|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Dnevno spanje 3-letnikov
5.7.2012 13:44:40   
manna
Ali vaši 3-letniki še spijo čez dan?
Pri nas je prav eno bedno vmesno obdobje - če gre spat popoldne, se naspi in je potem zvečer ful pridna, dobro razpoložena, se sama igra, uboga, celo bolj je dovzetna za se kaj novega naučit, bolj prijazna do drugih, skratka, prava milina je. Ampak potem zvečer ne zaspi tudi do 23h, celo do polnoči se je že zgodilo. Pa ne da bi tečnarila, je bila v postelji in se pogovarjala sama s sabo, si prepevala... No, če pa ne gre nič spat, potem pa je tam okoli 18h že tako sitna, da jo je nemogoče prenašat, cvili za vsak drek, dere se, meče stvari...skratka obup. Ampak kljub temu zdrži tja do 20h-21h in šele takrat zaspi. Tko da sploh nevem kaj je boljš?!?! No, sej ni samo moja izbira ali jo dat spat ali ne, da ne bo pomote, ona se spanju seveda strašno upira, na vse grlo kriči če jo kdo hoče prepričat da mora spat... tko da...bijemo bitke vsak dan na to temo, pa še vedno si nismo prišli na čisto kaj je bolje. Morda se nam še najbolj obnese, če zaspi samo za kake pol urce in jo potem zbudimo, ampak problem je, da je tudi v tem primeru strašno sitna, se noče zbudit,...Spomladi sem reševala to tako da sem jo peljala malo ven, da se je preluftala, zamenjala okolje..ampak zdaj do večera ne moremo nikamor ker je prevroče.
Kakšen nasvet, izkušnja?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Dnevno spanje 3-letnikov
5.7.2012 13:54:23   
Tippi
Lahko izkušnja ja. in nasvet user posted image

Moja hči je bila v vrtcu vsem trn v peti, ker niso mogle v času počitka, vzgojiteljice u miru kofetkat. Je bila pač malček, ki ni popoldne nikoli spala. Od enega leta dalje. Najprej smo poskušali vse mogoče, da bi, kot vsi običajni otroci imela popoldanski počitek, potem smo pa ugotovili, da nam to para živce, njej pa tudi in smo zelo kmalu nad poskusom "uspavanja" odnehali. Prvi mesec sem se strašansko sekirala, in tudi fizično sem komaj sfolgala, potem pa smo se navadili. Sicer smo bili deležni zgražanja pametnih mamic in očkov, češ da mora otrok imeti red in mora spati po pravilih, tako popoldne, kot zvečer ob normalnih urah, to je najkasneje do osmih, devetih, ampak se temu nismo preveč posvečali. Tako da, mi smo se prilagodili en drugemu, čisto po občutku in instinktu. če je bila sitna, je bila sitna, smo to sprejeli, nihče se ni preveč obremenjeval, če je otrok pet minut jokal. jasno, da smo jo poskušali zamotati, ampak v večini brez sitnobe ni šlo. Pa smo zgurali. To obdobje sitnobe ni dolgo trajalo. Potem se je navadila in je ob času popoldanskega počitka kaj počela, ali pa se z nami premetavala po postelji. Tako je bilo do danes. No, premetava se z nami več ne, pa tud kaj drugega počne, kot riše in sestavlja legice user posted image Popoldne itak ni spala, zvečer pa, ko jo je zmanjkalo jo je pač zmanjkalo. pa naj je bilo to ob devetih, ali pa ob polnoči.

Danes je že skoraj polnoletna, in ne vem če je dvakrat v vseh teh letih spala popoldne, zvečer pa hodi spat med deset____o in enajsto.

