|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   NUJNO- 4-urni delovnik!!!
20.3.2009 15:49:50   
barby78
Mene pa zanima,kakšne so prednosti ali slabosti 4-urnega delovnika,po izteku porodniške? (razen polovične plačeuser posted image )
Jaz sem sicer že začela delat (trenutno koristim še prisiljen dopust),pa ne vem ali se še lahko odločim za krajši del.čas?!
Ker je v podjetju trenutno kriza in jih odpuščajo,sem slišala,da bi bila to neke vrste zaščita pred odpustom,če se odločim za 4-urno delo.
A mogoče ve katera kaj o tem? Bi bila zelo hvaležna,če mi lahko pomagate.

Lp,Barby

Moja največja sreča in veselje,sta moja 2 sončka
LIA-24.03.2008
VITO-02.12.2000

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: NUJNO- 4-urni delovnik!!!
20.3.2009 16:04:33   
sky77
barby prednost za delodajalca pri koriščenju 4-urnega delavnika je v tem da ima manj stroškov s tabo. da ti pol manjšo plačo, in plačuje samo polovične prispevke. Drugo polovico prispevko namreč plača država.

Ne vem pa če je to garancija, da kljub odpuščanju obdržiš službo. Se moraš zmenit z delodajalcem.

(odgovor članu barby78)
Neposredna povezava do sporočila: 2
20.3.2009 16:10:03   
sky77
Polovico sem pozabila napisat.

Prednosti so:
- krajši delavnik
- kljub krajšemu delavniku ti pripada cela malica in prevoz
- pripada ti ves dopust in cel regres
- teče ti cela delovna doba

Slabosti
- polovična plača
- kljub podpisani pogodbi za 4-urni delavnik redko delaš samo 4 ure dnevno
- nekateri delodajalci ti potem dajo samo pol dpousta in pol regresa
- lahko ti delodajalec diktira od kdaj do kdaj delaš

Se pa lahko za krajši delavnik odločiš kadarkoli. Ker imaš 2 otroka, ga lahko koristiš do 6-tega leta mlajšega otroka. Moraš pa z delodajalcem sklenit aneks k pogodbi, z navedbo od kdaj do kdaj koristiš krajši delavnik.

(odgovor članu sky77)
Neposredna povezava do sporočila: 3
20.3.2009 16:10:31   
sky77

PRAVICE IZ NASLOVA KRAJŠEGA DELOVNEGA ČASA ZARADI STARŠEVSTVA

Pravico do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva ima:
  • eden od staršev, ki neguje in varuje otroka, in sicer do tretjega leta starosti otroka
  • eden od staršev, ki neguje in varuje težje gibalno oviranega otroka ali zmerno ali težje duševno prizadetega otroka, in sicer tudi po tretjem letu starosti otroka, vendar največ do 18. leta starosti otroka
  • eden od staršev, ki neguje in varuje dva otroka, do dopolnjenega šestega leta starosti mlajšega otroka (ta pravica se začne uporabljati s 1. 1. 2007.)
Te pravice veljajo tudi za enega od staršev, ki si na podlagi svoje dejavnosti sam plačuje prispevke za socialno varnost za najmanj 20 ur tedensko ter neguje in varuje otroka.

Pravica do krajšega delovnega časa pa ne pripada enemu od staršev, če je otrok v rejništvu ali je zaradi zdravljenja, usposabljanja, vzgoje ali šolanja v zavodu, v katerem ima celodnevno brezplačno oskrbo, razen če je to obdobje krajše od 30 dni v letu (to začne veljati s 1. 1. 2007).

Krajši delovni čas mora obsegati najmanj polovično tedensko delovno obveznost. To pravico starš pridobi pri svojem delodajalcu. Na centru za socialno delo pa lahko uveljavlja pravico do plačila sorazmernega dela prispevkov za socialno varnost do polne delovne obveznosti.

Delodajalec mu zagotavlja pravico do plače po dejanski delovni obveznosti, Republika Slovenija pa mu zagotavlja do polne delovne obveznosti plačilo prispevkov za socialno varnost od sorazmernega dela minimalne plače. Republika Slovenija plačuje prispevke zavarovanca in delodajalca za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zavarovanje za primer brezposelnosti, za starševsko varstvo, za zdravstveno zavarovanje pa prispevke za primer bolezni in poškodbe izven dela, za pravice do zdravstvenih storitev, povračila potnih stroškov, pogrebnino in posmrtnino.

