|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Kako pomagati nekomu, ki umira?
4.5.2007 18:16:08   
Gina
Moja tašča ima raka na pljučih. Dve leti je prosila zdravnico, naj jo pošlje na preiskave, ker ni vse ok. Pa jo je le ta poslala na psihiatrijo, češ da si samo domišlja, da dihat ne more. V bistvu to ni pomembno. Pomembno je, da je rak povsod in da ona ve nekje v duši, čeprav ji niso direktno povedali, da ni več pomoči. Obsevali je najbrž ne bodo več, samo še čakajo. Dokler še lahko sploh živi s temi groznimi bolečinami, bo doma, sama. Mi smo 200km ali več daleč stran, ona želi biti v svojem kraju, ne želi se seliti pod nobenim pogojem, niti ne želi v dom, želi si samo, da je ne bi ves čas vse bolelo. Ne zaveda se, da najbrž ne bo bolje nikoli, da je to to. Tablete ne primejo, spati ne more, ves čas joka. Zelo je depresivna. Nikomur ne zaupa. Če pride patronažna se ji včasih zdi, da pomaga, včasih vidi v njej sovražnika. Enako je s hospicom ali kako se že imenuje neko društvo, ki skrbi za ljudi v stiski, še z nami se ji zdi včasih enako.. Zdravnici si ne upa težit niti za tablete, nas ne pusti, da se vmešavamo, ker se pač boji sveta in ker je imela res slabe izkušnje v življenju na splošno, tako da na nek način razumem njen strah. Razumem pa tudi to, da ves čas joka, da je globoko depresivna, da ne vidi nič lepega več. Po drugi strani jo je strah smrti...koga pa ne bi bilo na  njenem mestu. Pogovarjamo se z njo vsak dan po telefonu, takrat je malo boljše za tiste pol ure, uro, dokler govorimo. Kako naj sploh najde smisel, voljo do česarkoli, vsaj do tega, da bi bila jezna in poskusila kaj narediti, da bi ji bilo vsaj en trenutek življenja še lepo kljub bolečinam, kako naj odpusti življenju, da so se ji dogajale tudi grde reči, vse vidi grdo? Če vidi ali sliši vnuka, začne jokat, ker ji je hudo, da ga ne bo mogla gledat rasti. Kaj bi človek še lahko naredil???? A obstaja še kakšna skupina, društvo, ki v takih primerih pomaga? Kam se človek lahko obrne, ko sam več nima pojma, kako in kaj, ko ne znaš več pomagat?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Kako pomagati nekomu, ki umira?
4.5.2007 18:26:20   
Anonimen
Jaz bi na vašem mestu kar tja se preselila, ji stala ob strani, ji probala nekako pomagat, da dobi nekaj proti bolečinam.. Če so to res njeni zadnji trenutki, je lepo, da vas ima vse ob sebi, sploh vnuke...
Težko je,če maš raka in če trpiš hude bolečine.. Če se pa ne morete tja seliti, bodite vsaj vsak vikend pri njej.. Če so kaki sorodniki, pa naj bodo oni nekaj dni tam, potem pa vi, potem drugi...

Srčno upam,da se bo stanje izboljšalo,da ne bo trpela..

LP

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
4.5.2007 18:29:09   
gamini
Gina,

mislim, da je najbolje, da se obrnete na Hospic, ker nudijo pomoč tudi svojcem in
so najbolje strokovno usposobljeni, lahko vam svetujejo, kako bi lahko bili
v teh hudih trenutkih tašči v oporo. 

