|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Lockheed F-117 Nighthawk
14.10.2010 14:46:46   
*miska.mcc*
prosim prosim cimvec podatkov in "zgodbic" o tem čudu. moj cetrtosolec mora do torka izdelat plakat in se naucit govorni nastop o tem letalu. saj vem, da je pooooolno strani o njem, ampak so v ang.

hvala


_____________________________

******************************************************
....v glavnem.....komaj čakam poletje!!!!!!

*****************************************************
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Lockheed F-117 Nighthawk
14.10.2010 14:55:37   
Felicita
http://www.racunalniske-novice.com/forum/index.php?showtopic=25302

http://sl.wikipedia.org/wiki/Lockheed_F-117

drugač pa knjižnica (prosi za knjige o letalih). Al pa Colt user posted image


_____________________________

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

(odgovor članu *miska.mcc*)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Lockheed F-117 Nighthawk
14.10.2010 15:32:15   
Freya88
  • Ravne površine: Radarska slika letala je močno zmanjšana, če nima velikih ravnih površin alii pa so te močno `z´brušene´, kot so pri F-117. Tako ima zaradi tega ta lovec, kljub vsej `oglatosti´in številnim robovom, izredno zmanjšano radarsko sliko.
  • Izpuh: Kljunaste izpušne šobe so od spodaj nevidne, sestavljene pa so iz pravokotnih odprtih z gibljivimi lopaticami. Izstopni curek vročega zraka je širok in se hitro pomeša s hladnim zrakom. Vroči izpušni zrak razpršijo keramične plošče, ki so vgrajene na zadnji rob za kljunasto izpušno šobo. Vse to precej zmanjša infrardečo - toplotno sliko letala.
  • Površine: F-117 ima `brušene´ ploskve, tako da so radarsko najbolj opazne prečne površine zmanjšane na najmanjšo možno mero. Celotna površina je sestavljena iz velikega števila majhnih površin, za vse pa je značilnmo zelo šibko odbijanje radarskih žarkov, pa še ti se odbijajo v različne smeri. To povzroča na radarskem zaslonu t.i. `iskrenje´, samo letalo pa je nekje znotraj. Celo površine kril so pri F-117A `brušene´, tako da je njihova površina gladka.
  • RAM (radarsko absorbcijski material): RAM pokrivajo površino letala. Njihovo učinkovitost morajo nenehno nadzorovati. Sprva so bili ti materiali v obliki zamenljivih plošč-oplat, zdaj pa ta sloj preprosto nanaesejo s sprejanjem, ki zagotavlja boljše in lažje prekrivanje celotnepovršine. RAM dokončno pokrije vsa radarsko opazna mesta.
  • `Vroče točke´: Radarski žarki se najbolje odbijajo od notranjih kotov, ki pa so neizogibni, vendar so jih pri tem letalu razporedili na takšna mesta, ki pri `snemanju´radarja niso pomembna. Tako so `vroče točke´ razporejene med kriloma, na repu in osrednjem trupu zadaj.

(odgovor članu Felicita)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Lockheed F-117 Nighthawk
14.10.2010 15:44:25   
Felicita
aja, nehal so ga izdelovat 2008, uradno se je 'upokojil' 22.4.2008 (med drugim zato ker, citiram, se na novejših radarjih sveti kot kresnička user posted image ), njegov naslednik je pa Lockheed Martin F-22.


