|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Izraba letnega dopusta
25.3.2010 21:59:18   
anckabancka
Malo sem že brskala po forumih, ampak še vedno nisem 100%...

Sem 4. noseča in imam rok 16.7.2010. Danes sem bila pri ravnateljici in mi je govorila nekaj o sorazmernem deležu dopusta, ki mi pripada, ker bom letos delala manj kot 6 mesecev. (zaposlena sem v isti ustanovi že 10 let) Ali pred nastopom porodniške res ne bom mogla koristiti celotnega dopusta, ki mi pripada?

Problem je, ker ga ne bi mogla koristiti niti drugo leto, saj se mi porodniška zaradi 4 otrok podaljša za 60 dni in bi mi stari dopust že propadel (naj bi ga koristila do konca junija).
Ali so mi dolžni omogočiti izrabo celotnega letnega dopusta pred porodniško, ali res obstaja ta sorazmerni del dopusta, ki mi pripadauser posted image

Ponosna mamica petih fantkov :)
Neposredna povezava do sporočila: 1
   [Brisano sporočilo]
25.3.2010 22:09:51   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu anckabancka)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Izraba letnega dopusta
26.3.2010 0:23:12   
karli 2009
živjo
nekje sem prebrala ,se mi zdi da v KOLEKTIVNA POGODBA ali ,da če ne moreš izkoristiti starega dopusta do konec 6 meseca v letu,lahko pisno zahtevaš oz obvestiš delodajalca,da ti plača odškodnino za neizkoristen dopst-pazi ,plačan neizkoriščen dopust je "kazniv",če ni nobenega odziva pa greš naprej

je že nekaj časa od tega kar sem brala,tako da preveri
mogoče tudi v googla vtipkaj -pravice delavca v delavnem razmerju
dopust ti pripada,drugače pa kliči na inšpektorat za delo in se pozanimaj
ker čisto vsi preveč izkoriščajo to recesijo

Neposredna povezava do sporočila: 3
26.3.2010 6:09:56   
nicolina
Jaz sem tudi skoraj v podobnem položaju kot ti. Rok imam 25.7., se pravi porodniško začnem 27.6. Nisem se še nič pogovarjala z ravnateljico, mi je pa nekaj tajnica omenila, da ne bom mogla izkoristiti celega dopusta. Ja, zakaj sem pa potem dobila ododločbo o dopustu za 30 dni. user posted image user posted image  In me prav zanima, kako je s tem, ker je sodelavka pred dvema letoma lahko izkoristila cel dopust preden je šla na porodniško.

(odgovor članu karli 2009)
Neposredna povezava do sporočila: 4
26.3.2010 15:38:30   
K_a_t_i
Lahko koristiš ves dopust!
Druga pa je, če ste v "stiski" in ravnateljica ne najde nekoga, ki te bo nadomeščal. To je pa potem tvoja dobra volja koliko si pripravljena podaljšati... Uradno pa - VSE.

Žiga, 27.02.07
Gašper, 22.5.10

(odgovor članu nicolina)
Neposredna povezava do sporočila: 5
26.3.2010 16:13:41   
majch
to sem spraševala nekaj tem nižje. Jaz sem pred porodniško dobila 10 dni, zdaj pa pravijo, da kao ne morem izkoristiti ostalih dni, ko pridem maja nazaj delat.user posted image

I'm back and I'm bad.

(odgovor članu K_a_t_i)
Neposredna povezava do sporočila: 6
26.3.2010 17:15:43   
RAČKAPK
kolikor jaz poznam zadevo je takole:
regres = dopust
če dobiš cel regres pripada tudi cel dopust
torej.......

