|
Dolg, izvršba, zastaranje, odpis 10.1.2007 3:19:36
|
|
|
|
Anonimen
|
Upam, da ne bom preveč zakomplicirala... ... ampak res se izgubljam med vsemi mogočimi in nemogočimi zakoni tamle na DURS-ovi strani... pojma nimam več, kaj velja za koga... Skratka... Leta 2002 sem po lastni neumnosti odprla s.p., da bi bili posli, ki jih je opravljal moj sedaj že bivši mož, zakoniti. S.p. sem bila jaz, vendar bi lahko takrat samo obstajala (kar tudi sem), poslovati pa ne bi smela, dokler na Obrtni zbornici ne bi opravila primernega tečaja o usposobljenosti oz. dokler ne bi zaposlila osebe s primerno izobrazbo. Ker je bil tečaj zame predrag, gospod bivši mož pa prav tako ni imel izobrazbe, sem s.p. po treh mesecih zaprla (drugače bi zaprli mene ). V teh treh mesecih pa mi je zato, ker sem kot s.p. pač obstajala, kljub vsemu tekla obveznost plačevanja prispevkov za polni delovni čas, ki so takrat znašali okrog 45.000 SIT mesečno (če me spomin ne vara). Da jih nisem plačala, je seveda logično, saj jih nisem imela od česa. V vseh teh letih je seveda prišlo na moj naslov nekaj modrih kuvert, tako ali drugače grozečih , in ena med njimi je bila tudi tista zloglasna, poglavitna - blokada vseh TRR in rubež denarnih prejemkov in premičnega premoženja. Ker sem imela v tem času preveč dela sama s sabo in s tem, da sem se bivšega moža tudi fizično znebila, so te kuverte vedno nekje obležale. Marsikatera je tudi najverjetneje dočakala svoj konec v okoliškem kontejnerju . No, ko sem si pa uredila življenje (če temu sploh lahko tako rečem), me je pa tudi to začelo zanimati. Bolje pozno, kot nikoli - pravijo. Kakor sem ugotovila, je bilo vse izpeljano po zakonih in vse je bilo že zdavnaj pravnomočno. In ker bivši mož pri meni ni bil nikoli uradno zaposlen, ga (vsaj v tem primeru ima srečo, kreten ) niti nisem mogla okriviti za to, da je on kriv, da nisem plačala prispevkov zase. Dolg pa je pridno rasel in pred kratkim so se na DURS-u spomnili name in mi poslali "obvestilce". da jim do konca leta 2006 dolgujem skoraj 400.000 SIT (me čisto nič ne briga, koliko je to v eurih ). Vzela sem si čas in stopila do njih samo zato, da si mi dali še posebej en izpisek, koliko naj bi jaz dolgovala državi. In na izpisku ni bilo navedeno nič drugega kakor ti prispevki, skupaj z obrestmi in raznoraznimi stroški izterjave. Papirja sicer nimam pred sabo, ampak obresti so že zdavnaj presegle glavnico. Potem pa brskam po Internetu in najdem zakon, ki pravi, da se obresti avtomatsko zaustavijo, ko dosežejo glavnico. Glavnica je bila leta 2002 cca. 135.000 SIT, torej bi moral biti dejanski znesek mojega dolga cca. 270.000 SIT + stroški izterjave. No, slednji ne dosegajo zneska cca. 130.000 SIT (trenutno). Poleg tega zakona pa sem odkrila še zakon, ki socialno ogroženim (in še nekaterim) dovoljuje delni ali celotni odpis dolga ali pa obročno odplačevanje. Zdaj me pa zanima sledeče (tukaj mi pa zmanjka pameti )... 1.) Zakon o zaustavitvi obresti, ko dosežejo glavnico, je bil sprejet PO pravnomočnosti (moje) odločbe o dolgu in PO pravnomočnosti odločbe o izterjavi. Ali se ga kljub temu upošteva, kakor npr. Zakon o prekrških, kjer piše, da če se v času postopka zakon spremeni, se upošteva tistega, ki je za storilca ugodnejši? Ali pač velja, da se storilca obravnava po zakonu, ki je veljal v času kršitve? 2.) Če se z DURS-om dogovorim za obročno odplačevanje dolga - ali je TRR v času odplačevanja še vedno blokiran in se sprosti po odplačilu? Ali že vmes - pač po dogovoru z DURS-om? 3.) Ali odpis dolga avtomatično pomeni sprostitev TRR ali je še kje kakšen "catch"? 4.) Kdaj ti prokleti pufi zastarajo, če sploh kdaj?!?!?! Hvala lepa za odgovor, če ga bo katera vedela...
|
|
|