|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Dnevno spanje v vrtcu - nujno?
15.5.2009 23:30:59   
taška30
No, zdaj bom pa še vas vprašala o tem, ker zdaj sem pa res že slabe volje.

Naša punca je stara 4 leta. Že od 2,5 leta čez dan ne spi, kadar smo doma. Enostavno ne rabi. Popoldne ni tečna, ne utrujena, čist OK, spat gre ob 20-ih in neprekinjeno spi do 8-ih zjutraj.

Ko je v vrtcu je pa druga pesem. Vstaja ob polosmih, ob polenih grejo na ležalnike, naša zaspi zadnja mi povejo, tam proti poldrugi, drugi uri. Spi kao (tako mi povejo v vrtcu) malo, do ene ure. Zvečer gre v posteljo okoli poldevetih, devetih in po skoraj dveh urah ležanja v temi, pravi da ne more spat, da ni zaspana. Enostavno ji je tisto dnevno spanje odveč. Zjutraj pa posledično komaj vstane ob polosmih, ker je še zaspana.

Meni se prav smili, ker mora bit zoprno it v posteljo popolnoma buden, po drugi strani pa je tudi ne mislim imeti pokonci do polenajstih, ko bi potem mogoče v 10 minutah zaspala. Sicer nekih cirkusov ne dela, lepo ostane v sobi, mogoče gre 1x vmes lulat ali ima željo po objemčku.

Sem vprašala vzg. če je možno, da je ne bi dajali spat, pa je rekla da ne bo šlo, ker bi to potegnilo za sabo še ostale sovrtičkarje in potem noben več ne bi hotel spat. Saj po eni strani jih razumem. Nekak smo sklenili kompromis, da jo zbujajo ob dveh. Par dni se mi zdi, da je bilo za odtenek bolje (ampak pred 22-to ni zaspala), zdaj je pa že spet po starem.user posted image  Se mi zdi, da so jo nehali zbujat, vprašala še nisem, ker ne vem če bi mi sploh povedali po resnici.

Problem je v tem, ker se mala niti ne upira iti spat, jaz verjamem, da njej čisto paše se po kosilu mal ulečt na ležalnik in poslušat pravljico, ampak potem drugi zaspijo, ona se še več kot pol ure premetava, ker vstati pač ne upa (oz. je navajena da pač ležijo) in potem od samega dolgega časa zaspi.

Kako pa je drugje v vrtcih? Pri skupini 3-4 leta? Vsi spijo? Morajo spat ali lahko izbirajo?

Mal sem naložila, se opravičujem,lp

< Sporočilo je popravil taška30 -- 15.5.2009 23:32:38 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Dnevno spanje v vrtcu - nujno?
16.5.2009 6:44:39   
Dashenka
Pri nas jih ne silijo spat od 2.5 -3 leta dalje.

V vrtcu sem povedala, da doma ne spi vec. Enako kot tvoj otrok ni in ni mogla zaspat. Zato je vzgojiteljica sama ponudila, da ce s strinjamo, bi s spanjem zakljucili.
Pred enim letom nista spala le moja hci in se en fantek, letos ne spijo stirje.

Ko ostali ostroci zaspijo, pa ti stirje dobijo skoraj individualno obravnavo.user posted image

Od kar podnevi ne spi vec, tudi nimamo vec tezav zvecer. Zadaj brez tezav zaspi okoli 21 ure.
Prej pa je bila slika drugacna in smo se nemalokrat pregovarjali se ob 11ih zvecer, ali bi sli pocasi spat ali ne.

< Sporočilo je popravil Dashenka -- 16.5.2009 6:46:30 >

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 2
16.5.2009 6:53:35   
pikapoka315
Kolegica, ki dela v vrtcu kot pomočnica pravi, da če opazijo tak "problem", se (seveda v dogovoru s starši) z otrokom zmenijo, da se prvih 10-15min vleže z ostalimi otroci, potem pa ko oni zaspijo, gre v sosednji prostor, kjer ima tihe aktivnosti (risanje, itd...).
To se mi zdi najbolj fer. Ne pa to, da mora za vsako ceno iti spat (pa četudi za pol ure). Nekateri otroci pač tega ne potrebujejo.
Verjamem pa, da vzgojiteljice potrebujejo še kakšno več čik pavzouser posted image

(odgovor članu Dashenka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
16.5.2009 8:51:55   
gita10
Pri nas so razdelili otroke v dve skupine tistih, ki spijo in tistih, ki ne spijo. Predvsem tisti, ki so prihajali že ob 5 zjutraj so res potrebovali spanje. In tako je bilo od 4 leta naprej.  