(odgovor članu majch)
Neposredna povezava do sporočila: 7
26.3.2010 19:31:06   
Tasika
Ne glede na to, ali delaš, si na bolniški, porodniški ali kateri drugi -iški, si zaposlena v podjetju. In če si zaposlena ti pripada dopust - cel. Je pa res da moraš v tekočem letu izkoristit vsaj 10 dni dopusta, ga ne moreš prenesti v naslednje leto.
Ampak če prav razumem bi ti rada izkoristila ves dopust v 2010. Torej ravnateljici povej, da ti pripada ves dopust (in ne samo sorazmerni del) - če bo še naprej trdila svoje zahtevaj pojasnilo v pisni obliki, verjami, da se bo hitro premislila.
Koriščenje dopusta - dogovor pa je druga stvar. Možno je, da delovni proces ne omogoča koriščenja celotnega dopusta, v vsakem primeru zakon pravi da se je za izrabo dopusta potrebno 'dogovoriti' z delodajalcem. V tekem primeru pa predlagaj plačilo neizkoriščenih dni. Imaš vso pravico izkoristiti celoten dopust letos (tudi če ne bi šla na porodniško), te ne morejo prisiliti da ga preneseš v naslednje leto, še posebej v tvojem primeru ker bi ti propadel.

Lep pozdrav
tasika

(odgovor članu RAČKAPK)
Neposredna povezava do sporočila: 8
26.3.2010 22:00:57   
anckabancka
No saj do takega zaključka sem tudi jaz prišla, ko sem malo preštudirala zakone... Zdaj pa grem lahko v boj user posted image Imam namreč kar veliko dopusta - več kot 6 tednov in že komaj čakam, da se grem malo spočit in posvetit mojim trem mulcem. 

Ponosna mamica petih fantkov :)

(odgovor članu Tasika)
Neposredna povezava do sporočila: 9
26.3.2010 22:16:30   
zmajaz

IZVIRNO SPOROČILO: Tasika
če bo še naprej trdila svoje zahtevaj pojasnilo v pisni obliki, verjami, da se bo hitro premislila.

Se strinjam s temle predlogom. user posted image Ker dopust ti, kot pravijo že zgoraj, definitivno pripada cel.

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu Tasika)
Neposredna povezava do sporočila: 10
12.4.2010 12:22:34   
blazka

IZVIRNO SPOROČILO: Tasika

Ne glede na to, ali delaš, si na bolniški, porodniški ali kateri drugi -iški, si zaposlena v podjetju. In če si zaposlena ti pripada dopust - cel. Je pa res da moraš v tekočem letu izkoristit vsaj 10 dni dopusta, ga ne moreš prenesti v naslednje leto.
Ampak če prav razumem bi ti rada izkoristila ves dopust v 2010. Torej ravnateljici povej, da ti pripada ves dopust (in ne samo sorazmerni del) - če bo še naprej trdila svoje zahtevaj pojasnilo v pisni obliki, verjami, da se bo hitro premislila.
Koriščenje dopusta - dogovor pa je druga stvar. Možno je, da delovni proces ne omogoča koriščenja celotnega dopusta, v vsakem primeru zakon pravi da se je za izrabo dopusta potrebno 'dogovoriti' z delodajalcem. V tekem primeru pa predlagaj plačilo neizkoriščenih dni. Imaš vso pravico izkoristiti celoten dopust letos (tudi če ne bi šla na porodniško), te ne morejo prisiliti da ga preneseš v naslednje leto, še posebej v tvojem primeru ker bi ti propadel.

Mislim, da ne sodijo vse -iške v isti koš. Pri bolniški je drugače, če te celo leto ni oz. če te ni pol leta. Ampak itak se sprašuje za porodniško.

(odgovor članu Tasika)
Neposredna povezava do sporočila: 11
12.4.2010 15:05:12   
liliana
Pred nastopom porodniške ti delodajalec res ni dolžan omogočiti celotne izrabe dopusta......

