Anonimen
|
Ta recept sem našla in ga delim z vami posebno s tistimi,kateri imajo radi gobe.Njami komaj čakam,da ga naredim. Najboljši POLETNI NARASTKI Narastke sestavljamo in pripravljamo iz različnih sestavin (ki ne stanejo veliko ali pa jih imamo kar doma). Včasih se ravnamo po receptu, včasih kombiniramo sestavine, ki so ravno pri roki, zlasti sezonsko zelenjavo in krompir, riž ali testenine. Narastek, ki ga potresemo s sirom in popečemo v pečici, lahko postavimo na mizo že čez nekaj deset minut. Jed je okusna, izdatna in sveža – prav takšna, kot nam gre v slast! Slastni, sveži, vselej dobrodošli Krompirjev narastek z gobami Za 4 osebe Priprava: 20 minut Pečenje: 35 minut Sestavine: 800 g krompirja* 400 g lisičk (ali drugih primernih gob) * 2 paradižnika * šopek mlade čebule * šopek bazilike * 2 stroka česna * 2 žlici masla * 200 g sladke smetane * 150 g kisle smetane * sol * poper * muškatni orešček * 3 rumenjaki * 100 g naribane gavde. Priprava: Krompirje olupimo, umijemo in napol skuhamo (15 minut). Odcedimo jih, ohladimo in narežemo na 1,5 cm debele rezine. Gobe očistimo, večje narežemo na polovice ali četrtine. Paradižnika narežemo na rezine. Čebulo očistimo in prečno narežemo na obročke. Baziliko osmukamo s stebel, liste narežemo, nekaj pa jih prihranimo za okrasitev. Pečico segrejemo na 200 stopinj. V kozici segrejemo pol žlice masla, dodamo strt česen, premešamo ter zalijemo s sladko in kislo smetano. Solimo, popramo, začinimo z muškatnim oreščkom in odstavimo. Primešamo rumenjake. V ponvi segrejemo 1 žlico masla in prepražimo gobe. Primešamo narezani čebulo in baziliko. Solimo in popramo. S preostankom masla namastimo model za narastke. Vanj naložimo plasti krompirjevih rezin in paradižnika. Vmesne prostore zapolnimo s prepraženimi gobami. Zalijemo s smetanovo omako, potresemo z naribanim sirom in pečemo v pečici 35 minut. Okrasimo z baziliko in ponudimo s solato. Nasvet: Narastek je najboljši, če ga pripravimo s sezonskimi gobami, na primer z lisičkami. Zelo okusen je tudi, če namesto lisičk uporabimo gojene šampinjone, ki jim po želji dodamo nekaj posušenih (in v mlačni vodi namočenih) jurčkov. Izbor receptov: KATJA KMET Fotografije: GULIVER IMAGE /STOCKFOOD zorijo BUČKE Bučke so priljubljena poletna zelenjava – kako tudi ne, saj običajno bogato obrodijo in niso drage. Odpadka skoraj ni, ker jih ni treba lupiti. So okusna in zelo lahka jed, primerna tudi za tiste, ki želijo shujšati: 100 gramov bučk vsebuje namreč le 14 kalorij. Receptov, kako pripraviti bučke, je veliko in med njimi ni težko najti primernega za to ali ono priložnost. Najpreprostejši recept je, da mlade, čvrste bučke kar surove narežemo v skledo mešane solate. Ali pa jih narežemo na tanka kolesca, razporedimo v namaščen pekač, solimo, popramo in popečemo v pečici, da posteklenijo, nato pa ponudimo za prilogo k mesu. Bučke lahko dušimo, pražimo, cvremo, pečemo ali pripravimo z različnimi nadevi – sicer pa je najbolje, da kar preizkusimo, kakšne nam najbolj teknejo! Slastni okusi poletne zelenjave Palačinke z bučkami Za 4 osebe Priprava: 25 minut Kuhanje: 35 minut Sestavine: 4 srednje velike bučke * 2 dl bešamelne omake * 100 g skute * 2 jajci * 100 g naribanega ementalskega sira * 40 g naribanega parmezana * sol * poper * 6 palačink * 20 g masla. Priprava: Bučke umijemo in obrežemo na konceh. Na strgalu jih na grobo naribamo. Damo jih na krpo in iztisnemo, da odteče odvečna tekočina. V skledi jih zmešamo z bešamelno omako, skuto, jajcema, naribanim ementalskim sirom in polovico naribanega parmezana. Solimo, popramo in dobro premešamo. Namastimo kos aluminijeve folije in nanj zložimo palačinke tako, da se delno prekrivajo in tvorijo pravokotnik. Na ta pravokotnik porazdelimo nadev iz bučk. Z aluminijevo folijo zvijemo vse skupaj v zavitek in ga preložimo na namaščen pekač. Zavitek prekrijemo z namaščeno aluminijevo folijo. Pekač postavimo v ogreto pečico. Zavitek pečemo pri 180 stopinjah 30 minut. Temperaturo pečice zvišamo na 200 stopinj ali pa vklopimo žar. Z zavitka odstranimo aluminijevo folijo in ga potresemo s preostalim naribanim parmezanom ter kosmi masla. V vroči pečici pečemo še približno 5 minut, da se lepo zapeče. Narežemo na kose in ponudimo z naribanim parmezanom in zeleno solato. Nasvet: Bešamelno omako lahko kupimo že pripravljeno, lahko pa jo skuhamo tudi sami: na maslu (50 g) svetlo popražimo moko (50 g), prilijemo mleko (2 dl), gladko razmešamo in med mešanjem kuhamo, da se omaka zgosti. Doma pripravimo tudi palačinke, lahko že prejšnji dan. Testo za palačinke zmešamo iz 2 jajc, 100 g moke, ščepca soli in 2,5 dl mleka. Razgrejemo ponev, jo rahlo naoljimo, nato pa zlijemo vanjo zajemalko testa. Ponev nagibamo, da se testo enakomerno porazdeli po njej. Ko je palačinka pečena na spodnji strani, jo z lopatko obrnemo in spečemo še z druge strani. Izbor receptov: KATJA KMET Foto: GULIVER IMAGE / STOCKFOOD
< Sporočilo je popravil neva6 -- 28.8.2008 7:53:39 >
|