrokov srčni utrip in telesna temperatura zaradi neposrednega stika dojenčkove in materine kože stabilnejša, na neonatalnih in intenzivnih oddelkih spodbujajo starše, da svoje dojenčke in nedonošenčke čim prej kengurujčkajo. Dokazano je, da so nedonošenčki ali zelo bolni novorojenčki, ki so se veliko kengurujčkali, dojili ali so dobivali materino mleko, mnogo hitreje okrevali.
 
NOŠENJE TELESNO IN DUŠEVNO PRIZADETIH DOJENČKOV
Tako dojenčki kot starši z nošenjem zelo veliko pridobijo. Čeprav je spoznanje, da je z dojenčkom nekaj hudo narobe, za starše zelo težko, telesna bližina in stik pripomoreta k lažjemu spoznavanju in ustvarjanju navezanosti med njimi. Dojenčki z motnjami v razvoju so s pravilno nošnjo pozitivno stimulirani. Veliko nošenja zelo pozitivno deluje na dojenčke s cerebralno paralizo. Pomembno je, da nosite otroka PRAVILNO. O pravilnem nošenju in ravnanju z dojenčkom vas bodo poučili nevrologi in fizioterapevti.
 


OPOZORILO: Pomembno je, da je nošenje pravilno. Nekaj dni starega dojenčka vedno tako, da leži in ima podprto glavico in hrbet. Če ima dojenček težave s telesnim razvojem, vas bodo pravilnega nošenja in ravnanja z dojenčkom (handlinga) naučili usposobljeni strokovnjaki. 
[link=http://www.otrokdruzina.com/][/link]
<< nazaj




 
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Nosite svojega otroka
4.1.2006 20:10:58   
Marogica
Lepo napisano, vendar v praksi izgleda malce drugače. Vsaj kar se moje hrbtenice tiče, ni nič napisanega, pa tudi ne, kako naj bi se nosilo 10-11 kg otroka in še kaj naredil poleg.
Penelope Leach je napisala super knjigo(otrok od rojstva do šole), kjer je opisano, kako naj bi mama vzgajala otroka, za vsakega pa je imela varuško. Torej v teoriji drži marsikaj, praksa pa je dostikrat drugačna.
Vseeno pa hvala......

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Nosite svojega otroka
4.1.2006 20:22:20   
Magi*
jaz sem našo kadar je bila "sitna" nosila v t.i. traku (ruti). res se je takoj pomirila in bila zelo zadovoljna notri. zdaj trak uporabljam izjemoma (ima 11kg), če je zunaj slabo vreme in gremo na sprehod. sicer se zdaj niti ne pusti več nosit po rokah - zdaj bi samo še hodila.

najbrž vsaka mati intuitivno ve, kaj je zanjo in njenega otroka najprimernejše. 

_____________________________

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. Albert Einstein

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Nosite svojega otroka
4.1.2006 20:36:30   
Andra
Mi nismo nobenega nosili in tudi nobenemu nič ne manjka zaradi tega.

Kaj je to spet ena modna muha? Kaj tako neumnega še nisem slišala, da bi otroka poleg dojenja še nosila. user posted image  Potem pa res postaneš njegov suženj, ker se otroci zelo hitro razvadijo, čeprav teorija pravi drugače?????

Ma meni so takšne "razprave" že prav bolane in jaz nisem pristaš takšnega načina vzgajanja. user posted image   Otrok lahko tudi na drugačen način čuti mojo bližino, brez da bi zraven nabirala km po hiši.


(odgovor članu Magi*)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Nosite svojega otroka
4.1.2006 21:37:51   
HuAnita
Mi smo prinčipesko zaradi krčev veliko nosili, tja do 9m, pa še zdaj jo, če si ravno zamisli, dvignem v naročje, če sitnari za na roke.
Hrbtenica pa res trpi.

(odgovor članu Andra)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Nosite svojega otroka
4.1.2006 21:39:54   
mojcadamijan
Mi pa to prakticiramo že od začetka in precej stvari drži

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Nosite svojega otroka
4.1.2006 21:59:15   
Seven*
Super clanek. Sama premorem vse priprave, ki sluzijo nosenju otroka. Sem pa najdalj vztrajala pri storlji, ki je res super..

Ta teorija drzi. Zato afriski otroci in otroci revnih dezel tako malo jocejo. In vsakega, ki ga bos vprasal, bo povedal, da so to najsrecnejsi otroci. Mame jih pa imajo povsod s sabo. V trgovini, na delu.. Mali si postreze z zizo, mama pa dela naprej.. Seveda je to v danasnji druzbi tezko izvedljivo..