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 3
4.5.2007 18:32:54   
Strawberrie Cherrie
gina...user posted image
Si me spravila v jok. enak problem je bil z mojo omo. najprej jo je ful bolel trebuh, nato ji je začel otrdevat, kasneje smo jo urgentno peljali v bolnico, sama ni hotela. Rak na črevesju, po trebušni votlini, na jajčnikih, maternici itd itd.
So jo operirali (odstranili vsega in svašta)in po kemoterapiji je bilo za pol leta bolje. nato je v 2tednih umrla.
Ni hotela nobene pomoči, na koncu v bolnici ni želela nikogar več videt, razen svojo odvetnico, pa mojo mamo in strica. vsem nam je bilo ful hudo in še zdaj se cela tresem, ko ti pišem to.
Kasneje smo ugotovili, da od zadnje kemoterapije ni pojedla ene tablete, vse je lepo shranjevala v omarah. Našli smo jih na tone. Na pokopališču pri dedeku je govorila, sedaj se pa kmalu vidiva in bova za vedno supaj user posted image . Pomoči ni hotela, želela je sama kuhati, sama jesti, si sama prati. smiselno se pa ni bilo kregat.
Ne znam vam svetovati, vseeno ji stojte ob strani, ljudje z rakom se nekako zgleda sprijaznijo s smrtjo. To so pomojem take bolečine user posted image user posted image user posted image - ko veš, da ti nekaj razjeda telo. Poizkusite jo malo razvedrit, mogoče kam peljat, če je sposobna? - kakšen piknik, obisk z vnučki, kakšna lepa stvar...kaj drugega pa res ne vem user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
4.5.2007 18:42:32   
nejcko
Gina, hudo mi je zate in tvojo mamo, za vse vas. Žal je pljučni rak eden izmed tistih, pri katerem je možnost ozdravitve praktično ničta, sploh če je rak odkrit bolj pozno, še slabše je, če so se metastaze že razširile. Hudo bo, zelo hudo in tvoja mama nikakor ne bo zmogla sama, res ne. Nekaj časa mogoče še, ko pa bo na morfiju, pa ni šanse več, da bi lahko bila sama. Takrat jo boste morali vzeti k sebi ali biti pri njej oz. kakšna negovalka, od zdravil pa bo tudi njena razsodnost tako zmanjšana, pa tudi tako hudo bo, da se v bistvu ne bo mogla več upirati. Ne vem sicer, koliko je stara tvoja mama, ampak verjetno tudi kemoterapija pri njej ne pride več v poštev.

Saj ne vem, kaj naj ti svetujem, vem le, da mama definitivno ne bo mogla biti sama. Praviš, da se zaveda svojega stanja, zato je mogoče vseeno dobro, da vztrajate in jo prepričate, da sprejme vašo pomoč. Obrni se po nasvet še na Hospic ali Društvo onkoloških bolnikov, tam bodo gotovo vedeli, kako ravnati v takih primerih, saj verjetno tvoja mama ni edini tak primer, ki odklanja vsakršno pomoč. Verjamem, da si v veliki stiski, ampak ko bo bolezen napredovala, bo tudi mama sprejela pomoč. Kako je pa sicer? Ima kakšne druge sorodnike v bližini ali kakšne prijatelje, na katere bi se lahko obrnili vsaj na začetku? nekoga, ki bi ji vsaj kakšno urico na dan delal družbo? Saj mora resnično biti grozljivo biti takole sam.

Upam, da boste našli kompromis in rešitev, ki bo dobra za vse vas. Srečno.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 5
4.5.2007 18:47:00   
Anonimen
Kako pomagati, čimveč časa z njo preživeti, se pogovarjati, kam odpeljati, samo, da ni sama.
Moj dedi je imel raka na pljučih. Dokler smo lahko smo molčali in mu nismo povedali, to je trajalo 10 let, (bil je operiran), dokler ni bilo tako hudo, da je sam posumil, da je nekaj hudo narobe.
Težko zelo težko je sprejel bolezen, mama je bila vsak dan pri njemu, samo razmišljal je kako končati trpljenje, bolečine.
Se mi zdi, da je najbolje čimveč časa preživeti z njo jo nekako vspodbujati, čeprav ni upanja, zelo težko je za sorodnike, saj ne veš kako bi se obnašal, kaj bi rekel, kaj bi naredil?
Poznala sem tudi soseda še ne 40 let in je vedel, da ima raka na pljučih, vendar dokler je hodil na obsevanje itd..... je imel upanje, kar občudovala sem ga, veliko podpore doma. Še kak dan preden je umrl sem ga videla s palico je hodil in je rekel veliko bolje se počutimuser posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
4.5.2007 19:04:09   
caillou
Huda reč je to, ko bi rad pomagal, pa ni več v tvoji močiuser posted image .