(odgovor članu pikapoka315)
Neposredna povezava do sporočila: 4
16.5.2009 9:12:44   
tt79
Pri nas v vrtcu je počitek za vse otroke, tudi za tiste iz skupine 3-6 let. Vsi otroci gredo na ležalnik in počivajo. Nekateri zaspijo takoj, drugi ne. Tisti, ki ne zaspijo se po eni uri ustanejo in se gredo umirjeno igrat.

Lahko ti zagotovim (vsaj v moji skupini) da se načeloma otroci na ležalniku sploh ne premetavajo. Mirno ležijo, se pogovarjajo s svojimi igračkami, skratka so zelo pridni.

Tudi vsi psihologi, prav tako pa tudi jaz, kot vzgojiteljica in mama menim, da otrok do šestega leta potrebuje počitek. Ni nujno, da je to spanje, ampak relaksacija na ležalniku. Otroci, ki rabijo spanje zaspijo, tisti ki ne imajo možnost v miru evalvirat dan ki je za njimi, ozavestit pravljico, ki jo je slišal...

Najbrž tudi tvoja nebi zaspala, če nebi spanca potrebovala, saj je nihče ne sili. Zvečer pa naj bo v postelji vsakodnevna rutina. Pravljica, poljubček in lahko noč. Pripravi ji nežno svetlobo, morda lahko še ona prebere pravljico svojim igračkam, potem pa bo že zaspala. user posted image user posted image

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 5
16.5.2009 9:17:09   
blaža
IZVIRNO SPOROČILO: taška30

No, zdaj bom pa še vas vprašala o tem, ker zdaj sem pa res že slabe volje.

Naša punca je stara 4 leta. Že od 2,5 leta čez dan ne spi, kadar smo doma. Enostavno ne rabi. Popoldne ni tečna, ne utrujena, čist OK, spat gre ob 20-ih in neprekinjeno spi do 8-ih zjutraj.

Ko je v vrtcu je pa druga pesem. Vstaja ob polosmih, ob polenih grejo na ležalnike, naša zaspi zadnja mi povejo, tam proti poldrugi, drugi uri. Spi kao (tako mi povejo v vrtcu) malo, do ene ure. Zvečer gre v posteljo okoli poldevetih, devetih in po skoraj dveh urah ležanja v temi, pravi da ne more spat, da ni zaspana. Enostavno ji je tisto dnevno spanje odveč. Zjutraj pa posledično komaj vstane ob polosmih, ker je še zaspana.

Meni se prav smili, ker mora bit zoprno it v posteljo popolnoma buden, po drugi strani pa je tudi ne mislim imeti pokonci do polenajstih, ko bi potem mogoče v 10 minutah zaspala. Sicer nekih cirkusov ne dela, lepo ostane v sobi, mogoče gre 1x vmes lulat ali ima željo po objemčku.

Sem vprašala vzg. če je možno, da je ne bi dajali spat, pa je rekla da ne bo šlo, ker bi to potegnilo za sabo še ostale sovrtičkarje in potem noben več ne bi hotel spat. Saj po eni strani jih razumem. Nekak smo sklenili kompromis, da jo zbujajo ob dveh. Par dni se mi zdi, da je bilo za odtenek bolje (ampak pred 22-to ni zaspala), zdaj je pa že spet po starem.user posted image  Se mi zdi, da so jo nehali zbujat, vprašala še nisem, ker ne vem če bi mi sploh povedali po resnici.

Problem je v tem, ker se mala niti ne upira iti spat, jaz verjamem, da njej čisto paše se po kosilu mal ulečt na ležalnik in poslušat pravljico, ampak potem drugi zaspijo, ona se še več kot pol ure premetava, ker vstati pač ne upa (oz. je navajena da pač ležijo) in potem od samega dolgega časa zaspi.

Kako pa je drugje v vrtcih? Pri skupini 3-4 leta? Vsi spijo? Morajo spat ali lahko izbirajo?