Pa se nekaj je.. Vse je odvisno tudi od otroka. Marsikateri otrok ni rad dosti na rokah. Moja Ema je ze tak primer. Medtem ko sem Jakoba SKOZ nosila, Eme prakticno ne nosim, ker je srecnejsa nekje odlozena na ravni podlagi..

Vsekakor pa neke teorije o razvajanju in podobnem ne drzijo. Ce si otrok zeli mamine blizine NI razvajen.. Potem smo razvajeni tudi odrasli, ker si zelimo ljubiti, objemati.. Potreba je potreba.. Namerno dejanje pa nekaj cisto drugega..


Sama Karmen Mlinar zelo spostujem in z uzitkom berem njene clanke.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Nosite svojega otroka
4.1.2006 22:23:57   
Barči78



Zelo lep članek, in poučen. Jaz pa Nejo rada nosim, vedno kadar mi dovoli. Je pač taka, da se rada na tleh igra in sem pač z njo na tleh. Samo včasih bi jo pa skoz h sebi stiskala in prenašala.




_____________________________

DA BI VERJEL VASE, NI TREBA, DA VERJAMEJO VATE DRUGI LJUDJE.

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Nosite svojega otroka
4.1.2006 23:16:26   
mamči
Oba moja otroka sta porokahnožca! Ta mali bo kmalu 5 mes. star in ker je izredno velik in težak je meni to nošenje že malo preko zrastlo!
Res je, da ko je na rokah nič ne joka in krčev nima, vendar jaz fizično že komaj zmorem to prenašanje in se samo čudim ko vidim malčke, ki se znajo sami igrat. Smo ga tud že pustili kao ven zdret med kupom igrač in igral, vendar vztraja v joku, da je ves spoten in to lahko traja tud 1 uro. Jaz pa pol ne morem več ga pustit jokat in tako se spet nosima, pa nosima, pa nosima....
Sam še tud ni spal, samo pri meni panča in na splošno je preveč fiksiran na mene in pri drugih večino joka.
Sigurno, da njemu vse to paše, jaz pa se vseeno sprašujem, kam to vodi in ali se bo lepo odvadil nošenja, ko bo začel plaziti.
Jaz sem se sprijaznila s takim načinom, upam pa da se bo lepo navadil tud sam igrat in bit brez jokanja pri kom v varstvu, ker sedaj ne morem skoraj nikamor iz hiše.
Pri  starejšem 3letniku pa opažam, da se nerad sam igra in mislim, da je to "posledica" nošenja dojenčkov, ker enostavno hoče imet vedno nekoga zraven- to pa je pol druga plat "pozitivnega nošenja"
Ko mi je že muka nošenja se pač tolažim, da itak prehitro minejo ti časi crkljanja in so tako hitro veliki otročki pa pol komaj kakega lupčka sfehtaš, kaj šele da bi ga v naročje vzela!user posted image

(odgovor članu Barči78)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Nosite svojega otroka
4.1.2006 23:49:24   
ninocka
Jst pa mojga ful mal nosim  - sem lih zadnjic razmisljala, da verjetno vsega skupaj kaksne 1/2 ure na dan, pa se to je vecinoma, ko se greva previt. Pa ne da ga ne bi hotla, da ne boste narobe razumele, ampak mali noce. Ce ga mam 5 min na rokah, pa se ze zacne zvirat in zvijat (star 4.5 mesecev) in ga moram odlozit. Najbolj srecen je pa itak pod gymom, kjer lahko tud 2 uri nabija tiste visece igracke, dokler se ne utrudi in zaspi.
In potem vse, k pridejo k meni na obisk, pravijo kok mam pridnega otroka.
Se pa drugac zabavava - na previjalki, na tleh, ko je v lezalniku, pa takrat, ko mi pusti, ga pa fajn k s seb stiskam in crkljam user posted image .



_____________________________

Never argue with an idiot. They drag you down to their level and beat you with experiences.