Več kot to, da jo vsakdan pokličete, da se enkrat na teden odpravite k njej, da se ji skuha kaj takega, kar ima rada in še lahko je, pospravi po stanovanju, ji nakloni besede, ki jih rada posluša, se odpravi na izlete, ki jih fizično še lahko premaguje, .............. vse to in še, in da do konca ne bo imela občutka, da je sama s svojo boleznijo (seveda poleg Hospica in društva onkoloških bolnikov).

Ko odpove zdravje in z njo stroka, ni več pomoči. Zadevo se lahko le navidezno omili. Jaz bi poskrbela, da tašča ne bi umirala sama. To je maksimalno kar lahko naredite zanjo.

< Sporočilo je popravil caillou -- 4.5.2007 19:06:22 >

Homines quod volunt credunt. -- "Ljudje verjamejo to, kar želijo." (Julij Cezar)

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 7
4.5.2007 19:26:13   
Anonimen
Ne vem, Gina, kaj pa zdravniki pravijo, koliko časa ima še? Malo razmišljam, če bi vidva morda izmenično imela dopust, ali morda, če ima kdo možniost dobiti kaj bolniške, pa da bi bil pri njej? Pojma nimam, je pa hudo. Zelo, zelo žalostno, res.

(odgovor članu caillou)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
4.5.2007 19:34:19   
nejcko
Joj, Gina, se oproščam, vidim, da gre za tvojo taščo in ne mamo. Vse ostalo ostaja enako - stojte ji čim bolj ob strani.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
4.5.2007 19:44:21   
anajmad
Gina,žal mi je.

* na žalost , štirje jurji so že tukaj.....smrk*

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 10
4.5.2007 20:45:23   
LARIKA
user posted image user posted image user posted image Gina nimam besed,... tako hudo mi je zate, za tvojo družino,..

Moja babica je imela raka na pljučih zato vem kako je. Boli, grozno boli, še danes po 10 letih ko se spomnem jokam,...
Moja babica je kadila zelo dolgo, potem pa kar naekrat začutila bolečine v pljučih. Mami jo je prisilila, da je šla k osebnemu zdravniku ta pa jo je urgentno poslal na  Golnik, kjer so lahko samo še potrdili zdravnikov sum. Rak na pljučih v zadnjem stadiju. Metastaze so bile dobesedno vsepovsod. Ta hudič jo je ubijal od znotraj mi pa brez moči. Ona se j nekaj še probala boriti z boleznijo. Mi smo delali vse kar je bklo v naši moči. Res pa je da, živimo čez hodnik v bloku. Pa vseeno. Dežurali smo po cele dneve in noči, spali nič, jedli še manj,.. groza. Imela je kemoterapije, odpadli so ji čisto vsi lasje, shirala je do neprepoznavnosti. Ko je šla na wc smo dvigovali samo še kosti. Tega ne bom pozabila nikoli v življenju in vedno ko se spomnem nanjo jokam ko dež,.. user posted image in trenutno spet,.. Tega ne preboliš nikoli, ko gledaš ljubljeno osebo hirati, pomagati ji ne moreš če tega sama ne želi. Meni je žal za vsako izgubljeno minutko ko nisem bila z njo. Ker ji v zadnjih trenutkih nisem povedala kako zelo jo imam rada in kako zelo zelo jo bom pogrešala v svojem življenju user posted image .Umrla je točno 2 meseca po postavljeni diagnozi,.. žal ji ni bilo pomoči. Vem, da je bilo t zanjo bolje, odrešitev, ker vsaj ni več trpela, ker je bila skoz samo še na morfiju, je bila zdravnica zadnje ure skoz pri nas. Do zadnjega,.. Hvala ji še danes,..
Glede na to,da vas ločijo kilometri in da se boji vsega kar se dogaja, pojdite  k njej. Kljub temu, da vas zavrača, ji bo podpora domačih zelo veliko pomenila. Jaz si ne bi želela umreti sama s tako boleznijo. In verjamem da ona tudi ne. Kljub temu, da se bolniki v takem stadiju nekako sprijaznejo z boleznijo, jim zelo veliko pomeni da v tem niso sami. Da imajo ob sebi ljudi, ki jih ima rada, in ki imajo radi njo. Ni ga lepšega kot to, da veš si kljub bolezni ljubljen.
Gina tebi in tvoji družini želim ogromno moči v tem boju,.. drži/te se user posted image user posted image user posted image