želim ti predvsem veliko dobre volje in moj nasvet, pa ga lahko mirno ignoriraš, ne bom huda, ampak ne silite otroka spat, če mu ni za spat. pa sitna gor al pa dol. user posted image

< Sporočilo je popravil Tippi -- 5.7.2012 14:01:51 >

(odgovor članu manna)
Neposredna povezava do sporočila: 2
5.7.2012 14:32:16   
Jantar
Imamo doma skoraj 3letnico in je glede spanja tud prava umetnost. Čez dan kokr je,včasih takoj,včasih traja včasih ne spi,...smo tud probali na vse načine ampak na koncu sprejeli dejstvo da če bo zaspala bo,če ne ne,ker je znala tud po 3 ure ležat,se pogovarjat in premetavat po postelji,.....zvečer gre okoli 21 ure v posteljo in včasih zaspi takoj včasih traja in traja,....je pa res,da zvečer je ne jemljemo več ven,...pač leži in se pogovarja dokler je ne zmanjka.
Sem se naveličala biti te grozno utrujajoče vsakodnevne bitke in sedaj delam po občutku. Je pa res,da če čez dan spi je popoldan z njo lepši.

(odgovor članu manna)
Neposredna povezava do sporočila: 3
5.7.2012 15:37:50   
Jančika_
Od mojih treh sta dva nehala spat čez dan pri dveh letih, eden pa pri treh. Sama kot otrok recimo v vseh letih vrtca nisem niti enkrat spala čez dan. Če ne gre, ne gre, kaj se češ matrat. Je pa prehodno obdobje, ko se otrok navaja na nov ritem, lahko kar tečno, ja. A tudi to mineuser posted image .

(odgovor članu Jantar)
Neposredna povezava do sporočila: 4
5.7.2012 15:47:36   
ronja
Pri nas doma nobena triletnica še ni hotela spat čez dan, tako da... smo s spanjem že precej prej zaključili... Kaj naj - sta pač nespeči.

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu manna)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   [Brisano sporočilo]
5.7.2012 15:48:58   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu manna)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
5.7.2012 15:50:57   
ronja
Sicer smo bili deležni zgražanja pametnih mamic in očkov, češ da mora otrok imeti red in mora spati po pravilih, tako popoldne, kot zvečer ob normalnih urah, to je najkasneje do osmih, devetih, ampak se temu nismo preveč posvečali.

podpis. Še zdaj slišim kako pikro na to, da grejo otroci ob 22h spat. Ampak meni res ni za vstajat ob 5h... (kar se zgodi, če grejo spat prej)
Je pa mami rekla, da tudi jaz nisem nikoli spala popoldne - da me je že kot dojenčka dala v posteljico, prišla čez pol ure pogledat in sem se lepo zabavala in gledala ko čukuser posted image . Kako ji je to ratalo, nimam pojma, moji otroci niso tako "odložljivi", so dobili samo tanespeči gen:D.

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 7
5.7.2012 16:08:52   
MTFP
Nas triletnik mora obvezno spati, ker drugace je popoldan katastrofa. No saj naceloma gre lepo spat, kak dan se pa upira. Ampak ce ni naspan popoldne ne moras nikamor z njim ker je siten, skace, ne slisi in nic...
No ga pa obvezno zbudim ob 16h, ce se prej ze sam ne. Danes sva imela kar borbe in je zaspal sele 14.30, tako, da zdajle me cakajo borbe za zbujati.
Je pa pri njemu res nujno da ima ritem spanja enak. Ker vmes ko smo malo popustili je bila katastrofa. Tako da ga pac zbujamo, ce je potrebno. No zjutraj itak njegova sestrica poskrbi da vatane zgodaj...

