Marelice (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


Bejba -> Marelice (10.6.2005 20:33:41)

Danes sem kupila marelice in jih bom jutri prvič dala poskusit našemu sončku. Sedaj pa ne vem kako :zmeden:. Ali jih vi za vaše sončke kaj olupite, (čeprav si ravno ne predtavljam kako se marelice lupi) ali date kar z lupino? Mogoče malo neumno vprašanje, ampak res nimam pojma :zmeden2:.

LP, B :rozica:




Anonimen -> Marelice (10.6.2005 20:58:03)

sveže umiješ in neoluplejene zmiksaš al pa na drobno narežeš če že je koščke. suhe pa skuhaš pa zmiksaš.

lp, lara




Natas@ -> Marelice (10.6.2005 21:02:20)

Naš jih je dobil olupljene, pa po koščkih sem mu jih dala v usta. Mljask.




Anonimen -> Marelice (10.6.2005 21:02:44)

Jaz bi jih za prvič raje dala kuhane... da ne bodo encimi povzročili kake neljube reakcije. Potem pa naslednji dan surove.
Če jih želiš olupit, jih za nekaj sekund potopi v vrelo vodo, potem pa gre lupina brez težav dol.




Ajsha -> Marelice (10.6.2005 21:22:25)

Ah, encimi niso tisti, ki sprožijo reakcije. Tanini so tisti, ki se s toploto razgradijo in se lažje prebavijo. Kar se pa tiče alergije je pa vseeno ali ješ surovo ali pa kuhano marelico. Razlika je le v tem, da ima kuhano sadje VEDNO manj vitaminov kot surovo zato jaz sadja nikoli ne kuham.

Lupljenje poteka tako, kot je opisala Selena.

LP!




Urška* -> Marelice (10.6.2005 21:39:31)

Lupljenje - kot so ti že povedali.

Jaz sem jo olupila, narezala na kose in s paličnim mešalnikom zmiksala, ker mu je gor dvigovalo, če so bili koščki.

lp:)




Anonimen -> Marelice (10.6.2005 21:47:15)

No, ne bom se ravno kregala, ker nisem prehranski strokovnjak, ampak kolikor vem, so tanini oporne snovi, ki dajejo rastlinam barvo.
Encimi pa sodelujejo pri hitrosti in smeri biokemičnih reakcij v celicah in so bistveni pri presnovi hrane. Tudi encimi se pri toploti razkrajajo.

Povezavo med encimi in alergijo sem našla v knjigi, če mi bo uspelo (=če jo bom našla), bom prepisala odstavek.




Annny -> Marelice (11.6.2005 8:58:09)

Olupim in zmiksam;)




Anonimen -> Marelice (11.6.2005 10:36:44)

No, da se razdolžim.
Najprej nekaj odlomkov s knjige, potem pa moje razmišljanje na temo.

"Žal lahko teoretično vsaka beljakovina povzroči alergijo. Možni so številni odzivina različna živila. Pomembno: nikoli ni odziva pri prvem stiku, temveč šele, ko ima telo priložnosti razviti protitelesa.
Snovi, ki jih imunski sistem prepozna kot tuje, se imenujejo antigeni. Običajno imunski sistem te snovi onesposobi, peden bi lahko povzročile bolezni. Takrat v telesu potekajo različni zapleteni mehanizmi, ki jih ne opazimo. Pri prvem stiku s telesom tujo snovjo se tvorijo protitelesa, imunoglobulini (Ig). Ti uničujejo učinkovine, ki bi lahko bile nevarne za telo. Organizem kopiči informacije, kako se odziva na snovi: vnovičen stik nato aktivira ustrezen Ig. Organizem se tako brani pred povzročitelji bolezni. Pri alergiku pa imunski sistem preprosto ponori: bojuje se proti vsem nenevarnim snovem, kot bi bila nevaren parazit. Takšen čezmeren imunski odgovor se imenuje alergijska reakcija. Snov, ki tako reakcijo povzroča, pa alergen.
Ko vaš otrok prvič je določeno živilo, se večinoma ne zgodi nič, ker mora telo šele tvoriti protitelesa proti tuji beljakovini. Zato morate vedno počakati najmanj teden dni, preden mu ponudite novo živilo."

Od tu dalje sem jaz razmišljala takole:
Beljakovine so torej tiste, ki največkrat sprožajo alergene reakcije. Vem, da so encimi beljakovine. Ne samo beljakovine ampak celo take, ki se pri procesu presnove ne porabljajo in se nespremenjeni umaknejo. Ravno sadje je najbolj bogato z encimi. Encimi so najbolj učinkoviti pri sobni temperaturi pa vse do 50 stopinj, toplota jih razkraja.
Če sadje termično obdelam, se encimi uničijo. Telo dobi manj beljakovin, na katere lahko alergeno reagira. Ko tvori ustrezna protitelesa, jih postopoma dobi več, možnost alergenih reakcij je nižja.

Čisto lahko, da razmišljam narobe. Ampak dejstvo je, da surovo sadje večkrat povzroča črevesne probleme, kuhano pa nikoli. V vsakem primeru pa ne škodi, če hrano uvajam postopoma, če je pa ne, pa lahko škodi.
Odločitev kako hraniti otroka tako zame ni težka.




Stran: [1]