Ločiti je namreč potrebno:

- pravico do dopusta - vsekakor imaš pravico do celotnega dopusta

- pravico do izrabe dopusta - ker delaš v koledarskem letu, za katero ti je odmerjen dopust manj kot 6 mesecev imaš pravico izrabiti le del dopusta - dva tedna, ostalo pa v naslednjem letu......

ZDR                                       163. člen                                    (izraba letnega dopusta) (1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.

(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.

(4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo delodajalca.

Neposredna povezava do sporočila: 12
13.4.2010 0:40:15   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Pred nastopom porodniške ti delodajalec res ni dolžan omogočiti celotne izrabe dopusta......

Ločiti je namreč potrebno:

- pravico do dopusta - vsekakor imaš pravico do celotnega dopusta

- pravico do izrabe dopusta - ker delaš v koledarskem letu, za katero ti je odmerjen dopust manj kot 6 mesecev imaš pravico izrabiti le del dopusta - dva tedna, ostalo pa v naslednjem letu...

- zakon pravi (glej tretji odstavek), da LAHKO del dopusta koristiš v naslednjem letu, nikjer pa ne piše, da ga vsega ne smeš izkoristiti v letu, ko ti pripada[/
color]

ZDR                                       163. člen                                    (izraba letnega dopusta)
(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.

(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev.
Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.

- ta del besedila v krepkem tisku več ne velja (glej spremembo zakona v UL RS, št. 103/07); jaz razumem to tako, da če delaš v tem letu manj kot 6 mesecev, moraš celoten dopust koristiti letos.

< Sporočilo je popravil petea -- 13.4.2010 0:43:58 >

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 13
13.4.2010 8:52:41   
liliana
Ja, res je po novem ta odstavek črtan.....user posted image samo meni pa se zdi, da vsebinsko kake spremembe ni......ker 2. člen 163. člena še vedno pravi, da je delavec dolžan izkoristiti do konca koledarskega leta vsaj 2 tedna dopusta......ostalo pa do 30.06.naslednje leto......

čeprav, če potem ta 163. člen večkrat prebereš, pa se ti spet lahko zdi, da če si delal manj kot 6 mesecev ne moreš koristiti nič, ker ni točno določeno......ali pa si ga lahko razlagaš tako, kot si si ga ti, da če delaš manj kot 6 mesev lahko koristiš ves dopust v tekočem letu......

Vendar sama se bolj nagibam k temu, da je tudi, če delaš manj kot 6 mesec možno ves dopust skoristiti do 30.06.naslednjega leta, dva tedna pa v tekočem letu......

Zanimivo pa bi bilo vprašati na kako delovno inšpekcijo ali pa kakega pravnika, kako si oni to razlagajo in če si v bistvu razlagajo vsi enako.....user posted image

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 14
28.4.2010 12:16:18   
Balerina
Na to temo obstaja tudi več pojasnil in vsa so podobna delavcu dopust priprada v celoti vkolikot je zaposlen celo leto neglede na to ali je tisto leto tudi koristil staršovski dopust. če gledamo 3. točko pa piše da ga v takih primerih kotisti v skladu s prejšnim odstavkom, kjer pa piše da ga je delodajalec dolžan omogočiti izkoristiti dopust do konca leta. Kako pa ga bo omogočil izkoristitii če gre ona julija za na starševski dopust kot tako da ga ji omogoči koristiti do takrat?

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 15
28.4.2010 12:37:26   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: liliana
ker 2. člen 163. člena še vedno pravi, da je delavec dolžan izkoristiti do konca koledarskega leta vsaj 2 tedna dopusta......ostalo pa do 30.06.naslednje leto......

2 tedna je dolžan koristiti, ker mu sicer propadeta in ju ne more prenesti v naslednje leto, ampak to pa NE pomeni, da pa ne more koristiti CELEGA dopusta že letos, če želi in delodajalec mu je to DOLŽAN zagotoviti.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 28.4.2010 12:39:52 >

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 16
28.4.2010 13:03:05   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: petea
- ta del besedila v krepkem tisku več ne velja (glej spremembo zakona v UL RS, št. 103/07); jaz razumem to tako, da če delaš v tem letu manj kot 6 mesecev, moraš celoten dopust koristiti letos.

