Azzurra
|
Po 10 dnevih čez rok so mi sprožili porod. Zjutraj sem bila ob pregledu odprta 1,5 cm. Prvi popadek sem dobila popoldne okoli 17.ure. Okoli 18. ure so bili popadki na 10 minut. Okoli 19. ure na 5 minut, hitro so prišli tudi tisti na 2 in 1 minuto. Takrat je že precej bolelo. Sem stiskala zobe, prepričana, da bom šla v kratkem rodit, saj je bila ura že 21. in popadki na minuto. Me dajo na ctg - okej, popadki so (ja, ki kot da jih ne čutim...), me pregleda babica in sledi ŠOK. Odprta sem bila 2,5 cm!!! Me pošlje nazaj v sobo predihavat in reče, da do jutra ne bo nič. Grem v sobo, predihavam popadke, v križu me seka in peče. Ob 22.30 sem bila en sam popadek, pa reče moj dragi (ki je produžil popoldanski obisk, vzela sva nadstandardno sobo, da bi se on kao do poroda malo naspal) greva spet k babici, ti boš rodila. Prideva na pregled, babica me pregleda, odprta 3 cm!!!! Pa je rekla, nič, to bo treba zrihtat. Poklicala je anesteziologa, prišel je takoj, mi vstavil kateter za EA, prijelo je takoj. V trenutku so me popadki nehali bolet. EA sem prejela okoli 23.40. Od tedaj naprej sem se odpirala kot šolski primer, še babici je odleglo, ker je menila, da bo to težavno odpiranje in posledično težaven porod. Popadke sem čutila, napovedovala sem jih ko so se za mojim hrbtom risali na ctg mašini, napovedala sem začetek, vrh in upadanje. čutila sem noge, obračala sem se na porodni postelji, vmes sva z dragim celo malce zadremala. Vmes je babica ponudila kavo ko sem se ravno zdramila, pa sem rekla, ja bi, prosim...pa sta se mi smejala, ker je kavo seveda ponudila mojemu dragemu. Ko sem se odprla na 10 cm, smo začeli s potiskanjem. Tik pred tem so mi EA odstranili, toda samega iztisa in prereza presredka nisem čutila. Rodila sem ob 4.10 zdravega fantka z Apgar 10 / 10 / 10 (če se ne motim po eni, petih in desetih minutah). Tako je. Jaz zase priznam, da nisem heroj. V mojem otroštvu sem imela težko prometno nesrečo in dve težki operaciji z dolgim okrevanjem. Vem, kaj so bolečine, ker ko ti na živo jemljejo zunaje fiksaterje, ki so 9 mesecev bili zavrtani v nogo, lahko mirno rečem, da boli kot svinja in da se bolečine ustrašiš za celo življenje. Kaj vse sem takrat prestala, raje nebi. Od tedaj me je panično strah vsega kar se tiče bolečin. Mirno in brez slabe vesti sem se odločila za EA, posebno ker sem seznanjena tudi z dejstvom, da je v tujini to pravzaprav stalna praksa in tudi s tem, da bi meni osebno, če bi se odločila "popravljati" svojo poškodovano spodnjo okončino (kar sem se zanimala), ravno tako dali EA oz. spinalni blok in ne popolne narkoze. Ergo? Moje mnenje je, da so in bodo tako zagovorniki kot nasprotniki. Kot sem se drznila napisati v eni temi na RR o dojenju, ženske, ki imajo kaj povedat, bodo povedale: če ne dojiš, te bodo napadle, ker ne dojiš. Če bi vse dojile, bi ženske napadle: a) tiste ki so rodile z EA b) tiste ki so rodile s CR, še posebej, če so "slavne slovenke".... . . . z) drugo... Upam, da ti je moj opis vsaj približno opisal potek prejeme EA, moja izkušnja je več kot odlična. Jaz sem EA plačala in ko sem v porodnišnici "vlekla kartico" sem na glas rekla, da to je ena izmed taboljših naložb v življenju. In ni me sram.
11. 7. 2006, od 4:10 nam dobro družbo dela fantek Liam. 21. 2. 2008, ob 15:08 smo dobili punčko, ime ji je Daša. 7.7.2009, Milano...Bono&Co.
|