Mal sem naložila, se opravičujem,lp

ma to sploh ni res. Pri nas to rešijo tako, da dajo vse na ležalnik in pol tisti, ki so utrujeni, itak takoj zaspijo, ostali se pa lahko grejo v kotiček mirno igrat. samo jim dajo take zaposlitve, da so bolj tiho, da ostali lahko spijo.

Naš ta starejši tudi od 2,5 leta dalje ni spal v vrtcu, ker se je naspal, ker je šel ob 19ih spat, pa do sedme zjutraj in tako je spal ponoči do 4 leta, zdej ga pa pustimo do 20ih, ke je že starejši.

V glavnem popoldne ni hodil spat od 2,5 let dalje in nihče ga ni silil, je bil pa dobro razpoložen vsako popoldne in ni bil nič siten.

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 6
16.5.2009 9:51:50   
Splišni
V našem vtrcu je bilo stanje pri nekaterih popolnoma enako kot pri vas, ampak se vodja vrtca ni omehčala in je ztrajala, da morajo spat.
Najbrž je potem mir pred njimi, sklepam. Od pol enih do dveh ali še čez je v bistvu kot jiih ne bi bilo.

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 7
16.5.2009 14:28:27   
diva 4
Pri nas so  do četrtega leta šli na ležalnike vsi.Tisti ,ki v 20 ih minutah niso mogli zaspat, so se lahko vstali in igrali umirjene igre .Po četrtem letu pa pri hčeri ni nihče več izrazil želje po spanju.Sedaj , ko je zadnje leto v šoli pa sploh mimajo več ležalnikov.Če se kdo slabo počuti , gre lažat na takšno mini sedežno v kotičku ( jo je naredil en ati) in tako počaka ,  dda pridejo starši ponj.

(odgovor članu Splišni)
Neposredna povezava do sporočila: 8
16.5.2009 15:21:57   
April
Moj že eno leto ne spi in ga zaradi tega tudi hodip prej iskat v vrtec. To je takoj po kosilu.  Pri njegovi skupini samo on in pa ena deklica, ki hodi tudi prej domov ne spita. Sem vprašala kako je to urejeno drugo leto. So rekli, da jih ne silijo in tisti, ki spanja ne rabi, ta čas gleda knjigo.

(odgovor članu diva 4)
Neposredna povezava do sporočila: 9
16.5.2009 21:22:03   
Najaa
IZVIRNO SPOROČILO: taška30

Pri nas je isto. S tem, da jo vzg. uspava in potem zbudi, kar povzoči to, da je prve 3 ure doma zoprna ko strela! user posted image  Potem je pa ok do večera in ko bi morala spat, se še dolgo premetava.
Najprej bom prosila, da je ne uspavajo.

Ko sem sama delala v vrtcu, ni bil noben problem, če kakšen otrok ni spal. Na začetku so šli vsi na ležalnike poslušat pravljice, potem pa sta tista dva vstala in imela kakšno mirno delo. Vse se da, če se hoče, veš. Sam nekatere vzg. imajo rade mir in da vsi spijo.

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 10
17.5.2009 20:25:10   
Rubin.
Naša Mala miss tudi ne spi popoldan, že nekje od 2,5 leta. V vrtec je šla s tremi leti in je na začetku bilo kar hudo, ker ni hotela niti na ležalnik. Ampak se je kasneje navidila, da gredo po kosilu na ležalnik in da počivajo vsaj 20-30 minut, kateri otrok v tem času ne zaspi, se lahko vstane in se potem igra. Čeprav, se meni zdi, da če otrok ne rabi počivanja, ne rabi niti na ležanik, ampak v vrtcu je pač takšna politika in temu se je treba prilagodit.
Pri nas je situacija sedaj takšna: da ponavadi ne zaspi, tu in tam (sploh če je kakšno deževno ali oblačno vreme) pa in takrat spi do 14.30-15.00h, posledično zvečer ni zaspana in jo dam spat, namesto ob 19.30, pač 21.30. Zjutraj pa jo seveda moram ob pol 8h budit user posted image . Ampak to je tu in tam. Če pa bi bilo to vsak dan, pa ne vem. Meni odgovarja, da gre prej spat, da imava z možem tudi nekaj časa zase, če pa gremo skupaj spat, pa tega ni.