(odgovor članu mamči)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Nosite svojega otroka
5.1.2006 0:01:31   
soncece24
[/quote] Medtem ko nosite svojega otroka, ne vozite kolesa.
– Slingi in rute niso nadomestki za otroške varnostne avtomobilske sedeže. [/quote]


user posted image pa menda ja ne





 


 

 


 

_____________________________

Idealni moški ne pije, ne kadi, ne vara, ne kvartopiri, ne obstaja. (ruski aforizem)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Nosite svojega otroka
5.1.2006 0:39:58   
pika**
Gašperja nosiva oba, ata in jaz. Ko je ata doma, ga zelo veliko nosi. Seveda se drži handlinga. In Gašperju to odgovarja. Sprehajata se pohiši, nabijata metre ... Mali pač z višine spoznava svoj dom. Kaj bi bilo v tem narobe ???
Tudi starejši brat ga rad nosi in malega to zelo zabava. Celo bolj priden je pri njemu, kot pri meni.
Nekoč se mi je to zdela razvada, ko pa sem dobila svoja dva sončka, sem spremenila mnenje. Edino kar pa ne prakticiram , je nošenje ponoči. Raje ga leže dojim celo uro, kot pa da bi ga ob 1 zjutraj nosila po sobi.

Tudi sama sem bila crkljana, mogoče tudi zaradi moje bolezni že pri 3 mesecih. Mama me je ure in ure prenosila na rokah, ker me drugače ni mogla umirit.
Pa mi danes nič ne manjka. Otroci se razvadjo s čem drugim( drage igrače kot nadomestek za starševsko ljubezen ), kot pa z materino ( in očetovo ) pozornostjo in telesno bližino.
Otroka tudi telesni dotik starša in srčni utrip pomirjata. Seveda trpi moja hrbtenica. Delam pač vaje za razgibavanje. Sicer pa, saj ga ne bom nosila do njegovga 18. leta ???


< Sporočilo je popravil pika** -- 5.1.2006 0:43:50 >


_____________________________

am, bam, pet podgan

(odgovor članu soncece24)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Nosite svojega otroka
5.1.2006 2:38:04   
jupiter
Se popolnoma strinjam s Karmen, žal mi je samo, da nisem srečala njenih člankov že pri prvem otroku, takrat sem namreč še verjela babicam in pametnim tetkam, kako je dobro če je otrok čimbolj takoj samostojen, kako se bo razvadil z nošenje in podobnim zgodbicam. Tamalčka veliko nosim že od rojstva, prav tako pri treh mesecih še vedno spi pri meni in moram priznat, da je veliko bolj miren od svojega brata, veliko manj joka, vsakdo lahko opazi, da je prav zadovoljen otroček in zdi se mi tudi, da tudi drugim ljudem, ki jih ne pozna, veliko prej zaupa in ponavadi iz varnega naročja veselo čeblja z njimi.
Moram rečt tudi to, da tud jaz uživam kadar ga nosim, sploh pa ker vem kako hitro otroci rastejo, samo obrneš se pa že hodi, zato tud meni paše ta čas nedolžnosti in nežnosti izkoristiti v polni meri in uživati v vsaki sekundi njegovega razvoja. Z dojenčkom, ki ti diha na prsih si na najbolj nežen način "prisiljen" da pozabiš na vsakdanje probleme, pozabiš na večno hitenje( tega bo še dovolj naslednjih 20 let),  dihaš refleksno bolj počasi, na sprehodih si bolj miren, ker veš, da mu je toplo in udobno, tudi hodiš bolj počasi in na račun tega opaziš celo vrsto stvari, ki jih v svojem normalnem tempu razmišljanja in delovanja nebi nikoli. Vsak sprehod postane ena mala pravljica, vsako kuhanje večerje z otročičkom pri sebi postane več kot samo večerja.
    In kljub vsem začudenim pogledom in komentarjem raznih tetk (kva ma pa ta otroka kr v eni cunji k ciganka ipd...),se prav dobro nasmejem sama sebi ko opazujem mlade mamice, ki pol ure vlečejo voziček iz prtljažnika, sestavljajo, otroka namešćajo notri in mu med vso to norijo tlačijo dudo v usta, pokrivajo, popravljajo strehco nad vozičkom itd......sama sebi zato, ker sem sama še nedolgo tega počela isto. Sedaj v istem času pridem ponavadi v trgovino in nazaj do avta, dokler se soseda na parkingu še vedno ukvarja z vozičkom.
Še to, kar se tiče traka za nošenje, če je otrok notri v pravilnem položaju in je stvar pravilno zavezana, te prav nič ne bolijo niti hrbtne mišice niti križ. Preverjeno!
   Karmen pa še enkrat hvala za vso njeno dobro voljo, dobre članke in neizmerno ljubezen do otročičkov.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Nosite svojega otroka
5.1.2006 8:27:36   
viv_
Kot so napisale nekatere predhodnice, je včasih to zelo težko izvedljivo, ker so nekateri otroci težki - moja je imela recimo pri enem letu 12 kg. Pa tudi odvisno od otroka, nekateri se enostavno nočejo nosit. Mirna ni zdržala v naročju niti minute.

