|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Majhne skrivnosti velikih kuharic...
30.1.2006 21:39:37   
HuAnita
Še vedno sem slaba kuharica, čeprav se trudim...
Brez vegete in podobnih umetnih pripravkov bi rada pripravljala okusne jedi.
Mi znate pomagati? Kakšne so skrivnosti dobre zelenjavne juhe? Moje so vedno bolj brez okusa kot ne...
Pa zrezki?
Edino kak pire mi uspe narediti dober... Vam zaupam skrivnost? vanj vmešam kislo smetano.Aja, pa za omako s tuno dam roko v ogenj, drugo e pa že bolj tako....
Skratka, kakšni drobni nasveti bi bili zelo dobrodošli...
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Majhne skrivnosti velikih kuharic...
30.1.2006 21:51:31   
Anonimen
Probaj pire s sladko smetano .. mmm, to je najboljs ;)

Za zelenjavno juho mi (nazalost:P) uporabljamo vegeto. Ammm.. zrezki. Odvisno kaksni. Za piscanca imas zadost sol + cesen v prahu al pa taprav, olje/margarina, za omake pa nisem strokovnjak. Spet vegeta user posted image  

Se kaj? :D

(odgovor članu HuAnita)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Majhne skrivnosti velikih kuharic...
30.1.2006 21:59:04   
teta beta
Jaz dam tudi kislo smetano v pire user posted image  njami!

Glede vegete je pa moje stvar v tem, da smo je tako navajeni, da se nam brez nje, jedi zdijo brez okusa user posted image .

Trikov pa nimam, da bi jih iz rokava stresala... tole mogoče: ko daš kuhat krompir za restan krompir (neolupljen), ga posoli in se ne bo razkuhal. Tudi trdo kuhana jajca med kuhanjem posoli, da jih brez težav olupiš. Meso za pečenko fajn začini in pusti nekaj časa v pocu. Jaz dam gor sol, vegeto(user posted image ), poper, rdečo sladko papriko, sesekljan česen, čebulo, korenje, lovor, mogoče še limono, med pečenjem pa sproti zalivaš.

_____________________________

Ko si srečen, daj z dlanjo udari v dlan...

(odgovor članu HuAnita)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Majhne skrivnosti velikih kuharic...
30.1.2006 21:59:06   
Anonimen
Za zelenjavno juho spraži drobno nasekljano čebulo na olju, dodaj sladko papriko v prahu in zamešaj v juho. Če delaš pasirane juhe, dodaj žličko kisle smetane.
Juhi lahko dodaš tudi peteršilj.

Pire je najboljši če dodaš malo masla, malo kisle smetane in malo mleka..... in vse to zelo pretlačiš... njami.....

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Majhne skrivnosti velikih kuharic...
31.1.2006 10:34:58   
klavdijas
Najprej za dobro zelenjavno juho si moraš čas vzet.

Na malo olja zarumeni na drobno narezano čebulo, najboljša je šarlotka. Popraži, da zarumeni, dodaj na kolobarje narazan korenček, še malo popraži, na to daj 1 žlico moke, popraži in zalij z vodo. Nato  dodaj na kocke narezan krompir in zelenjavo. Meni je najboljša cvetača, stročji fižol, brokoli. Posoli, dodaj malo paradižnikove mezge in peteršilj (pozimi kar posušen ). Lahko dodaš se malo vegete, vendar ni obvezna. Če se ti zdi preredka v juho naribaj še 1 krompir.  Juho kuhaj cca 20 - 30 minut, odvisno od vrste zelenjave. .
Meni je taka zelenjavna juha najboljša. Nikoli na mešam nap. cvetačo in grah, ali stročji fižol in brokoli. Vedno uporabim eno glavno zelenjavo, stvar okusa. Ne dodajam smetane. Pazi, da se ti čebula, krenje in moka preveč ne zarumeni.
Še en predlog :

http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=3640

Predvsem pa kuhaj z dušo. Več kot boš v juho vložila pozitvivne energije boljša bouser posted image . PREVERJENO !!!

LP,

               Klavdija

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Majhne skrivnosti velikih kuharic...
31.1.2006 10:40:08   
iana
Jaz kisle smetane ne maram ( bogi moj mož in otročki pa včasih dobijo kako žlico not v juho ).