Imejmo se radi

(odgovor članu anajmad)
Neposredna povezava do sporočila: 11
4.5.2007 20:55:45   
Jutra
Gina, zelo mi je žal za tvojo taščouser posted image

Kako pomagati.... Ti bom opisala svojo izkušnjo.
Moja babica je pred smrtjo mesece in mesece trpela, na koncu je samo še ležala v postelji. Trpela je in si želela umreti.
Imela je pet otrok in njen najljubši sin je živel v tujini. V nekem trenutku se je odločil, da jo mora obiskati in biti pri njej vsaj par dni. Ko je prišel, se ga je zelo razveselila, skupaj sta preživela še dan, dva (ne spominjam se več), nato je v miru in spokojnosti odšla.

Človek, ki počasi umira, zelo trpi. Bolečine, blodnje, brez trohnice volje do preostalega življenja... Ampak se mi zdi, da kljub temu se vsak sam globoko v sebi odloči, kdaj bo zares šel. Ko bo dosegel notranji mir, ko se bo pobotal z nekom, ko bo doživel samo še en nasmeh najsrčnejšega bitja.

In v tem trenutku čutim, da bi si moral tvoj mož vzeti nekaj dni dopusta in oditi k njej tja gor. Naj bo z njo par dni, četudi bo njej to čudno. Naj se z njo pobota, naj jo sprejme takšno kot je, naj ji da možnost, da kljub svojem žalostnem življenju preživi s svojim otrokom nekaj lepih trenutkov. Naj jo objame in reče "Mama, rad te imam!", naj jo poljubi.

Ne vem, če je tvoj mož pripravljen to storiti, a mislim, da bi bilo dobro tudi zanj. Prepričaj ga. In en dan, ko bo on pri njej, pripelji ti k njej še njenega vnučka. Sklenil se bo krog vaše družine, čutili boste da je to slovo in njej bo lažje oditi.

Vse dobro ti želimuser posted image

Naj bo lep ta dan, bodi nasmejan:)

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 12
4.5.2007 20:58:13   
Gina
Ona nima nikogar na tem svetu, razen sina, se pravi mojegauser posted image , pa vnuka in mene, na kogar bi se lahko obrnila. Vse življenje je bila sama, je navajena da ima "mir". Ima žensko, ki ji pride skuhat, oz. malo pospravit, včasih pride patronažna. Sicer pa jesti več ne more praktično nič, samo spasirano, ker ima že po vsem telesu probleme, ji ne deluje nič več ok. Peljat se ne more nikamor, niti slučajno noče pomislit, da bi šla kam na izlet, niti do nas noče, oz. ne more, ker ne prenese niti misli na vožnjo. Nazadnje je vsak dan bruhala na vožnji na obsevanje v Lj., tako da so jo notri obdržali. Kar je bilo ok po eni strani, po drugi pa ne, ker je v tem času v svoji sobi doživela 4 smrti in jo je čist dotolklo, se je začela zavedati resnosti položaja. Zdravniki....oni ne povedo nič kaj dosti. Razen da pojma nimajo, koliko časa bo še živela. Večina ne dočaka dveh let po odkritju. Ona pa že dve leti živi po tem, ko se je očitno začelo. Pol leta po odkritju raka pa je trajalo, da so sploh kake reči sprovedli, začeli s terapijami,, tako počasi melje naše zdravstvo, da človek lahko vmes mirno umre, ne da bi prišel na vrsto... Midva ne moreva biti tam, pri njej, službe imava in tri otroke, za katere morava skrbeti. Dopusta nobeden od naju ne more dobiti, je ravno taka situacija trenutno. Za nujne reči že, za 1x na teden pa ni šanse. Telefoniramo si in gremo na obisk, to pa ja. Pa še to je ona jezna, ker pravi, da ima vse razmetano, pa misli, da bi nas morala streči, pa skuhati in potem dejansko zbere vse moči in dela oslarije, da je potem še bolj sesuta naslednje dni. Edina reč, ki se mi zdi ok, je da je zelo verna. Pa to, da je zdaj privolila, da bo razmislila o tem, če bi jo iz hospica obiskali, ko ji je patronažna predlagala. A ima katera mariborsko številko od njih, jaz je na njihovi spletni strani ne najdem, bi mogoče bilo dobro prav z njimi govoriti.