Prednosti nošenja pa - ja, morda, ampak ne mi rečt, da nenošeni otroci pa trpijo zaradi tega, ker se jih ne nosi. Da bi potrdili to teorijo bi rabili kloniranega otroka, enega bi nosili, drugega pa ne.

KATERE SO PREDNOSTI NOŠENJA?
1. Otroci, ki so več nošeni, manj jokajo 
Dokler ni pogruntala "trmarjenja" skoraj ni jokala.

2. Nošeni otroci se učijo in razvijajo hitreje
Znanstvene raziskave so pokazale, da nošeni otroci hitreje in bolje sprejemajo vidne in slušne dražljaje. (Katere raziskave - v člankih se ponavadi piše, na kateri vir se sklicuješ).
 
3. Nošenje dojenčke pomiri
Tole se sicer ponavlja s točko 1 in spet, nikoli ni jokala.
 
4. Nošeni dojenčki se prej socializirajo
Zgolj iz mojih izkušenj - tiste otroke, ki so veliko nošeni, bog ne daj, da še kdo razen staršev pogleda ali prime v roke. 
 

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Nosite svojega otroka
5.1.2006 8:44:58   
MIN
ja ne vem a mate res vse tko pridne otroke al kaj?jest mojo nosim pa se še vseeno joka.delam vse mogoče sam da se nebi drla.so mi rekli da nekateri dojenčki kar jokajo do pol leta.jest tudi skuhat ne morem,moram en večer prej,komaj grem na wc.da bi šla pa v trgovino z njo ni šans.tko da punce blagor se vam

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Nosite svojega otroka
5.1.2006 9:13:34   
Seven*
MIN, prosim poslusaj me!! Niso vsi otroci tako zelo pridni. Moj Jakob je skoz nekaj jokal in se pritozeval. Skoz je nekaj zahteval. In se zdaj je taksen, le da se je vseskupaj sprevrglo v veliko trmo.. Saj potem je boljse, ker mu lahko ze kaj dopoves, ampak sprejmi dejstvo, da so si otroci razlicni.. In vse kar delas, delas prav.. Je grozno, ko slisis in opazujes druge mamice.. Jaz sem se vcasih kar zjokala, ker sem mislila da sem na nek nacin kaznovana, da imam takega otroka.. To je pac del karakterja, ki ga ne mores spremeniti.. user posted image

(odgovor članu MIN)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Nosite svojega otroka
5.1.2006 9:45:11   
Andra
+ČĆ
IZVIRNO SPOROČILO: viv

Kot so napisale nekatere predhodnice, je včasih to zelo težko izvedljivo, ker so nekateri otroci težki - moja je imela recimo pri enem letu 12 kg. Pa tudi odvisno od otroka, nekateri se enostavno nočejo nosit. Mirna ni zdržala v naročju niti minute.

Prednosti nošenja pa - ja, morda, ampak ne mi rečt, da nenošeni otroci pa trpijo zaradi tega, ker se jih ne nosi. Da bi potrdili to teorijo bi rabili kloniranega otroka, enega bi nosili, drugega pa ne.

KATERE SO PREDNOSTI NOŠENJA?
1. Otroci, ki so več nošeni, manj jokajo 
Dokler ni pogruntala "trmarjenja" skoraj ni jokala.

2. Nošeni otroci se učijo in razvijajo hitreje
Znanstvene raziskave so pokazale, da nošeni otroci hitreje in bolje sprejemajo vidne in slušne dražljaje. (Katere raziskave - v člankih se ponavadi piše, na kateri vir se sklicuješ).
 
3. Nošenje dojenčke pomiri
Tole se sicer ponavlja s točko 1 in spet, nikoli ni jokala.
 
4. Nošeni dojenčki se prej socializirajo
Zgolj iz mojih izkušenj - tiste otroke, ki so veliko nošeni, bog ne daj, da še kdo razen staršev pogleda ali prime v roke. 
 



Bravo Viv, mlatenje prazne slame. Članek je za razjokat... strokovnost pa taka.

Samo to me še zanima. Otroka celik 12 mesecev nosite in valjate po rokah, potem pa mora ta isti otrok v jasli. Tam ga sigurno ne bodo nosili. In kaj se zgodi s takšnim otrokom???? Prosim za konkretne odgovore.

