|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Boter pri krstu
10.11.2006 11:04:58   
Anonimen
Mož je za sinovega krstnega botra izbral svojega brata, s čimer se jaz nisem strinjala, a sem nazadnje popustila. Popustila sem zato, ker je rekel, da bova pa bratovemu sinu vsigurno midva botra. No, pa ni bilo tako in sedaj se počutim prav užaljeno. Ker gre mož bratu vedno na roko, kadar bi se moralo zgoditi obratno, pa se to ne zgodi zarad bratove žene, ki veliko več da na svojo stran družine kot na moževo stran (se pravi na nas).
Kaj menite, imam sploh pravico biti užaljena, ker skoz dobivam po nosu zarad teh njihovih odnosov? Krst ni bila prva taka stvar...
No, sedaj ko nisva bila botra, sem se odločil,a da se bom di njunega sina obnašala enako kot če bi bila. Se pravi, da bo za god dobil kaj od mene. Je to prav ali ni?
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Boter pri krstu
10.11.2006 11:10:21   
TONČI.
Meni je bi bilo prav ravno, če me nebi izbral. Pač ima koga drugega, za katerega pa upam da je ok.

Drugače pa, ti se obnašaj do otroka lepo, saj otrok ni nič kriv.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
10.11.2006 11:24:18   
sato
Otrok ni nič kriv. Midva sva za botro hčerki izbrala mojo sestro, ker res lahko vsak trenutek računamo na njeno pomoč. Za sinovo botro pa sva prav tako izbrala mojo sorodnico- iz istega razloga. Pa sva se oba strinjala, da je tako edino prav.

(odgovor članu TONČI.)
Neposredna povezava do sporočila: 3
10.11.2006 11:25:49   
mojamura
oprosti, ampak meni se to zdi malce nesmiselno, da si užaljena, če nisi bila botra.

tisto, kdo je vajinemu otroku boter, bi se morala odločiti oz. jasno povedati pred tem. vsak starš izbere otroku botra po lastni presoji in ne zato, ker je brat bil vajinemu otroku boter, da bi on pol nazaj vaju klical. to se mi zdi obvezujoče. če sta pa že na to ciljala bi mu pa, temu bratu namreč, morala že prej povvedati.

botrstvo ni mišljeno samo zato, da otroka držiš pri krstu in mu tu pa tam kupiš kako darilo.....botri naj bi pomagali pri vzgoji otroka v krščanski veri, vsaj tako se mi zdi, da so nam pri verouku govorili.

ti pa se do tvojega nečaka obnašaj tako kot želiš in ne meti dolgega nosu zato ker pač nisi botra.

....ne rečem da je pri tebi tako, ampak dosti ljudi na botrstvo gleda kot na 'ven metanje' (koliko sem pa jaz kupil krščencu za krst itd), pa na fensi obleko pa frizuro pri krstu...to je za moje pojme malo mimo

Assumption is mother of all fuc*k*ups.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
10.11.2006 11:49:14   
Anonimen
Mojamura, saj to je to. Ne gre za ven metanje, ravno tega nisem hotela za krst. Za to naj gre zarad mede pri obhajilo in birmi, pri krstu pa gre za to, kar si napisala - za pomoč pri vzgoji otroka. Tudi mene so doma skozi tako učili in mi govorili, da če bo kaj narobe, je moja botra tista, ki bo mi pomagala.
No, pri tem bratu je bilo pa skoz tako, da kadar ga je moj mož kaj prosil v zvezi z nama (dokler še nisva imela otrok), je brat gladko rekel "ne". To me je že vseskozi motilo. Zakaj vsemu odreče? In tudi drži se grozno visoko, spusti se le pred družino svoje žene.
In zarad tega sem jezna, da mož ni popuščal in je boter najinemu sinu ravno ta človek, na katerega se (po mojem) v kakšni nesreči sin ne bo mogel zanesti. Sicer tega še ne vem, kajti doslej je šlo le za majhne stavri, ki jih je odrekal, amapk sodim pač po te malenkostih.
Ne morem si pomagat, gre mi v nos, da ni mož boter njegovemu sinu, ker se počutim užaljeno, saj je bil meni ta boter "vsiljen".

