Anonimen
|
Pozdravljene. Danes me je pa fajn dvignil pritisk naslednji intervju v Dobro jutru. Novinar; Zakaj je bila potrebna podražitev ljubljanskih vrtcev in kako komentirate pobudo civilne družbe pod okriljem Ustanove Ivana Cankarja, ki zbira podpise proti podražitvi? G. Janković; »Zelo preprosto: prehodno obdobje je minilo in minister je dal nalog, da se morajo cene vrtcev uskladiti. Vse občine so cene uskladile. Mi smo tudi primerjali cene; Ljubljana v primerjavi z vsemi ostalimi občinami največ financira svoje vrtce in po podatkih, ki jih imamo, je tudi v tem trenutku Ljubljana takoj za Mariborom najcenejša. Takrat, ko je bil ta predlog na seji Mestnega sveta, je bila razprava, kjer smo pojasnili, zakaj je podražitev potrebna. Prvič: ljubljanski vrtci so najbolj kakovostni, vsi z nadstandardom. Drugič: odločili smo se, da tam, kjer je potrebno, podaljšamo delovnik za pol ure v korist staršev. Mi imamo več kot 11.000 otrok v vrtcih, 1800 otrok, ki niso iz ljubljanske občine. Se pravi, da starši vozijo svoje otroke v Ljubljano iz dveh razlogov: večja kakovost in nižja cena. Drugače bi bili vsi v Domžalah, Komendi ali pa morda v Kranju. Druga stvar je socialna problematika, ki jo Ljubljana zelo upošteva. Imamo 305 otrok, za katere starši ne plačujejo nič in 1800 otrok, za katere plačujejo 37 evrov. Povprečna cena v naših vrtcih pa se je dvignila z 91 na 100 evrov. In povsod smo izenačili nadstandard in cene.« Novinar; Kaj pomeni ta nadstandard? G. Janković; »Priprava zadnjega letnika preden gredo v šolo, poletni tabor, vrtec v naravi, angleščina, dodatne investicije. Pri tem vprašanju podražitve sta tako SDS kot tudi druga, leva opcija lovili prijazne točke, češ, zakaj podražujemo. Ampak to je tema, ki je povsod doborodošla. Zakaj se morajo podražiti domovi za starejše, vrtci, javni potniški promet? Vsak zakaj ima svoj zato. In jaz imam zanje zelo enostaven odgovor: pojdite k predsedniku vlade, naj nam vrne 60 milijonov evrov za leto 2007, pa podražitve ne bodo potrebne. Najprej so nam denar vzeli, zdaj pa pravijo, zakaj se vrtci dražijo? In po dveh mesecih, ko je podražitev že v veljavi, se najde nekdo, SDS in civilna iniciativa Ivana Cankarja – vodijo jo člani SDS-a, ki zbira podpise proti podražitvi vrtcev in razlaga, da so se podražili za 25 odstotkov, kar je neresnično, pri tem pa sami ne upoštevajo pravil in zakonov: želijo imeti afero in zbirajo podpise na stojnici, za katero nimajo soglasja. Ko pride inšpekcija, najprej rečejo, da imajo odločbo in kažejo kopijo nečesa, kar zagotovo ni bila odločba, saj je niso prišli dvignit na pristojni oddelek. Kasneje zgodbo spremenijo in trdijo, da odločbe niso dobili. Stojnico je inšpekcija odpeljala.« Najraje bi g. Jankoviću odpisala; Mogoče je vrtec res najcenejši v Ljubljani, ampak je Ljubljana ena izmed redkih občin, (če se že primerjamo z Mariborom) ki ne dobijo nagrade ob rojstvu otroka, ki ne dobijo subvencionirano adaptirano mleko. Poleg tega, ne potrebujem angleščine, poletni tabor, vrtec v naravi in drugo, ker moram itak to naknadno plačati, če pa otroka ne vključim v te dejavnosti, pa zgleda otrok kot en revež. Se je zgodilo, da je moja hči ostala v vrtcu samo s tremi otroci, ker je bila cena bivanja za dve noči na kmetiji ca 30.000, 00 SIT,kar pa se mi je zdelo absolutno preveč. Ampak žal tistih žalostnih očkov ne bom nikoli pozabila, nadalje sem jo vključevala. Da pa vozijo iz Domžal v Ljubljano pa je razlog za to, da je tam še bolj problem dobiti vrtec, ker je pač v Ljubljani vrtcev več in tudi možnosti. Potem pa otroka prijavijo pri znancih v Ljubljani in se seveda znajdejo po svojih močeh. JAZ POTREBUJEM SAMO VARSTVO V JAVNEM VRTCU, KER OTROKA NIMAM KAM DAT. SAMO TO. Razen če pustim službo, potem smo pa lahko samo še socialni problem. In ja, zakaj se morajo podražiti vrtci; zato, ker tukaj je denar, ker smo starši primorani plačati kakršnokoli ceno za otroka, samo da varstvo imamo. Uf, sem "razkajfana".
|