Eh, nič ni kaj spodbudno vse skupaj, res ne. Pa tudi težko je reči človeku, ki je na smrt bolan, da naj bo vesel, da bo vse ok. Jaz ji rečem, da si mora reči, da je sicer življenje včasih malo čudno in da bolečine res niso fajn, ampak da je ona močnejša in da mora najti nekaj, kar ji bo v tem trenutku kljub vsemu fajn, da bo tisti trenutek uživala, se imela dobro. Da bo tisti tretnutek npr. uživala ob telefoniranju, ob branju, gledanju tv-ja, ob gledanju dreves, sončka. Da mora najti v tej zoprni situaciji vendarle moč, da se ima ok, da naj si ne dopoveduje, kako je vse krivično, ampak naj raje reče, da je mogoče res malo zoprna, ne tako fajn situacija, kljub kateri lahko vseeno najde mala zadovoljstva čisto vsak dan. Ne vem še, kako naj ji razložim, da mora nekaj sama naredit za to, da ji bo kak hip lažje kljub bolečinam. Ma včasih je človek malo zgubljen v vsem kaosu življenja, ko bi rad pomagal, pa ne veš kako še.

(odgovor članu anajmad)
Neposredna povezava do sporočila: 13
4.5.2007 21:00:08   
Anonimen
user posted image user posted image user posted image  ne znam ti svetovat, ker si že sama napisala vse mogoče načine, katere sploh ne pridejo v pomoč.

Obrni se na hospic:

http://www.drustvo-hospic.si/

(odgovor članu Jutra)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
4.5.2007 21:07:19   
Gina
Ja, jutra, najbrž bi bila to rešitev, vendar je ne en ne drugi od njiju nista sposobna speljat. V bistvu še dobro, da imata mene za vezni člen, da si vsaj povesta, da se imata rada in se objameta. Vendar onadva sama ne bi bila sposobna tri dni skupaj preživet, ker sta tako zelo zelo različna in brezkompromisna. Ni nobeden od njiju zrel za to, žal. Niti se mi ne zdi, da bi morala te reči jaz peljat, sama morata do te faze priti. Resnično upam, da se zmenita še pred koncem.

(odgovor članu Jutra)
Neposredna povezava do sporočila: 15
4.5.2007 21:31:01   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Ne vem še, kako naj ji razložim, da mora nekaj sama naredit za to, da ji bo kak hip lažje kljub bolečinam. Ma včasih je človek malo zgubljen v vsem kaosu življenja, ko bi rad pomagal, pa ne veš kako še.

Težko, ker je vsak bolan človek svet zase.

Verjetno je to situacija, ki si jo mnogi niti zamisliti nočejo, kaj šele, da bi razmišljali, kako bodo v njej reagirali. Pa tudi če....ko prideš pred dejstvo, da boš kmalu umrl, je vsaka filozofija odveč. Sprejmeš ali ne. Hladno ali zelo čustveno.  Vsak zelo različno.

