|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Dolg, izvršba, zastaranje, odpis
10.1.2007 3:19:36   
Anonimen
Upam, da ne bom preveč zakomplicirala... user posted image user posted image user posted image  ... ampak res se izgubljam med vsemi mogočimi in nemogočimi zakoni tamle na DURS-ovi strani... pojma nimam več, kaj velja za koga...

Skratka...

Leta 2002 sem po lastni neumnosti odprla s.p., da bi bili posli, ki jih je opravljal moj sedaj že bivši mož, zakoniti. S.p. sem bila jaz, vendar bi lahko takrat samo obstajala (kar tudi sem), poslovati pa ne bi smela, dokler na Obrtni zbornici ne bi opravila primernega tečaja o usposobljenosti oz. dokler ne bi zaposlila osebe s primerno izobrazbo. Ker je bil tečaj zame predrag, gospod bivši mož pa prav tako ni imel izobrazbe, sem s.p. po treh mesecih zaprla (drugače bi zaprli mene user posted image ).

V teh treh mesecih pa mi je zato, ker sem kot s.p. pač obstajala, kljub vsemu tekla obveznost plačevanja prispevkov za polni delovni čas, ki so takrat znašali okrog 45.000 SIT mesečno (če me spomin ne vara). Da jih nisem plačala, je seveda logično, saj jih nisem imela od česa.

V vseh teh letih je seveda prišlo na moj naslov nekaj modrih kuvert, tako ali drugače grozečih user posted image , in ena med njimi je bila tudi tista zloglasna, poglavitna - blokada vseh TRR in rubež denarnih prejemkov in premičnega premoženja. Ker sem imela v tem času preveč dela sama s sabo in s tem, da sem se bivšega moža tudi fizično znebila, so te kuverte vedno nekje obležale. Marsikatera je tudi najverjetneje dočakala svoj konec v okoliškem kontejnerju user posted image .

No, ko sem si pa uredila življenje (če temu sploh lahko tako rečem), me je pa tudi to začelo zanimati. Bolje pozno, kot nikoli - pravijo. Kakor sem ugotovila, je bilo vse izpeljano po zakonih in vse je bilo že zdavnaj pravnomočno. In ker bivši mož pri meni ni bil nikoli uradno zaposlen, ga (vsaj v tem primeru ima srečo, kreten user posted image ) niti nisem mogla okriviti za to, da je on kriv, da nisem plačala prispevkov zase.

Dolg pa je pridno rasel in pred kratkim so se na DURS-u spomnili name user posted image  in mi poslali "obvestilce". da jim do konca leta 2006 dolgujem skoraj 400.000 SIT (me čisto nič ne briga, koliko je to v eurih user posted image ). Vzela sem si čas in stopila do njih samo zato, da si mi dali še posebej en izpisek, koliko naj bi jaz dolgovala državi. In na izpisku ni bilo navedeno nič drugega kakor ti prispevki, skupaj z obrestmi in raznoraznimi stroški izterjave. Papirja sicer nimam pred sabo, ampak obresti so že zdavnaj presegle glavnico.

Potem pa brskam po Internetu in najdem zakon, ki pravi, da se obresti avtomatsko zaustavijo, ko dosežejo glavnico. Glavnica je bila leta 2002 cca. 135.000 SIT, torej bi moral biti dejanski znesek mojega dolga cca. 270.000 SIT + stroški izterjave. No, slednji ne dosegajo zneska cca. 130.000 SIT (trenutno). Poleg tega zakona pa sem odkrila še zakon, ki socialno ogroženim (in še nekaterim) dovoljuje delni ali celotni odpis dolga ali pa obročno odplačevanje.

Zdaj me pa zanima sledeče (tukaj mi pa zmanjka pameti user posted image )...

1.) Zakon o zaustavitvi obresti, ko dosežejo glavnico, je bil sprejet PO pravnomočnosti (moje) odločbe o dolgu in PO pravnomočnosti odločbe o izterjavi. Ali se ga kljub temu upošteva, kakor npr. Zakon o prekrških, kjer piše, da če se v času postopka zakon spremeni, se upošteva tistega, ki je za storilca ugodnejši? Ali pač velja, da se storilca obravnava po zakonu, ki je veljal v času kršitve?

2.) Če se z DURS-om dogovorim za obročno odplačevanje dolga - ali je TRR v času odplačevanja še vedno blokiran in se sprosti po odplačilu? Ali že vmes - pač po dogovoru z DURS-om?

3.) Ali odpis dolga avtomatično pomeni sprostitev TRR ali je še kje kakšen "catch"?

4.) Kdaj ti prokleti pufi zastarajo, če sploh kdaj?!?!?! user posted image

Hvala lepa za odgovor, če ga bo katera vedela... user posted image
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Dolg, izvršba, zastaranje, odpis
10.1.2007 14:35:19   
Maggie

1.) Ne, v civilnem pravu ne velja milejši zakon za "storilca" :-) Pač pa velja zakon, ki je veljal v trenutku nastanka civilnopravnega razmerja. Vendar pa obstaja glede teh obresti en cel zaplet, rešitev katerega tudi sodnikom ni jasen... v tvojem primeru zakonite zamudne obresti definitivno lahko presežejo glavnico do 1.1.2002, ko je začel veljati OZ namesto ZOR-a. Za čas po 1.1.2002 pa ni jasno: stališča so različna… Če torej ugotoviš, da so ti po tem datumu še kar računali obresti, čeprav so obresti že dosegle glavnico, lahko »uveljavljaš« to milejše stališče… Več o tem si lahko prebereš na
http://www.epravnik.com/nasveti.php?subaction=showfull&id=1114428349&archive=&start_from=&ucat=&

No, šele zdaj pa vidim, da si napisala, da je tvoj dolg nastal v letu 2002? Saj potem pa že velja OZ in to da obresti nehajo teči, ko vsota zapadlih obresti doseže glavnico (376. člen OZ)! OZ je namreč začel veljati s 1.1.2002!