Pravica se prizna z dnem, ko eden od staršev začne delati s krajšim delovnim časom od polnega, če je pravico uveljavljal najkasneje 60 dni po pridobitvi pravice do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva. Če pravice ne uveljavlja v tem roku, se pravica prizna od dneva vložitve popolne vloge.

Pravica traja do izteka v pogodbi o zaposlitvi določenega obdobja, v katerem bo eden od staršev delal krajši delovni čas od polnega, vendar ne dlje kot do tretjega leta starosti otroka oziroma do 18. leta  starosti otroka, če neguje in varuje težje gibalno oviranega otroka ali zmerno ali težje duševno prizadetega otroka.

Na podlagi priznane pravice do plačila sorazmernega dela prispevkov za socialno varnost do polne delovne obveznosti center za socialno prijavi upravičenca v zavarovanje.

Pri uveljavljanju pravice do plačila sorazmernega dela prispevkov za socialno varnost zaradi krajšega delovnega časa morate biti pozorni:
  • Pravica do plačila sorazmernega dela prispevkov za socialno varnost do polne delovne obveznosti se uveljavlja najkasneje 60 dni po pridobitvi pravice do dela s krajšim delovnim časom, in sicer pri  centru za socialno delo, pri katerem je bila oziroma bi bila materi priznana pravica do porodniškega dopusta.
  • K vlogi  morate priložiti pogodbo o zaposlitvi z določbo o opravljanju dela s krajšim delovnim časom od polnega, iz katere je razvidno obdobje, v katerem delate krajši delovni čas od polnega in število ur dela na teden oziroma število ur dela na dan.
  • Če uveljavljate pravico do plačila sorazmernega dela prispevkov za socialno varnost do polne delovne obveznosti za otroka do 18. leta starosti otroka, morate vlogi priložiti tudi zdravstveno dokumentacijo, v kateri zadnji izvid ni starejši od enega leta. Na podlagi predložene zdravstvene dokumentacije pridobi center za socialno delo pridobi mnenja zdravniške komisije, na podlagi katere odloči.

(odgovor članu sky77)
Neposredna povezava do sporočila: 4
20.3.2009 16:11:03   
sky77
če boš rabila "muštr" vloge mi javi na zasebno

(odgovor članu sky77)
Neposredna povezava do sporočila: 5
20.3.2009 20:14:23   
sky77
Evo muštr, da ne bom pošiljala vsaki posebej. Kjer so ** vpišete svoje podatke. Kar je označeno z rdečo, prilagodite svojemu delavniku (trgovke imajo malo drugače, pa še kdo tudi). Pa veliko sreče pri uveljavljanju

Ime in priimek pošiljatelja
Naslov

Prejemnik: firma
Naslov

Zadeva: Vloga za uveljavitev pravice do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva
Spodaj podpisana delavka **, stanujoča **, z EMŠO št. **, zaposlena pri delodajalcu **, za nedoločen čas, na delovnem mestu **, s polnim delovnim časom, ki znaša 40 ur na teden, podajam na podlagi določbe 48. člena Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP) (Uradni list RS, št. 97/2001 in spremembe), vlogo za uveljavitev pravice do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva. To pravico uveljavljam v zvezi z otrokom, rojenim **, katerega ime in priimek je: **.

Skladno z določbami ZSDP želim uveljavljati pravico do krajšega delovnega časa po določbi 1. odstavka 48. člena ZSDP, po kateri ima eden od staršev, ki neguje in varuje otroka, pravico do krajšega delovnega časa največ do otrokovega tretjega leta starosti.
Glede na zakonsko podlago iz ZSDP bi pravico do krajšega delovnega časa zaradi starševstva uveljavljala od dne ** do dne **. V tem obdobju bi želela delo opravljati po 20 ur tedensko oziroma 4 ure na dan. V kolikor bi bilo mogoče, bi delo, zaradi boljše uskladitve službenih in starševskih obveznosti, najraje opravljala od ___ do __ ure.