Jaz si pri juhah pomagam z različno sušeno zelenjavo ( česen, čebula, zelena-ta je zelo pomembna ) in začimbami. Tudi malo pora ( ki ga daš še na hladno maslo, posoliš in malo podušiš ) naredi čudeže. In začimbe. Enkrat korijander, drugič muškat, tretjič ( npr. za grahovo juho ) malo currija.
Zelo dobra ( in enostavna ) je karfiolna juha. Na maslo ali olivnem olju malo ( toliko da se napne, vedno daš na mrzlo maščobo ) poražiš žlico ali dve gresa. Zaliješ z vodo. Dodaš karfiolne cvetove. Soliš. Kuhaš 20 min. Za ortoke ne dam Vegete, za nas pa.
Če kuham močnejšo juho ( mineštro, presno zelje ) na olju popražim čebulo in na drobno narezan košček slanine, pršuta, pancete ( 2x2x1 cm ). Vedno začnem pražit na hladni maščobi in nikoli ne dodajam moke.
Ene juhe so boljše, če dodaš proti koncu kuhanja malo belega vina ( še cca 10 min pokuhaš, da gre ven alko ). Tudi žlica kisa ( ne nujno balzamičnega ) je super.
Tud kadar imam čas kupim goveje kosti, skuham juho kot govejo in jo zmrznem po porcijah. Dodam zel. juhi namesto vode.
Obstaja kocka za juho samo iz zelenjave ( meni ni všeč ).

Če delam pire krompir pa v lončku posebej segrejem mleko s koščkom masla. zlijem na vrel odcejen krompir, dodam muškatni orešček in sol. Tu se mi zdi najbolj pomembno da si hiter in da je vse še vroče ko pride na mizo.
Moji imajo radi, če dodam malo kremnega sira.
Otroci imajo radi mešanico krompir-brokoli.
Jaz imam rada dodan čisto na drobno zrezan drobnjak spomladi.
Nemci pa obvezno dodajajo prepraženo čebulo ( ni slabo ! ).

Eto, upam da je kakšna nova ideja.




_____________________________

Ne sam jamrat, naredi kaj!

(odgovor članu HuAnita)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Majhne skrivnosti velikih kuharic...
31.1.2006 12:03:26   
kalbo
Evo...puranji zrezki v smetanovi omaki:

Puranje zrezke nasoliš, napopraš, posuješ s suhim česnom, še boljše je pa s svežim. Lahko dodaš majčkeno bazilike, ni pa nujno. Enega vrh drugega postaviš v hladilnik za ene dve urice, da se malo nažmohtajo, lahko pa kar takoj nadaljuješ, če se mudi.

Zrezke popečeš. Ko se pečejo na eni strani vrhnjo stran malo pomokaš, ampak ne preveč. Če jih imaš toliko, da ne gredo v ponev v eni rundi, pomokaš samo zadnjo rundo. Ko so popečeni, jih zaliješ z vodo in dušiš po občutku...20 minut. Proti koncu dodaš sladko smetano, in na vrh vsakega zrezka eno rezino sira. Za barvo lahko dodaš še malo sladke paprike v prahu. Še ene deset minut kuhaš, dosoliš po potrebi in serviraš s pirejem, al pa z ocvrtki od pečjaka.

(odgovor članu iana)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Majhne skrivnosti velikih kuharic...
31.1.2006 12:10:29   
kalbo
Svinski zrezki v gorčični omaki po kalbotovo:

Svinjske zrezke nasolimo, popopramon in namažemo z gorčico, lahko damo malo majarona in bazilike, čeprav sta poper in sol čisto dovolj. Česen je tudi opcija. Zrezke damo zložene enega vrh drugega v hladilnik za dve urci, če pa ni časa pa tudi prav.

Zrezke Popečemo, spet zadnjo rundo po vrhu majčkeno pomokamo, dodamo olupljene paradižnike, pa malo gorčice in po potrebi zalijemo z vodo. Proti koncu dodamo še grah, dušimo do mehkega in postrežemo.

Z govejimi zrezki naredim do pike enako.

< Sporočilo je popravil kalbo -- 31.1.2006 12:16:58 >

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Majhne skrivnosti velikih kuharic...
31.1.2006 12:13:05   
kalbo
Svinjski zrezki v smetanovi omaki z gobicami:

Napravimo podobno, kot s puranjimi, le da na koncu dodamo na čebuli prepražene šampinjone. ( uporabim kar narezane v slanici od droge)

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Majhne skrivnosti velikih kuharic...
31.1.2006 12:16:07   
kalbo
Drugače so pa vsi zgoraj našteti zrezki, od puranjih do svinjskih super samo nasoljeni in poprani, pa posuti z malo mediteranske mešanice, pa pečeni na olju.

Aja pa vse zrezke obvezno potolčem. Tega moja tašča ne prakticira, pol se pa sprašuje, kako meni in ženi zmer ratajo tako mehki zrezki.user posted image

< Sporočilo je popravil kalbo -- 31.1.2006 12:18:28 >

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Majhne skrivnosti velikih kuharic...
31.1.2006 12:19:46   
kalbo
Za kako župco se pa na Blazko obrni, naredi odlično porovo juhico.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Majhne skrivnosti velikih kuharic...
31.1.2006 12:21:11   
balaena
jaz sem ze pred par leti enkrat brala o vegeti, kako da je ni fajn uporabljat (ker ni zdrava in ker ima vsa hrana isti okus), zato si zdaj poleti naredim domačo vegeto- svež peteršilj drobno nasesekljam, korenje drobno naribam (pa v receptu, za katerega zal ne vem, kje sem ga videla, je bila se ena stvar) in to potem dajem v kozarce (od marmelade, kumaric) z zelo veliko kolicino soli. sol se sproti kar vpije v sok od korenja, tako da na koncu niti ni vec belo, ceprav je toliko soli. s tem potem solim juhe, meso, karkoli pac, razen ce ne zelim, da mi plavajo mrvice korencka in petersilja, potem dam navadno sol.