Jaz pa mislim, da narobe razumeš - to pomeni samo, da če je delal več kot 6 mesecev, vmes pa je bil na bolniški, porodniški ipd. lahko v naslednje leto prenese VES preostali neizkoriščen dopust (brez odbitja obveznih 2 tednov), če je pa delal manj kot 6, se mu pa 10 delovnih dni dopusta odbije (vkolikor jih ni koristil), ostalo pa lahko prenese.

Če pogledaš čisto iz praktičnega vidika: nekdo dela od januarja do konca maja, junija pa ima prometno nesrečo in gre na bolniško, na kateri je vse do konca leta, ni pa še izkoristil nič dopusta. Kako bi potem ta delavec ves dopust izkoristil v tekočem letu? Saj ni vedel, da bo junija šel na bolniško, da bi ves dopust izkoristil prej. Ali mu po tvojem potem kar cel propade? Takemu delavcu se po zakonu odbije 2 tedna dopusta (oz. 10 delovnih dni), ostalo se mu pa prenese v naslednje leto. Če bi se mu pa to zgodilo julija, tako da bi delal v tekočem letu že več kot 6 mesecev, bi se mu pa v naslednje leto prenesel celo VES dopust, brez odbitka 2 tednov oz. 10 delovnih dni. Za porodniško pa velja isto (kljub temu, da pri porodniški točno veš, kdaj jo boš nastopil), saj ta člen ne ločuje med obema oblikama.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 28.4.2010 13:13:22 >

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 17
29.4.2010 7:32:53   
Tajmi
Punce jaz imam malce drugačen problem povezan z bolniško in kolektivnim dopustom. Namreč, če bo vse po sreči, grem na porodniško 25.11.. Kolektivni dopust pa imamo v našem podjetju od 27. do 31.12. V tem času pa bom jaz že v porodniški. Mi v tem primeru teh 5 dni dopusta pripada in jih lahko koristim pred 25.11. (torej preden grem na porodniško) ali mi enostavno ta dopust odpade?

hvala

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 18
29.4.2010 8:00:51   
zmajaz
Teh 5 dni je pač samo del tvojega celotnega dopusta in tebi pripada celoten dopust - če veš, da ga takrat ne boš več mogla koristiti, ga imaš pravico izkoristiti prej, če ga boš pa prenesla v naslednje leto, ti bo pa propadel, ker ga potem ne boš mogla izkoristiti do konca junija naslednjega leta, saj boš takrat na porodniški. Delodajalec ti je dolžan omogočiti, da ga izkoristiš prej.

(odgovor članu Tajmi)
Neposredna povezava do sporočila: 19
29.4.2010 8:27:04   
Tajmi
UU super. No sej potem, ko bom v službi povedala za nosečnost, bom kar takoj vprašala šefa kako je še s tem kolektivnim dopustom. Hvala za odgovor.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 20
14.5.2010 21:29:07   
*bubi*
Itak je že stara tema, ampak ker gre za dopust v šolstvu:

dopust lahko izkoristiš do konca naslednjega šolskega leta. To je po kolektivni pogodbi. Torej dopust iz 2010 do konca avgusta 2011!!! 10 dni mora seveda biti v strnjenem delu in tekočem letu.

Meni je tako ostalo 19 dni dopusta iz 2009 in ga bom lahko koristila komaj v juliju 2010. Oz. bom zahtevala, da mi za vmesne počitnice štejejo stari dopust in ne tekočega (sem ravno tako na meji, da mi rednega dopusta zmanjka par dni).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pa smo kompletni... No, odvisno, kaj je komplet :)

(odgovor članu Tajmi)
Neposredna povezava do sporočila: 21
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?