Anonimen
|
Čisto enostavno, ga skuhaš do mehkega, pol pa ali potreseš z droptinami ali pa popražiš na maslu, seveda posoliš in popopraš. Brstični ohrovt približno 7 minut kuhamo v slani vodi, odcedimo (vodo lahko prihranimo za zelenjavno juho). Na maslu na hitro prepražimo strt česen, dodamo brstični ohrovt, malo popra, muškatni orešček in kislo smetano. Po potrebi še dosolimo. Še malo pokuhamo in odlična priloga k mesu in krompirju je pripravljena. rstični ohrovt kuhamo 10 minut v slani vodi, nato ga odcedimo. Krompir skuhamo v slani vodi, olupimo in hladnega narežemo na rezine. Hrenovki narežemo na kolesca. Model za narastke namastimo. Na dno naložimo krompirjeve rezine, na njih razpolovljene glavice brstičnega ohrovta in kolesca hrenovk. Kislo smetano, sol, poper, strt česen in polovico naribanega sira zmešamo in nanesemo na sestavine v modelu. Po vrhu posujemo preostanek naribanega sira in dodamo koščke margarine ali masla. Pečemo v pečici pri 200 stopinjah približno 20 minut. imo brstični ohrovt in ga kuhamo v osoljenem kropu 7 min.Stresemo ga na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo.Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Prav tako sesekljamo lešnike.Sir naribamo.Na maslu prepražimo čebulo. Dodamo lešnike in timijan.Pustimo, da se ohladi. Nato primešamo brstični ohrovt in polovico naribanega sira. Damo v model za narastke.Razžvrkljamo jajca in smetano. Solimo in popramo. Začinimo s muškatnim oreščkom.Prelijemo čez sestavine v pekaču in potresemo s ostankom naribanega sira.Pečemo v pečici 45 min pri 200 stopinjah.Če se prekmalu zapeče, prekrijemo z alu folijo. Serviranje Popečen brstični ohrovt lahko ponudimo kot prilogo k mesu. Priprava Brstični ohrovt očistimo in zunanje porumenele liste odstranimo.Šampinjone zrežemo na četrtine.V kozici segrejemo olje in dodamo ohrovt, strt česen ter gobe. Solimo in pokrijemo s pokrovko.Večkrat premešamo, malo vode dolijemo le, če se jed začne smoditi.Jed dušimo približno 20 min. Serviranje Nadvse okusno zelenjavno jed postrežemo s kruhom, širokimi rezanci ali krompi - 400 g brstičnega ohrovta
- 50 g masla
- 50 g parmezana
- 2 jajci
- 40 g drobtin
- sol
Živila pred gratiniranjem vedno blanširamo ali celo skuhamo. Najpogosteje gratiniramo zelenjavo in testenine. predpriprava ■ Brstični ohrovt očistimo in pripravimo za termično obdelavo. ■ Brstični ohrovt zdušimo ali skuhamo; gl. dušen brstični ohrovt, kuhan brstični ohrovt, soparjen brstični ohrovt. ■ Jajci razžvrkljamo v globokem krožniku. ■ Ognjevarno posodo namažemo z maslom, pečico pa segrejemo na 200° C. priprava Kuhan brstični ohrovt (gl. predpriprava) temeljito odcedimo. Brste povaljamo v stepenih jajcih, nato pa še v mešanici drobtin in sveže naribanega parmezana. Zložimo jih v pomasleno ognjevarno posodo, pokapljamo s stopljenim maslom in za 15 minut potisne v segreto pečico. serviranje Ponudimo ga v ognjevarni posodi, v kateri smo ga gratinirali. izboljšanje ■ Maslo za pokapljanje nadomestimo z lešnikovim maslom. ■ Ohrovt začinimo s po ščepcem sveže mletega belega popra in naribanega muškatnega oreščka. ■ Brstični ohrovt se najlepše dopolnjuje z baziliko, česnom, koprom, timijanom, lovorovim listom, peteršiljem, kumino, žajbljem, majaronom in limoninim sokom. nasveti ■ Brstični ohrovt je najboljši po prvi slani, ko se škrob pretvarja v sladkor. Kupujemo temno zelene, dobro zaprte glavice brez rumenkastih listov. ■ Velike brste pred kuhanjem blanširamo, odcedimo in ohladimo. pojasnila Med gratiniranjem se na jedi naredi zlato rumena skorja, ki jo ščiti