Poskusi se dogovorit, da če v pol uri ne zaspi, da se lahko vstane in kaj mirnega ustvarja.

Sem mislila, da je to preživeto, da morajo otroci obvezno spat, tako je namreč bilo v naših časih, da si moral biti na ležalniku, dokler niso prišli po tebe. Me še danes zmrazi, pa kako so nas silili s hrano user posted image , meni je bil vrtec muka. Sem sedaj zelo zadovoljna s tem vrtcem, se da vse zmenit z vzgojiteljicami, so res fajn.

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 11
17.5.2009 21:27:26   
ksenija12
Jaz predlagam, da vseeno povprašaš še druge starše, ali se jim zdi to ok..mogoče pa nisi edina. A je v skupini z mlajšimi od sebe? Jaz vsekakor mislim, da bi morali imeti organizirane druge aktivnosti, za tiste, ki ne potrebujejo več spanja. Pogovori se z vzgojiteljico. Vztrajaj na tem kar se tebi zdi prav za tvojega otroka. Starši si prav premalokrat upajo povedat, kaj jih moti in potem se nič ne spremeni in je kvaliteta vrtcev takšna kakršna je. Se pa je v tem času, ko kronično zmanjkuje mest v vrtcih, pravzaprav težko 'upreti'.

http://www.popolna-kmetica.blogspot.com/

(odgovor članu Rubin.)
Neposredna povezava do sporočila: 12
18.5.2009 19:51:41   
mayas84
Lep pozdrav
....rada bi nekaj pri tem dodala...
sama pravtako delam v vrtcu in sem vsak dan prisotna pri počitku...delam z otroki starimi 4- 6 let in morem rečt,da pri meni večkrat zmanjka med počitkom 6 letnega otroka,kakor kaksnega 4 letnika...pri nas je počitek takšen kot skoraj pri vseh....torej da lezijo na lezalniku,dokler nekateri ne zaspijo,ki potrebujejo spanec,nato pa vstanejo in rišejo,berejo knjigice,itd...skratka to počnemo v tisini,zato da imajo drugi otroci mir počivat ( spat ). Počitek je obvezen torej samo zato,da si otroci spočijejo po kosilu,kdor zeli spi,kdor ne,pa vstane..nikomur ne tiščimo oči skupaj ali glave na lezalnik...vem da starsi mnogokrat dobite drugačno sliko,kakrsna pač je,vendar morate vedet,da nekateri bi pa radi počivali....počitek je namenjen temu,da si otrok spočije po kosilu,ter po dejavnostih ki jih izvajamo v vrtcu...moja skupina ima vsak dan aktivnosti na prostem in se jim pozna da so utrujeni...morate pa vedet,da nekateri otroci prihajajo v vrtec ob 5.30 in potrebujejo nujen spanec...zato da bi vsem ugodili in da bi bili vsi zadovoljni,moramo gledat na vse otroke ( torej na 22 ali se več otrok ) in ne samo na enega (npr.vašega)...skusamo delat tako,da je otrokom lepo..in v vrtcu jim ne manjka nič....pol ure lezanja ne bo nikogar ubilo...kar se pa tiče to,da imamo mir pred njimi...res je le to,da tudi nam pase pol urce počitka,ki nam pripada pri 7,5 urah delovnika...starsi tudi vi imate pavzo v sluzbi,je tako? user posted image me si je včasih ne moremo vzet,ker ni časa in nam počitek pride prav user posted image
Tako dragi starši,nisem Vas zelela skritizirat,samo pojasnit,da ni Vašim otrokom tako hudo kakor zgleda.Večkrat jih povprašajte kako je bilo,kaj so počeli,kaj so se igrali,če so kje bili,ne pa samo ali je moral spat,ali je
bil kaj skregan itd...In poskusajte razumet,otrok v skupini je 22 ali več,ne samo eden,vaš !

Lep pozdrav

(odgovor članu ksenija12)
Neposredna povezava do sporočila: 13
18.5.2009 19:56:59   
Anonimen

Ne spijo, sploh, je pa skupina mesana, od treh do sestih let.

