Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
Ne zna uporabljati oprosti in nisem zanalašč 30.9.2008 8:23:54
|
|
|
|
puncica
|
Pri nas v družini (jaz, mož in dva otroka) zelo veliko vsakodnevno uporabljamo besed prosim, hvala, oprosti, izvoli, nisem zanalašč. In te besede normalno uporabljajo tudi otroci. Tavečja je stara 4 leta in zadnje cajte opažam, da sploh ne ve kaj pomeni reči "oprosti" in kaj "nisem zanalašč". primer moje uporabe: Grem po kuhinji ne gledam naprej se zaletim v tavečjo in se ona udari vame, sicer rahlo a vseeno joka, pokleknem k njej jo vzamem v naročje in rečem: Oprosti J. nisem zanalašč, žal te nisem videla, oprosti. se polubčkamo popihamo in se potolaži. primer njene uporabe: Ji rečeš 5× naj se prosim obleče, ona še vedno gleda tv ali dela kaj drugega, rečeš 6 z malo dvignjenim glasom, še vedno nič, ji rečem še 7 že rahlo razkurjena da bom ugasnila tv/vzela igračo če se takoj ne obleče in kaj ona naredi začne se cmert kot da bi ji naredila ne vem kaj se začne dret MAMI OPROSTI in joče ko dež in takoj za tem še enkrat OPROSTI, NISEM NALAŠČ. In jaz njej da je že vredu naj se obleče pa ona še kr nadaljuje nisem nalašč, mami oprosti. Ne vem men se zdi tale stavek v takem primeru čist izven konteksta. Isto je ko ji pripravim večerjo, se ona še kr igra ji normalno rečem 3-4× naj prosim gre jest in petič spet rečem da bo šla lačna spat če takoj ne gre k mizi in se ona začne spet jokat in govorit "mami oprosti nisem nalašč" in tako jamra še 15 min, pojé pa ne. Zanima me kako 4 letnici razložit, ker očitno ne razume, kdaj je pravilno uporabiti oprosti in nisem nalašč. Upam da nisem preveč zakomplicirala ampak me tole res moti, ker otrok ni nič takega naredil pa se mi opravičuje a jaz tako čudno reagiram al kaj delam narobe.
< Sporočilo je popravil puncica -- 30.9.2008 8:25:58 >
|
|
RE: Ne zna uporabljati oprosti in nisem zanalašč 30.9.2008 9:13:15
|
|
|
|
total
|
punčica,pr nam je isto,res pridno uporablja te besede in se zna res zahvalit in prosit,sam vidim da tut ko joka al pa ga kaznujem reče oprosti mami nisem hotel....in to se skoz ponavlja,kot da res ne vem al pa mu je tuk žal da to uporablja...sam fora je v tem ko ni nič kaznovan se ful zveda teh besed,vidim tut v trgovini,dober dan,hvala,prosim....
|
|
RE: Ne zna uporabljati oprosti in nisem zanalašč 30.9.2008 9:17:19
|
|
|
|
timika
|
Saj bodo zapopadli sčasoma, razmišljam, da morda tem našim sončkom v želji, da jih čimlepše vzgojimo, kako zadevo res teramo do onemoglosti....pa morda premalo razložimo dejanski pomen tistega, kar jih učimo. Moj dveletnik je na začetku, ko je začel govorit, mešal prosim in hvala. Striktno, ko mu je kdo kaj dal, je bilo prosim. Zdaj uporablja ustrezen izraz, bogve kaj bo, ko se bo pa naučil še kaj drugega... Skratka, morda ji razložiš, verjetno bo pa to obdobje minilo samo po sebi, tako kot vsa podobna pri naših malčkih.
|
|
|
|
RE: Ne zna uporabljati oprosti in nisem zanalašč 30.9.2008 9:39:08
|
|
|
|
kaya2007
|
glavno, da se uči ob tem, da v družini to normalno uporabljate. mojega moža so vzgojili tako, da oprosti itd. sploh ne uporablja, krivdo avtomatično zvrne na drugega. in njegova mama prav tako primer: gleda stran in se zaleti vame, ko mu kaj rečem me pa še nadere, da me je povsod dosti in bi jaz morala drugje stati katastrofa!
|
|
|
|
RE: Ne zna uporabljati oprosti in nisem zanalašč 30.9.2008 9:47:57
|
|
|
|
Mišni
|
Punčica, jaz mislim, da te hčerka prvih 5-krat, ko ji rečeš, sploh ne registrira, te preprosto ne sliši, šele šestič, ko ji zagroziš, te. In je potem zato šokirana in se ustraši in opravičuje. Poskusi tako, da že pvič, ko nekaj od nje zahtevaš, to storiš na način, da ji zbudiš poornost, da se odzove, da veš, da te je slišala. In potem vztrajaj, da tisto res naredi že prvič, ko ji rečeš.