_____________________________

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Lockheed F-117 Nighthawk
14.10.2010 15:55:56   
Freya88
  • Zaviralno padalo: Pristajalne in vzletne hitrosti F-117 so zaradi njegovih slabih aerodinamičnih lastnosti precej velike. Zaviralno padalo je spravljeno v zadnjem delu trupa med repoma in upočasnjuje letalo.
  • Kot kril: Za podzvočno letalo ima F-117 nenevadno puščičast kot sprednjega roba krila (67,5°). Takšno konstrukcijo so podredili tehnologiji slabe radarske opaznosti letala. Potencialno radarsko zelo opazen prednji rob kril je puščičasto odmaknjen pod velikim kotom. Tako so se konstruktorji izognili največji nevarnosti, veliki radarski vidnosti sprednjega robu krila, ki se na primer približuje pravemu kotu (glede na trup).
  • Pogon: Zaradi manjših stroškov in pomanjkanja časo so za pogon izbrali že preverjeni turboventilatorski motor General Electric F404-FD2 z nizkim razmerjem odtekanja in brez dodatnega zgorevanja, Motorja sta postavljena vzporedno v osrednjem delu trupa.
  • Gorivo: Večino goriva ima shranjenega v gorivnih rezervoarjih nad prostoroma za orožje med obema motorjema.
  • Cev za prečrpavanje goriva: Za pilotsko kabino je spravljena cev za prečrpavanje - oskrbovanje z gorivom v zraku. Vrati prostora za cev za prečrpavanje imata nazobčane robove za manjšo radarsko opaznost, saj ti zobci razpršijo radarske žarke, ko osvetlijo letalo.
  • Ogrodje: Aluminijeve zlitine predstavljajo glavni material, ki so ga uporabljali pri konstruiranju ogrodja letala, okoli motorjev pa so uporabili titan. Osnovna struktura je zapleten skelet, na katerega so pritrjene `obrušene´površine.
  • Radarski reflektor: Za neoperativne naloge uporablja letalo velike radarske reflektorje, da ga lahko vidijo civilni radarji za urejanje letalskega prometa. PRav tako so stroboskopske luči namenjene samo operacijam v mirodobnem času.
  • Aerodinamična izrastka: Ta izrastka na obeh straneh letala, naj bi pokrivala radarska ojačevalnika za mirodobne operacije. Radarski opozorilnik in oprema za elektronske protiukrepeso nameščeni znotraj trupa, da ne bi povečevali radarske opaznostu letala.
  • Oborožitev: To letalo v oborožitvi nima topa, vse orožje pa je v dveh notranjih prostorih v trupu. Nosi široko paleto bomb in raket, večina je iz vrst t.i. pametnega orožja, torej vodljivega lasersko ali optično.
  • Podvozje: Tricikelsko podvozje se uvlači naprej, kolesi glavne noge pa se pri uvlačenju obrneta za 90°. Za uporabo v sili ima letalo tudi zaviralno kljuko pod zadnji delom trupa.
  • Nadzorni sistem upravljanja: To letalo je naravno nestabilno, zato ima vgrajen četverni sistem za nadzor upravljanja fly-by-wire. Štiri štrleče cevi v nosu oskrbujejo pilota s podatki za letenje, vsaka po minuto zajame piramidasto sekcijo,da ostane radarsko čimmanj opazno.
  • Pilotksa kabina: Kokpit pokriva močno oklepljen pokrov s stekli, ki `uničujejo´radarske žarke. Zasteklene površine omogočaju pilotu pogled naprej in vstran, navzgor in nazaj pa ne. Kokpit je sicer prostoren, čeprav je višina manjhna. Pokrov kabine je zelo težak in ga je v primeru katapultiranja potrebno izstreliti posebej (pred samim katapultiranjem pilota).


Milsim da je ze vse to prevec za cetrtosolca... in bos morala malce izluscit vsebino... drugace pa ima to letalo se HUD, FLIR in DLIR... kar je malce tezavno za otroka... ce te bo pa se to zanimalo pa povej... in ti napisem.

Veliko srece... morm rect da je to ena super naloga... kaj je lahko lepsega od tehnolosko tako dovrsenega letala?:)

(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Lockheed F-117 Nighthawk
14.10.2010 15:56:47   
Freya88
Ce naredita plakat z eno ogromno sliko letala... lahko vem povlečeta črte in opišeta posamezen del ali posebnost, pa imata:)

(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Lockheed F-117 Nighthawk
14.10.2010 16:55:48   
Freya88
Se to: http://24ur.com/novice/svet/sestreljeni-f-117-srbska-tombola.html

Aja... pa to:
Funkcija: lovec/bombnik
Dolžina: 20,3m
Širina: 3,8m
Teža: 23,625kg
Razpon kril: 13,3m
Cena (prb.) $122 milionov
Posadka: pilot sam

(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Lockheed F-117 Nighthawk
14.10.2010 19:31:25   
Colt
Hehe Freya, navdušen sem. Hja....117ka je kr posebna in malce ''vesoljsko'' deluje. Sicer ima uradni naziv ''lovski bombnik'' in ima precej izkušenj z bojevanjem v Iraku. Sicer pa...na račun svojih nenavadnih ''ostrih'' površin, ima precej sfaljeno aerodinamiko. posledično niti zvoka ne prebije in ni ravno ''bestseller'' med lovci. So ga pa Srbi sestrelili oja....in poleg med ostanke aviona, napisali plakat: ''Izvinite, nismo znali da je nevidljiv'' al nekaj takega user posted image

In ne, nisem še letel v njem user posted image


_____________________________

...and once you have tasted flight, you will walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been and there you long to return. -- Leonardo de Vinci
AMEN!