Na zacetku me je skrbelo, kako bo utrujena, ker je doma spala med 3 in 4 ure popoldne...ampak se je navadila, ceprav pride vcasih iz vrtca zelo utrujena in potem zvecer precej prej zaspi. Ce je sila, odspi se eno kitico doma, samo to ni fajn, ker gre potem pozneje spat. Ko je pa huda huda sila, pa kdo zaspi kar na teti v vrtcu user posted image .

(odgovor članu taška30)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
18.5.2009 19:58:31   
Splišni
Maya84, tolesi zdaj čisto mimo užgala.
Nobeden ne govori o tem, da nihče ne bi smel spat, tako da tole, kar si napisala, je res kr neki.
In ne, jaz si v službi ne morem vzeti pavze.

(odgovor članu mayas84)
Neposredna povezava do sporočila: 15
19.5.2009 21:00:02   
roberta
IZVIRNO SPOROČILO: tt79

Najbrž tudi tvoja nebi zaspala, če nebi spanca potrebovala, saj je nihče ne sili. Zvečer pa naj bo v postelji vsakodnevna rutina. Pravljica, poljubček in lahko noč. Pripravi ji nežno svetlobo, morda lahko še ona prebere pravljico svojim igračkam, potem pa bo že zaspala. user posted image user posted image

se sploh ne strinjam s to izjavo, da če spanca ne bi potrebovala, ne bi zaspala. tudi odrasli lahko zaspimo, čeprav nismo zaspani, kajne? pri otrocih se mi zdi pa to še verjetnejši scenarij. in ja, če smo dovolj zdolgočaseni po kaki uri ležanja, tudi zaspimo od dolgčasa.

sicer pa taška ni spraševala, kako zvečer spravit otroka spat - kot je razvidno iz njenega pisanja, v dnevih, ko ni vrtca, s tem nimajo težav, ker je otrok brez dnevnega spanja temu primerno zvečer utrujen in gre spat brez težav. navaja pa, da ima težave s tem, da je treba iti spat, ko je otrok v vrtcu, kjer ga silijo ležati in zaspati po eni uri dolgočajsa, potem pa zvečer ne more zaspati. in ja, meni se to zdi problematično. osebno menim, da je bolje za otroka, da gre zvečer primerno utrujen spat ob 20. uri, kot pa če spi čez dan in potem zaspi zvečer šele ob 23. uri... ne vem, vsaj moja preprosta pamet mi tako pravi.

tako, da taška, jaz bi vprašala vzgojiteljico, ali ne bi bilo možno, da ima tvoj otrok, medtem ko drugi spijo, kako tako tiho aktivnost kot jo navajajo druge mame. torej da rišejo, itd. mislim, da bi to otroku mogli omogočit.

mayas84: nihče ni govoril o tem, da kateri od otrok ne sme spati, ker naš pač ne spi. je pa taška vprašala, ali mora njen otrok obvezno spati zato, ker vsi ostali spijo. in mislim, da smo v tem času pa še presegli "kolektivnost" za vsako ceno in se malo bolj usmerili k individuumu... ali pač ne?  

(odgovor članu tt79)
Neposredna povezava do sporočila: 16
21.5.2009 12:49:11   
ronja
kaj pa če bi se zmenila, da ji dajo kake knjigice, pa naj to gleda na ležalniku medtem, ko drugi spijo. Da je pač tam, da ne bo drugih budila, vendar pa da ne bo zaspala... Če pa se to nikakor ne bo dalo zmenit, ji pa naredi pulover, v katerega všij tako mehko pralno knjigico in puloverja ji valjda ne bojo smeli vzetuser posted image . Potem bo pač to gledala (ti ji pa seveda povej, da ima to tisti čas na ležalniku, če ji bo dolgčas).