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
10.11.2006 11:58:23   
mojamura
glej, če je ta brat že od samega začetka takšen z vama, bi se morala vprašati:
če bi bila botra njegovemu sinu, ali misliš, da bi ti on dovolil, da bi mu pomagala v vzgoji oz. njegovemu sinu stala ob strani in mu dajala kakšne nasvete?

po tem kar si napisala mislim da ne.....če bui mu bila botra in to temu bratu itak ne bi pomenilo nič, bi samo tebe še bolj bolelo.

,
glede tega pa, da ti je brat boter vajinemu otroku ter praviš, da ti je bil s strani tvojega moža  vsiljen, bi pa morala to razčistiti pred samim krstom vajinega sina, oz. še pred tem, ko sta brata prosila za botrstvo.

možu bi morala odkrito povedati, zakaj ga ne maraš za botra, če pa si to storila, pa je mož še vedno vstrajal, pa bi ga morala vprašati to, kar si sama napisala v tvojem zadnjem postu:

dragi mož, a misliš, da bo tvoj brat stal najinemu sinu ovb strani v morebitnih težavah....je to človek, ki bo lahko sinov zaupnik?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
10.11.2006 12:03:00   
Anonimen
Heeehh..

Midva sva za poroko za botre izbrala cist ene **** ljudi.. ki jih sploh noben od svatov ni poznal.. niti videl nikoli..
In takrat niti v sanjah nisva pomislila, da bi moja sestra in njena sestra lahko bile uzaljene.. ampak so bile.. kar sva zvedla sele po treh letih.. ampak jebi ga.. tko je pac bilo.. ni bilo namerno.. ampak je nama takrat pac tko ustrezalo..

ce imas pravico bit uzaljena.. To pravico ima vsak.. bolj gre za vprasanje smisla.. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
10.11.2006 13:03:01   
sneška_
Anonimna
Moja hčerka  ima botra ki naju je poročil v cerkvi in je njen boter  tudi Pa ker je boter pravoslavne vere tudi imam nadzorno botro tukaj v Sloveniji
Morem povedati da sva za botre izabrali prave ljudi in jih vsi od moje družine  pa širše lepo spoštujemo in smo zadovoljni ker vemo da najina hčerka ima takšne botre na katere se zanese v vsakem momentu v življenju. Ta zmeda okoli botrov je nastala ker sva se poročili v pravoslavni cerkvi  drugač jaz sem v pravoslavni oziroma ortodoksni veri  pa mož in hčerka so katolici  in najin boter e pravoslaven a botra katolik.

In res mi je drago da imamo takšno zmedo. Ko smo se tako odločili smo uprašali najino botro tukaj v Sloveniji in je bila full vesela čeprav je nadzorna botra zato ker samo ona in moj mož lahko vzgajajo najino hčerko v katolički veri.In se  je strinjala na vse to tudi naju ima res rada in tamalo
Zdaj pa gledaj kakšna zmeda je pri nama pa smo vsi srečni in zadovoljni ker ob naju in najine hčerke so zravan ljudi dostojni za  besede boter,dobri,pošteni

In najina hčerka je vesela ko gremo na obiska ali k enemu botru ali pa botrici pa jih enako ima rada.

Obnašaj se do otroka tako kako res čutiš ker otrok ni nič kriv  tudi moja hčerka ni kriva da ima dva krstna botra.

Najdojenček

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
10.11.2006 13:03:14   
srki
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

gre za to, kar si napisala - za pomoč pri vzgoji otroka. Tudi mene so doma skozi tako učili in mi govorili, da če bo kaj narobe, je moja botra tista, ki bo mi pomagala.

Pa luba duša, kje pa piše da ti mora pri vzgoji otroka pomagat samo krstni boter? Meni vsi drugi več pomagajo, kot krstna botra, pa ne zato, da ona ne bi hotela, ampak enostavno zato, ker se v težkih trenutkih in situacijah obrnem na tistega, ki ga tisti moment najmanj obremenjujem....

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
10.11.2006 13:16:01   
Edvina
Anonimna, mislim, da nima smisla, da si užaljena, ker vaju, tvojega moža, niso izbrali za botra.. Samo ti se sekiraš in sebe obremenjuješ. Žal mi je le, da vajin sin, po tvojem pisanju sodeč, nima takšnega krstnega botra, ki bi mu lahko zaupal, na katerega bi se lahko vedno zanesel.