2.) Če se dogovoriš za obročno odplačilo, bi moral DURS dati na sodišče predlog za odlog izvršbe, katerega bi sodišče posredovalo tvoji banki in šele takrat bi bil račun za čas odloga odblokiran.

3.) Če bi ti DURS odpisal dolg, bi moral DURS sodišču posredovati umik predloga za izvršbo, nakar bi bil izdan sklep o ustavitvi izvršilnega postopka, to pa bi pomenilo, da je zadeva ad acta. Teoretično bi sicer DURS lahko še enkrat vložil predlog za izvršbo, če še ne bi potekel 5 letni zastaralni rok od zapadlosti terjatve, ampak če bi ti ga odpisali, ne vidim smisla, da bi še enkrat začeli z izvršbo? Pa tudi, če je bilo to leta 2002, bo rok za zastaranje potekel v tem letu za morebitno vložitev nove izvršbe…

4.) 356. člen OZ:
(1) Vse terjatve, ki so bile ugotovljene s pravnomočno sodno odločbo ali z odločbo drugega pristojnega organa ali s poravnavo pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, zastarajo v desetih letih, tudi tiste, za katere zakon sicer določa krajši zastaralni rok.
   (2) Vse občasne terjatve, ki izvirajo iz takšnih odločb ali poravnav in zapadejo v bodoče, pa zastarajo v roku, določenem za zastaranje občasnih terjatev.

V 10 letih od pravnomočnosti, torej…

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
10.1.2007 22:27:11   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Maggie
No, šele zdaj pa vidim, da si napisala, da je tvoj dolg nastal v letu 2002? Saj potem pa že velja OZ in to da obresti nehajo teči, ko vsota zapadlih obresti doseže glavnico (376. člen OZ)! OZ je namreč začel veljati s 1.1.2002!

A to potem pomeni, da lahko na DURS-u "izpodbijam" odločbo o dolgu? In na podlagi tega zakona zahtevam zmanjšanje? user posted image

Pa tudi, če je bilo to leta 2002, bo rok za zastaranje potekel v tem letu

Čigava je pravzaprav ta terjatev - od ZZZS ali od DURS-a? Ker se mi zdi, da za davčne izterjave ne velja enak zastaralni rok kakor za ostale...

(odgovor članu Maggie)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
10.1.2007 22:43:49   
soncece24
Za odpis dolga napišeš vlogo, priložiš potrdila, da si socialni problem (da prejemaš DSP) in večinoma  odobrijo, sploh, če vidijo, da nimajo ravno kaj velikih šans denarja dobiti nazaj. Terjatev od neplačanih prispevkov za sp pa je delno od dursa (večji del), delno od ZZZS-ja. Tudi z ZZZS-jem se da kaj zmenit, ampak tam boš načeloma vsaj glavnico morala plačat, so malo bolj grabežljivi kot država user posted image

Idealni moški ne pije, ne kadi, ne vara, ne kvartopiri, ne obstaja. (ruski aforizem)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
10.1.2007 22:49:55   
kofetek2010
zahtevo daš na ZZZS in ZPIZ user posted image  mislim, da imaš celo na njihovi strani obrazce in en kup prilog moraš dodat - kolikor je meni znano ne odpisujejo  - manjše zneske bodo slej ko prej dobili, večje pa mogoče tudi, tistih največji pa nikoli in ti se niti ne trudijo, da bi jih prosili za odpis user posted image

(odgovor članu soncece24)
Neposredna povezava do sporočila: 5
10.1.2007 22:51:43   
Anonimen
Aha... se pravi, da če ne prejemam DSP, potem nisem "socialni problem"? user posted image

Ja, ja, Kerensa... boš kar plačala svojo neumnost... očitno... user posted image

(odgovor članu kofetek2010)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
11.1.2007 10:27:44   
Maggie
Ups, se opravičujem za tele velike črkeuser posted image

Glede zamudnih obresti je tako, da sodišče na sklepih v izvršilnem postopku napiše le "skupaj z zamudnimi obrestmi od npr. 11.1.2007 dalje do plačila", potem ti jih je pa upnik sam izračunal. Vendar pa v izvršilnem postopku nastanejo tudi drugi izvršilni stroški, za njih pa ne velja, da ne smejo preseči glavnice. Če pa so ti res zakonite zamudne obresti tako visoko (beri: višje od zneska glavnice) naračunali pa sem skoraj 100%, da jih lahko kar opomniš na to oziroma da so to seveda dolžni upoštevati!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
12.1.2007 0:13:45   
Anonimen
No, vsaj to... če že moram plačati, bom vsaj plačala samo tisto, kar sem dejansko dolžna in obresti zaradi lastne neumnosti, ne pa zraven še tiste, ki so jih oni naračunali, ker bi radi povrhu vsega še zaslužili na meni...

Thanx. user posted image

(odgovor članu Maggie)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
18.1.2007 18:19:44   
Anonimen
1.) Zakon o zaustavitvi obresti, ko dosežejo glavnico

Novi predlog zakona predvideva zaustavitev le pogodbeno določene obresti.

Zamudne obresti naj bi po novem zakonu lahko tekle v neskončno in se ne bodo ustavile pri glavnici. Bodi pazljiva, če planiraš kakšne akcije neplačevanja.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
18.1.2007 23:21:14   
Anonimen
Ne, ne... Planiram plačilne akcije tistega, česar sem dejansko dolžna in odpis tistega, česar nisem, pa bi nekateri vseeno radi, da plačam. user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?