(odgovor članu viv_)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Nosite svojega otroka
5.1.2006 10:28:13   
makica
Se popolnoma strinjam s Andro in Viv
Tudi jaz moje user posted image ne nosimo in ni prav ničesar ne primanjkuje. Zdaj je stara 6 mesecev in izredno malo joka. Skoraj ves čas se smeji.

V članku mi je pa prav smešno napisano kako uspavati otroka.  Jaz pa mislim, da otrok potrbuje nek red in rutino. Saj se da otroka tud navadit, da lepo sam zaspi brez joka.

Mene pa sodobna vzgoja ni prav nič prepričala. Vse več je staršev, ki nad svojimi otroki obupava že v nižjih razredih OŠ, ker jih nič ne obogajo in se spravljajo na učitelje naj jih oni vzgajajo. Kaj šele bo ko bodo še starejši....Vse to je posledica mišljenja , da je potrebno otroke oviti v  vato, da jih ta "kruti" svet ne bo prizadel. Vendar enkrat pridejo v ta svet....
Vendar to je že druga zgodba...



(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Nosite svojega otroka
5.1.2006 10:31:42   
Seven*
Andra, verjames ali ne, Jakob je SKOZ nosen in smo ga uvajali v jasli teden dni brez  joka inbrezproblema. Z 11 meseci!!

(odgovor članu Andra)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Nosite svojega otroka
5.1.2006 10:43:32   
Seven*
Lube moje. Sem 100%, da ima Karmen Mlinar na voljo vse reference o teh strokovnih clankih. Ponavadi jih vedno navede. Se sploh nebi cudila, ce bi bile navedene spodaj pod tem clankom, pa jih je avtor tega post-a pozabil skopirat. Ona nikoli ne napise nic kar ni podkrepljeno s strokovnimi clanki..

Aja.. In Jakob zdaj niti priblizno noce vec bit na rokah. Mogoce 10 minut dnevno.. Res sploh nobenih problemov!!!

http://www.lubica.net/Pics/Jakob/?show=235

Tole je Jakob pri 6 mesecih..

(odgovor članu makica)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Nosite svojega otroka
5.1.2006 10:50:40   
Anonimen
Ja no, našega smo kar precej prenosili, ne toliko zaradi joka, pač, nosili smo ga, ker je bil naša mala bebica, najin otrok, naše vse. Pa mogoče zveni butasto, ampak smo ga res veliko precrkljali, mu kazali stvari v stanovanu, seveda iz naročja in še in še.

Otrok je zelo socializiran, zgovoren, dobrovoljen, nikogar se ne boji, z vsakim se pogovarja...skratka teorija o nesocializiranosti pri nas ne drži.

pod točko 2. vivinega prispevka, bi tudi rekla da je res, da prej sprejema slušne in vidne dražljaje, oz. bolj, saj mu vendar prek nošenja nenehno nekaj govoriš, nenehno nekaj kažaš in se "pogovarjaš" z njim.

Aja, kaj pretirano pa naš itak ni jokal, kot sem rekla že uvodoma, nosil se je pa vseeno rad.

Andra, iz "mojega naročja" je šel najprej za pol leta k babicam, potem v jasli in pri tem imel čisto običajne uvajalne probleme, kot večina otrok.

(odgovor članu Seven*)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Nosite svojega otroka
5.1.2006 11:04:06   
dory
IZVIRNO SPOROČILO: viv

Kot so napisale nekatere predhodnice, je včasih to zelo težko izvedljivo, ker so nekateri otroci težki - moja je imela recimo pri enem letu 12 kg. Pa tudi odvisno od otroka, nekateri se enostavno nočejo nosit. Mirna ni zdržala v naročju niti minute.

Prednosti nošenja pa - ja, morda, ampak ne mi rečt, da nenošeni otroci pa trpijo zaradi tega, ker se jih ne nosi. Da bi potrdili to teorijo bi rabili kloniranega otroka, enega bi nosili, drugega pa ne.

KATERE SO PREDNOSTI NOŠENJA?
1. Otroci, ki so več nošeni, manj jokajo 
Dokler ni pogruntala "trmarjenja" skoraj ni jokala.
 
No ja, jest sem svojga prenosila ma celo leto, podnevi, se vec pa ponoci, zato ker je tko krical in ne samo jokaluser posted image


2. Nošeni otroci se učijo in razvijajo hitreje
Znanstvene raziskave so pokazale, da nošeni otroci hitreje in bolje sprejemajo vidne in slušne dražljaje. (Katere raziskave - v člankih se ponavadi piše, na kateri vir se sklicuješ).
 