(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Lockheed F-117 Nighthawk
14.10.2010 23:24:09   
*miska.mcc*
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

user posted image user posted image user posted image user posted image
user posted image

hvalaaaaaaa!!!!!


< Sporočilo je popravil *miska.mcc* -- 14.10.2010 23:25:22 >


_____________________________

******************************************************
....v glavnem.....komaj čakam poletje!!!!!!

*****************************************************

(odgovor članu Colt)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Lockheed F-117 Nighthawk
18.10.2010 9:54:07   
Freya88
Vidim da ti ni nihce napisal nic o hitrosti... to se bos morala malce pozanimati... malce sem iskala... pa nic nasla, razen tega da ne pride ravno blizu enega macha... kjer se zacnejo prebijati zvocni zidovi...! 1 mach pa je prb. 1062km/h (ni tocno ker je to odvisno od visine, temperature etc.) Tako da, po moje gre tam nekje 800km/h. In ce otrokov to `prevedes´ da je to tako hitro, kot ce bi po avtocesti sel se xkrat hitreje... you know...:)

(odgovor članu *miska.mcc*)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Lockheed F-117 Nighthawk
18.10.2010 9:55:49   
*miska.mcc*
super.
osnutek sva naredila. danes še dodela, pol pa vadit govorno vajo. imava pa časa so četrtka po mojem. je zbolel.user posted image


_____________________________

******************************************************
....v glavnem.....komaj čakam poletje!!!!!!

*****************************************************

(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Lockheed F-117 Nighthawk
18.10.2010 9:57:59   
Freya88
Good luck:P

(odgovor članu *miska.mcc*)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Lockheed F-117 Nighthawk
18.10.2010 10:03:59   
Colt
Freya tell me...se sicer ukvarjaš z letalstvom ali kaj podobnega? Ker si nenormalno stresla vse tiste tehnične podatke iz rokava...

G


_____________________________

...and once you have tasted flight, you will walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been and there you long to return. -- Leonardo de Vinci
AMEN!



(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Lockheed F-117 Nighthawk
18.10.2010 10:19:02   
Freya88
IZVIRNO SPOROČILO: Colt

Freya tell me...se sicer ukvarjaš z letalstvom ali kaj podobnega? Ker si nenormalno stresla vse tiste tehnične podatke iz rokava...

G



Ah kje... zgolj zanimanje in zelja:) In knjige:D

(odgovor članu Colt)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Lockheed F-117 Nighthawk
18.10.2010 10:49:09   
Colt
Nice nice. Pol podobno kot z mano...sam da sem pred skoraj 30imi leti prvič letel z AB-212 pol pa se je začelo konkretneje dogajat...

_____________________________

...and once you have tasted flight, you will walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been and there you long to return. -- Leonardo de Vinci
AMEN!



(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Lockheed F-117 Nighthawk
18.10.2010 13:05:59   
Freya88
AB212... chopper i asume?;)  na tem podrocju sem bolj svoh... kaj morem, pri meni sedejo letala:) bi pa kljub temu verjetno prva stala v vrsti za moznost poleta:D

(odgovor članu Colt)
Neposredna povezava do sporočila: 16
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Zapeljimo se v skriti svet voda
Človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih pod...
Kako izbrati idealno sobo za vašega otroka?
Pri opremljanju otroške sobe za šolarja je ključno ustvariti funkcionalen delovni kotiček, poskrbeti za organizacijo, pr...




Znaki poroda.
пеперутка16

Kakšni so bili vaši zadnji simptomi pred porodom tisti dan ali dan ali dva prej? Če ste imeli kakšne simptome?