Pride enkrat v življenju in takrat jo je treba enostavno preživet. Težko oz. nemogoče je drugemu nasvete dajat, ker tukaj pa še za sebe ne bi dala roke v ogenj.

Jaz bi naredila kot vse ostalo. Potrpežljivo, z veliko mero ljubezni in brez pričakovanj.

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
4.5.2007 21:37:07   
mala maja
gina žal mi je za vas, da tako trpite user posted image user posted image

vidim, da nas je velik,o ki smo dale to skozi.

Moj oče je imel tudi raka na plučih, če ni bil na Golniku, ki je od mene oddaljen cca 50 km je živel na vikendu 70 km stran (140 v obe smeri in eno uro vožnje v eno smer). Bila sem vsak dan pri njemu. Res je trpela družina, res sem bila od jutra do večera od doma, res je da sem bila več kot pol časa na poti, da sem bila pol ure pri očiju... Ampak ni mi žal ene same sekunde. Tisti dan ko je umru, sem se po dolgem času odločila da ne grem takoj zjutraj v soboto k njemu na Golnik. kako mi je žal, če bi šla bi se lahko poslovila od njega. Ampak ne  šla sem raje s kolegi na piknikuser posted image

verjetno bo res najbolje, da mož izkoristi dopust in je čim več s taščo. Vzamite jo za kakšen dan k sebi. Saj ni treba povedati, da zato ker vas je strah za njo. mogoče se bo premislila in ostala?
Kako se posloviti od nje. Ne pokažite ji kako vam je hudo, ker umira. raje pojdite drugam, se zjočite, dajte jezo iz sebe, njej pa stojte ob bolečinah ob strani polni optimizma. vem da je težko, ampak morate biti pozitivni.
pogovarjajte se in objemajte. povejte ji da jo imate radi, z vnučkom naj se igra čimveč..

Glede bolečin in depresije, pa je imel moj oče ene tablete, proti hudim bolečina in depresiji. je takoj zaspal in dolgo spal. takrat se je vsaj naspal. Kolikorat je jokal od bolečin. Noben morfij ni prijel. Na koncu je jedel tablete kot  bonbone.

Pa še nekaj. Probajte se na golniku zmenit ko bo že čisto na koncu, da jo vzamejo na negovalni oddelek. tam je lahko mislim da 10 dni. Imela bo vso oskrbo in še pomagti ji bodo znali da bo odšla mirno in s čimanj bolečin.
A ima Dr. Mušičevo?

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 17
4.5.2007 21:38:56   
rija
user posted image user posted image user posted image

user posted image user posted image user posted image

...vox populi...

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 18
4.5.2007 21:53:36   
Gina
Ne, ni na Golniku. Na Pohorju je uradno, čeprav je šla tja samo na preiskave in vodijo tam njen karton, zdravnica je neka Blanka, ne spomnim se več, kako se piše, bi morala v zvezek pogledat. Pa tja bo šla še čez dva meseca se spet pokazat. Vmes jih nič ne briga, kaj se s človekom dogaja. Aja, obsevanja so pa itak samo v Lj. načeloma jih vsak dan vozijo iz Mb., jih nočejo imeti na oddelku, razen če je nuja, kot je bila pri nas in če naletiš na normalnega zdravnika. Eden me je pa prej ful nadrl, ko sem ga prosila, da bi jo imeli tam, ker živi sama in ker ne prenaša vožnje že zaradi multiple skleroze, ki jo ima tudi poleg raka.

