Ada
|
Na bolniški sem od srede aprila letos, s porodniškim dopustom pa bi naj pričela 23. novembra. Bolniško imam še do konca meseca avgusta, za kasneje pa ne vem, ali mi jo bodo podaljšali ali ne. Zanima me sledeče: za letos mi je ostal še skoraj ves dopust. V spisu, ki sem ga dobila letos, kjer je bilo navedeno število dni dopusta piše, da imam pravico do celega dopusta, če sem v tem letu delala vsaj šest mesecev. Sicer pa 10 dni manj. Malce sem brskala po zakonih in mi ni čisto jasno, ali bolniška pomeni, da sem "delala", saj sem bila v delovnem razmerju, ali ne. V zakonu o delovnih razmerjih piše tole: (2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta. (3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom. Sem zmedena. Imam pravico do celega dopusta ali do 10. dni manj? Lepa hvala za vsakršno pomoč!
|