Jessy
|
Jaz ga pravkar zadnjič vzhajam, predno leti v pečico. Ta recept mi je zaupala sodelovka, ki je bila v pekarni z učenci in so jih učili delati kruh. Odkar ga delam tako, je res preveč preveč dober. Kruh je tak, kot ga je pekla moja stara mama, ki je živela na kmetiji. Samo krušna peč mi manjka, pa bi bil res tak. Recept je bolj "od oka", ampak če boš delala tako, ne boš falila! Jaz imam moko iz mlina, tip 700. Vzamem ta veliko posodo, ki drži 7 l in vsujem vanjo približno 1,5 kg moke. Polovico te moke ogrevam v mikrovalovki na 400 W približno 2 minuti (lahko bi jo tudi na radiatorju ali v navadni pečici na 50° C. Potem to moko zmešam s hladno, da postane prijetna na otip, približno tolk topla,kot je naše telo. Nato naredič na sredini globoko jamo, da zgleda kot en vulkan. Vanjo zdrobiš 1 kocko kvasa, na vrhu po robu pa posoliš. Ker je moke kar veliko, ne šparaj na soli. Jaz jo dam skoraj 1 pest. V skledo si nalijem toplo vodo (kakšen liter), ki jo potem prilivam v enih treh delih v to jamico, vmes pa s kuhalnico stalno mešam in nič ne hitim vmešavati moko. Moko vmešavaš postopoma in po malo. Vmešavaj jo tako, da bo del, kjer je sol čim pozneje prišel v stik s tekočino. S kuhalnico mešam dokler lahko. Ko me obe roki že fajn bolita, kuhalnico odmaknem in se dela lotim z rokama. Testo je treba stiskati s prsti tako, da ti testo gre skozi prste. In samo tako to delaš. Nič ne tlači (gneti) z dlanmi, ampak res samo stiskaj, dokler se ti ne vmeša vsa moka. Nato si malce pomokaj delovni pult, stresi nanj testo in ga še malo pogneti (tokrat ga pa lahko pritiskaš z dlanmi). Če se ti preveč pijemlje na pult, posipaj moko toliko časa, da se ne bo več prijemalo pulta. Takrat tudi lahko nehaš z gnetenjem. Pomokaj posodo v kateri si mesila testo in ga postavi vanj ter pokrij. Jaz imam Tupperwarevo posodo, kjer je pokrov že zraven, če tega nimaš, pa pokrij s servietom, vendar pazi, da imaš v tem primeru kar toplo v prostoru, kjer delaš kruh in pazi, da ne bo kak prepih. Pusti vzhajati toliko časa, da podvoji svojo prvotno velikost. Nato položi na pult en bombažni serviet, ga pomokaj in stresi nanj testo. Z obema dlanema enakomerno in z občutkom pritiskaj na testo, da ga sploščiš na cca 5 cm debeline. Nato pa ga je potrebno samo še zložiti. Zložiš ga tako da levo polovico testa zapogneš do polovice, nato še desno do polovice, zgornji del testa zapogni do polovice, spodnjega pa kar malce čez prejšnjo polovico. Tako boš dobila eno kepo, oblike kvadrata. To kepo si postavi nekam na en podstavek, ki ne sme biti mrzel, tisti serviet na katerem si zlagala testo, pa pošteno pomokaj, postavi na skledo (ne peštaj servieta v skledo, ampak ga pusti tako, kot ko si testo prej pokrivala), nato pa naj položi testo. Testo potem samo pokrij s konci servieta in pusti, da spet podvoji svojo velikost. Takrat prižgi pečico. Jaz pečem na klasični pečici, spodnji in zgornji grelec in sicer na 200°C. Ko se pečica greje, pripravi nizek pekač, ki ga lahko posuješ z moko (baje da je koruzna najboljša) ali kakimi semeni. Jaz dam malo sezamovih in lanenih semen. Ko je pečica segreta, stresi testo na pekač, ga 2x prereži z nožem po površini in ga daj v pečico. Peči ga 55 min. Ko je pečen, ga vzemi ven in pusti, da se ohladi. Pa dober tek! p.s. Če ga boš pekla po mojih navodilih, te prosim, če mi lahko sporočiš, če ti je bil kruh všeč. Lahko tudi na z.s.
_____________________________
http://www.mojalbum.com/taia/moje-torte
|