Skratka, ni šanse, da bi šla do nas, jo prosim zdaj že tri tedne ali več, če jo pridem iskat in vztrajno zavrača,da bo bruhala, ko sploh pomisli na vožnjo, da niti stat ne more, kaj šele sedet ali peljat se. Zdravniki se v bistvu ne menijo za nikogar, dokler ni tam pri njih v bolnici. Tam pa ni, dokler je še lahko večino dneva človek pri zavesti, pa če ga še tolk boli. Zdaj čaka na UZ in pregled želodca in če ne bi šla samoplačniško, bi bila na vrsti jeseni!!!! Kako je to možno, da bolnik, ki ima raka in sum na raka še kje drugje, ne pride do preiskave v normalnem času? Naše zdravstvo tako funkcionira. Nimamo več socializma, če nimaš denarja, prej umreš, kot prideš na vrsto čist komot. Ma ne bi o tem, sem preveč jezna na zdravnike...
Kdaj človeka dovolj boli, da mu dajo kaj več kot tablet? Ne vem v bistvu niti to, kaj pričakovat, kdaj je čas, da moram težit, da jo vzamejo v bolnico. A je pri raku normalno, da te boli in boli in boli, koliko časa je to normalno, da moraš zahtevat kaj več? Gledala sem od frendice mamo, ki je stanovala v našem kraju, kako je šlo to drastično navzdol. Spomnim se, da jo je tako bolelo kot mojo taščo kak mesec, dva, potem ni bilo več pomoči, je bila v bolnici in še tam so jo gladko ven vrgli, ko ji niso znali več pomagat. Ali bo tu isto, ali bo trpela dolgo časa, ali bi že morala sprožit tam alarm, ali je to vmesni pojav, ki dolgo traja, bolečine mislim...ma pojma nimam.

(odgovor članu mala maja)
Neposredna povezava do sporočila: 19
4.5.2007 21:55:05   
piščanc
IZVIRNO SPOROČILO: Jutra

V nekem trenutku se je odločil, da jo mora obiskati in biti pri njej vsaj par dni. Ko je prišel, se ga je zelo razveselila, skupaj sta preživela še dan, dva (ne spominjam se več), nato je v miru in spokojnosti odšla.

se kar strinjam s tem. naš dedek je bil enak. hotel je živeti sam po babičini smrti, je bil vesel, ko smo prišli na obisk in kaj postorili in enako vesel ko smo odšli. do konca si je želel ostati samostojen. vendar na koncu ni šlo več. s sestrično sva zbrali vse moči in dedka spet spoprijateljili z obema hčerkama (najini mami) in ga prepričali (težko), da je šel za zadnjih par mesecev živeti k eni od hčerk. kljub temu, da sta bila večino življenja skregana, je obema ta kontakt pripomogel k sreči. dedek je kmalu umrl, srečen, da ni bil sam, mi imamo pa v srcu, da smo mu pomagali.

taščo izpostavite dejstvu in naj pride (pa čeprav težko) k vam - npr za teden, pa za teden nazaj. mogoče zdaj še ni čas, ampak bo pa kmalu prišel.

iz malega zraste veliko

(odgovor članu Jutra)
Neposredna povezava do sporočila: 20
4.5.2007 22:18:36   
smrka
Zalostno je to vse skupaj. Ravno danes sem se kr neki zamislila in si rekla: tudi jaz bom en dan umrla... kar streslo me je... bojim se smrti. Bojim se samo pomislit na to besedo!
Ce imas moznost bodite vsak vikend pri njej ji skuhaj kaj kar ma rada in kaj rada poje, otroci jo bodo spravili v dobro voljo, tvoja milina in blizina jo bo tudi osrecila.

(odgovor članu piščanc)
Neposredna povezava do sporočila: 21
4.5.2007 22:24:52   
caillou
tvoja milina in blizina jo bo tudi osrecila.

Se strinjam, tvoja tašča ima kljub vsemu srečo.

Homines quod volunt credunt. -- "Ljudje verjamejo to, kar želijo." (Julij Cezar)

(odgovor članu smrka)
Neposredna povezava do sporočila: 22
4.5.2007 22:27:50   
F*S*M
Pozdravljena,

nisem vsega brala vendar vem, ker imamo v družini tut od mojga očima, ki je hvala bogu nekako premagal to bolezen, da obstaja društvo za pomoč obolelim z rakom, ne vem točno kako se mu reče, bom vprašala taščo in ti sporočila. Sem iskala na netu pa nisem našla.