dober recept, mislim, da ga najdes na kulinaricni sloveniji. meni je zelo zelo dobro, pa ne mores zgresit.
piscanec v cebulni omaki:
piscanca (jaz dam vcasih tudi purana) narezes na majhne koscke, ce imas file, lahko pa das tudi bederca (samo potem pride malo bolj mastno zaradi koze). meso posolis. veliko cebule (odvisno koliko oseb bo jedlo, jaz za dva uporabim vsaj eno veliko cebulo) sesekljas, ampak ne se trudit, da bi bili majhni kosi! to cebulo dam jaz v vecjo teflonsko ponev, pa olivno olje (ker imam samo tega) in preprazis, pa pazi da se ne prizge (ce imas teflon, se itak skoraj da ne more). se preden porjavi pa dodas se koscke mesa, da se malo poprazijo in nato dolijes vodo. vode toliko da prekrije vse skupaj.
tukaj recept pravi, da dodas vegeto ali jusno kocko, ampak jaz to izpustim, dodam svojo "sol" ali pa navadno in je tudi zelo dobro.
no, ko voda zavre (jaz ponev pokrijem, da mi ne skropi stedilnika, ampak tako, da je malo se odprto, ker mora voda povreti) zmanjsas ogenj, da ravno malo vre. tako potem kuhas 20 min oziroma pac toliko, da je meso mehko - raje malo vec kot manj. z vodo je pa tako, ko vidis, da je zmanjka, jo dodaj. pazi samo toliko, da na koncu ne bo vodeno, ampak da bo cebulna omakca ravno prav zmohtna. vec ko je cebule, vec je potem omake.
zraven pa gre fino polenta ali pire krompir, riz malo manj.

poskusi. sem malo na dolgo napisala, ampak v resnici ni veliko dela, pa ne more ti ne-ratat.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Majhne skrivnosti velikih kuharic...
31.1.2006 12:24:53   
copka
Jaz tudi nisem ne vem kaksna kuharica. A mi gre ze na boljeuser posted image .

Moj nasvet je, da se 'specializiras' za en nacin priprave, potem pa ko se ti zdi, da nekako obvladas, pa pocasi kaj spremenis, dodas...Predno sem tako zacela delat, mi je vcasih kak zrezek uspel super, a sem pozabila kako sem ga pripravilauser posted image .

pomoje, ce nameces kaksne zacimbe na zrezek, kot so ti ze svetovale in nato zalijes s sladko smetano, bodo tudi premocni okusi postali bolj blagi...

sicer pa se vsi ucimo...good luck 

(odgovor članu HuAnita)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Majhne skrivnosti velikih kuharic...
31.1.2006 12:46:21   
kalbo
Kot smo svetovali...nisem punca user posted image

(odgovor članu copka)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Majhne skrivnosti velikih kuharic...
1.2.2006 19:47:34   
Anonimen
Sama vegete nisem rabila že kakih 5 let.

Sama uporabljam veliko začimb, ki morajo biti, če se le da, sveže, znati pa je potrebno (to se dobi s prakso oz. po sistemu napak in ponavljanja - vsakemu kuharju se kaj ponesreči, preden naredi dobro jed) tudi najti pravo mešanico in količino začimb.
K paradižniku v kakršnikoli obliki se podajo olivno olje, čebula, česen, peteršilj. Za meso (svinjsko in goveje) je super timijan, rožmarin (ampak v manjših količinah, ker je jed drugače grenka), prepražena čebula, česen, majaron. V juho sama dam vse sorte začimb, največ peteršilja, zelene in drobnjaka ter seveda zelenjavo.
Sol in poper sta pa itak zakon.

Kalbo, bomo probal tudi tvoje recepte!

(odgovor članu kalbo)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Majhne skrivnosti velikih kuharic...
2.2.2006 13:41:40   
bskrle
JAz najraje uporabljam recepte setre Nikoline, tako naši brez problema jejo karfjolno ali juho iz kolerabic. Enostavna kuha, dober okus in še več variant imaš.


(odgovor članu HuAnita)
Neposredna povezava do sporočila: 16
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





3 odlične jedi za doječo mamico
Za mamice, ki dojijo velja, da to kar same pojedo, poje tudi njihov dojenček. V želji, da dojenček ne bi imel težav s pr...
Kdaj otroku ponuditi ribe in ostalo morsko...
Poletje je tu in že nam diši morska hrana. Kdaj in kako ponuditi takšne specialitete dojenčku?




Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?