|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Izplačilo sina
22.8.2006 12:04:57   
Anonimen
Drage moje dame in gospodje! Kot prvo sploh ne vem ali sem na pravi temi, vendar bom vseeno poskusila. Moj mož izhaja iz družine s tremi otroci in sva se odselila v skupno stanovanje, ki pa sva ga kupila izključno sama. Sedaj obe njegovi sestri začenjata z nekimi deli doma, ena naj bi naredila prizidek, druga nadzidala hišo in si tam uredili vsaka svoje stanovanje. Mene pa zanima predvsem, kaj pripada možu in kdaj lahko to zahteva, saj se mi zdi neumno, da bi ga popolnoma izigrali! Vsem hvala, če pa nisem na pravi temi pa mi prosim svetujte kje naj to vpraša.!
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Izplačilo sina
22.8.2006 12:14:51   
tanikaa
Ja seveda mu pripada isti delež, kot ga dobita sestri.  Kako točno pa to gre pa natačno ne vem. Ti priporočam, da počakaš na Kerenso. Ona ti bo ziher vedela do ponatankosti razložiti kako in kaj. Res je prava strokovnjakinja v tem.

Je** se mi za vse in vsakogar.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
22.8.2006 12:17:21   
KIRA
nič mu ne pripada isti delež. na zapuščinski pa lahkozahteva nujni delež - to pa mu pripada. vse ostalo pa ve Kerensa.
matr, ona tolk vsega že ve, da bimorala bit pravnik. user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
22.8.2006 12:17:47   
živa
Mislim, da možu, razen če se starši odločijo drugače, mora pripasti samo nujni delež, seveda po smrti staršev, ko bodo otroci dedovali. To je, če starši na sestri prepišejo hišo. Se mi zdiuser posted image .Če pa ne prepišejo, pa vsi otroci dedujejo enake deleže oziroma po dogovoru.
Lp,

živa 

(odgovor članu tanikaa)
Neposredna povezava do sporočila: 4
22.8.2006 12:19:59   
Anonimen
A lahko še jaz nekaj vprašam? Kaj pomeni "nujni delež"? Koliko v bistvu je to?

(odgovor članu živa)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
22.8.2006 12:20:22   
nejcko
Ni res. Dokler so starši živi, tvojemu možu ne pripada nič, to, da hčeri tam gradita, je čista dobra volja staršev in nič drugega. Lahko se sicer interno med seboj zmenijo, da ga sestri izplačata, ni pa nujno.

Šele po smrti staršev bo tvoj mož lahko zahteval  delež, kar pa bo spet odvisno od tega, ali bo/ne bo narejena oporoka in koga bo/ne bo vključevala.

Žal, tako je to.

(odgovor članu tanikaa)
Neposredna povezava do sporočila: 6
22.8.2006 12:22:07   
KIRA
nujni delež je po mojih info. procentualno določeni delež vsega premoženja, je pa precej nizek. ampak jaz tega nisem v detajle spraševala, ker smo mi uredili s prepisom - darilno pogodbo. 

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
22.8.2006 12:25:59   
Anonimen
Ja, O.K., to se mi je zdelo, da je procentualni delež. Edino tudi jaz ne vem, kolikšen, kioliko odstotkov.

(odgovor članu KIRA)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
22.8.2006 12:26:33   
KIRA
no, pol pa veš tolk ko jaz. user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
22.8.2006 12:26:39   
nejcko
Sicer nimam pojma, koliko točno znaša nujni delež, vem pa, da ga lahko zahteva v oporoki izpuščeni (ne pa tudi radedinjeni oz. iz oporoke izvzeti) dedič. No, zahteva ga lahko s tožbo in z dokazi, da nima lastnih sredstev za preživljanje.Je pa nujni delež definitivno manj, kot bi znašal "pravični" dedni del.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
22.8.2006 12:27:11   
lex
Kira kaj pa vse rabiš če hočeš narediti darilno pogodbo in koliko te pride? - sorry da se mešam tu, ampak ker je bilo že omenjenouser posted image

Najlubkejša stvar, ki se nam lahko zgodi, je dojenčkov smeh. (Sigmund Freud)
-----------------------------
Takole pa napreduje naša hiška. http://www.podsvojostreho.net/weblog.php?w=120

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 11
22.8.2006 12:27:57   
tanikaa
Kolikor sem jaz seznanjena s temi stvarmi, naj bi šlo nekako takole: če starši po smrti ne pustijo nobene oporoke, niti prej ne podarijo hiše in zemljišča sestram, potem pripada sinu isti delež, kot obema sestrama. Seveda pa bosta sestri dokazali, koliko sta vložili v hišo (nadzidava, dozidava). In od tega dela sin ni upravičen do dedovanja. V kolikor pa se bo prej hiša in parcela prepisala na sestri, na sina pa nič, pa je upravičen do nujnega deleža. In kolikor vem, še pred smrtjo staršev.