Želim ti res trdne živce, ker če jih gre kje veliko jih gre pa pri tej bolezni. Žal mi je, da je prišlo tako daleč, da kakor praviš ni več pomoči, vendar danes brez vez zelo teško prideš prej na vrsto. Pri nas je bilo tako da ima tašča eno prijateljico iz obdobja ko je rodila mojga, ki dela na KC drugače bi tudi očima pobralo verjetno prej kakor da bi prišel na vrsto saj so mu dijagnozo postavili pred 3 leti maja prišel pa bi na vrsto šele novembra tistega leta. Res je groza to naše zdravstvo. Na žalost

Držim pesti, da le tašča nebi preveč trpela v mukah bolečine

Moje sonce je začelo sijati 13.05.2006 ob 20.39

(odgovor članu piščanc)
Neposredna povezava do sporočila: 23
5.5.2007 8:47:53   
paris
Draga Gina, zelo mi je žal za tvojo taščo. user posted image
Ne vem kaj naj ti svetujem. Težko je.
Moja najboljša prijateljica se trenutno bori z rakom. Pri njej so ga odkrili pravočasno- če lahko tako rečem. Bila je operirana in zdaj hodi na obsevanja. Jaz ji poskušam pomagati tako, da jo kličem po tel., jo redno obiskujem, sem pri pogovoru z njo vedno pozitivna, poslušam jo in nikakor ji ne pokažem, da se mi smili- pa čeprav se potem doma zjokam. Rinem jo naprej in jo držim nad vodo kakor vem in znam. Nekako po intuiciji, ne znam pojasnit, včasih sem nežna, jo objemam in ji prigovarjam, včasih sem huda in ji ne pustim premišljevati - kaj bi bilo, če bi bilo. Jo kar prekinem in rečem, zdaj pa kar nehaj in raje premišljuj za naprej in ne za nazaj. In po tem delava plane, kam vse bova šli sami na izlet in podobno. Tam sem zanjo, vedno, ko me potrebuje.  Veliko sva skupaj, kofetkava in klepetava o vsakdanjih rečeh, ker se mi zdi, da se tako zamoti.
Vem, da ni enaka situacija, morda pa lahko ven potegneš kakšen zakluček zase.
Imejte se radi, to je najpomembnejše, vse vas objemam Paris. user posted image

Ljubezen sta prostor in čas, merjena s srcem.
(M. Prust)

(odgovor članu F*S*M)
Neposredna povezava do sporočila: 24
5.5.2007 9:10:46   
Anonimen
Tudi moja mami je preživela raka. Sicer ne pljučnega ampak vseeno.
Obrni se na društvo bolnikov z rakom.
http://www.onkologija.org/
Drugače pa tudi jaz mislim, da slej ko prej ne bo več zmogla sama. Bo moral bit nekdo 24 ur ob njej.
Družinski član lahko dobi polno bolniško za oskrbo bolnika z rakom. Pri nas jo je dobil brat, ki je mami vsak dan vozil na obsevanje v ljubljano.
Če le lahko jo prepričajte(ko bo slabše bo zagotovo popustila) da pride k vam, če je možnost. In naj eden od vaju vzame bolniško in je ob njej. Zadnji tedni ne bodo lahki, ampak tašča ne bo sama. In to je največ kar ji lahko pomagate.

Žal mi je da to preživljateuser posted image

(odgovor članu paris)
  Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Motnje menstrualnega ciklusa so precej pog...
Vsaka ženska obdobje pred menstruacijo in med njo doživlja drugače. Motnje menstrualnega ciklusa so različne in pogoste....
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Praznična okrasitev: Papirnate snežinke
photo
Papirnate snežinke so klasika za okrasitev doma pred prazniki. Z njimi lahko okrasite okna, vrata, jih obesite na luči ....
Recepti: Potica na sedem načinov
Preverite sedem receptov za praznično potico nekoliko drugače.

ime za fantka
summer2005

Katero vam je lepše?

Matic (34%)

Martin (17%)

Nejc (34%)

Jure (14%)

Število vseh glasov: 223

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!