Sem 100%, da moji punci pri 3 letih ne bosta več rabili spanja čez dan, saj že zdaj precej malo spita (pač po mamiciuser posted image , res smo različni, nimaš kaj!). Vem, kako je zoprno, ko moraš it spat, pa še nisi zaspan, saj nikoli nisem rabila toliko spanja kot drugi in sem vedno bedela in premlevala svašta in šele zelo pozno zaspala in si vedno želela, da bi lahko bila pokonci dokler mi paše...
Nisem bila v vrtcu ampak pri varuški, ki mi ni težila,da moram spat - bila sem pač nekaj časa na kavču in se mirno igrala, da je ona lahko v miru skuhala. kasneje sem si območje razširilauser posted image in sem bila lahko kjerkoli v dnevni sobiuser posted image . Mi je bilo zelo fajn, res pa že kot dojenček nisem nikoli spala podnevi in nikoli bila sitna popoldne, zvečer sem pa baje lepo zaspala.

tudi zdaj malih ne silim it spat - če vidim, da sta zmatrani, ju dam spat, pa tudi če je to 1 uro prej kot po navadi, če pa nikakor nista, potem pač ne spita oz. zaspita za tistih 10 min., ko ju uspavam in ko se zbudita jima ni treba ždet nekje. Kaj ju bom potem matrala, če imata pa dosti? In kaj ju bom silila spat, če nista zaspani? To je pa res biološka potreba... seveda je fajn, če zaspijo in imaš mir pred njimi, ampak halo - saj so plačani zato, da jih čuvajo in se ukvarjajo z njimi, no!

tt79, jaz verjamem, da lahko od dolgčasa zaspiš - tudi jaz bi komot zdajle zaspala, če bi se ulegla- ampak dejansko tega ne rabim... Lahko vprašaš lubija, nisem nič sitna zvečeruser posted image . Če me daš pa na kako ultra dolgočasno predavanje, pa mi bo vleklo oči skup, pa tudi če bom spala ponoči 8 ur (kolikor jih nikoli ne)! In tudi moji mali se pozna, če popoldne spi več, zvečer ne more zaspat. In čeprav bi mi pasalo, da bi veliko spala, je ne bom silila v to.

Če se v našem vrtcu ne bo dalo zmenit, da ju ne silijo spat, ju bom pač hodila iskat takoj po kosilu... Sem pa že zdaj povedala, da je mala zelo samostojna in da lahko gre v mešano skupino, tam verjetno ne bo tak problem se to zmenituser posted image Mami zvitauser posted image

maja84, se podpišem pod Spišni - tudi moje delo je tako, da dostikrat ne moreš niti na wc - pa traja 8 ur plus... Pač počakaš - če nisi user posted image , kar greuser posted image . In jasno, da ne smejo razgrajat, ampak saj to se da otrokom dopovedat - če lahko dopovem še ne 2 leti stari punčki, da sestrica spi in ji morava dat mir... bi se moralo dati tudi 4 letnikom...

moja preprosta pamet se podpiše pod roberto.

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 17
21.5.2009 19:58:34   
Anonimen
Otroci v vrtcu ne rabijo spat, tak je zakon! Tudi meni se zdi prav, da se vsi otroci uležejo na ležalnike, ampak da se po pravljici in mogoče še 15. minutam na ležalniku tisti ki ne zaspijo lahko potiho igrajo.

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
21.5.2009 22:55:59   
* Mateja *
Tudi jaz delam v vrtcu in lahko rečem le to, da večina otrok spanec potrebuje, tudi predšolski, še posebej v teh mesecih, ko smo cel dan zunej in aktivni. za vsako ceno ne, če ne gre, ga zaposlimo, ampka le izjeme. Ker otroci, še posebej starejši, začnejo to fino izkoriščat in potegne en nespečne
za sabo še 4 druge in pol vsi nebi spali. tako pa ne gre, ker jutranji otroci rabijo spanje in počitek.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
24.5.2009 21:38:14   
soncnica 3
Še ena vzgojiteljica, ki se pridružuje *Matejinem* mnenju. Ne silim jih spat, 30 minut poslušanja pravljic, glasbe, nato umirjena igra...

V današnjem svetu se ne znamo UMIRITI!!!  Potem pa se sprašujemo, zakaj so naši otroci nemirni...?!

V vrtcu delam, ker imam rada otroke, zato jim ŽELIM DOBRO!

Glede odhodo v posteljo zvečer, ali kot starši mogoče razmišljamo v tej smeri, d aotorci želijo podaljševati čas pred spanjem, ker žeijo še malo naše pozornosti?

Lep večer

(odgovor članu * Mateja *)
Neposredna povezava do sporočila: 20
25.5.2009 12:25:36   
Anonimen
Pri nas jih ne silijo spat. Se sicer vsi vležejo in počivajo, a če po 15-ih minutah ne zaspijo, jim berejo pravljice, lahko rišejo, sestavljajo. Naša je pol leta starejša od drugih in od vseh rabi najmanj spanca, tudi doma redko spi čez dan.

