loremi
|
sej ne rabiš kupovat krem, ki jih samo dokončaš in namažeš biskvit, ampak gre prav fino tudi, če jo sama pripraviš mascarpone/smetana/želatina/jogurt/čokolada sadne lahk čist preprosto narediš iz kakega sadnega jogurta + želatina + smetana ali mascarpone + sadje (samo ob uporabi želatine ne uporabljaj ananasa in kivija, ker ni rečeno, če se bo želatina strdila zaradi sadne kisline) ----------------------- npr: Krema: 500 g zmrznjenih jagod 500 g marcarpone sira 1/2 l alpske smetane sladkor v prahu po okusu 4 listi želatine jagode, ki smo jih pred tem odtajali, odcedimo in zmeljemo. Sok odcejenih jagod po okusu sladkamo in z njim namočimo biskvit. Seveda lahko uporabimo tudi sveže jagode. V tem primeru biskvit namočimo s kupljenim jagodnim sokom. Stepemo sladkano sladko smetano, dodamo mascarpone, stopljeno želatino (hitro jo vmešamo z mešalcem, da se ne začnejo delati grudice, želatina naj ne bo vrela, ampak mlačna), in zmiksane jagode. Z mešalnikom vse zmešamo. Če želimo s smetano okrasiti torto, jo odvzamemo malo in damo na stran, preden smo zamešali vanjo ostale sestavine. ----------------------- pa tole mi je ena tu na RR svetovala: Za biskvit: 3 jajca 90 g sladkorja v prahu 1 vanilijev sladkor 90 g moke maslo, moka za tortni model Za oblogo: 250 g polnomastnega jogurta 250 g vanilijevega jogurta 150 g sladkorja v prahu 1 vanilijev sladkor sok pol limone 6 lističev želatine 6 žlic ruma 250 g smetane malinova marmelada 400 g malin Jajca, sladkor v prahu in vanilijev sladkor zmešamo zelo penasto. Vmešamo moko in vlijemo maso v pomaščen in pomokan model (26 cm premera). Pečemo v pekaču ogretem na 180 stopinj 12 - 15 minut. Jogurte zmešamo s sladkorjem v prahu, vanilijevim sladkorjem ter limoninim sokom. Lističe želatine namočimo v hladni vodi, nato jih ožmemo in raztopimo v vročem rumu ter primešamo k jogurtovi masi. Želatina, jasno, ne sme zavreti. Smetano stepemo v trden sneg in jo primešamo k jogurtovi masi. Biskvit, ki se je medtem spekel, namažemo z malinovo marmelado, obložimo z malinami (vse skupaj ostane v tortnem modelu) in nalijemo nanj jogurtovo maso. V hladilniku naj odstoji vsaj 2 uri. Okrasimo z lističi sveže mete ter nekaj malinami. Torta je sanjsko fina.-----------------------Potem pa so npr. še skutni nadevi, kjer uporabljaš tudi jogurt, skuto, želatino, sladkor, sadje. ali pa torte s čokoladnimi nadevi ... lahko npr. samo smetano stepeš, primešaš evrokrem (nutella, ...) in namažeš. Pa ne rabiš uporabljat tičino mase, ampak lahko s tem istim nadevom tudi torto premažeš. npr nadev za ledeno troto:Krema: 1 l sladke smetane 20 dag sladkorja 12,5 dag masla 4 jajcavanilijev sladkor 3 vrečke želatine kakav jajca, sladkor in vanilijev sladkor stepamo nad soparo, vendar pazimo, da nam ne zavre. Ko lepo naraste, odstavimo in ohladimo. Medtem želatino namočimo v 1 dl mlačne vode in pustimo, da nabrekne (10 minut), nato jo raztopimo nad soparo in vlijemo v jajčno mešanico. Vse skupaj ohladimo, stepemo smetano in jo dobro vmešamo v maso. Ločimo zmes na 2 dela in eno polovico obarvamo s kakavom, nato pa s tem napolnimo biskvit.----------------------- Pa se tako lepo elegantrno umakneš uporabi pudinga in škroba v nadevu.
_____________________________
Po dolgih letih truda ... dvakrat noseča, dvakrat z dvojčki in dvakrat ostala brez njih. :*( Mogoče mora pa ena izmed velikih želja ostali le želja :(.
|