|
|
RE: Ne zna uporabljati oprosti in nisem zanalašč 30.9.2008 11:34:03
|
|
|
|
puncica
|
IZVIRNO SPOROČILO: timika Saj bodo zapopadli sčasoma, razmišljam, da morda tem našim sončkom v želji, da jih čimlepše vzgojimo, kako zadevo res teramo do onemoglosti... Fora je v tem, da to mi teramo čist podzavesto, jaz se možu opravičim on se men, če ga kaj prosim mu rečem a mi daš prosim to in to in to delamo čist podazvesto, je pa res da če otrok od koga kaj dobi zahtevam oz. če pozabi rečem "kako se reče" da se mu zahvali pa četudi bi rekel prosim ali hvala, tud tamali je tole mešal zdaj mu pa že kar gre in se tako lepo zahvali sestrici če mu kaj da, prav tako tavečja če kaj želi od tamalega reče prosim. Ampak dilema pa je pri oprosti in nisem zanalašč ker tega nikol nismo forsiral in tud nikol ponavljal, to je dobila čist podzavestno, kot nekaj čist normalnega v naši družini in ji je očitno prišlo v napačno navado, saj ona po moje misli da če sta starša jezna/se kregata nanjo se je treba opravičit in govorit nisem zanalašč, da to spada skupaj, kar je pa res čist izven konteksta in fora je v tem da vidi da je mami jezna in pol se mi ona kr opravičuje, tisto kar jo prosim pa ne naredi. Mogoče imaš prav Mišni ampak če me ne sliši 1-2 ji grem rečt 3 tako da me vidi, da ji povem kaj ima zanaredit, tako da me registrira, ampak ona se še kar ne obleče, potem ji še parkrat rečem tako mimgrede, enkrat mi pa pokrov dol vrže in ji rečem s povzdignjenim glasom in tarkat je potem jok in stok. Mah ne vem, mogoče bo pa tole res izvenelo oz. bo začela pravilno uporabljat.
|
|
RE: Ne zna uporabljati oprosti in nisem zanalašč 30.9.2008 18:50:49
|
|
|
|
lenika
|
Veš kaj je pa meni ob tem prišlo na misel. Mogoče je pa ugotovila, da ko se začne jokat in govorit oprosti in nisem zanalašč, da potem ji recimo ne bo treba pojesti ali ji boste pomagali pri oblačenju in to s pridom izkorišča. Ne vem, samo ugibam.
|
|
|
|
RE: Ne zna uporabljati oprosti in nisem zanalašč 1.10.2008 10:32:27
|
|
|
|
puncica
|
ja lenika, pomoje ima mal zmešane pojme, ker včeraj je spet to gonila, in pol je atija tole tak znerviral, da ji je kar rekel da naj neha že s tem oprosti, kar se mi pa spet ne zdi prav
|
|
RE: Ne zna uporabljati oprosti in nisem zanalašč 1.10.2008 12:02:37
|
|
|
|
Anonimen
|
pomoje otrok niti ne ve točno, kaj govori, oz. v kakem kontekstu je treba uporabljat te stavke. pač sliši ostale in si ustvari eno svojo sliko. sej te stvari so v bistvu privzgojene, tud ona se bo naučila kdaj se uporabi kakšna fraza. se pa moje sestrce spomnem, ona je mela take čudne si jo kej ogovarjal, pa je prbila nazaj - pust me, k sem živčna pri treh letih....
|
|
|
|
RE: Ne zna uporabljati oprosti in nisem zanalašč 23.10.2008 14:12:32
|
|
|
|
lillchy123
|
Men se pa zdi, da mala frajla točno ve, kaj dela. Ni ji treba koj ubogat, pa še na konc kakšno nagrado dobi, ker mami peče vest. Tako izsiljuje moja nečakinja (4leta) in naša ta mala (7let). Otroci so brihtni, ni kaj. mami pa malo manj, ker ji tega še ni ratal rešit.
|
|
RE: Ne zna uporabljati oprosti in nisem zanalašč 24.10.2008 13:49:53
|
|
|
|
KimPossible
|
Puncica, mogoče pa sami uporabljate izraz oprosti mimogrede. Moja se je za vsako stvar opravičevala, nakar sem ji rekla, da se ni potrebno opravičevati za vsako malenkost. Oziroma, kot je omenila druga uporabnica, vidi, da izraz oprosti uredi vsako zadevo. Je pa res, da so deklice pri teh letih lahko zelo samosvoje, trmaste, jokaste.
|
|
|
| Stran: [1] |
Kopanje novorojenčka.
пеперутка16
Ste kopali dojenčka preden je odpadla popkovina?