Anonimen
|
Čisto točnih podatkov vam pa tudi jaz ne vem napisati, ker sem daleč stran od pravnika. Prav pred kratkim sem eni RR-ovki (pa sem pozabila, kateri, ker me pri 27-ih letih že malo EMŠO je*e ) razlagala, kako delujejo moji "pravniški" možgani. Najprej moram slišati ali prebrati problem. Potem pa mi v buči naredi "klik" in mi nekaj reče:"Tukaj pa nekaj ni v redu." In potem moja buča sama od sebe začne analizirati problem, rešitev pa večinoma preberete nekje na tem forumu. Seveda grem rešitev problema, ki ga najde moja buča, večinoma preverit še v zakonodajo, preden katero od vas zaprejo zaradi mene , ampak do sedaj sem v zakonikih našla edinole potrditev svojega mehanizma v buči. Drugače vam pa ne znam razložit, kako mi betica funkcionira. Z osnovno šolo sem pa daleč stran od pravnice in to bi ve, fakultetno izobražene babure , menda ja lahko vedele. Kar se pa tiče nujnega deleža, si pa prav tako jaz razlagam vse nekako laično. O točnih procentih se mi tudi sanja ne, ampak primerjavo vam pa lahko naredim z minimalno in zajamčeno plačo. Minimalna plača = količinski delež (v tem primeru npr. tretjina), zajamčena plača je pa nujni delež. Kapiš? Drugače mi pa sploh ni jasno, za kaj tukajle gre. Gospa mama in gospod oče imata očitno hišo in tri otroke: sina in dve hčeri. Sin se je odselil na svoje, ena hči je naredila nadstropje, druga pa prizidek. Starša živita najverjetneje v pritličju. Kdo naj zdaj tukaj koga izplača in za kaj? Trenutno ni nikogar, ki bi komu kaj dal. Dokler sta starša živa, ni šans. Ko bosta pa pokojna, se pa začne. Če bo najprej umrl oče (moški imajo krajšo življenjsko dobo ), potem se bo v njegovo dediščino štela samo polovica parcele in polovica pritličja hiše. Kajti predvidevam, da bodo nadstropje in prizidek napisali na hčerki. Dediči po očetu bodo mama in vsi trije otroci (enakovredno). Vsak bo dobil četrtino, če se ne bodo dogovorili drugače. Mama ima polovico že od prej, torej ji po moževi smrti (od vsega skupaj) pripada njena polovica + 1/4, otroci pa vsak po 1/4. Mama bo torej lastnica 62,5%, otroci pa vsak po 12,5%. Ko pa bo pokojna še ona, se bo delilo na 3 dele njenih 62,5%. Vsak od otrok torej cca. 20,8%. V končni fazi bo torej tvoj mož, anonimna, lastnik cca. 20,8% parcele in pritličja hiše. Ker fizična delitev seveda ni mogoče, je pa potem dogovor na njem in njegovih sestrah, kaj in kako bodo s tem naredili. Najpametneje je seveda, da ga izplačata (če posplošimo, da je hiša s parcelo vredna 20 milijonov, bi moral on od sester dobiti 4 milijone, cca.). A mi je treba razlagati še, kaj se bi zgodilo, če ga onidve ne bi želeli izplačati, on pa bi se hotel priseliti nazaj?
|