 
3. Nošenje dojenčke pomiri
Tole se sicer ponavlja s točko 1 in spet, nikoli ni jokala.
 
No moj je krical kljub temu, da sem ga nosila do te meje, da mi je skor hrbtenica ven skocilauser posted image

 
4. Nošeni dojenčki se prej socializirajo
Zgolj iz mojih izkušenj - tiste otroke, ki so veliko nošeni, bog ne daj, da še kdo razen staršev pogleda ali prime v roke. 
 
Hm, nas je zlo sramezljiv in rabi svoj cas, da se prilagodi...ne prenese tujih oseb, zlasti moskih primerkovuser posted image  

 




tole sem mogla se jest skomentirat...sej je lepo napisano, nimam nic dodat, sam praksa je vcas res mal drugacna :)

Torej, pridobila sem misicaste roke, predvidevam da so se tud utrdile hrbtne misice, tamal pa je se zmer tezke, trmaste in jokave narave user posted image

(odgovor članu viv_)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Nosite svojega otroka
5.1.2006 13:37:23   
Andra
Še to, ne mislite, da jaz otroka nikoli ne nosim. Seveda ga nesem, ampak samo kar je nujno. Da bi ga hranila in uspavala na rokah in zraven hodila, mi je pa absurd in to je to, o čemer ves čas govorim.

Svoje otroke tudi jaz veliko crkljam, jim dajem ogromno svoje bližine, se z njima veliko pogovarjam, kažem stvari, pojem pesmice in pripovedujem pravljice. Ampak za vse to NE RABIM HODIT PO STANOVANJU!!!!
Zaspita v mojem objemu, pomirjena in prespita celo noč in to od prvega tedna, ko smo prišli iz porodnišnice.
Navajena sta reda in pri tem ne vidim, da bi bilo karkoli narobe.

Tudi pri uvajanju v jasli nisem imela nobenih problemov in že drugi dan sem lahko otroka pustila tam, samega. Nikoli ni jokal, ko je šel v vrtec in še danes je tako.

(odgovor članu dory)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Nosite svojega otroka
5.1.2006 17:54:21   
shooo
mislim da ni stvar v tem da otroka moras nositi- sploh po stanovanju gor in dol- in niti v tem da to vsakemu otroku pase.eni se pac v tem ujamejo in eni ne. to je tko kot pri skupnem spanju, al ne? zakaj biti apriori proti nosenju?jaz srcno upam da se bo moja miska  fajn pocutila v slingu in bova lahko cim blizje na sprehodih.ne bom to vzela kot breme.mislim da je to za razvoj otroka ok, ce se pocuti sigurno in varno. vsak pa ima svoje mnenje.vecina mamic ki jih pozanm so svoje otroke nosile, predvsem v rutah in se (zavedno ali nezavedno) drzale nacel" atachment perentinga"..njihovi otroci se mi zdijo izredno odprti, dojemljivi,mogoce tudi bolj zahtevni, in vsi po vrsti neagresivni, pripravljeni deliti in pomagati..slucajno?
ma,jaz v glavnem mislim da to ni nobena "modna muha" ampak ena dobra stvar ki jo lahko naredimo za sebe in svoje otroke.
lp

_____________________________

23.1.06-Neža
21.4.08-?

(odgovor članu Andra)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Nosite svojega otroka
5.1.2006 18:15:01   
Magi*
poglej Andra, ti lahko odgovorim s čisto svežimi izkušnjami uvajanja v varstvo: nobenih problemov sploh. tamala ima rada varuško, ostale otroke, je zadovoljna, dobro je in spi. ne joka.

kljub temu, da sem jo dosti prenosila doma poznamo red. spi v svoji sobi od 7. meseca dalje, spat hodi ob 8.00... rada gre h komurkoli, ni boječ otrok. je pa radovedna, radoživa, nagajiva, včasih trmasta, pokaže svojo voljo (kar je zelo prav!).

kot sem že dejala, vsaka mati najbolje sama ve, kaj je za njenega otročka najprimernejše. nihče ne dvomi o toplini in nežnosti, ki jo neka mama da svojemu otroku, pa čeprav ne nosi otroka. ravno tako pa ne more biti apriori rečeno, da starši, ki nosijo otroke ne vzdržujejo reda in ne vzgajajo svojih otrok.

kar se tiče referenc v članku, jih pa tudi sama pogrešam. 

_____________________________

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. Albert Einstein

(odgovor članu Andra)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?