Smo imeli pa kar resne tezave z nocnimi morami oz. strahovi, kricanjem ponoci...tako da sva parkrat spala na nevroloski, in reden ritem spanja je zadeve omilil za 90%. je pa res na dan tolerance max pol ure kdaj gre v posteljo.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 8
5.7.2012 16:22:49   
manna
No, sej silit spat jo nisem mislila, v bistvu ji spanja podnevi sploh ne omenjam ker je takoj cel halo user posted image , in razumem, da rabijo eni otroci manj spanja kot drugi (v naši družini smo tudi vsi nespečneži) Sem hotela samo malo več debate o tem, kako naj jo pozno popoldne, ko je že utrujena, sitna, tečna, moteča in cvileča, začaram da bo spet taka kot je, ko je spočita? user posted image Drugače me sploh ne moti, da ne spi, pa tudi pametne pripombe drugih kako bi morala spati, me ne brigajo več. Sam ko res vidim, da je utrujena in se ji nič ne da, nič ji ne gre prav, pa se vseeno noče niti uležt, kaj uležt, še naslonit se noče na stolu - da ja ne bo slučajno zakinkala user posted image Pa jo recimo probam nekaj zmotivirat, da delava nekaj skupaj, pa isto ne funkcionira, ker je tečna, meče stvari, se spakuje,..tko da res, zgleda da bo pač moralo miniti to obdobje samo od sebe.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 9
5.7.2012 16:27:52   
Anonimen
Naša čez dan ne spi že od leta in pol ... no v vrtcu ji včasih rata zaspat, ker tut če ne spi, mora it počivat na ležalnik in potem jo včasih skupina za sabo potegne. Doma zaspi čez dan samo v avtu, če se kam dlje peljemo, drugače pa ni variante ... popoldne in zvečer pa ne opazim razlike med dnevi ko je spala v vrtcu in med dnevi, ko ni spala.

(odgovor članu MTFP)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
5.7.2012 16:29:38   
ronja
Ja, so različni. Če bi mojidve meli more, bi tudi jaz pazila. Samo pri nas sta onidve mori, če ju hočemo spravit prej v posteljouser posted image . Saj nama bi bilo ful fajn, da bi imela malo daljši večer zase... Ampak če to pomeni, da bosta ob 5h.5:30 max. prileteli v sobo in skakali po naju: "Mami, oči, zbudi se, dan je, sonček je..." potem pa ju rajši gledam zvečer, ko itak ne spimuser posted image .

Prehodno obdobje je smotano, ja. Probaj s kakimi aktivnostmi, ki jih ima res rada. Naštimaj ji vodo in igračke, to skoraj vsi otroci obožujejo, redkokateri je siten ob tem:)

(odgovor članu MTFP)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   [Brisano sporočilo]
5.7.2012 16:42:03   
Brisani uporabnik

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
5.7.2012 16:45:14   
ronja
Tako pretkanih otrok, kot je naša mlajša zihr nima nobeden: ko je kako leto in pol nazaj zjutraj skakala po meni in me skušala zbuditi, pa ni šlo, je vzela plastenko z vodo in me zalila

Greš stavit?user posted image

potem ponavadi zaspi zraven mene okoli sedmih ter potegne do jutra

user posted image user posted image user posted image user posted image I tata bi, sineuser posted image Če se je Ronji kdaj zgodilo, da je prej zaspala, se je zbudila med 22 in 24 in potem do 3h ni šla spat...

Sicer pa - metoda je krasna, če to niso moji otroci, ki bojo vmes, predno bojo res zaspali, hoteli še vsaj ene 2x jestuser posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 13
5.7.2012 17:32:21   
Najaa
Uf, moji dve sta obe "nespalni" tip že od malega. Tavečja sploh... Popoldansko spanje je hotla ukinit že pri letu in pol, pa sem jo še malo prisilila, ker sem bila noseča in je tudi meni pasalo počivat po kosilu. Od 26m (ko se je rodila tamala) je pa nisem več dajala spat. Tamala pa zdej pri 3 letih v vrtcu še spi ampak sem prosila, da jo vsaj prej zbudijo, ker drugače je zvečer žurka tudi do 23... Med vikendi pa ne spi doma.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 14
5.7.2012 18:11:23   
Češnca
Spita oba - skorajšnji 3-letnik in skorajšnji 5-letnik (ta starejši samo doma, v vrtcu od marca ne več). Zvečer brez problema zaspita ob 20h. Ja, red, je pomemben, ampak smo si različni in imamo različen red/navade. Če bi bila fanta po meni, čez dan že zdavnaj ne bi spala in tudi zvečer bi šla kasneje spat. user posted image Ampak priznam, je fajn, da v miru skuham in kaj pospravim. user posted image

18. julij je prav poseben dan!