Po mojem mnenju je krstni boter točno to.. nekdo, ki ima otroka rad in na katerega se bo ta lahko v življenju zanesel, ko bo potrebno, nekdo, ki mu bo stal ob strani v lepem in slabem in ki mu bo otrok zaupal.

Midva bi tudi lahko za botra svoji hčerki izbrala recimo mojega brata (njegovega pač ne, ker je edinček) al pa koga drugega od sorodnikov, ampak ne, midva sva izbrala sosedo, ki ni v nobeni sorodstveni zvezi z nami. Ker mnogo bolj kot to se nama je zdelo pomembno, da hči zaupava nekomu, ki jo ima resnično rad, ki mu/ji ni žal vzeti si časa zanjo, pri katerem bo vedno dobrodošla .. pa še hči svojo botrico od rojstva dalje obožuje! Tako da, naj je bil zaradi najine odločitve kdorkoli užaljen, odločitev je bila za naju preprosta.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
10.11.2006 14:21:41   
petraz
Tudi jaz mislim, da otrok ni nič kriv. Žalostno pa je, da sta vidva tako prijazna do njiu, onadava pa ne..... Žal, pa se tudi to dogaja, a ne?!!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
10.11.2006 14:52:26   
Sita
A ni naloga botra/botre, da on/ona prevzeme otroke in skrbi zanje, če se staršem kaj zgodi - da umrejo na primer?
No, midva sva izbrala mojo mamo, ker je bila (in je še) ona pripravljena skrbeti za najine otroke, če bi se nama kaj zgodilo. Ona bi jih vzela k sebi. In to res zaupam samo njej, zato sva izbrala njo.

Ljubi svojega moža kot Boga in ti mož, svojo ženo kot Boginjo. Pri tem ni žrtev in nič nam ni težko.

(odgovor članu petraz)
Neposredna povezava do sporočila: 12
10.11.2006 15:21:08   
mojamura
IZVIRNO SPOROČILO: Sita

A ni naloga botra/botre, da on/ona prevzeme otroke in skrbi zanje, če se staršem kaj zgodi - da umrejo na primer?

to pa prvič slišim....resuser posted image

(odgovor članu Sita)
Neposredna povezava do sporočila: 13
10.11.2006 15:41:48   
Sita
Tako mi je bilo rečeno, ko sem vprašala, kaj pomeni boter/botra, uh že leta nazaj.

Ljubi svojega moža kot Boga in ti mož, svojo ženo kot Boginjo. Pri tem ni žrtev in nič nam ni težko.

(odgovor članu mojamura)
Neposredna povezava do sporočila: 14
10.11.2006 21:34:20   
Anonimen
Ja, tud meni je blo tako rečeno. Po mojem je tud vzrok moje užaljenosti v tem. "Če bi se nama kaj zgodilo..." v bistvu pomeni najino smrt oziroma nezmožnost, da skrbiva za sina. A potem bi naj pa ta brat prevzel skrb???

Ma, to mi sploh ne gre v glavo. Zdaj se je užaljenosti pridružila še jeza!

Ok. Do jutri se skuliram user posted image

(odgovor članu Sita)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
10.11.2006 21:43:46   
mika
IZVIRNO SPOROČILO: Sita

to pa prvič slišim....res

ja, to je po krščanski veri obveza botre/Botra, po zakonu pa ne

(odgovor članu mojamura)
Neposredna povezava do sporočila: 16
10.11.2006 22:35:04   
bodoča
Midva z možem sva mnenja, da je botre in poročne priče bolje izbrati izven družine ali pa vsaj daljno sorodstvo, v primeru da se s človekom tudi dobro razumeš.
Midva sva najini poročni priči tudi šla izven družine iskat in je bila moja sestra tudi užaljena, pa sem ji lepo povedala, da ona mi je itak sestra ki jo imam neizmerno rada, želim pa si da je samo sestra in ne še priča in kasneje botra. Najin otrok bo itak imel samo dve teti in dva strica, zakaj bi moral biti nekdo od njih še boter, naj ima otrok čim več ljudi okoli sebe, ki mu bodo pomagali in ga imeli radi, pa ne glede na to kaj so otroku.
Si pa tudi midva želiva, da bi boter/a prevzel otroka v primeru če se nama kaj zgodi. To je mislim, da v Belgiji tudi z zakonom določeno in ne samo v krščanstvu.