(odgovor članu soncnica 3)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
25.5.2009 12:40:43   
ronja
Glede odhodo v posteljo zvečer, ali kot starši mogoče razmišljamo v tej smeri, d aotorci želijo podaljševati čas pred spanjem, ker žeijo še malo naše pozornosti?

Vsekakor si je želijo - vendar poglej moje: cel dan smo skupaj in res ni, da bi ju zanemarjala. Pa vendar: če starejša slučajno kdaj spi čaz dan več kot 1 uro, ali če gre prepozno spat, potem zvečer ni šans, da bo zaspala pred 22to uro... Pač ne rabi toliko, pa če se na trepalnice postaviva...  In če pomislim, da bi v vrtcu dolgo spala in bo potem doma budna do ohoho...

Neposredna povezava do sporočila: 22
25.5.2009 13:29:20   
Najaa
IZVIRNO SPOROČILO: soncnica 3

Še ena vzgojiteljica, ki se pridružuje *Matejinem* mnenju. Ne silim jih spat, 30 minut poslušanja pravljic, glasbe, nato umirjena igra...

V današnjem svetu se ne znamo UMIRITI!!!  Potem pa se sprašujemo, zakaj so naši otroci nemirni...?!

V vrtcu delam, ker imam rada otroke, zato jim ŽELIM DOBRO!

Lep večer

S tem se popolnoma strinjam. Edino zadnji odstavek pri moji hčerki ne drži. Že od malega ne rabi toliko spanja kot bi jaz želela da spi. user posted image  Malo heca, ampak je res. Od kakšnega leta naprej smo že morali pazit, da ni prepozno zaspala (npr. po 14.uri), ker potem je zvečer bedela do 23h. user posted image  Je pač tak tip, sej nismo vsi enaki. In tisto, da otrok raste, ko spi - tudi ne velja! user posted image  Je namreč čisto dovolj velika za svojo starost oz. še večja od vrstnikov.

Neposredna povezava do sporočila: 23
25.5.2009 14:36:11   
taška30
Hvala vsem za odgovore. V bistvu sem kar presenečena, da je v večini vrtcev drugače kot pri nas.user posted image  No, saj moje tudi nihče ne 'sili' spat, ampak dejstvo je, da na ležalniku leži vsak dan vsaj 45-60 minut, preden jim zares zaspi.

No, prejšnji teden je bila malo prehlajena in zato v domači oskrbi, tako da bo šele ta teden spet aktualno to vprašanje. Bom videla kako bo danes zvečer.

Zdaj ko je bila doma seveda ni spala čez dan in kljub temu, da bila cel dan pokonci (+ še malo prehlajena), zvečer ni padla v posteljo ob osmih, ampak se je še vsaj pol ure vsak dan v sobi pogovarjala z igračkami, preden jo je zmanjkalo.
In naj mi še kdo reče, da tak otrok potrebuje popoldnasko spanje?!?

Bom poskusila predlagati kot ste rekle, da ko vsi zaspijo, lahko ona vstane iz ležalnika, ampak se bojim, da ne bo šlo...user posted image

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 24
17.6.2009 6:47:11   
mamamajča
Po zakonu otrok, ki ne želi počivati, ne rabi počivati!
Res pa je v navadi, da gredo vsi na ležalnik, utrujeni itak takoj za spijo, ostali pa imajo pravico do mirne dejavnosti v kotičkih.
Naj bi imeli vrtci urejeno celo tako, da se otroke, ki ne počivajo, pošlje v prav zanje igralnico, zato, da so neomejeni pri svoji igri, drugi, ki počivajo, pa imajo mir!

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

BLOG: Koga povabiti na otrokov rojstni dan?
Kar vse sošolce, da ne bo kdo slučajno užaljen? Pa vse sosede in prijatelje, ki so kdaj otroka povabili na svoj rojstni ...
Prvi koraki k srečnemu otroštvu z Generali
Program Za srečen začetek zavarovalnice Generali mladim staršem ponuja ključne nasvete o negi dojenčka in malčka ter prv...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?