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   [Brisano sporočilo]
5.7.2012 18:41:14   
Brisani uporabnik

(odgovor članu Češnca)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
5.7.2012 18:53:52   
Katy78
Čez dan je nehal spati kmalu po 2. letu, ker se mi enostavno ni več dalo mučiti z uspavanjem, saj se je upiral in sva bila potem oba napsihirana. Presenetljivo popoldne sploh ni bil siten če ni šel spat opoldne, je pa zato zvečer prej zaspal. Ko je septembra začel hodit v vrtec, sem bila prepričana, da tam ne bo spal, ampak na moje veliko presenečenje je v vrtcu spal. Se je pa potem začelo dogajati, da je pa doma med vikendi, ko nam ni ratalo da bi šel spat, začel postajat popoldne siten ker mu je mankal opoldanski spanec. In še danes pri 3,5 letih je tako, popoldne postane siten ker opoldne ne spi. Npr. včeraj smo se zvečer vračali domov in je ob 19.30 zaspal v avtu, samo preložila sem ga v posteljo in je spal do 7.30. Spanja mu torej primankuje, ampak opoldne nam doma nikakor ne uspe, da bi šel spat. Sicer vzrtajam, da gre po kosilu počivat v svojo posteljo, ampak to ne pomeni da zaspi, ampak se pogovarja sam s sabo, igra itd. Je pa vseeno bolje kot nič. Včasih traja skoraj 1 uro, včasih ima pa po 20 minutah dovolj.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 17
6.7.2012 8:56:04   
Inigo
tut jst mislim, da tuki ni za komplicirat. če vidiš, da ne rabi popoldanskega spanca oziroma imate potem probleme z včernim spanjem, je pa ne dat spat.

naš 4-letnik pa še vedno hodi popoldan spat. in če je možno, grem tudi jaz. tako da imamo to očitno v genih. mamo radi siesto user posted image

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 18
6.7.2012 15:33:01   
Nina00
Jaz nisem več spala popoldne od leta in pol. Sem bila proti večeru baje kot muha brez glave - mamin prijazen opis za mojo tečnobo user posted image

Starejši nikoli ni bil navdušen nad spanjem in smo vedno imeli dolga uspavanja. Resno pa je začel štrajkat s popoldanskim spancem malo pred 3. rojstnim dnem. Takrat sem bila na drugi porodniški pa sem nas napokala v avto in po cca 10 minutah vožnje je zaspal. Sem ga prenesla v posteljo in je spal še 1 - 1,5h. To je funkcioniralo še en mesec, potem pa je nehal spat popoldne. Je pa res, da je v tem mesecu začel zjutraj spat nekoliko dlje, ker prej je bil ne glede na vse najkasneje ob 6h buden. Sedaj je star 5 pa v vrtcu še vedno spi (kakšen dan baje tudi ne več), doma pa nikoli. Se pa po kosilu sam nekoliko umiri in si poišče kakšno mirno aktivnost, da malo počije.

Mlajši pa pri svojih treh letih še vedno zelo rabi popoldanski spanec, čeprav pravi, da noče spat - mislim, da se boji, da bo kaj zanimivega zamudil. Sedaj moramo res pazit, da ga damo spat dovolj zgodaj, ko še ni preveč utrujen. Takrat sicer govori, da noče it spat, a, ko je v postelji, ga hitro zmanjka. Če pa smo prepozni, pa je na sporedu dretje in upiranje pa čeprav se mu vidi, da še komaj drži oči odprte. Ko je tak, res ne zaspi.

