TANTRA
|
DOMAČA ZELENJAVNA JUHA na olivnem olju prepražim narezan por, dodam pest graha, en narezan korenček,majhno cvetačo na drobne cvetke, majhen brokoli na majhne dele, pest narezanega stročjega fižola, en nasekljan paradižnik brez lupine, sol, tri stroke česna na drobne koščke, ščepec bazilike, zelene, luštreka, šetraja, pest narezanega svežega peteršilja. Zalijem z vodo, dodam pol zelenjavne kocke (ni pa obvezna) in kuham do mehkega (cca pol ure). Včasih dam noter makarone, rezance -če jo kuham za naslednji dan, če pa isti dan še na koščke narezan krompir in enega naribanega za zgostitev. BLITVINA JUHA Na olivnem olju prepražim čebulo, dodam narezano blitvo, solim, sesekljan česen, pest riža, zalijem z vodo, po potrebi pol zelenjavne kocke (odvisno od okusa kuharja). Kuham cca 30 minut, na koncu vmešam žlico moke zmešano z vodo in kislo smetano. Na krožniku potresem z parmezanom. Namesto blitve lahko uporabimo špinačo. ZDROBOVA JUHA Na maslu prepražim pšenični zdrob, dodam nariban korenček, sesekljan paradižnik in peteršilj, sesekljan česen, sol, zalijemo z vodo in kuhamo cca 15 minut. Po potrebi dodamo vodi pol zelenjavne kocke... PURANJA JUHA Vzamem kos od puranjega bedra in skuham v jušni zelenjavi cca uro in pol. Meso vzamem iz juhe in ga zlatorumeno popečem na olivnem olju in maslu . Juho precedimo in skuhamo z zakuho. Dobra zakuha - JAJČNI ČRVI Jajce zmešamo z moko in žlico vode, da je primerno gosto. Vzamemo polivinilasto vrečko in odstrižemo vogal (cca 2-3 mm) in v vrelo juho delamo dolge črve. Kuhajo se še par minut. GOBOVA JUHA žlica olivnega olja 1 majhna čebula cca. 25 dkg gob (lisičke, goban) 3 krompirji 1 nariban krompir (za zgostitev) 2 korenčka 3 stroki česna 1 večji paradižnik šopek peteršilja sok pol limone ščepec bazilike ščepec provansalskih zelišč ščepec timijana sol po okusu ščepec zelene Na olivnem olju prepražimo zrezano čebulo in sesekljan česen, dodamo zrezane gobe, solimo in dodamo sok limone in zelišča. Malo podušimo, dodamo na koščke narezan krompir, korenček, paradižnik, nariban krompir in potresemo s sesekljanim peteršiljem, zalijemo z vodo, še dosolimo in kuhamo cca. 20 minut. Krompir naribamo na strgalu za jabolka za zgostitev juhe namesto moke! PARADIŽNIKOVA JUHA olivno olje čebula česen svež, zrel paradižnik rožmarin peteršilj sol korenček Na olivnem olju prepražimo čebulo, dodamo zmlete paradižnike brez lupine, sol, česen, sesekljan peteršilj, vejico rožmarina, pol naribanega korenčka in zalijemo z vodo. Kuhamo 15 minut. Lahko postrežemo s kruhovimi kockami.
|