mojeustvarjanje

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 17
11.11.2006 2:02:19   
m76
biti boter je VELIKA ODGOVORNOST in ČAST. Ja boter se obveže, da bo pomagal otroka vzgajati, mu bil tolažnik in učitelj skozi življenje tako v verskem smislu, kot vsakdanjem življenju. In prav tako se boter obveže, da bo vzel SVOJEGA KRŠČENCA  k sebi in jih vzgajal v primeru smrtnih situacij staršev. Zato je potrebno DOBRO premisliti, katerega botra boste izbrali za svojega otroka in biti tudi prepričan v izbranega botra, da bo /bi bil pripravljen vse te odgovornosti vestno izpolnjevati.

Žal se dandanes botri izbirajo vse prevečkrat glede na debelino njegove denarnice, v pričakovanju velikega darila. Nič nimam proti če se malce pomundla pri birmi, samo krst je pa tako velik zakrament,  da je potrebno resnično razmišljati o njem s srcem in dušo.

(odgovor članu srki)
Neposredna povezava do sporočila: 18
11.11.2006 10:04:55   
smrka

Mož je za sinovega krstnega botra izbral svojega brata, s čimer se jaz nisem strinjala, a sem nazadnje popustila. Popustila sem zato, ker je rekel, da bova pa bratovemu sinu vsigurno midva botra. No, pa ni bilo tako in sedaj se počutim prav užaljeno.

Kdo bo boter se odlocita starsa, in tvoj je MISLIL da bosta vidva, in NISTA, nevem zakaj si zato uzaljena... ??? Ce ti das nekomu nekaj potem pricakujes da bo ta nekdo tudi tebi dal nazaj .. bilo kaj??

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
11.11.2006 16:29:10   
Lana25

Mož je za sinovega krstnega botra izbral svojega brata, s čimer se jaz nisem strinjala, a sem nazadnje popustila.

S tem kdo bo boter se morata strinjat oba starša. O tem ne odloča eden sam. Tvoj mož očitno ima avtoriteto in se požvižga na tvoje mnenje. Jaz nikoli nebi silila, da bi mojemu otroku bil boter nekdo, ki nebi odgovarjal tudi mojemu partnerju. Tvoj mož pa očitno svoje uveljavlja preko tvoje volje. Ostali problemi (užaljenost, nerazumevanje z družino moževega brata,...) pa samo iz tega sledijo! Jaz bi raje porihtaj odnos s svojim dragim in, če bi že bila užaljena, bi bila užaljena zaradi moževega obnašanja in ne zaradi obnašanja njegovega brata in tega koga je le ta izbral za botra svojemu otroku!!!

Pusti soncu srce, naj hrepenenja polete,
pusti sanjam vso svobodo, pusti soncu srce ...

Zvezde se ne sramujejo, da se zdijo kresnice.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 20
12.11.2006 18:27:57   
Jutra
Oprosti, stvar, ki te bremeni, so računi brez krčmarja. In po drugi strani, a se je vredno sekirati zaradi takšnih zadev?

Naj bo lep ta dan, bodi nasmejan:)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 21
13.11.2006 7:15:30   
Anonimen

ja, tako uči nauk.

Je pa totalne brezveze se sekirat zaradi takih stvari, vsak pač izbira po svoji volji in okusu. Otroku pa le stisni kakšnega jurja za god, bo vesel.

(odgovor članu Jutra)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
14.11.2006 16:32:35   
tehnofil
imam sploh pravico biti užaljena,

Ja imaš. V kolikor jemlješ botrstvo kot statusni simbol kot večina.

No, sedaj ko nisva bila botra, sem se odločil,a da se bom di njunega sina obnašala enako kot če bi bila.

No, morda pa to za tebe ni le statusni simbol.  Lepo. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 23
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Katero ime poleg Taje
Taja15

Zanima me katero ime vam je najbolj vsec. Doma že imamo Tajo.

Zoja (57%)

Tara (15%)

Pika (17%)

Erin (11%)

Število vseh glasov: 223

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!