Moje mnenje je, da so otroci različni. Vsak najbolj pozna svojega otroka in vidi koliko spanja potrebuje. Manna, če se ti zdi, da se najbolj obnese kratek popoldanski spanec, potem naj odspi svoje pol ure pa jo potem zbudite. Verjetno je prehodno obdobje in mogoče kmalu popoldanskega spanca sploh ne bo rabila. Osebno grem občasno (če sem res zelo utrujena) popoldne spat in se čez pol ure do eno uro komaj zbudim. Kakšne pol ure sem še vsa matasta in tečna, če kdo kaj hoče od mene. Ampak se vseeno počutim precej boljše, kot pa če sploh ne grem spat. Predvsem pa se pozna dolgoročno ali se mi pomanjkanje spanja nabira ali ga vsaj za silo prinašam not.

(odgovor članu Inigo)
Neposredna povezava do sporočila: 19
6.7.2012 16:17:42   
Natka23
Moja ne spi pop od svojega 1,5l sicer je že prej bila ji muka, ampk potem pa res ni mogla več, zvečer sploh ni zaspana kaj bolj pa vstane ob 7ih, spat gre ob 20ih, pa zaspi redko takoj.

(odgovor članu Nina00)
Neposredna povezava do sporočila: 20
6.7.2012 22:03:56   
Urska09
Naša skoraj 3,5 letnica čez dan ne spi že 1 leto. Tudi v vrtcu zelo redko zaspi. Ne spi niti v avtu (ampak res nikoli). Pa ni popoldne nič sitna. Zvečer gre spat okoli 20h in spi cca 12 ur. Včasih še več. Na morju sem jo silila spat, ko je bila najhujša vročina, pa sva imeli najprej enourno borbo, potem je tako trdno zaspala, da sem jo po 2 urah komaj zbudila, zvečer pa seveda ni zaspala do 23h, celo do polnoči. Smo vsi ostali zaspali pred njo user posted image . Zato doma niti pomislim ne na dnevno spanje. Mi bistveno bolj paše, da gre zvečer zgodaj v posteljo in imava midva z možem še kaj od večera.

(odgovor članu Natka23)
Neposredna povezava do sporočila: 21
14.7.2012 22:37:06   
marjetica8
jooooj kako mi tole zveni znano! Mi smo to vmesno obdobje preživljali od 2.rojstnega dne, približno pol leta. Dneva ni zdržal brez spanja, ma če sem ga dala spat popoldne, je bil zvečer kažin do 11h po ta melem! Sem delala tko da sem ga popoldne pustila pol ure, potem sem ga zbudila. Je bil isto zmeri siten, ma smo pol rešvali tko da smo mu dali kej za jest, ker je itak že bil čas malce. Potem se je najedu in je prelomu sitnobo. Kasneje se je pa unesu nekako - zdej (star 3,2 leta) nekako zdrži dan in gre potem zvečer tja enkrat do 9h spat. Če se pa po kakem slučaju zgodi da zaspi čez dan (recimo kadar kam gremo ponavadi zaspi v avtu), zvečer nimamo kej hodit okol postle do 11h...
Je težko to vmesno obdobje...recepta kako delat ti ne znam dat...eni so ful proti zbujanju otroka, ma pri nas ni šlo drgač. Ker če ni bil zvečer kažin za it spat, je bil pa zjutraj, ko je blo treba vstat za v vrtec. Tko da pri nas nekako spanje čez dan ni pršlo v poštev in smo ga na počasen način skenslali. Je dejstvo da zdej ko ne hodi več spat čez dan, smo vsi v družini bolj zadovoljni in umirjeni - vsaj nek ritem je dobil, ki ga prej nikakor nismo mogli vzpostavit.

(odgovor članu Urska09)
Neposredna povezava do sporočila: 22
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?