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 12
22.8.2006 12:30:13   
tanikaa
Upravičenost do nujnega deleža ni pogojena s tem, ali imaš lastna sredstva za preživljanje. Tudi če si bogataš, imaš pravico do nujnega deleža.

Sicer pa naj do že enkrat spravi Kerenso na rr, ker se bomo drugače še pobili.user posted image

(odgovor članu tanikaa)
Neposredna povezava do sporočila: 13
22.8.2006 12:34:05   
tanikaa
Mogoče v pomoč navedem svojo situacijo.

Bila sem poročena in rodil se nama je sin. Moj mož je potem umrl. 2 leti za njim je umrl še moj tast. Dedovanje po tastu je bilo sledeče:
- tašča je dobila 1/2 njegovega premoženja (kot žena ima pravico do te polovice)
- drugo 1/2 pa si je moj sin delil s sestro mojega moža. Torej 1/4 celotne zapuščine on, 1/4 pa sestra.

(odgovor članu tanikaa)
Neposredna povezava do sporočila: 14
22.8.2006 12:35:59   
jagoda
Nujni delež znaša polovico zakonitega, kar pomeni, da se premoženje po smrti staršev (torej če oba umreta) deli v tem primeru po enakih delih na dve sestri in sina. Torej bi vsak od njih dobil eno tretjino premoženja, če ni napisana oporoka. Če pa starši z oporoko zapustijo premoženje samo hčerama, lahko sin zahteva nujni delež, ki je kot že rečeno polovico zakonitega, kar pomeni, da bi v tem primeru bil opravičen do ene šestine premoženja staršev. Zadeve se lahko zakomplicirajo, če bi sestre zatrjevale, da je dedno nevreden ampak to so potem že podrobnosti.

(odgovor članu tanikaa)
Neposredna povezava do sporočila: 15
22.8.2006 12:39:35   
nejcko
Sem nerazumljivo napisala, priznam. Torej:
- nujni delež pripada vsakemu dediču (prvo koleno)
- s tožbo pa ga lahko dobi tudi razdedinjeni oz. iz oporoke izzvzeti "dedič", ki nima sredstev za preživljanje.

(odgovor članu tanikaa)
Neposredna povezava do sporočila: 16
22.8.2006 12:40:16   
Anonimen
Čisto točnih podatkov vam pa tudi jaz ne vem napisati, ker sem daleč stran od pravnika. Prav pred kratkim sem eni RR-ovki (pa sem pozabila, kateri, ker me pri 27-ih letih že malo EMŠO je*e user posted image ) razlagala, kako delujejo moji "pravniški" možgani. Najprej moram slišati ali prebrati problem. Potem pa mi v buči naredi "klik" in mi nekaj reče:"Tukaj pa nekaj ni v redu." In potem moja buča sama od sebe začne analizirati problem, rešitev pa večinoma preberete nekje na tem forumu. user posted image  Seveda grem rešitev problema, ki ga najde moja buča, večinoma preverit še v zakonodajo, preden katero od vas zaprejo zaradi mene user posted image , ampak do sedaj sem v zakonikih našla edinole potrditev svojega mehanizma v buči. Drugače vam pa ne znam razložit, kako mi betica funkcionira. Z osnovno šolo sem pa daleč stran od pravnice in to bi ve, fakultetno izobražene babure user posted image , menda ja lahko vedele. user posted image
Kar se pa tiče nujnega deleža, si pa prav tako jaz razlagam vse nekako laično. O točnih procentih se mi tudi sanja ne, ampak primerjavo vam pa lahko naredim z minimalno in zajamčeno plačo. Minimalna plača = količinski delež (v tem primeru npr. tretjina), zajamčena plača je pa nujni delež. Kapiš? user posted image
Drugače mi pa sploh ni jasno, za kaj tukajle gre. Gospa mama in gospod oče imata očitno hišo in tri otroke: sina in dve hčeri. Sin se je odselil na svoje, ena hči je naredila nadstropje, druga pa prizidek. Starša živita najverjetneje v pritličju.
Kdo naj zdaj tukaj koga izplača in za kaj? Trenutno ni nikogar, ki bi komu kaj dal. Dokler sta starša živa, ni šans. Ko bosta pa pokojna, se pa začne. Če bo najprej umrl oče (moški imajo krajšo življenjsko dobo user posted image ), potem se bo v njegovo dediščino štela samo polovica parcele in polovica pritličja hiše. Kajti predvidevam, da bodo nadstropje in prizidek napisali na hčerki. Dediči po očetu bodo mama in vsi trije otroci (enakovredno). Vsak bo dobil četrtino, če se ne bodo dogovorili drugače. Mama ima polovico že od prej, torej ji po moževi smrti (od vsega skupaj) pripada njena polovica + 1/4, otroci pa vsak po 1/4. Mama bo torej lastnica 62,5%, otroci pa vsak po 12,5%. Ko pa bo pokojna še ona, se bo delilo na 3 dele njenih 62,5%. Vsak od otrok torej cca. 20,8%.
V končni fazi bo torej tvoj mož, anonimna, lastnik cca. 20,8% parcele in pritličja hiše. Ker fizična delitev seveda ni mogoče, je pa potem dogovor na njem in njegovih sestrah, kaj in kako bodo s tem naredili. Najpametneje je seveda, da ga izplačata (če posplošimo, da je hiša s parcelo vredna 20 milijonov, bi moral on od sester dobiti 4 milijone, cca.).
A mi je treba razlagati še, kaj se bi zgodilo, če ga onidve ne bi želeli izplačati, on pa bi se hotel priseliti nazaj? user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
22.8.2006 12:46:54   
Anonimen
Ja, zdaj sme tudi jaz brskala po netu in razumela, da je nujni delež v bistvu polovica "pridajočega" deleža, torej deleža, ki bi dediču pripadal v primeru, da ne bi bilo oporoke.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
22.8.2006 12:49:13   
Anonimen
Jagoda, a ti si pravnica?
Kaj pa v primeru, če se premoženje staršev že pred njihovo smrtjo prepiše npr. na ti dve sestri? A potem lahko sin zahteva nujni delež ali ne? Najbrž ne ali kako?