pred sušenjem, hkrati pa jedi daje lepši videz in boljši (pikantnejši) okus. različice gl. brstični ohrovt Mornay (nekoliko zahtevnejša različica); gratiniran brstični ohrovt ideje ■ Med številnimi prilogami oziroma prikuhami z brstičnim ohrovtom jih naštejmo le nekaj: brstični ohrovt po indijsko, brstični ohrovt po poljsko, brstični ohrovt s kostanjem, brstični ohrovt s sezamom, brstični ohrovt s slanino, brstični ohrovt s šampinjoni, brstični ohrovt v paradižnikovi omaki, brstični ohrovt z gorčičnimi semeni, brstični ohrovt z maslom. ■ Po milansko pripravljamo tudi številna druga živila oziroma jedi: beluši po milansko, belušna zelena po milansko, milanski zrezek, nadevane bučke po milansko, rižota po milansko, špageti po milansko, telečja zarebrnica po milansko, telečji file po milansko, in tako dalje; gl. milansko, po. opozorila ■ Najpogostejša napaka pri pripravi brstičnega ohrovta je predolgo kuhanje. ■ Gratiniranja - pri nas pogosto uporabljamo izraz oskorjenje - ne mešajmo z opekanjem. zdravilni učinki (domnevni) Brstični ohrovt uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna. - 00 g brstičnega ohrovta
- 20 g masla
- sol bešamel
- 5 dl mleka
- 40 g masla
- 40 g moke
- košček čebule
- sol
- beli poper v zrnu
- 1 klinček
- ščepec muškatnega oreščka
- majhen košček lovorovega lista omaka Mornay
- 70 g grojerja
- 2 žlici sladke smetane
- 1 žlica mleka
- 1-2 rumenjaka
Mornayjevo omako je koncem 19. stoletja domnevno prvi pripravil <i>Joseph Voiron</i>, šef pariške restavraciji Durand. Živila pred gratiniranjem vedno blanširamo ali celo skuhamo. Najpogosteje gratiniramo zelenjavo in testenine. predpriprava ■ V posodi pristavimo hladno voda za kuhanje brstičnega ohrovta. Rahlo posolimo. ■ Brstični ohrovt očistimo in pripravimo za kuhanje. ■ Pripravimo bešamel. ■ Ognjevarno posodo namažemo z maslom. priprava ■ Ohrovt stresemo v vrelo vodo. Brstiče kuhamo približno 8 minut. ■ Medtem pripravimo omako Mornay. ■ Pečico segrejemo na 250°C. ■ Kuhan brstični ohrovt temeljito odcedimo in stresemo v pomasleno ognjevarno posodo. Prekrijemo ga z Mornayjevo omako in za 10 minut potisnemo v segreto pečico. serviranje Ponudimo ga v ognjevarni posodi, v kateri smo ga gratinirali. izboljšanje Brstični ohrovt se najlepše dopolnjuje z baziliko, belim poprom, česnom, muškatnim oreščkom, koprom, timijanom, lovorovim listom, peteršiljem, kumino, žajbljem, majaronom in limoninim sokom. nasveti ■ Brstični ohrovt je najboljši po prvi slani, ko se škrob pretvarja v sladkor. Kupujemo temno zelene, dobro zaprte glavice brez rumenkastih listov. ■ Velike brste pred kuhanjem blanširamo, odcedimo in ohladimo. pojasnila Med gratiniranjem se na jedi naredi zlato rumena skorja, ki jo ščiti pred sušenjem, hkrati pa jedi daje lepši videz in boljši (pikantnejši) okus. ideje Med številnimi prilogami oziroma prikuhami z brstičnim ohrovtom jih naštejmo le nekaj: brstični ohrovt po indijsko, brstični ohrovt po poljsko, brstični ohrovt s kostanjem, brstični ohrovt s sezamom, brstični ohrovt s slanino, brstični ohrovt s šampinjoni, brstični ohrovt v paradižnikovi omaki, brstični ohrovt z gorčičnimi semeni, brstični ohrovt z maslom. različice gratiniran brstični ohrovt (preprostejša različica); brstični ohrovt po milansko opozorila ■ Najpogostejša napaka pri pripravi brstičnega ohrovta je predolgo kuhanje. ■ V sodobni kuhinji bešamel, kjer je le mogoče, nadomeščamo z legirjem. ■ Gratiniranja - pri nas se pogosto uporablja izraz oskorjenje - ne mešajmo z opekanjem.
< Sporočilo je popravil neva6 -- 23.10.2008 9:29:15 >
|