stella82
|
Sem zasledila vaso debato in sem si rekla da moram pisat par vrstic da objasnim stalisce drzavljana, ki pripada italijanski manjsini, in zivi v okolju ki naj bi bil kulturno mesano obmocje, in kjer je italijanscina jezik okolja, vsekakor pa ne tuji jezik kot ga opisete vi sami. Ze celo zivljenje poslusam razne debate o temu kako imamo mi vse pravice, itd... Ampak, prvo kot prvo, vrtec ni dvojezicni, ampak javna ustanova z italijanskim ucnim jezikom. italijanski vrtci in sole so, predvidoma, za otroci iz manjsine, ki se tam ucijo v njihovem maternem jeziku, v tem primeru italijanscina. to pomeni da v vrtcu kot v soli, je italijanscina prvi jezik, oziroma materni jezik. Zato, bi bilo tudi normalno, da ko vstopis v italijanskem vrtcu bi govorili otroci italijansko, in da starsi bi pozdravli in rekli Buongiorno..ma zgleda da je to tezko. Drugo, dejstvo je da v vrtcu ne hodijo samo otroci iz italijanskih druzin, saj je vrtec odprt do vseh (saj, ce ne bi bilo tako di rekli da smo italijani diskriminatorni itd...), tako da na koncu otroci ki pripadajo italijanski manjsini, so spet v manjsini tudi tam kjer bi morali bit vecina. Ampak to ni noben problem. Vrtec je odprt in sprejme vse, ampak, starsi, ko se samostojno odlocijo za vrtec, bi morali vedet kaj je manjsina, se pozanimat kako stvari delujejo ce sploh niso nikoli imeli nobenega kontakta, nikoli, z italijanskimi ustanovami. ze to, da se omeni italijanscina kot tuji jezik, pomeni da niste se razumeli nic...verjetno se tolko starsev odloci za ita vrtec ker je blize, ker drugje ni prostora, ker je prav da se nauci se en jezik...ampak...je treba se zavedat da jezik je kultura, in ga mi tezko skusamo ohranit ze leta in leta....zato kdor se odloci mora se zavedat da italijanscina je tam prvi in edini jezik...in ne tuji....jaz osebno...do 6 leta nisem znala niti ene besede slovenscine, tako kot vam, meni je slovenscina jezik ki bi ga predelila ko tuji...in v vrtcu smo vsi govorili nas jezik, oziroma italijanscino..ker je to blo normalno in naravno....zdej pa zgleda da tudi v nasih ustanovah, ki naj bi ble za potrebe nase skupnosti, je nas jezik tuj...tako kot povsod drugje .... se opravicujem za morebitne napake
|