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
22.8.2006 12:50:22   
Anonimen
Ja, lahko ga zahteva. S tožbo proti sestrama. Najverjetneje bi tudi uspel, razen če ga starša označita za nevrednega dediščine (to so šele razlogi, ja). Potem bi moral pa on v tej tožbi še dokazovati, da to ni res.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
22.8.2006 12:57:42   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

Ni res. Dokler so starši živi, tvojemu možu ne pripada nič, to, da hčeri tam gradita, je čista dobra volja staršev in nič drugega. Lahko se sicer interno med seboj zmenijo, da ga sestri izplačata, ni pa nujno.

Šele po smrti staršev bo tvoj mož lahko zahteval  delež, kar pa bo spet odvisno od tega, ali bo/ne bo narejena oporoka in koga bo/ne bo vključevala.

Žal, tako je to.

Točno tako. Vse kar starši dovolijo delat na svoji hiši kakšnemu od otrok, je njihova dobra volja. Torej lahko vidva delata tam, če vama kaj paše in če vama dovolijo. Drugače je pa še tako, da tisto, kar bodo prizidali bratje in sestre ali obnovili, se ne deduje, tisto je samo njihovo. Če starši nekaj prepišejo na njih, tisto tudi ni predmet dedovanja. Deduje se samo tisto, kar je od staršev oz. napisano na starše.In to vsi otroci v enakem deležu, ja seveda pa še mama, če je živa - v enakem deležu!

Če pa te nekdo razdedini, deduješ pa avtomatično, če se seveda tako izraziš na sodišču, nujni delež. Lahko se sorodniki prej zmenite, kaj točno in kako si boste razdelili. Pri nas je to nekako šlo.
Nujni delež je polovica tistega, kar bi ti sicer, če ne bi bilo oporoke, pripadalo.

Jaz vas vseeno ne razumem, ljudje božji. Kar nekaj bi zahtevali zase, pa še umrl ni človek. Kako si to predstavljate, da vam nekaj pripada, kar tako, zato ker starš pomaga enemu otroku, da avtomatično MORA še vam? Seveda bi bilo lepo, ampak zahtevat pa ne moreš. Najprej se moraš zanest nase in nehat gledat samo na to, kdo je komu kaj pomagal. Mogoče pa starš poskuša pomagat, kolikor pač lahko, pa ne zmore dovolj denarja za vse svoje otroke. Mogoče pa se mu zdi, da je en otrok bolj v stiski, kot drug, da bi nekdo imel za preseravanje, drug pa strehe nima nad glavo ali kaj takega. Lahko je v resnici krivičen, ampak...ZAHTEVAT??? Ma ne vem, meni je to malo mimo sploh razmišljat.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 21
22.8.2006 13:05:58   
jagoda
Sem pravnica, ja. Odgovorila je že Kerensa.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 22
22.8.2006 13:07:32   
Anonimen
Vraga, kolk se mi pa zdej fajn zdi, k je še pravnica potrdila moje osnovnošolske navedbe. user posted image user posted image user posted image
Jaoda - a me uzamš na šiht? user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu jagoda)
  Neposredna povezava do sporočila: 23
22.8.2006 13:40:44   
mama54
http://www.slonep.net/subareas.html?lev0=1&lev1=7&lang=&lev2=74&lev3=561&filt=561

Ne sanjaj svojih sanj, temveč jih živi!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 24
22.8.2006 14:00:07   
KIRA
lex - notarsko pogodbo. (darilno pogodbo) stane pa različno. oni majo tarifo, pa pol vzamejo vrednost podarjenega pa po tisti tarifi pol računaljo svoje storitve. pol pa plačaš še davek - če nisi ožji sorodnik (sin/hčerka, oče/mati). pol pa še vpis v ZK. tam rabiš predlog (ga tud nardi notar), pa takso plačaš. 

(odgovor članu lex)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?