Po koriščenju pravice do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva, bom delala polni delovni čas kot do sedaj.

Skladno z ZSDP Vas prosim, da na podlagi te vloge izdelate za obdobje krajšega delovnega časa novo pogodbo o zaposlitvi, iz katere mora biti obvezno razvidno obdobje, v katerem bom delala krajši delovni čas od polnega, število ur dela na teden in število ur dela na dan. Pogodbo moram nato skupaj z vlogo S-3/1 - Vloga za uveljavitev pravice do plačila prispevkov za socialno varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva, ki jo bom priskrbela sama, posredovati Centru za socialno delo.

Seznanjena sem tudi z določbo 4. odstavka 48. člena ZSDP, v kateri je določeno, da delodajalec delavcu zagotavlja pravico do plače po dejanski delovni obveznosti, Republika Slovenija pa mu zagotavlja do polne delovne obveznosti plačilo prispevkov za socialno varnost od sorazmernega dela minimalne plače. Republika Slovenija plačuje prispevke zavarovanca in delodajalca za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zavarovanje za primer brezposelnosti, za starševsko varstvo, za zdravstveno zavarovanje pa prispevke za primer bolezni in poškodbe izven dela, za pravice do zdravstvenih storitev, povračila potnih stroškov, pogrebnino in posmrtnino. Republika Slovenija plačuje prispevke po stopnjah, določenih z zakonom, ki določa stopnje prispevkov za socialno varnost.

Z lepimi pozdravi,

ime in priimek
**, dne **

(odgovor članu sky77)
Neposredna povezava do sporočila: 6
22.3.2009 17:04:22   
ronja
+ več si z otrokom
- manjša plača

Meni je + pretehtal, bom šla za 4 ure.

(odgovor članu barby78)
Neposredna povezava do sporočila: 7
22.4.2009 17:12:46   
josephine27
tudi sama bom šla po 4 ure dokler ne gre  v vrtec

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 8
6.5.2009 17:47:28   
flora1
tudi moja prijateljica se je odločla za 4 ure in ji je v redu

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 9
9.5.2009 23:09:41   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: sky77

Polovico sem pozabila napisat.

Prednosti so:
- krajši delavnik
- kljub krajšemu delavniku ti pripada cela malica in prevoz
- pripada ti ves dopust in cel regres
- teče ti cela delovna doba

Slabosti
- polovična plača
- kljub podpisani pogodbi za 4-urni delavnik redko delaš samo 4 ure dnevno
- nekateri delodajalci ti potem dajo samo pol dpousta in pol regresa
- lahko ti delodajalec diktira od kdaj do kdaj delaš

Se pa lahko za krajši delavnik odločiš kadarkoli. Ker imaš 2 otroka, ga lahko koristiš do 6-tega leta mlajšega otroka. Moraš pa z delodajalcem sklenit aneks k pogodbi, z navedbo od kdaj do kdaj koristiš krajši delavnik.

ne spoznam se sicer, kako je s štirimi urami pri starševstvu in ali imate ostale štiri ure potem bolniško ali kaj drugega. ampak, mislim, da ne bo škodvalo, če podam to informacijo.
sama sem delala po štirih mesecih polne bolniške, dva meseca po štiri ure. polovico manjšo plačo sem dobila, ko sem bila v polno, torej po osem ur na bolniški. ko sem delala po štiri ure, se mi je poznalo približno samo četrt. je pa morda v privat podjetjih to kaj drugače.
če delaš po štiri ure in imaš to določeno z odločbo, delodajalec ne sme podaljševati delovnika, torej na več kot štiri ure. verjamem pa, da so v privat podjetjih delodajalci dosti samovoljni.
sama sem ostala prve štiri mesece brez dodatka za delovno dobo, ko sem bila po štiri ure, so mi ga izplačali samo za štiri ure.
glede ure prihoda in odhoda ti lahko diktira, od kdaj do kdaj moraš biti prisoten v roku tistih štirih ur. ne sme pa ti dodeliti večjega delovnika kot je določen z odločbo. sama sem se v službi zmenila, kjer mi je zdravnik podal obvestilo za delodajalca, da sem delala potem od 10 do 14. v privat podjetju pa dvomim, da so vsi tako fleksibilni.

(odgovor članu sky77)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?