balaena
|
jaz sem ze pred par leti enkrat brala o vegeti, kako da je ni fajn uporabljat (ker ni zdrava in ker ima vsa hrana isti okus), zato si zdaj poleti naredim domačo vegeto- svež peteršilj drobno nasesekljam, korenje drobno naribam (pa v receptu, za katerega zal ne vem, kje sem ga videla, je bila se ena stvar) in to potem dajem v kozarce (od marmelade, kumaric) z zelo veliko kolicino soli. sol se sproti kar vpije v sok od korenja, tako da na koncu niti ni vec belo, ceprav je toliko soli. s tem potem solim juhe, meso, karkoli pac, razen ce ne zelim, da mi plavajo mrvice korencka in petersilja, potem dam navadno sol. dober recept, mislim, da ga najdes na kulinaricni sloveniji. meni je zelo zelo dobro, pa ne mores zgresit. piscanec v cebulni omaki: piscanca (jaz dam vcasih tudi purana) narezes na majhne koscke, ce imas file, lahko pa das tudi bederca (samo potem pride malo bolj mastno zaradi koze). meso posolis. veliko cebule (odvisno koliko oseb bo jedlo, jaz za dva uporabim vsaj eno veliko cebulo) sesekljas, ampak ne se trudit, da bi bili majhni kosi! to cebulo dam jaz v vecjo teflonsko ponev, pa olivno olje (ker imam samo tega) in preprazis, pa pazi da se ne prizge (ce imas teflon, se itak skoraj da ne more). se preden porjavi pa dodas se koscke mesa, da se malo poprazijo in nato dolijes vodo. vode toliko da prekrije vse skupaj. tukaj recept pravi, da dodas vegeto ali jusno kocko, ampak jaz to izpustim, dodam svojo "sol" ali pa navadno in je tudi zelo dobro. no, ko voda zavre (jaz ponev pokrijem, da mi ne skropi stedilnika, ampak tako, da je malo se odprto, ker mora voda povreti) zmanjsas ogenj, da ravno malo vre. tako potem kuhas 20 min oziroma pac toliko, da je meso mehko - raje malo vec kot manj. z vodo je pa tako, ko vidis, da je zmanjka, jo dodaj. pazi samo toliko, da na koncu ne bo vodeno, ampak da bo cebulna omakca ravno prav zmohtna. vec ko je cebule, vec je potem omake. zraven pa gre fino polenta ali pire krompir, riz malo manj. poskusi. sem malo na dolgo napisala, ampak v resnici ni veliko dela, pa ne more ti ne-ratat.
|