|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Marelice
10.6.2005 20:33:41   
Bejba
Danes sem kupila marelice in jih bom jutri prvič dala poskusit našemu sončku. Sedaj pa ne vem kako :zmeden:. Ali jih vi za vaše sončke kaj olupite, (čeprav si ravno ne predtavljam kako se marelice lupi) ali date kar z lupino? Mogoče malo neumno vprašanje, ampak res nimam pojma :zmeden2:.

LP, B :rozica:
Neposredna povezava do sporočila: 1
   Marelice
10.6.2005 20:58:03   
Anonimen
sveže umiješ in neoluplejene zmiksaš al pa na drobno narežeš če že je koščke. suhe pa skuhaš pa zmiksaš.

lp, lara

(odgovor članu Bejba )
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   Marelice
10.6.2005 21:02:20   
Natas@
Naš jih je dobil olupljene, pa po koščkih sem mu jih dala v usta. Mljask.

(odgovor članu Bejba )
Neposredna povezava do sporočila: 3
   Marelice
10.6.2005 21:02:44   
Anonimen
Jaz bi jih za prvič raje dala kuhane... da ne bodo encimi povzročili kake neljube reakcije. Potem pa naslednji dan surove.
Če jih želiš olupit, jih za nekaj sekund potopi v vrelo vodo, potem pa gre lupina brez težav dol.

(odgovor članu Bejba )
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   Marelice
10.6.2005 21:22:25   
Ajsha
Ah, encimi niso tisti, ki sprožijo reakcije. Tanini so tisti, ki se s toploto razgradijo in se lažje prebavijo. Kar se pa tiče alergije je pa vseeno ali ješ surovo ali pa kuhano marelico. Razlika je le v tem, da ima kuhano sadje VEDNO manj vitaminov kot surovo zato jaz sadja nikoli ne kuham.

Lupljenje poteka tako, kot je opisala Selena.

LP!

(odgovor članu Bejba )
Neposredna povezava do sporočila: 5
   Marelice
10.6.2005 21:39:31   
Urška*
Lupljenje - kot so ti že povedali.

Jaz sem jo olupila, narezala na kose in s paličnim mešalnikom zmiksala, ker mu je gor dvigovalo, če so bili koščki.

lp:)

(odgovor članu Bejba )
Neposredna povezava do sporočila: 6
   Marelice
10.6.2005 21:47:15   
Anonimen
No, ne bom se ravno kregala, ker nisem prehranski strokovnjak, ampak kolikor vem, so tanini oporne snovi, ki dajejo rastlinam barvo.
Encimi pa sodelujejo pri hitrosti in smeri biokemičnih reakcij v celicah in so bistveni pri presnovi hrane. Tudi encimi se pri toploti razkrajajo.

Povezavo med encimi in alergijo sem našla v knjigi, če mi bo uspelo (=če jo bom našla), bom prepisala odstavek.

(odgovor članu Bejba )
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   Marelice
11.6.2005 8:58:09   
Annny
Olupim in zmiksam;)

(odgovor članu Bejba )
Neposredna povezava do sporočila: 8
   Marelice
11.6.2005 10:36:44   
Anonimen
No, da se razdolžim.
Najprej nekaj odlomkov s knjige, potem pa moje razmišljanje na temo.

"Žal lahko teoretično vsaka beljakovina povzroči alergijo. Možni so številni odzivina različna živila. Pomembno: nikoli ni odziva pri prvem stiku, temveč šele, ko ima telo priložnosti razviti protitelesa.
Snovi, ki jih imunski sistem prepozna kot tuje, se imenujejo antigeni. Običajno imunski sistem te snovi onesposobi, peden bi lahko povzročile bolezni. Takrat v telesu potekajo različni zapleteni mehanizmi, ki jih ne opazimo. Pri prvem stiku s telesom tujo snovjo se tvorijo protitelesa, imunoglobulini (Ig). Ti uničujejo učinkovine, ki bi lahko bile nevarne za telo. Organizem kopiči informacije, kako se odziva na snovi: vnovičen stik nato aktivira ustrezen Ig. Organizem se tako brani pred povzročitelji bolezni. Pri alergiku pa imunski sistem preprosto ponori: bojuje se proti vsem nenevarnim snovem, kot bi bila nevaren parazit. Takšen čezmeren imunski odgovor se imenuje alergijska reakcija. Snov, ki tako reakcijo povzroča, pa alergen.
Ko vaš otrok prvič je določeno živilo, se večinoma ne zgodi nič, ker mora telo šele tvoriti protitelesa proti tuji beljakovini. Zato morate vedno počakati najmanj teden dni, preden mu ponudite novo živilo."

Od tu dalje sem jaz razmišljala takole:
Beljakovine so torej tiste, ki največkrat sprožajo alergene reakcije. Vem, da so encimi beljakovine. Ne samo beljakovine ampak celo take, ki se pri procesu presnove ne porabljajo in se nespremenjeni umaknejo. Ravno sadje je najbolj bogato z encimi. Encimi so najbolj učinkoviti pri sobni temperaturi pa vse do 50 stopinj, toplota jih razkraja.
Če sadje termično obdelam, se encimi uničijo. Telo dobi manj beljakovin, na katere lahko alergeno reagira. Ko tvori ustrezna protitelesa, jih postopoma dobi več, možnost alergenih reakcij je nižja.

Čisto lahko, da razmišljam narobe. Ampak dejstvo je, da surovo sadje večkrat povzroča črevesne probleme, kuhano pa nikoli. V vsakem primeru pa ne škodi, če hrano uvajam postopoma, če je pa ne, pa lahko škodi.
Odločitev kako hraniti otroka tako zame ni težka.

(odgovor članu Bejba )
  Neposredna povezava do sporočila: 9
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...




Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?